SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.5 número2De las variedades criollas de maíz (Zea mays L.) a los híbridos transgénicos. I: recolección de germoplasma y variedades mejoradasCaracterización de ganaderos y unidades de producción pecuaria beneficiarios del programa de estímulos a la productividad ganadera (PROGAN) en México índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • No hay artículos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Agricultura, sociedad y desarrollo

versión impresa ISSN 1870-5472

Resumen

MUNOZ-RODRIGUEZ, Manrrubio  y  ALTAMIRANO-CARDENAS, J. Reyes. Innovation models in the mexican agricultural/food sector. agric. soc. desarro [online]. 2008, vol.5, n.2, pp.185-211. ISSN 1870-5472.

The increasing loss of competitiveness in the Mexican agricultural/food sector, the deterioration of natural resources and the persistence of poverty in the rural environment, can hardly be overcome if the linear innovation model, which has dominated the development approach adopted in the agricultural/food sphere, is not changed. Based on various case studies, the need to go beyond the vertical character of this model is argued, and to recognize that innovation is a social process in which multiple actors or nodes, each with different resources, capacities and abilities, interact and co-develop new knowledge with great potential to generate changes that create wealth. The real challenge is in valuing the power of networks as an innovation mechanism.

Palabras llave : Agriculture; innovation; networks.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons