SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.14 issue2Clinical incidence and frequency of lesions compatible with porcine circovirus type 2 associated disease (PCVAD) in pigs of a farm in the State of Yucatan, MexicoChemical composition and in vitro gas production of some legume browse species in subtropical areas of Mexico author indexsubject indexsearch form
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Tropical and subtropical agroecosystems

On-line version ISSN 1870-0462

Abstract

TRESINA SORIS, Pious  and  MOHAN, Veerabahu Ramasamy. Análisis químico y evaluación nutricional de dos frijoles poco conocidos del genero Vigna. Trop. subtrop. agroecosyt [online]. 2011, vol.14, n.2, pp.473-484. ISSN 1870-0462.

Semillas crudas de Vigna aconitifolia (Jacq.) Marechal y Vigna unguiculata subsp unguiculata (L.) Walp (semillas de color negro y morado) fueron analiadas para conocer su composición próximal, minerales, vitaminas (niacina y ácido ascorbico), proteína y perfil de amino ácidos, perfil de ácidos grasos y factores antinutricionales. Las semillas de V. aconitifolia tuvieron un contenido mayor de proteína cruda que los fríjoles de consumo común en la India. Los frijoles analizados son una buena fuente de minerales: Potasio, sodio, calcio, magnesio y hierro. El perfil de aminos ácidos esenciales se compara de manera favorable con el perfil FAO/WHO (1991), excepto por deficiencias en amino ácidos azufrados en V. aconitifolia y V. unguiculata subsp unguiculata (muestra color morado) y triptófano en V. unguiculata subsp unguiculata (muestra color morado). Se encontró un contenido relativamente alto de ácido oleico, linoleico y linolénico. Se analizó para el contenido de fenoles totals, taninos, L-Dopa, ácido fítico, ácido cianhidríco, oligosacaridos y actividades fitohemaglutinante.

Keywords : Vigna aconitifolia; vitaminas; perfil ácidos grasos; factores antinutricionales; digestibilidad in vitro.

        · abstract in English     · text in English     · English ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License