SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.14 issue2Implication for in situ conservation of indigenous species with special reference to wild Coffea arabica L. population in mount Marsabit forest, KenyaIntegrated management of parasitic plant Striga hermonthica in maize using Fusarium oxysporum (mycoherbicide) and post-emergence herbicides in the Nigerian savanna author indexsubject indexsearch form
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Tropical and subtropical agroecosystems

On-line version ISSN 1870-0462

Abstract

SHAJEELA, P.S.; MOHAN, V. R.; LOUIS JESUDAS, L.  and  TRESINA SORIS, P. Evaluación del valor nutricional y factores antinutricionales de Dioscorea spp. silvestre. Trop. subtrop. agroecosyt [online]. 2011, vol.14, n.2, pp.723-730. ISSN 1870-0462.

Los tubérculos de variedades silvestres de Dioscorea spp. Son consumidos por las tribus Kanikkars / Palliyars de la región sur y oriental de los Ghats Occidentales de Tamil Nadu. Dioscorea alata, D. bulbifera var vera, D. esculenta, D. oppositifolia var dukhumensis, D.oppositifolia var. oppositifolia, D. pentaphylla var. pentaphylla, D. spicata, D. tomentosa y D. wallichi fueron evaluados en cuanto a su calidad nutricional. Se encontró que fueron una buena fuente de protein, lípidos, fibra cruda, almidón, vitaminas y minerales. Adicionalmente se cuantificó el contenido de fenoles totales libres, taninos, cianuro de hidrógeno y oxalatos totales. Se cuantificó también la actividad de los inhibidores de amilasa y tripsina.

Keywords : composición proximal; contenido de minerales; vitaminas; digestibilidad in vitro.

        · abstract in English     · text in English     · English ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License