SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.56 issue2Efficient and Convenient Reduction of Organic Carbonyl Compounds to their Corresponding Alcohols by Zn(BH4)2/Charcoal in THFMicrowave-assisted High Diastereoselective Synthesis of α -Aminophosphonates under Solvent and Catalyst Free-conditions author indexsubject indexsearch form
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Journal of the Mexican Chemical Society

Print version ISSN 1870-249X

Abstract

OSUNA, Velia  and  RIVERO, Ignacio A.. Study of the Influence of Microwave and Conventional Heating on the Lipase-Catalyzed Esterification of Lauric Acid with Different Alcohols. J. Mex. Chem. Soc [online]. 2012, vol.56, n.2, pp.176-182. ISSN 1870-249X.

En este estudio sistemático, tres lipasas comerciales se utilizaron para la esterificación del acido láurico con seis diferentes alcoholes: metanol, etanol, propanol, butanol, pentanol, y alcohol alílico, utilizando calentamiento convencional y la radiación por microondas. Se optimizaron las condiciones de reactión; tiempo de reactión y la temperatura por calentamiento convencional y por radiación de microondas. Se estableció previamente la temperatura optima de reactión en la esterificación enzimática por calentamiento convencional. Las lipasas Novozyme 435, aislada de la Pseudomonas cepacia e inmovilizada en tierra de diatomeas (PS-DI) y la aislada de la P. cepacia inmovilizada en cerámica (PS-CI), fueron utilizadas en este estudio. La última presentó la mayor actividad, por lo tanto se utilizó para investigar el efecto del tiempo de reactión con calentamiento por microondas. La estabilidad de las lipasas inmovilizadas tanto por calentamiento convencional como con radiación por microondas fue monitoreada al estudiar la morfología de la matriz por microscopia electrónica de barrido (SEM).

Keywords : Lipasas; alcoholes; esterificación; irradiatión pro microondas; acido láurico.

        · abstract in English     · text in English     · English ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License