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Journal of the Mexican Chemical Society

Print version ISSN 1870-249X

J. Mex. Chem. Soc vol.54 n.4 Ciudad de México Oct./Dec. 2010

 

Article

 

Optimization of Ethanol Production Process from Cassava Starch by Surface Response

 

Leticia López Zamora,* José Amir González Calderón, Evangelina Trujillo Vázquez and Eusebio Bolaños Reynoso

 

Departamento de Posgrado e Investigación, Instituto Tecnológico de Orizaba. Av. Oriente 9 No. 852, Orizaba, Veracruz 94320. México. llopezz02@yahoo.com.mx

 

Received April 26, 2010.
Accepted August 20, 2010.

 

Abstract

This work shows the study of the optimization process for producing ethanol from cassava starch based on 22 experimental designs with three central points and using statistical software. This methodology was applied to the stage of saccharification of cassava starch by acid hydrolysis as well as to the stage of fermentation using Socchoromyces cerevisioe. From the experimental data of acid hydrolysis, we proposed a first–order kinetic model which presented an average error of 1.87 % compared to the quadratic regression obtained. The development of a semicontinuous process showed a 89.84 % conversion of starch initially considered, yielding an ethanol concentration of 49.76 % Alc/vol.

Keywords: Cassava starch, acid hydrolysis, yeast fermentation, response surface, ethanol.

 

Resumen

En este trabajo muestra el estudio del proceso optimización de obtención de etanol a partir del almidón de yuca, mediante el planteamiento de un diseño 22 con tres puntos centrales y usando un software estadístico para analizar los resultados. Esta metodología fue aplicada tanto para la etapa de sacarificación del almidón de yuca mediante hidrólisis ácida como para la etapa de fermentación empleando Socchoromyces cerevisioe. A partir de los datos experimentales de la hidrólisis ácida, se propone un modelo cinético de primer orden el cual presentó un error promedio del 1.87 % con respecto a la regresión cuadrática obtenida. El desarrollo de un proceso semi–contínuo mostró una conversión del 89.84 % del almidón inicialmente considerado, obteniéndose una concentración final de etanol del 49.76 % Alc/vol.

Palabras clave: Almidón yuca, hidrólisis ácida, fermentación levadura, superficie de respuesta, etanol.

 

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Acknowledgements

We thank and acknowledge the support provided by Dirección General de Educación Superior Tecnológica, México (Grants 849.08–P and 032 008115 IA)

 

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