SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.35 número2Micorrización de Agave cupreata: Biocontrol de Fusarium oxysporum y promoción del crecimiento vegetalSensibilidad de aislados de Colletotrichum acutatum obtenidos de fresa a los fungicidas metil tiofanato y azoxystrobin índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • No hay artículos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Revista mexicana de fitopatología

versión On-line ISSN 2007-8080versión impresa ISSN 0185-3309

Resumen

APOLONIO-RODRIGUEZ, Isela; FRANCO-MORA, Omar; SALGADO-SICLAN, Martha Lydia  y  AQUINO-MARTINEZ, Jesús Gaudencio. In vitro inhibition of Botrytis cinerea with extracts of wild grapevine (Vitis spp.) leaves. Rev. mex. fitopatol [online]. 2017, vol.35, n.2, pp.170-185. ISSN 2007-8080.  https://doi.org/10.18781/r.mex.fit.1611-1.

The extracts of wild grapevines (Vitis) leaves (EHVS) from three accessions (P178, E-200 and TN-4) at 6, 8 and 12 % v/v, were tested in vitro to evaluate their inhibitory effect on Botrytis cinerea development. Resveratrol (RVS) (60, 90, 120 μg/mL), citrus extracts (EC) (3, 5 and 8 % v/v) and cyprodinil + fludioxonil (SW) (500, 800 and 1000 μg/mL) were compared against EHVS. In average, SW presented inhibition of mycelial growth (ICM), sporulation (IE) and spore germination (IGC) (88.9; 85.5 and 93.7 %, average respectively). RVS presented the second higher inhibition rate. All EHVS presented antifungal activity; specially, P-178 at 12 % resulted in 72 % ICM, 75 % IE and 62 % IGC. This dose contained phenolic compounds 19.9 mg/mL, RVS 1.7 mg/mL, gallic acid 3.8 mg/mL and ferulic acid 2.5 mg/mL.

Palabras llave : Ferulic acid; gallic acid; antifungal activity; phenolic compounds; resveratrol.

        · resumen en Español     · texto en Español | Inglés     · Español ( pdf ) | Inglés ( pdf )