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Journal of the Mexican Chemical Society

versión impresa ISSN 1870-249X

J. Mex. Chem. Soc vol.54 no.4 Ciudad de México oct./dic. 2010

 

Article

 

Hypoglycemic and Antioxidant Effects of Subcoriacin in Normal and Streptozotocin–induced Diabetic Rats

 

José M. Narváez–Mastache,1 Claudia Soto2 and Guillermo Delgado1*

 

1 Instituto de Química de la Universidad Nacional Autónoma de México, Circuito Exterior, Ciudad Universitaria, Coyoacán 04510, México, D. F. delgado@unam.mx. Telephone +52 55–5622–4446.

2 Departamento de Sistemas Biológicos, Universidad Autónoma Metropolitana–Xochimilco. Calzada del Hueso 1100, Col. Villa Quietud, México, DF CP 04960, México, D. F.

 

Received August 23, 2010.
Accepted December 10, 2010.

 

Abstract

Subcoriacin (1) is a 3–aryl–6–prenylcoumarin isolated from Eysenhardtia subcoriacea that has shown antioxidant activity in vitro, and has shown to scavenge free radicals and also to improve the reduced glutathione levels in pancreatic homogenates. The present investigation evaluates the protective effect of 1 against oxidative injury in normal and streptozotocin (STZ)–induced diabetic rats. The i.p. administration of 1 at a dose of 100 mg/kg body weight for 5 d, significantly decreased blood glucose levels and improved the endogenous antioxidant system. Also, a significant increase in the activities of the antioxidant enzymes glutathione peroxidase (GSHPx), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) occurred. Combined treatment of rats with 1 (100 mg/kg) and STZ significantly reduced the pancreatic levels of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) levels. Likewise, significant increases in the activities of the antioxidant enzymes together with a decrease in blood glucose levels in both treatments were observed. The results demonstrate and support the relationship between the hypoglycemic and antioxidant activities displayed by the natural compound 1.

Keywords: Subcoriacin, 3–arylcoumarin, natural products, antioxidant system, diabetes mellitus, pancreas, superoxide dismutase, catalase, glutathione, glutathione peroxidase.

 

Resumen

La subcoriacina (1) es una 3–aril–6–prenilcoumarina aislada de Eysenhardtia subcoriacea que ha mostrado actividad antioxidante, capacidad de atrapamiento de radicales libres y mejora de los niveles de glutatión reducido en homogenados de páncreas de rata. La presente investigación evalúa el efecto protector de 1 frente a daños oxidativos en ratas normales y en ratas diabetizadas con estreptozotocina (STZ). La administración i.p. de 1 en dosis de 100 mg/kg de peso por cinco días disminuyó significativamente los niveles de glucosa sanguínea y mejoró el sistema antioxidante endógeno. Se observó un aumento significativo en las actividades de las enzimas antioxidantes glutatión peroxidasa (GSHPx), superóxido dismutasa (SOD) y catalasa (CAT). El tratamiento combinado en ratas de 1 (100 mg/kg) y STZ disminuyó significativamente los niveles pancreáticos de substancias reactivas al ácido tiobarbitúrico (SRATB). Asímismo, se observaron en ambos tratamientos aumentos significativos en las actividades de enzimas antioxidantes junto con el decremento de los niveles de azúcar sanguíneo. Los resultados demuestran y apoyan la relación entre las actividades hipoglicémicas y antioxidantes mostradas por el compuesto natural 1.

Palabras clave: Subcoriacina, 3–arilcoumarina, productos naturales, sistema antioxidante, diabetes mellitus, páncreas, superóxido dismutasa, catalasa, glutatión, glutatión peroxidasa.

 

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