SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.5 issue2Fodder nopal in México: from the 16th to the 20th centuryFrom creole corn varieties (Zea mays L.), to transgenic hybrids. I: germplasm collection and improved cultivars author indexsubject indexsearch form
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Agricultura, sociedad y desarrollo

Print version ISSN 1870-5472

Abstract

MARTINEZ-GANDARA, Alejandra. Tequila, mezcal y cerveza: de México para el mundo. agric. soc. desarro [online]. 2008, vol.5, n.2, pp.143-150. ISSN 1870-5472.

En la globalización la producción de tequila, mezcal y cerveza enfrenta un proceso de modificación y cambio que ha afectado tanto la producción en fabrica como la comercialización internacional. Este proceso ha permitido que el incremento de la venta de tequila se dé por el control que las empresas trasnacionales han logrado a través de la manipulación y control de la venta del tequila y del mezcal. La cerveza, si bien ha alcanzado ventas mundiales, ha sido por otra vía, y ha generado el fortalecimiento de dos marcas nacionales.

Keywords : Desarrollo regional; globalización; producción de tequila, de mezcal y de cerveza; tequila, mezcal and beer production.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License