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Journal of the Mexican Chemical Society

versión impresa ISSN 1870-249X

J. Mex. Chem. Soc vol.52 no.4 Ciudad de México oct./dic. 2008

 

Article

 

Use of Experimental Design for Calibration and Validation of Ascorbic Acid and Citric Acid Mixtures

 

Fuensanta Sánchez Rojas,1* Catalina Bosch Ojeda,1 Antonio Jesús Ruiz Sánchez,2 and María Espinosa Bosch3

 

1 Department of Analytical Chemistry, Faculty of Sciences, University of Málaga, Málaga, Spain.*Responsible author: fsanchezr@uma.es.

2 Department of Organic Chemistry, Faculty of Sciences, University of Málaga, 29071, Málaga, Spain.

3 Department of Pharmacy, General Hospital, University Hospital Virgen del Rocío, Manuel Siurot s/n, 41013, Sevilla, Spain.

 

Received June 24, 2008
Accepted October 28, 2008

 

Abstract

The general objective of present work has been the development and application of analytical methodologies based on the combination of UV spectra with chemometrics methods of experimental design for establishing the matrix of calibration and later analysis of the obtained results. The analytes selected for this study have been citric acid and ascorbic acid. The citric acid is a tri–carboxylic organic acid that is present in most of the fruits, mainly in citrus like the lemon and the orange. Ascorbic acid (vitamin C) is an organic acid with antioxidant properties; their importance for the human immune system and for the prevention of various diseases is a matter of common knowledge.

Keywords: Ascorbic acid, Citric acid, Experimental design, ANOVA, Multiple linear regression.

 

Resumen

El objetivo general de este trabajo ha sido el desarrollo y aplicación de metodologías analíticas basadas en la combinación de medidas espectroscópicas de UV con métodos quimiométricos de diseño de experimentos para establecer la matriz de calibración y posterior análisis de los resultados obtenidos. Los analitos seleccionados para este estudio han sido el ácido cítrico y el ácido tartárico. El ácido cítrico es un ácido orgánico tricarboxílico presente en la mayoría de las frutas, principalmente en cítricos como el limón y la naranja. El ácido ascórbico (vitamina C) es un ácido orgánico con propiedades antioxidantes, importante para el sistema inmunológico y para prevenir enfermedades.

Palabras clave: Ácido ascórbico, ácido cítrico, diseño de experimentos, ANOVA, regresión lineal múltiple.

 

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