Scielo RSS <![CDATA[Ecosistemas y recursos agropecuarios]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-902820160001&lang=es vol. 3 num. 7 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Índices de selección para el mejoramiento productivo de bovinos suizo europeo en México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se derivaron índices de selección para mejorar la producción de carne en bovinos Suizo Europeo considerando el peso al nacer (PN), al destete ajustado a 240 d (PD240) y al año de edad, la edad al primer parto (EPP) e intervalo entre partos (IP); se derivaron valores económicos relativos y parámetros genéticos. El modelo animal incluyó los efectos de grupo contemporáneo, aditivo directo, aditivo materno, ambiental permanente y el error; además de la covariable edad de la vaca al parto. Se construyeron 15 índices de selección con restricción en el cambio genético, peso al nacimiento, edad al primer parto o ambos, y otros sin restricción, usando los diferentes grupos de valores económicos calculados. Con el primer grupo de valores económicos, la exactitud en los índices de selección sin restricción varió de 0.342 a 0.464, y con restricción de 0.192 a 0.717. En tanto que con el segundo grupo de valores económicos, la exactitud en los índices sin restricción variaron de 0.516 a 0.602, y con restricción de 0.351 a 0.635. No se observó un deterioro genético de las características de reproducción, aunque no sean incluidas en el criterio de selección. Las características de reproducción parecen ser de importancia secundaria en la selección de bovinos de carne, después de las características de crecimiento.<hr/>Selection indices were derived in order to improve the production of beef from Braunvieh cattle considering their birth weight (BW), adjusted weaning weight at 240 d (WW240) and at one year of age, the age at first calving (AFC9B) and calving interval (Cl); relative economic values and genetic parameters were also derived. The animal model included the contemporary group, direct additive, maternal additive, permanent environmental and error effects; in addition to the covariate age of the cow at calving. 15 selection indices with restrictions on genetic change, birth weight, age at first birth or both, and others without restrictions were formulated using the different groups of calculated economic values. Within the first group of economic values, the accuracy of the selection indices without restrictions varied from 0.342 to 0.464, and with restrictions from 0.192 to 0.717. Whereas within the second group of economic values, the accuracy of the indices without restrictions varied from 0.516 to 0.602, and with restrictions from 0.351 to 0.635. There is no observed genetic deterioration for reproduction characteristics, even though they are not included in the selection criteria. Reproduction characteristics seem to be of secondary importance in the selection of beef cattle, after growth characteristics. <![CDATA[<b>Parámetros genéticos para caractéres de crecimiento y reproductivos del ganado pardo suizo europeo de México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100002&lng=es&nrm=iso&tlng=es The aim of this study was to estimate the components of (co)variance and genetic parameters for birth weight (BW, n = 16 806), weaning weight adjusted to 240 d of age (WW240, n = 9 Oil), yearling weight (YW, n = 6 516), age at first calving (AFC, n = 5 974) and calving interval (Cl, n = 8 873) of Brown Swiss cattle from Mexico. Retrospective data from 1982 to 2010 were used from 86 ranches, spread across the country, which belonged to the Mexican Association of Registered Brown Swiss Cattle Breeders. Two trivariate analyzes were used considering BW-WW240-YW and YW-AFC-CI traits. The animal model included the contemporary group, direct additive, maternal additive, permanent environmental effects and the error term, plus age of cow at calving, parity and purebred degree as covariates. In general, direct heritabilities ranged from 0.03 to 0.35 and maternal heritabilities from 0.02 to 0.10. Correlations between direct and maternal additive genetic effects for BW, WW240 and YW ranged from -0.29 to -0.70. The direct genetic correlations for BW-WW240, BW-YW and WW240-YW were 0.51, 0.44 and 0.84, respectively, whereas for YW-AFC, YW-CI and AFC-CI they were -0.34, 0.14 and -0.26, respectively. In conclusion, selection for yearling weight could reduce the age at first calving without altering the calving interval.<hr/>El objetivo del presente estudio fue estimar los componentes de (co)varianza y parámetros genéticos para peso al nacimiento (PN, n = 16,806), peso al destete ajustado a 240 d de edad (PD240, n = 9,011), peso al año (PA, n = 6,516), edad al primer parto (EPP, n = 5,974) e intervalo entre partos (IP, n = 8,873) de ganado Suizo Europeo en México. Se utilizaron datos retrospectivos de 1982 a 2010, correspondientes a 86 ranchos distribuidos en todo el país, los cuales estaban registrados en la Asociación Mexicana de Criadores de Ganado Suizo de Registro. Se utilizaron dos análisis trivariados considerando las características PN - PD240-PA y PA - EPP - IP. El modelo animal incluyó los efectos de grupo contemporáneo, aditivo directo, aditivo materno, ambiental permanente y el error; además de las covariables edad de la vaca al parto, número de parto y grado de encaste. En general, las heredabilidades directas variaron de 0.03 a 0.35 y las maternas de 0.02 a 0.10. Las correlaciones entre los efectos genéticos aditivos directos y maternos para PN, PD240 y PA variaron de -0.29 a -0.70. Las correlaciones genéticas directas para PN-PD240, PN-PA y PD240-PA fueron de 0.51, 0.44 y 0.84, respectivamente; y para PA-EPP, PA-IP y EPP-IP fueron -0.34, 0.14 y -0.26. En conclusión, la selección por peso al año reduciría la edad al primer parto sin modificar el intervalo entre partos. Palabras clave: Suizo Europeo, heredabilidad, correlación genética. <![CDATA[<b>Componentes de la canal y no canal de ovejas Pelibuey sometidas a tres niveles de consumo de energía metabolizable</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100003&lng=es&nrm=iso&tlng=es The aim of this study was to evaluate carcass and non-carcass components of adult Pelibuey ewes subjected to three levels of metabolizable energy intake (MEI). Eighteen 3-year-old Pelibuey ewes with body weight (BW) of 37.6 ± 4.0 kg and body condition of 2.5 ± 0.20 were randomly assigned to three groups of six ewes each in a completely randomized design. Ewes were housed in metabolic crates and fed three levels of MEI: low (L), medium (M), and high (H) for 65 d. Feed offered was adjusted every 15 d based on ewe BW. The MEI was 0.247, 0.472 and 0.532 MJ/ kgBW0.75d-1 for L, M and H levels, respectively. Data recorded at slaughter were weights of viscera, offal and carcass. Carcass was split at the dorsal midline into two equal halves, weighed, and chilled at 6°C for 24 h. The left half carcass was then divided into five cuts, each of which was dissected into fat, muscle and bone, and weighed separately. Hot and cold carcass weight and hot carcass dressing were greater for the H group than for the L group (p < 0.05). The weights of rib/flank and shoulder were different among groups (p < 0.05). Weights of empty rumen, liver, lungs and trachea, skin and internal fat were greater for the H group than for the L group (p < 0.05). A high level of MEI improves commercial dressing percentage due to increased lean meat and fat deposition with a lower proportion of bone in the carcass of adult Pelibuey ewes.<hr/>El objetivo del presente estudio fue evaluar los componentes de la canal y no canal de ovejas Pelibuey sometidas a tres niveles de consumo de energía metabolizable (CEM). Dieciocho ovejas Pelibuey de 3 años de edad, peso vivo (PV) de 37.6 ± 4.0 kg y condición corporal de 2.5 ± 0.20 fueron asignadas aleatoriamente a uno de tres grupos de seis animales, bajo un diseño completamente a la azar. Las ovejas fueron mantenidas en jaulas metabólicas y alimentadas con tres niveles de CEM: Bajo (B), Medio (M) y Alto (A) durante 65 d. El alimento ofrecido fue ajustadocada 15 d con base al PV. El CEM fue: 0.247, 0.472 y 0.532 MJ/ kgPV0.75d-1 para B, M y A, respectivamente. Al sacrificio se registró el peso de las visceras, desperdicios y canal; esta última fue dividida en dos partes, pesadas y refrigeradas a 6°C por 24 horas. La media canal izquierda fue seccionada en cinco cortes; los cuales fueron separados en grasa, músculo y hueso, para pesarlos por separado. El peso de la canal caliente y fría, y el rendimiento de la canal caliente fueron mayores para A respecto a B (p < 0.05). El peso del costillar y paleta fueron diferentes entre grupos (p < 0.05). El peso del rumen vacío, hígado, pulmones y tráquea, piel y la grasa interna fueron superiores en A con respecto a B (p < 0.05). Altos CEM mejoran el rendimiento comercial debido al incremento en la deposición de musculo y grasa, con una baja proporción de hueso en la canal de ovejas Pelibuey. <![CDATA[<b>Lisina y treonina digestible en dietas para cerdos en crecimiento</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100004&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del trabajo fue evaluar dos niveles de lisina y treonina digestibles en cerdos en crecimiento, para analizar el comportamiento productivo, características de la canal y la concentración de urea en plasma. En el experimento 1 se utilizaron 36 cerdos con peso promedio inicial de 27.65 ± 5.65 kg durante cuatro semanas, distribuidos en un diseño completamente al azar con arreglo factorial 2x2, dos concentraciones de lisina: 0.83 y 0.93 % y treonina: 05.52 y 0.62 %, respectivamente. Con los datos se realizó un ANOVA y las medias de los tratamientos se compararon con la prueba de Tukey. No hubo efecto por la concentración de lisina y treonina en las variables (p &gt; 0.05). En el experimento 2 se utilizaron 35 cerdos con peso promedio inicial de 16.71 ± 7.85 kg durante seis semanas para evaluar cinco niveles de treonina (0.52, 0.62, 0.72, 0.82 y 0.92 %), en un diseño completamente al azar. Se utilizaron contrastes ortogonales para detectar efectos lineales, cuadráticos y cúbicos para determinar el nivel óptimo biológico (NOB) para cada variable. El NOB para ganancia de peso y consumo de alimento fue 0.90 % de treonina digestible. En el experimento 1 y 2 la concentración de urea en plasma se modificó por la cantidad de lisina y treonina presentes en la dieta (p < 0.05). Se concluye que el nivel más adecuado de lisina digestible para dietas es de 0.83 % y de treonina digestible de 0.90 %.<hr/>The objective was to evaluate two levels of lysine and threonine for growing pigs on growth performance, carcass characteristics and plasma urea concentration. In experiment 1, 36 pigs were used with initial body weight of 27.65 ± 5.65 kg during four weeks, allotted in a completely randomized design with a factorial arrangement 2 (lysine: 0.83 and 0.93 %) with x 2 (threonine: 05.52 and 0.62 %). The variables were analized ANOVA and treatment means were compared with Tukey's test. There was not effect on the concentration of lysine and threonine in all variables (p &gt; 0.05). In experiment 2, 35 pigs were used with initial body weight of 16.71 ± 7.85 kg during six weeks, were evaluated five levels of threonine (0.52, 0.62, 0.72, 0.82 and 0.92 %), distributed in a completely randomized design. Orthogonal contrasts were used to determine linear, quadratic and cubic effects to estimate the optimal biological level (OBL) for each variable. The NOB for average daily gain and feed consumption was 0.90 % digestible threonine. In experiment 1 and 2 the concentration of urea in plasma was modified by the amount of lysine and threonine in the diet (p < 0.05). We conclude that the most appropriate level of digestible lysine to diet is 0.83 % and 0.90 % digestible threonine. <![CDATA[<b>Ácidos fenólicos con actividad antioxidante en salvado de maíz y salvado de trigo</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Ácidos fenólicos solubles y ligados, fueron obtenidos de salvado de maíz y trigo, en los que se determinaron los niveles de fenoles totales (Folin-Ciocalteu), ácidos fenólicos (HPLC), actividad antioxidante (DPPH, ORAC) y presencia de ácidos diferúlicos (espectros UV). Las concentraciones de fenoles totales, ácido ferúlico y ácido cumárico fueron de 1 637 a 9 718 µg EAF g-1, de 12 a 4 527 µg g-1 y de 7 a 664 µg g-1, mientras que la actividad antioxidante fue de 9.52 a 64.14 % de inhibición de DPPH y de 11.46 a 67.09 µmol ET g-1 en ORAC. Se identificó la presencia de los ácidos diferúlicos 8-8', 8-5', 5-5' y 8-0-4' en las fracciones ligadas. Todas las fracciones presentaron niveles importantes de fenoles totales, ácidos fenólicos y actividad antioxidante, siendo la fracción ligada de salvado de maíz la que presentó las mayores concentraciones.<hr/>Soluble and bound phenolic acids were obtained from maize and wheat bran and the level of total phenols were determined (Folin-Ciocalteu), phenolic acids (HPLC), antioxidant activity (DPPH, ORAC) and the presence of diferulic acids (UV spectra). The concentrations of total phenols, ferulic acid, and coumaric acid ranged from 1 637 to 9 718 µg EAF g-1, from 12 to 4 527 µg g-1 and from 7 to 664 µg g-1, while the antioxidant activity µmol ET g-1 acids 8-8', 8-5', 5-5' and 8-0-4' was identified in the bound fractions. All fractions presented significant levels of total phenols, phenolic acids and antioxidant activity, the bound fraction of maize bran being the one that presented the highest concentrations. <![CDATA[<b>Feminización de la tilapia del nilo <i>Oreochromis niloticus</i> (L.) mediante dietilestilbestrol. Crecimiento e índice gonadosomático</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Sex-reversal by exogenous hormones is the most common technique used to generate monosex populations of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). However, this technique has provoked a negative perception in recent years. Because of this, alternative techniques have been developed, including the production of YY males. Although the final product (for sale) is not administered hormones, the first part of this technique still requires the feminization of XY fry by use of estrogens, including some of a synthetic nature, such as diethylstilbestrol (DES), an estrogen that has shown particularly excellent results in related species. The aim of this study was to evaluate the effect of increasing concentrations of DES (100, 200, 300, and 400 mg kg-1) during the fry stage on the sex proportion, growth and gonadosomatic index (GSI) of Nile tilapia. The 400 mg kg-1 concentration was the one that produced the highest proportion of females (91 %). However, increasing the concentration of DES provided through diet does not guarantee a 100 % feminization rate. Additionally, the growth, survival and GSI, showed a significant decrease (p < 0.05) in all groups fed with DES compared to the control group. It is possible that the anabolic effect of DES observed in other species is not present in Nile tilapia.<hr/>La reversión sexual a través de hormonas exógenas es la técnica más usada para obtener poblaciones monosexo de tilapia del Nilo (Oreochromis niloticus). Sin embargo, esta técnica ha generado una percepción negativa en los últimos años. Debido a lo anterior, se han desarrollado técnicas alternativas incluyendo la producción de machos YY. Aunque con esta técnica el producto final (para vender) no recibe hormona, la primera parte de esta técnica aun requiere la feminización de alevines XY a través de estrógenos, incluyendo algunos de naturaleza sintética como el dietilestilbestrol (DES), el cual ha mostrado excelentes resultados en especies relacionadas. El objetivo del presente trabajo fue evaluar el efecto de concentraciones crecientes de DES (100, 200, 300, 400 mg kg-1) durante el periodo de alevín en la proporción de sexos, crecimiento e índice gonadosomático (IGS) de la tilapia del Nilo. La concentración de 400 mg kg-1 fue la que arrojó la mayor proporción de hembras (91 %). Sin embargo, incrementar la concentración de DES proporcionada a través de la dieta no garantiza una feminización del 100 %. Adicionalmente, el crecimiento, la supervivencia y el IGS, mostraron un descenso significativo (p < 0.05) en todos los grupos alimentados con DES, en comparación con el grupo control. Es posible que el efecto anabólico del DES observado en otras especies no este presente en la tilapia del Nilo. <![CDATA[<b>Aprovechamiento de metabolitos nitrogenados del cultivo de tilapia en un sistema acuapónico</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es En un ciclo de producción de tilapia, se realizó el cultivo de hongos setas, forrajes verdes y cucurbitáceas en un sistema acuapónico, con el objetivo de evaluar la eficiencia en la remoción y aprovechamiento de desechos nitrogenados. Para el estudio se usó un sistema de recirculación de tres tinas circulares de 7 m³, en las que se sembraron 64 tilapias por m³. En la primera fase, se mantuvieron tres ciclos de cultivo de setas de 20 d, en dos sistemas: acuaponía y riego tradicional. Posteriormente, se realizaron seis ciclos de 12 d de crecimiento de cuatro forrajes verdes: maíz amarillo y blanco, trigo y sorgo, para luego realizar un ciclo de 45 d de pepino y sandía en bicultivo. La producción acumulada total de setas en el tratamiento de acuaponía durante los tres ciclos fue 16 % superior al obtenido con riego tradicional. La mayor producción de forraje en biomasa total fresca se obtuvo el trigo (47.55 kg); la mayor longitud de tallos (27 ± 2.20 cm) y eficiencia de remoción de metabolitos nitrogenados en el maíz blanco. Las plantas de pepino y sandía produjeron frutos al segundo mes de cultivo, con rendimiento de 27.15 y 4.84 kg, respectivamente, las cuales fueron más eficientes en aprovechar los metabolitos que las setas y los forrajes. En el ciclo de producción producción de tilapia se puede cultivar diferentes vegetales y aprovechar los metabolitos nitrogenados con acuaponía.<hr/>During tilapia production cycle (six months), mushrooms, green fodder and cucurbits were conducted in an aquaponic system to evaluate their efficiency in the removal and use of nitrogenous waste. For the study, a recirculation system of three circular tanks of 7m³ was used, where 64 tilapias per m³ (0.35 ± 0.18 g) were stocked. During the first phase, three mushroom cultivation cycles of 20 d were developed in two systems: Aquaponic and traditional irrigation. Subsequently, six 12 d of growth cycles for green fodders (yellow and white maize, wheat and sorghum), and finally one 45 d cucumber and watermelon bicultivation cycles were done. The total cumulative mushroom production in the aquaponic treatment during the three cycles was 16 % higher than the obtained in the traditional treatment. Most of forage production in total fresh biomass was obtained with wheat (47.55 kg), however The higher length in the stems (27 ± 2.20 cm) and the greater nitrogen metabolite removal efficiency were achieved with white maize. The cucumber and watermelon plants produced fruits until the second month of culture with total yield of 27.15 kg and 4.84 kg, respectively, and also they are the most efficient to leverage metabolites versus mushrooms and fodder. With the above results, it can be concluded, that during the tilapia production, it is possible to grow various vegetables, and take advantage of nitrogenous metabolites by aquaponic practices. <![CDATA[<b>Caracterización isoenzimática de cultivares de nopal (<i>Opuntia </i>spp.)</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100008&lng=es&nrm=iso&tlng=es En nopal (Opuntia spp.) como en muchos géneros, los problemas de clasificación taxonómica son frecuentes, esto complica la identificación correcta de cultivares. Este estudio se realizó con la finalidad de detectar polimorfismo en nueve cultivares de nopal de las especies O. amyclaea Ten. (O. albicarpa), O. megacantha, O. crassa y O. ficus-indica (L.) Mili., ubicados en la reserva de germoplasma de la Unidad Regional Universitaria de Zonas Áridas de la Universidad Autónoma Chapingo. La proteína soluble de las raíces se separó por electroforesis para evaluar la presencia de nueve sistemas enzimáticos. De estos, fosfoglucomutasa (PGM), 6-fosfogluconato deshidrogenasa (6-PGD), glutamato oxaloacetato transaminasa (GOT) y malato deshidrogenasa (MDH) expresaron reacción suficiente para una identificación de bandas de actividad enzimática. Las enzimas málicas (ME) y aconitasa (ACO) no presentaron polimorfismo, por tanto no se recomiendan para la clasificación de cultivares de nopal. En contraste, PGM, 6-PGD, GOT y MDH presentaron diferencias o polimorfismo indeterminado en su patrón de bandeo, por lo que se consideran relevantes para la identificación taxonómica y evaluación de la variabilidad genética de nopal.<hr/>Taxonomic classification problems are frequent in the case of nopal (Opuntia spp.), as well as for many other genera; this complicates the accurate identification of cultivars. This study was done with the objective of detecting polymorphism in nine nopal cultivars of the 0. amyclaea Ten. (0. albicarpa), 0. megacantha, 0. crassa and 0. ficus-indica (L.) Mill, species located in the germplasm reserve of the Unidad Regional Universitaria de Zonas Aridas of the Universidad Autonoma Chapingo. The soluble protein of the roots was separated through electrophoresis to evaluate the presence of nine enzyme systems. Among these, phosphoglucomutase (PGM), 6- phosphogluconate dehydrogenase (6-PGD), glutamate oxaloacetate transaminase (GOT) and malate dehydrogenase (MDH) showed a sufficient reaction for the identification of bands of enzymatic activity. The malic enzymes (ME) and aconitase (ACO) did not present polymorphism; they are therefore not recommended for the classification of nopal cultivars. In contrast, PGM, 6-PGD, GOT and MDH presented differences or undetermined polymorphism in their band pattern; they are therefore considered relevant for the taxonomic identification and evaluation of the genetic variability of nopal. <![CDATA[<b>Flujo energético-económico como herramienta para tipificar agroecosistemas en el centro del estado de Veracruz, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Los altos costos energéticos y la baja productividad de algunos agroecosistemas (AES) a nivel mundial plantean el reto de proponer estrategias para su rediseño. Para ello, es necesario conocer las relaciones de las estructuras operativas, productivas y financieras de los componentes agropecuarios (CA) que los forman. El objetivo de esta investigación fue evaluar el flujo energético-económico como herramienta para tipificar los AES, con base en su eficiencia de productividad, económica, energética y su índice de diversidad agrícola. Se aplicó una encuesta a productores agropecuarios del municipio de Paso de Ovejas, Veracruz, México, se realizaron técnicas de análisis multivariado para diferenciar los tipos de AES: agrupación jerárquica aglomerativa y k-media, ANAVAR y prueba de medias (Tukey; p<0.05). Se identificaron tres tipos de AES: el empresarial (E), transicional diversificado (TD) y tradicional (T), con frecuencias de 37, 17 y 46 %, respectivamente. El tipo E mostró el mejor balance energético-económico y la menor diversidad, debido a que depende principalmente de la caña de azúcar. El TD presentó mayor ingreso total y diversidad agrícola, al manejar en su mayoría una combinación de maíz (M) y ganadería bovina (GB). El T se ubicó en la zona de lomerío, con bajo balance energético-económico, resultado de la baja productividad de sus CA (M y GB). En conclusión, la eficiencia energética-económica de los AES depende de la combinación de los componentes agropecuarios que los conforman, resultado del diseño de los productores, de sus objetivos y de las características agroecológicas de donde se localizan.<hr/>The high energetic costs and the low productivity of some agroecosystems (AES) at a global level pose the challenge of suggesting strategies for its redesign. To this end, it is necessary to know the relations between the operative, productive, and financial structures of the agricultural components (AC) that comprise the AES. The objective of this study was to evaluate the energetic-economic flow as a tool to typify the AES based on their productive, economic, and energetic efficiencies and their agricultural diversity index. The data of a survey answered by agricultural producers of the municipality of Paso de Ovejas, Veracruz, Mexico had multivariate analysis techniques applied in order to differentiate the types of AES: hierarchical agglomerative grouping and k-media, ANVAR and means tests (Tukey; p<0.05). Three types of AES were identified: Entrepreneurial (E), Transitional Diversified (TD), and Traditional (T), with frequencies of 37, 17, and 46 %, respectively. Type E had the most efficient energetic-economic balance and the lowest diversity, predominantly due to the production of sugar cane. Type TD showed a greater total income and agricultural diversity by predominantly managing a combination of corn (C) and cattle farming (CF). Type T was found in the low hills area, with a low energetic-economic balance as a result of the low productivity of its AC (C and CF). In conclusion, the energetic-economic efficiency of the AES depends on the combination of the agricultural components that comprise them, product design of the producers, objectives and the agro-ecologica I characteristics of where they are found. <![CDATA[<b>Comparación de mapas de preferencia mediante el análisis descriptivo cuantitativo y perfil flash en hamburguesas</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100010&lng=es&nrm=iso&tlng=es En la presente investigación se muestra el uso del perfil flash (PF) como base para la generación del mapa externo de preferencias (MEP) y su comparación con el MEP convencional, realizado con la técnica del análisis descriptivo cuantitativo (QDA®). Las formulaciones de hamburguesas de barrilete negro (Euthynnus lineatus) se caracterizaron empleando un panel entrenado, un panel sin entrenamiento y un grupo de consumidores. El panel entrenado realizó la caracterización sensorial mediante la técnica QDA®, el panel sin entrenamiento mediante la técnica PF y el grupo de consumidores únicamente otorgó la preferencia o rechazo. Se aplicaron análisis de varianza para determinar el desempeño de cada panel en la discriminación, análisis multivariados para la representación sensorial de las hamburguesas y la técnica del mapa externo de preferencias (MEP), modelos vectorial y circular asociado con el coeficiente de determinación (R²), para comparar el ajuste entre los datos. Los resultados mostraron que el panel PF tuvo un mejor desempeño de discriminación en algunos atributos sensoriales que concuerdan con los atributos evaluados por el panel QAD®. El R² determinó que el mejor ajuste de los datos hedónicos-descriptivos para el MEP modelo vectorial fue con los datos del PF y para el caso del modelo circular fueron similares. En conclusión, el uso del PF para la construcción del MEP es una opción rápida y comparativa al MEP convencional para la búsqueda de atributos sensoriales que tengan conexión con la parte hedónica de los consumidores.<hr/>This study shows the use of flash profile (FP) as the basis for the generation of external preference mapping (EPM) and its comparison with conventional EPM, carried out by means of the quantitative descriptive analysis (QDA®) technique. The formulations of black skipjack (Euthynnus Uneatus) hamburgers were characterized utilizing a trained panel, an untrained panel, and a group of consumers. The trained panel carried out the sensory characterization utilizing the QDA® technique, the untrained panel utilized the FP technique, and the group of consumers solely gave preference or rejection. Variance analyses were implemented in order to determine the performance of each panel with regard to discrimination, multivariate analyses for the sensory representation of the hamburgers and the EPM technique, vector and circular models associated with the coefficient of determination (R²), in order to compare the adjustment between the data. The results showed that the FP panel had a better discrimination performance on some sensory attributes that correspond with the attributes evaluated by the QDA® panel. The R² determined that the best adjustment of the hedonistic-descriptive data for the EPM vector model was with the data of the FP, and was similar for the case of the circular model. In conclusion, the use of FP for the construction of EPM is a quick and comparative option to conventional EPM for the search of sensory attributes that have a connection with the hedonic part of the consumers. <![CDATA[<b>Comparación de dos métodos de transferencia de embriones en el ganado criollo lechero tropical</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100011&lng=es&nrm=iso&tlng=es En el ganado Criollo Lechero Tropical (CLT), se desconoce el mejor método para la criopreservación de sus embriones para transferencia. El objetivo del estudio fue comparar los métodos por curva lenta y vitrificación en receptoras CLT puras y mestizas; se realizó en Veracruz (CP) y Guerrero (OG). Los tratamientos se asignaron de forma aleatoria: seis embriones para CLT y cuatro para mestizas por curva lenta, así como cinco en CLT y cinco en mestizas por vitrificación para CP. En OG, se destinaron cuatro para curva lenta en CLT y cinco en mestizas; para vitrificación, seis en CLT y cinco en mestizas. El análisis de datos se realizó con la prueba de Fisher. No se encontró efecto del método de criopreservación en el porcentaje de gestación (p>0.05) y se obtuvieron 10 y 20 % en CP (p≤0.50), 11 y 27 % en OG (p≤0.375) para curva lenta y vitrificación, respectivamente.<hr/>It is unknown which is the best method for the cryopreservation of Tropical Milking Criollo cattle (TMC) embryos for transfer. The objective of this study was to compare slow curve and vitrification methods in pure and Criollo TMC; this was done in the states of Veracruz (CP) and Guerrero (OG). The treatments were randomly assigned: in CP, six embryos in TMC and four in half-caste by slow curve, as well as five in TMC and five in half-caste by vitrification. In OG, four were destined for slow curve in TMC and five in half-caste; for vitrification, six in TMC and five in half-caste. The data analysis was done using the Fisher's test. No effect was found in the cryopreservation method in the gestation percentage (p>0.05); 10 and 20 % were obtained in CP (p≤0.50), and 11 and 27% in OG (p≤0.375) for slow curve and vitrification, respectively. <![CDATA[<b>Diagnóstico de la palatabilidad del fruto de tres árboles forrajeros en rumiantes</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100012&lng=es&nrm=iso&tlng=es The chemical composition, in vitro dry matter (IVDMD) and organic matter (IVOMD) digestibility of the fruits of Pithecellobium dulce, Acacia farnesiana and Acacia cochliacantha were determined. A cafeteria test in calves, sheep and goats was developed to determine through consumption of dry matter and coefficient of preference the palatability of these fruits as a feed source. Crude protein and neutral and acid detergent fiber contents were higher in the A. cochliacantha fruit (p < 0.001) with 11.1, 55.0 and 38.3 %, respectively. Total phenols were higher (p < 0.001) in A. farnesiana fruit with 39.7 %. The IVDMD and IVOMD were greater (p < 0.001) in P. dulce fruit with 57.7 and 35.6 %, respectively. The P. dulce fruit was more palatable (p < 0.0001) for calves and those of A. cochliacanta for sheep and goats (p < 0.05). It is concluded that palatability was higher for A. cochliacanta and P. dulce fruits due to their chemical composition.<hr/>Se determinó la composición química y digestibilidad in vitro de materia seca (DIVMS) y orgánica (DIVMO) de frutos de Pithecellobium dulce, Acacia cochliacantha y Acacia farnesiana. Se realizaron pruebas de cafetería en becerros, ovinos y caprinos, para determinar el consumo de materia seca y coeficiente de preferencia de palatabilidad de frutos como fuente de alimento. El contenido de proteína cruda, fibra detergente neutra y acida fue mayor en el frutos de A. cochliacantha (p < 0.001) con 11.1, 55.0 y 38.3 %, respectivamente. Los fenoles totales fueron mayores (p < 0.001) en frutos de A. farnesiana con 39.7 %. La DIVMS y DIVMO fue mayor (p < 0.001) en frutos del P. dulce con 57.7 y 35.6 %, respectivamente. Los frutos de mayor palatabilidad fueron P. dulce (p < 0.0001) en Becerros y A. cochliacanta en Ovejas y Cabras (p < 0.05). La palatabilidad de los frutos de las arbóreas estuvo determinada por la composición química. <![CDATA[<b>Catálogo de los peces mexicanos depositados en el Museo de Zoología de la Universidad de Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se reportan las especies ícticas recolectadas en territorio mexicano, depositadas en el Museo de Zoología de la Universidad de Costa Rica (UCR). Esta colección consta de 23 lotes y 178 especímenes, que representan 17 especies, 14 géneros, 11 familias y 6 órdenes. Se incluyen 9 paratipos, en 3 lotes; dos especímenes de Rypticus courtenayi (Serranidae) y siete especímenes, en 2 lotes de la especie Sphoeroides lispus (Tetraodontidae), endémicas de México. Se presentan datos de referencia para cada lote (localidad, recolector, fecha, número de especímenes y ámbito de tallas) así como fotografías de las especies.<hr/>The fish species collected in Mexican territory and deposited in the museum of Zoology of the University of Costa Rica (UCR) are hereby reported. This collection is comprised of 23 batches and 178 specimens, that represent 17 species, 14 genera, 11 families and 6 orders. Included are: 9 paratypes, in 3 batches; two specimens of Rypticus courtenayi (Serranidae) and seven specimens, in 2 batches of the species Sphoeroides lispus (Tetraodontidae), endemic to Mexico. Reference information is presented for each batch (location, collector, date, number of species and scope of sizes) as well as photographs of the species. <![CDATA[<b>Valoración económica del uso de los arrecifes de coral de bahías de Huatulco, Oaxaca, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100014&lng=es&nrm=iso&tlng=es The aim of this study was to determine the recreational use value of three coral reefs in the Bays of Huatulco (Bahías de Huatulco), Oaxaca, Mexico. In total, 263 domestic tourists were interviewed, and their socioeconomic profile and perception of the coral reef they visited were determined. Using the contingent valuation method, a willingness to pay $ 48.4 for conservation activities was determined, as well as a net annual benefit from the reef of $18 243 629.40. The results of the study show the high economic potential of the reef ecosystems in Huatulco, which should guide public policy strategies for the conservation and sustainable management of the resource.<hr/>El objetivo del presente estudio fue determinar el valor de uso recreacional de tres arrecifes de coral en Bahías de Huatulco, Oaxaca, México. Se entrevistaron 263 turistas nacionales, a los que se les determinó su perfil socioeconómico y su percepción sobre el arrecife de coral visitado. Mediante la técnica de valoración contingente, se determinó una disposición a pagar de $ 48.4 para actividades de conservación, y un beneficio neto del arrecife de $ 18 243 629.40 anuales. Los resultados del estudio revelan el alto potencial económico de los ecosistemas arrecifales en Huatulco, por lo que se debe guiar las estrategias de política pública para la conservación y manejo sustentable del recurso. <![CDATA[<b>Efecto de sustratos orgánicos en el crecimiento de seis variedades de chile jalapeño (<i>Capsicum annuum </i>L.)</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282016000100015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Un buen número de productores de hortalizas interesados en la agricultura orgánica, no pueden participar en este nicho de mercado debido a la escasa disponibilidad de fertilizantes orgánicos que satisfagan las necesidades nutrimentales de los cultivos, que los fertilizantes químicos, además de biológicos y ecológicos. Se utilizaron tres diferentes fuentes de fertilización en seis genotipos de chile jalapeño, los tratamientos fueron estiércol bovino, vermicomposta y un testigo con fertilizante químico. Los genotipos se colectaron en el norte de México, el manejo del cultivo se realizó de acuerdo con la normatividad orgánica de los Estados Unidos. Los resultados mostraron que la vermicomposta suministró todos los nutrimentos necesarios para el crecimiento del chile. Los genotipos Euforia y Don Julio presentaron el mayor crecimiento y desarrollo en las variables evaluadas.<hr/>A large number of vegetable producers interested in organic agriculture cannot participate in this market area due to the limited availability of organic compost able to meet the nutritional needs of the crops in the same manner as chemical, biological and ecological fertilizers. Three different fertilization sources were used in six jalapeno genotypes. The treatments were as follows: bovine manure, vermicompost, and a control sample with a chemical fertilizer. The genotypes were collected in northern Mexico; the crop handling was done in accordance to organic laws of the United States. The results showed that vermicompost supplied all the necessary nutrients for plant growth. The Euforia and Don Julio genotypes presented the largest growth and development in the assessed variables.