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Agrociencia

versión On-line ISSN 2521-9766versión impresa ISSN 1405-3195

Agrociencia vol.41 no.3 Texcoco abr./may. 2007

 

Plant protection

Isolation and identification of Physalis philadelphica LAM. volatiles

Humberta G. Calyecac-Cortero1 

Juan Cibrián-Tovar2 

Marcos Soto-Hernández3 

Rómulo García-Velasco4 

1Universidad Politécnica de Francisco I. Madero. 42660. Tepatepec, Hidalgo. (hcalyecac@yahoo. com).

2Entomología y Acarología, Universidad Politécnica de Francisco I. Madero. 42660. Tepatepec, Hidalgo.

3Botánica, Campus Montecillo Colegio de Postgraduados. 56230. Montecillo, Texcoco, Estado de México.

4Centro Universitario UAEM Tenancingo. Universidad Autónoma del Estado de México. Ex Hacieda de Santa Ana. 52400. Carretera Tenancingo-Villa Guerrero. Tenancingo, Estado de México.


Abstract

This study was conducted to isolate and identify the volatile components of husk tomato Physalis philadelphica Lam. Volatiles were collected by washing with hexane and through dynamic aeration (DA) and solid phase micro-extraction (SPME). The volatiles collected were isolated, analyzed and identified with gas chromatography (GC) coupled with mass spectrometry (GC-MS). The final compounds collected by DA and SPME were identified as methyl salicylate, β-caryophyllene, β-elemene, decanal and germacrene D. The compounds collected by hexane washing were β-caryophyllene, ethyl linolenate, methyl salicylate, β-pinene, hexadecanoic acid, methyl linolenate, benzyl alcohol, D germacrene, 3 carene, β-elemene and decanal.

Key words: Dynamic aeration; allelochemicals; GC; GC-MS; solid phase micro-extraction; husk tomato

Resumen

El objetivo de este trabajo fue aislar e identificar los componentes volátiles del tomate de cáscara Physalis philadelphica Lam. Por lavado con hexano, aireación dinámica (AD) y micro extracción en fase sólida (MEFS) se aislaron volátiles de P. philadelphica, los cuales se analizaron e identificaron por cromatografía de gases (CG) y CG acoplada a espectrometría de masas (CG-EM). Los compuestos recolectados por AD y MEFS se identificaron como salicilato de metilo, β-cariofileno, β-pineno, alcohol bencílico, 3-careno, β-elemeno, decanal y germacreno D. Los componentes recolectados lavando las plantas con hexano fueron β-cariofileno, linolenato de etilo, salicilato de metilo, β-pineno, ácido hexadecanoico, linolenato de metilo, alcohol bencílico, germacreno D, 3-careno, β-elemeno y decanal.

Palabras clave: Aireación dinámica; aleloquímicos; CG; CG-EM; micro extracción en fase sólida; tomate de cáscara

LITERATURA CITADA

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Received: January 2006; Accepted: November 2006

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