SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.34 número2Compuestos volátiles responsables del sabor del tomate índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • No hay artículos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Revista fitotecnia mexicana

versión impresa ISSN 0187-7380

Resumen

DIAZ-CEDILLO, Francisco  y  SERRATO-CRUZ, Miguel A.. Composition of Tagetes parryi A. Gray essential oil. Rev. fitotec. mex [online]. 2011, vol.34, n.2, pp.145-148. ISSN 0187-7380.

Information about chemical compounds in the essential oil for Mexican species of Tagetes is scarce. The essential oil from aerial plant parts of Tagetes parryi A. Gray (Asteraceae), an endemic plant from the State of San Luis Potosí, México, was obtained by hydrodistillation. By GC-MS analysis seven major compounds were identified in this essential oil, with the following abundance: camphene (96 %), 3, 6, 6-trimethyl-2-norpinanole (91 %), anisole (60 %), 4-isoprophyl-1-methyl-2-cyclohexenole (50 %), cineole (48 %), eugenole (14 %). and α-terpineole (12 %). The second and fourth chemical compounds have not been reported for Tagetes.

Palabras llave : Tagetes parryi; Asteraceae; camphene; cineole.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons