SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue25Food (in)Security in Latin America and the Caribbean: a Discussion about the Data on Food Production and Availability from the FAO and Brazil's Public PoliciesAn Essay about the Obstacles to Rural Development in Mexico: a Retrospective and Prospective Study author indexsubject indexsearch form
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Desacatos

On-line version ISSN 2448-5144Print version ISSN 1607-050X

Abstract

GONZALEZ CHAVEZ, Humberto  and  MACIAS MACIAS, Alejandro. Vulnerabilidad alimentaria y política agroalimentaria en México. Desacatos [online]. 2007, n.25, pp.47-78. ISSN 2448-5144.

Con base en el concepto de vulnerabilidad alimentaria se analizan las implicaciones que, en los últimos veinticinco años, ha tenido la política agroalimentaria de México en el acceso sustentable de la población a una alimentación suficiente, nutritiva y saludable. Este análisis considera tanto factores de orden natural (diversidad genética, cambio climático y degradación ambiental), como económico (autosuficiencia alimentaria e importación y exportación de alimentos) y social (movilidad de la población, ingreso y niveles de pobreza). Concluye que la política agroalimentaria en México ha contribuido a una mayor vulnerabilidad alimentaria de la población mexicana en el corto y mediano plazo.

Keywords : vulnerabilidad; política agroalimentaria; seguridad alimentaria; sustentabilidad de la agricultura.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License