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Journal of the Mexican Chemical Society
versão impressa ISSN 1870-249X
J. Mex. Chem. Soc vol.50 no.2 Ciudad de México Abr./Jun. 2006
Article
Chrysophanol, an Antimicrobial Anthraquinone from the Root Extract of Colubrina greggii
Karlina García-Sosa, Ninibe Villarreal-Alvarez, Petra Lübben and Luis M. Peña-Rodríguez*
Grupo de Química Orgánica, Unidad de Biotecnología, Centro de Investigación Científica de Yucatán, Calle 43 No. 130, Col. Chuburna de Hidalgo, Mérida, Yucatán CP 97200, e-mail lmanuel@cicy.mx
Recibido el 23 de marzo del 2006.
Aceptado el 30 de junio del 2006.
Abstract
The methanolic extract of the root of Colubrina greggii S. Watson showed antimicrobial activity against Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus. The bioassay-guided purification of the organic crude extract resulted in the isolation and identification of chrysophanol (1,8-dihydroxy-3-methylanthracenedione), as the metabolite responsible for the antimicrobial activity.
Key words: Colubrina greggii, Rhamnaceae, chrysophanol, antimicrobial activity, antraquinone.
Resumen
El extracto metanólico de las raíces de Colubrina greggii S. Watson mostró actividad antibacteriana contra Bacillus subtilis y Staphylococcus aureus. La purificación biodirigida del extracto orgánico crudo de las raíces permitió el aislamiento y la identificación de crisofanol (1,8-dihydroxy-3-methylanthracenediona) como el metabolito responsable de la actividad antimicrobiana.
Palabras clave: Colubrina greggii, Rhamnaceae, crisofanol, actividad antimicrobiana, antraquinona.
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