SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.41 número5Capturas de Copitarsia decolora (lepidoptera: noctuidae) en trampas cebadas con diferentes proporciones de feromona sexual índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • No hay artículos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Agrociencia

versión On-line ISSN 2521-9766versión impresa ISSN 1405-3195

Agrociencia vol.41 no.5 México jul./ago. 2007

 

Socioeconomics

Differentiation strategies of quality red wine in Castilla-La Mancha (Spain)

Rodolfo Bernabéu1 

Laura Martínez-Carrasco2 

Margarita Brugarolas2 

Mónica Díaz3 

1 Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos. Universidad de Castilla-La Mancha. Campus Universitario s/n. 02071. Albacete, España.

2 Escuela Politécnica Superior de Orihuela. Universidad Miguel Hernández de Elche. Ctra. Beniel, km. 3.2. 03312. Orihuela, Alicante, España. (Rodolfo.Bernabeu@uclm.es)

3 Instituto de Desarrollo Regional. Universidad de Castilla-La Mancha. Campus Universitario s/n. 02071. Albacete, España.

Abstract:

Wines, particularly quality Spanish wines, face difficulties in marketing domestically due to both greater presence of wines from other countries and the growing competition among national denomination of origin within a situation of decreasing consumption. It is thus important to determine whether the quality wine consumer has a predilection for those made in their region and what market opportunities there would be for organic wine. To respond to these two questions, 400 personal interviews were conducted with consumers of Castilla-La Mancha with the aim of describing their preferences. The data were analyzed with the technique of conjoint analysis. The results show that only 15.6% of the consumers prefer local or regional wine. Besides, there is no clear acceptance of organic wines if the price is higher than those produced conventionnally.

Key words: Conjoint analysis; consumer behavior; denomination of origin; organic; wines

Literatura citada

Aguirre, M. S., C. Aldamiz-Echevarria, J. Charterina, y A. Vicente. 2003. El consumidor ecológico. Un modelo de comportamiento a partir de la recopilación y análisis de la evidencia empírica. Distribución y Consumo 67: 41-54. [ Links ]

Braña, T., M. J. Ferraces, y J. Varela. 1995. Diseño factorial incompleto. IV Simposium de Metodología de las Ciencias del Comportamiento. Murcia. España. [ Links ]

Bretton-Clark. 1986. Conjoint Designer and Conjoint Analyzer, version 2.0. Bretton-Clark. [ Links ]

Brugarolas, M., y L. M. Rivera. 2001. Comportamiento del consumidor valenciano ante los productos ecológicos e integrados. Revista de Estudios Agrosociales y Pesqueros 192: 105-121. [ Links ]

Chang, H. S., and L. Zepeda. 2004. Demand for organic food: focus group discussions in Armidale, NSW. Working Paper Series in Agricultural and Resource Economics, 6. http://www.une.edu.au/febl/EconStud/wps.htm (Consulta julio de 2005). [ Links ]

FAO (Food and Agriculture Organization). 2005. FAO Statistical Databases FAO Statistical Databases http://faostat.fao.org/faostat (Consulta 20 de julio de 2005). [ Links ]

FEV (Federación Española del Vino). 2004. El mundo del vino en cifras 2003. CYAN Proyectos y Producciones Editoriales. Madrid. España. 320 p. [ Links ]

Felzensztein, C., S. Hibbert, and G. Vong. 2004. The effects of country of origin on consumer’s perceptions of imported wines. Paper presented at 33rd EMAC Conference. Murcia. España. http://www.emac2004.org (Consulta, 20 de noviembre 2006). [ Links ]

Gil, J. M., and M. Sánchez. 1997. Consumer preferences for wine attributes: a conjoint approach. Bri. Food J. 99(1): 3-11. [ Links ]

Green, P. E., and V. R. Rao. 1971. Conjoint measurement from quantifying judgemental data. J. Marketing Res. 8: 355-363. [ Links ]

Guerrero, F.M., M. Martínez, y J.M. Ramírez. 2003. Análisis de las preferencias de técnicos en soporte de un sistema de información mediante la utilización de análisis conjunto. XI Jornadas de la Asociación Española de Profesores Universitarios de Matemáticas para la Economía y la Empresa. Oviedo. [ Links ]

Hair, J. F., R. E. Anderson, R. L. Tatham, y W. C. Black. 1999. Análisis Multivariante. Prentice Hall. Madrid. España. 832 p. [ Links ]

Halbrendt, C. K., E. F. Wirth, and G. F. Vaughn. 1991. Conjoint analysis of the Mid-Atlantic food-fish market for farm-raised hybrid striped bass. Southern J. Agric. Econ. July: 155-163. [ Links ]

INE (Instituto Nacional de Estadística). 2004. Cifras de Población 2003. http://www.ine.es (Consulta 24 de febrero de 2004). [ Links ]

Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha. 2003. Anuario Estadístico de Castilla-La Mancha. Instituto de Estadística de Castilla-La Mancha. Toledo. España. 564 p. [ Links ]

Mann, S. 2003. Why organic food in Germany is a merit good. Food Policy 28 (5-6): 459-469. [ Links ]

MAPA (Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación). 2004a. Anuario de estadística agroalimentaria 2003. Secretaría General Técnica. Madrid. 699 p. [ Links ]

MAPA (Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación). 2004b. Alimentación en España 2003. http://www.mapya.es (Consulta, 10 de diciembre 2004) [ Links ]

MAPA (Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación). 2004c. Estadísticas 2003. Agricultura Ecológica. España 2003. http://www.mapya.es (Consulta, 14 de diciembre de 2004). [ Links ]

Organisation Internationale de la Vigne et du Vin. Statistiques Vitivinicoles Mondiales 2003. http://www.oiv.org (Consulta, 20 noviembre 2006). [ Links ]

Parasuraman, A. 1991. Marketing Research. 2nd Edition. Addison Wesley, Reading, MA. 890 p. [ Links ]

Sánchez, M., A. I. Sanjuán, J. M. Gil, A. Gracia, y F. Soler. 2002. Estudio de las preferencias de consumidores y distribuidores especializados respecto del producto ecológico. Rev. Econ. Agraria y Recursos Naturales 2(2): 93-114. [ Links ]

Sanjuán, A. I., M. Sánchez, J. M. Gil, A. Gracia, and F. Soler. 2003. Brakes to organic market enlargement in Spain: consumers’ and retailers’ attitudes and willingness to pay. Int. J. Consumer Studies 27(2): 134-144. [ Links ]

Shimp, T. A., and D. Sharma. 1987. Consumer ethnocentrism: construction and validation of the CETSCALE. J. Marketing Res. XXIV: 280-289. [ Links ]

Steenkamp, J. E. B. 1987. Conjoint measurement in ham quality evaluation. J. Agric. Econ. 38(3): 473-480. [ Links ]

SPSS Inc. 2004. SPSS Categories. Version 12.0. Chicago, IL. [ Links ]

Thode, S. F., and J. M. Maskulka. 1998. Place-based marketing strategies, brand equity and vineyard valuation. J. Product & Brand Manag. 7(5): 379-399. [ Links ]

Varela, J., y T. Braña. 1996. Análisis Conjunto Aplicado a la Investigación Comercial. Ed. Pirámide. Madrid. 120 p. [ Links ]

Verlegh, P. W. J., and J. B. E. M. Steenkamp. 1999. A review and meta-analysis of country-of-origin research. J. Econ. Psychol. 20: 521-546. [ Links ]

Wittink, D., and P. Cattin. 1989. Comercial use of conjoint analysis: An update. J. Marketing. 53(3): 91-96. [ Links ]

Wittink, D., M. Vriens, and W. Burhenne. 1994. Commercial use of conjoint in Europe: Results and critical reflections. Int. J. Res. Marketing. 11(1): 41-52. [ Links ]

Yagüe, M. J., y A. I. Jiménez. 2002. La denominación de origen en el desarrollo de estrategias de diferenciación: percepción y efectos de su utilización en las sociedades vinícolas de Mancha y Valdepeñas. Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros 197: 179-204. [ Links ]

Received: May 2006; Accepted: April 2007

Creative Commons License Este es un artículo publicado en acceso abierto bajo una licencia Creative Commons