SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.32Relationship between the drying of the sclerotia of Phymatotrichopsis omnivora and its survivalIsolation of strains of Aspergillus niger which produce ochratoxin A, isolated in stored green coffee (Coffea arabica) author indexsubject indexsearch form
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Revista mexicana de micología

Print version ISSN 0187-3180

Abstract

QUINTANA-OBREGON, Eber A.; PLASCENCIA-JATOMEA, Maribel; GONZALEZ-AGUILAR, Gustavo A  and  CORTEZ-ROCHA, Mario O.. Inhibición del crecimiento de Penicillium chrysogenum por presencia de aceites de Cinnamomum zeylanicum, Allium cepa y Cymbopogon citratus. Rev. Mex. Mic [online]. 2010, vol.32, pp.59-62. ISSN 0187-3180.

Se evaluó el efecto antifúngico de los aceites esenciales Cinnamomum zeylanicum, Allium cepa y Cymbopogon citratus sobre la germinación de esporas y el crecimiento radial del micelio de Penicillium chrysogenum. Se determinó que la concentración mínima inhibitoria que disminuye el crecimiento radial en un 50% (CR50) fueron 294±16, 152±7 y 112±3 ppm para C. zeylanicum, A. cepa y C. citratus, respectivamente. Los tres aceites inhiben significativamente la germinación de esporas y el crecimiento radial del micelio con respecto a los testigos. Se recomienda su uso para posteriores estudios en protección de alimentos.

Keywords : germinación de esporas; crecimiento radial; actividad antifúngica.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License