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Journal of the Mexican Chemical Society

versão impressa ISSN 1870-249X

J. Mex. Chem. Soc vol.50 no.2 Ciudad de México Abr./Jun. 2006

 

Article

 

Chrysophanol, an Antimicrobial Anthraquinone from the Root Extract of Colubrina greggii

 

Karlina García-Sosa, Ninibe Villarreal-Alvarez, Petra Lübben and Luis M. Peña-Rodríguez*

 

Grupo de Química Orgánica, Unidad de Biotecnología, Centro de Investigación Científica de Yucatán, Calle 43 No. 130, Col. Chuburna de Hidalgo, Mérida, Yucatán CP 97200, e-mail lmanuel@cicy.mx

 

Recibido el 23 de marzo del 2006.
Aceptado el 30 de junio del 2006
.

 

Abstract

The methanolic extract of the root of Colubrina greggii S. Watson showed antimicrobial activity against Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus. The bioassay-guided purification of the organic crude extract resulted in the isolation and identification of chrysophanol (1,8-dihydroxy-3-methylanthracenedione), as the metabolite responsible for the antimicrobial activity.

Key words: Colubrina greggii, Rhamnaceae, chrysophanol, antimicrobial activity, antraquinone.

 

Resumen

El extracto metanólico de las raíces de Colubrina greggii S. Watson mostró actividad antibacteriana contra Bacillus subtilis y Staphylococcus aureus. La purificación biodirigida del extracto orgá­nico crudo de las raíces permitió el aislamiento y la identificación de crisofanol (1,8-dihydroxy-3-methylanthracenediona) como el metabolito responsable de la actividad antimicrobiana.

Palabras clave: Colubrina greggii, Rhamnaceae, crisofanol, actividad antimicrobiana, antraquinona.

 

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