SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.55 número4One-Pot Regioselective Synthesis of 4-Bromopyrazole Derivatives Under Solvent Free ConditionsLinamarase Enzyme from Lactobacillus delbrueckii NRRL B-763: Purification and Some Properties of a β-Glucosidase índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • No hay artículos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Journal of the Mexican Chemical Society

versión impresa ISSN 1870-249X

J. Mex. Chem. Soc vol.55 no.4 Ciudad de México oct./dic. 2011

 

Article

 

Bio–ethanol Obtained by Fermentation Process with Continuous Feeding of Yeast

 

Manuel Fernando Rubio–Arroyo,1* Pilar Vivanco–Loyo,1 Moisés Juárez,1 Martha Poisot,2 and Guillermo Ramírez–Galicia2

 

1 Instituto de Química, Universidad Nacional Autónoma de México, Circuito Exterior Ciudad Universitaria, Coyoacán, México 04510, D.F., México.

2 División de Estudios de Posgrado, Universidad del Papaloapan, Circuito Central 200, Parque Industrial, 68301, Tuxtepec, Oaxaca, México.

 

Received June 7, 2011.
Accepted September 12, 2011.

 

Abstract

In our ongoing search for renewable energy, a study on the fermentation of starch contained in sorghum and cassava was developed with the addition of commercial yeast for bio–ethanol production. The optimal reaction conditions for starch hydrolysis were determined to obtain the maximum amount of fermentable sugars. In addition, the optimal conditions of sugar concentration and fermentation time for bio–ethanol production were found. Under the applied reaction conditions, the efficiency of sorghum fermentation is higher than that of cassava fermentation. On the other hand, the effect of phosphate inorganic salts added to both fermentation processes increase ethanol production in the sorghum hydrolyzed solution. The conversion yield was higher than 84% at 72 h of fermentation (sorghum 84.10% and cassava 55.80%).

Key words: Bio–ethanol, fermentation process, starch, yeast.

 

Resumen

En la búsqueda de energía renovable, en el presente trabajo se desarrolló un estudio de la fermentación de almidones de sorgo y yuca adicionando levadura comercial para obtener bio–etanol. Se determinaron las condiciones de reacción óptimas para llevar a cabo la hidrólisis de los almidones y obtener así la máxima cantidad de azúcar fermentable. De igual manera se encontraron las condiciones óptimas de concentración de azúcar y tiempo de fermentación fueron para producir la mayor cantidad de bio–etanol. Bajo las condiciones de reacción aplicadas la eficiencia de fermentación del sorgo es mayor a la de la yuca, permitiendo obtener rendimientos mayores al 84% de conversión (sorgo 84.10% y yuca 55.80%).

Palabras clave: Bio–etanol, procesos de fermentación, almidón, levadura.

 

DESCARGAR ARTÍCULO EN FORMATO PDF

 

References

1. Sánchez, O. J.; Cardona, C. A. Interciencia 2005, 30, 671– 678.         [ Links ]

2. Moukamnerd, C.; Kino–oka, M.; Sugiyama, M.; Kaneko, Y.; Boonchird, C.; Harashima, S.; Noda, H.; Ninomiya, K.; Shioya, S.; Katakura, Y. Appl. Microbiol. Biothecnol. 2010, 88, 87–94.         [ Links ]

3. Goldemberg, J. Biothecnol. Biofuels 2008, 6, 1–7.         [ Links ]

4. Lora, E. S.; Andrade, R. V. Renew. Sust. Energ. Rev. 2009, 13, 777–788.         [ Links ]

5. Ferreira–Leitão, V.; Fortes Gottschalk, L. M.; Ferrara, M. A.; Lima Nepomuceno, A.; Correa Molinari, H. B.; Bon, E. P. S. Waste Biomass Valor 2010, 1, 65–76.         [ Links ]

6. Sarath, G.; Mitchell, R. B.; Sattler, S. E.; Funnell, D.; Pedersen, J. F.; Graybosch, R. A. J. Ind. Microbiol. Biothecnol 2008, 35, 343–354.         [ Links ]

7. Vermerris, W.; Saballos, A.; Ejeta, G.; Mosier, N. S.; Ladisch, M. R.; Carpita, N. C. Crop. Sci. 2007, 47, S–142–153.         [ Links ]

8. Cheeke, P. R. Proc. Phytochem. Soc. Eur. 2000, 45 241–254.         [ Links ]

9. Sánchez, O. J.; Cordona, C. A. Bioresour. Technol. 2008, 99, 5270–5295.         [ Links ]

10. Fuge, E. K.; Werner–Washburne, M. Stationary phase in the yeast Saccharomyces cerevisiae In Yeast Stress Respons. Eds S. Hohm–ann, W. H. Mager, Chapman & Hall, New York.         [ Links ]

11. Werner–Washburne, M.; Braun, E.; Johnston, G. C., Singer, R. A. Mircrobiol. Rev. 1993, 57, 383–401.         [ Links ]

12. Montaldo, A. La yuca frente al hambre del mundo tropical Ed. Universidad Central de Venezuela, 1996.         [ Links ]

13. Sultan W. J. Sweet yeast dough products. In Practical baking, 5th eds., van Nostrand Qeinhold, New York, 1990, pp. 217–327.         [ Links ]

14. Vivanco Loyo, P; Juárez Gutiérrez, M. Bases de diseño para planta productora de bioetanol a partir de sorgo y yuca; Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Química, 2009.         [ Links ]

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons