SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.14 número2Implicaciones para la conservación in situ de especies indígenas con especial referencia a la población silvestre de Coffea arabica L. en el bosque de la montaña Marsabit, KenyaManejo integrado de la planta parásita Striga hermonthica en el maíz empleado Fusarium oxysporum (micoherbicida) y herbicidas post-emergencia en la sabana de Nigeria índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Tropical and subtropical agroecosystems

versión On-line ISSN 1870-0462

Resumen

SHAJEELA, P.S.; MOHAN, V. R.; LOUIS JESUDAS, L.  y  TRESINA SORIS, P. Nutritional and antinutritional evaluation of wild yam (Dioscorea spp.). Trop. subtrop. agroecosyt [online]. 2011, vol.14, n.2, pp. 723-730. ISSN 1870-0462.

The wild yam tubers consumed by the tribes Kanikkars / Palliyars of South- Eastern slopes of Western Ghats, Tamil Nadu (Dioscorea alata, D. bulbifera var vera, D. esculenta, D. oppositifolia var dukhumensis, D.oppositifolia var. oppositifolia, D. pentaphylla var. pentaphylla, D. spicata, D. tomentosa and D. wallichi) were evaluated for its nutritional quality. From the present investigation, it is observed that most of the wild edible yams were found to be a good source of protein, lipid, crude fibre, starch, vitamins and minerals. Antinutritional substances like total free phenolics, tannins, hydrogen cyanide, total oxalate, amylase and trypsin inhibitor activities were quantified.

Palabras llave : Proximate and mineral composition; vitamins; in vitro digestibility; antinutrients.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · pdf en Inglés