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Journal of the Mexican Chemical Society
Print version ISSN 1870-249X
J. Mex. Chem. Soc vol.55 n.4 Ciudad de México Oct./Dec. 2011
Article
Bioethanol Obtained by Fermentation Process with Continuous Feeding of Yeast
Manuel Fernando RubioArroyo,1* Pilar VivancoLoyo,1 Moisés Juárez,1 Martha Poisot,2 and Guillermo RamírezGalicia2
1 Instituto de Química, Universidad Nacional Autónoma de México, Circuito Exterior Ciudad Universitaria, Coyoacán, México 04510, D.F., México.
2 División de Estudios de Posgrado, Universidad del Papaloapan, Circuito Central 200, Parque Industrial, 68301, Tuxtepec, Oaxaca, México.
Received June 7, 2011.
Accepted September 12, 2011.
Abstract
In our ongoing search for renewable energy, a study on the fermentation of starch contained in sorghum and cassava was developed with the addition of commercial yeast for bioethanol production. The optimal reaction conditions for starch hydrolysis were determined to obtain the maximum amount of fermentable sugars. In addition, the optimal conditions of sugar concentration and fermentation time for bioethanol production were found. Under the applied reaction conditions, the efficiency of sorghum fermentation is higher than that of cassava fermentation. On the other hand, the effect of phosphate inorganic salts added to both fermentation processes increase ethanol production in the sorghum hydrolyzed solution. The conversion yield was higher than 84% at 72 h of fermentation (sorghum 84.10% and cassava 55.80%).
Key words: Bioethanol, fermentation process, starch, yeast.
Resumen
En la búsqueda de energía renovable, en el presente trabajo se desarrolló un estudio de la fermentación de almidones de sorgo y yuca adicionando levadura comercial para obtener bioetanol. Se determinaron las condiciones de reacción óptimas para llevar a cabo la hidrólisis de los almidones y obtener así la máxima cantidad de azúcar fermentable. De igual manera se encontraron las condiciones óptimas de concentración de azúcar y tiempo de fermentación fueron para producir la mayor cantidad de bioetanol. Bajo las condiciones de reacción aplicadas la eficiencia de fermentación del sorgo es mayor a la de la yuca, permitiendo obtener rendimientos mayores al 84% de conversión (sorgo 84.10% y yuca 55.80%).
Palabras clave: Bioetanol, procesos de fermentación, almidón, levadura.
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