SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.38 número4Indicadores de calidad de suelos en bosques templados de la Reserva de la Biosfera los Volcanes, MéxicoTensión de humedad del suelo, crecimiento, eficiencia en el uso del agua y rendimiento de maíz cultivado en el noroeste de México índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • No hay artículos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Terra Latinoamericana

versión On-line ISSN 2395-8030versión impresa ISSN 0187-5779

Resumen

ESPINOSA-PALOMEQUE, Bernardo et al. Vermicompost on the production and nutraceutical quality of jalapeño pepper fruits (Capsicum annuum L.). Terra Latinoam [online]. 2020, vol.38, n.4, pp.795-803.  Epub 12-Feb-2021. ISSN 2395-8030.  https://doi.org/10.28940/terra.v38i4.605.

The vermicompost is used as a source of nutrients and substrate in protected horticulture because it promotes crop production more sustainable. The objective was to evaluate different proportions of vermicompost: sand (VC:S, v:v) on quality and yield of jalapeño pepper produced in greenhouse environments. Five proportions were compared VC:S, 1:1, 1:2, 1:3, 1:4, 1:5 and a control: (Steiner nutrient solution). The experiment was established in a randomized blocks design with ten replications. On average ratio, VC:S (1:1) produce highest fruit weight, fruit length, total phenolic compounds, flavonoids, and antioxidant capacity against to control treatment (0:1 VC:S). Those results indicate that VC is a fertilization alternative to increase nutraceutical fruit quality, without decrease the jalapeño pepper yield.

Palabras llave : organic fertilizers; protected agriculture; Steiner nutrient solution.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )