Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de trastornos alimentarios]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-152320180002&lang= vol. 9 num. 2 lang. <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[Editorial]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200143&lng=&nrm=iso&tlng= <![CDATA[Associated meanings to body notion and feeding practices: A qualitative study with Chilean mothers]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200145&lng=&nrm=iso&tlng= Resumen El presente trabajo aborda la relación de significados entre la noción de cuerpo y las prácticas alimentarias, a partir de los relatos de madres chilenas de diferentes estratos socioeconómicos. Con base en una metodología cualitativa y un diseño descriptivo, se indagó en las pautas de socialización alimentaria promovidas por las madres al interior del hogar, con la finalidad de poder visualizar los significados que le asignan a la noción de cuerpo. Participaron 18 mujeres de entre 31 y 53 años de edad, pertenecientes a tres diferentes estratos socioeconómicos: bajo, medio y alto. Las participantes fueron entrevistadas individualmente, considerando tres ejes temáticos: estrategias de socialización alimentaria en el contexto familiar, preocupaciones en torno a los hábitos alimentarios familiares y preocupaciones en cuanto al cuidado de la salud. A partir del análisis realizado fue posible establecer tres grandes categorías de respuesta: prácticas alimentarias cotidianas, acciones de autocuidado y conocimientos. Si bien se encontró que estas categorías fueron transversales en cuanto a los tres estratos socioeconómicos, se identificaron ciertos matices que apuntan a las diferencias y las semejanzas que subyacen a los significados relativos a la noción de cuerpo.<hr/>Abstract This paper raises the relationship of meanings between the notion of body and feeding practices from the discourse of Chilean mothers of different income strata. Based on a qualitative methodology and a descriptive design, we investigated the patterns of food socialization promoted by the mothers within their homes, to visualize the mea nings assigned to the notion of body. A total of 18 women between 31 and 53 years with three different income strata (low, medium and high) were interviewed individually, considering three thematic axes: strategies of food socialization in the family context, concerns about family eating habits and concerns about health care. Based on the analysis carried out, three major response categories were yielded: daily food practices, self-care behaviors and knowledge. Although these categories were found to be transversal in the three income strata, certain nuances were identified that point to the differences and similarities that underlie the meanings related to the notion of the body. <![CDATA[Design and construction of the Maternal Self-efficacy Scale for the Prevention of Excess Weight]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200160&lng=&nrm=iso&tlng= Abstract The objective of the present study was to design, validate and obtain the reliability of the Maternal Self-efficacy Scale for the Prevention of Overweight. From an exploratory research where the role of mothers in childhood obesity was studied, 25 items were written, after an assessment by a panel of judges. The validation was carried out twice with different samples. The first one were 400 mothers (Mage = 33.1, SD = 6.8) of children aged 3-6 years (M = 5.0, SD = 0.6) and 18 items were obtained, divided into four factors: Food, Programming, Solutions, and Prohibition, with a Cronbach’s alpha (α) between .62 - .88 and omega (ω) coefficients of .76 - .94. The second validation was with 369 participants, 97% were mothers (Medad = 32.4, DS = 7.9) of children aged 3-6 years (M = 5.0, DS = 0.6) and 3% were grandmothers. The scale was one-dimensional composed by 11 items, with α = .90, ω = .92, and explaining 52% of the variance that evaluates the perceived self-efficacy in the prevention of body weight excess. The proposed scale showed to be suitable and, therefore, its use will promote a greater understanding of childhood obesity.<hr/>Resumen El objetivo del presente estudio fue diseñar, validar y obtener la confiabilidad de la Escala de Autoeficacia Materna para la Prevención del Exceso de Peso. A partir de un estudio exploratorio que indagó el papel de las madres en la obesidad infantil, fueron redactados 25 ítems, mismos que fueron evaluados por un panel de jueces. La validación de este instrumento se realizó con diferentes muestras. En la primera participaron 400 madres (Medad = 33.1, DS = 6.8) de hijos de 3 a 6 años (M = 5.0, DS = 0.6), y se obtuvieron 18 ítems, distribuidos en cuatro factores: Alimentación, Programación, Soluciones y Prohibición, con alpha de Cronbach (α) entre .62 y .88, y coeficiente omega (ω) de .76 a .94. En la segunda validación participaron 369 madres (Medad = 32.4, DS = 7.9) de hijos de 3 a 6 años (M = 5.0, DS = 0.6) y el 3% de abuelas. La escala fue unidimensional, compuesta por 11 reactivos con α = .90, ω = .92 y varianza explicada del 52% de la autoeficacia percibida para la prevención del exceso de peso. La escala propuesta mostró ser apta y, por tanto, su uso promoverá un mayor entendimiento de la obesidad infantil. <![CDATA[Rearing, nutrition and child development in children from Sonora and State of Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200170&lng=&nrm=iso&tlng= Resumen Este estudio tuvo por objetivo examinar las prácticas de crianza (PRC) y su asociación con el desarrollo infantil, psicomotriz y mental, en niños con distinta condición nutricia provenientes de dos entidades federativas de México: Sonora (ES) y Estado de México (EM). Participaron 24 díadas cuidador-hijo, 12 del ES y 12 del EM. La edad de los niños (8 mujeres y 16 varones) fue de los 6 a los 19 meses (M = 10.2, DE = 3.1), quienes fueron evaluados mediante las Escalas de Desarrollo de Bayley. Los cuidadores aportaron datos sociodemográficos y de historia de salud del niño, además de responder el Cuestionario de Práctica Responsiva y Estimulación (CuPRE). Los resultados mostraron relación entre el estado de nutrición (EN) y el orden de nacimiento, así como la edad y escolaridad de los padres; entre el desarrollo infantil y las PRC, así como de éstas con la edad y el orden de nacimiento del niño. De las PRC evaluadas, solo la duración de la lactancia se asoció con el EN. De acuerdo con la procedencia de los participantes, fueron identificadas diferencias en las PRC y en las variables asociadas a éstas. Los resultados sugieren relaciones interesantes que, sin embargo, deberán ser corroboradas a partir del planteamiento de modelos a probar en futuros estudios.<hr/>Abstract The objective of this study was to examine the child-rearing practices (CRP) and its association with infant psychomotor and mental development in children with different nutritional status from two states in Mexico: Sonora (S) and State of Mexico (SM). A total of 24 pairs caregiver-child, 12 from S and 12 from SM (8 girls and 16 boys) with an age range of 6 to 19 months (M = 10.2, SD = 3.1) were evaluated using the Bayley Development Scales. Caregivers offer sociodemographic data and child’s health history, in addition they answered the Questionnaire of Responsible Practice and Stimulation. The results showed a relationship between the state of nutrition (SN) and birth order, as well as the age and schooling of parents; between child development and CRPs, as well as the child’s age and birth order. Of the CRPs assessed, only the breastfeeding duration was associated with SN. According to the origin of the participants, differences were identified in the CRP and in the variables associated to them. The results su ggest interesting relationships that should be confirmed on the approach of models tested in future studies. <![CDATA[Food practices of indigenous women according to the nutritional status and sex of their children]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200183&lng=&nrm=iso&tlng= Resumen El objetivo de esta investigación fue describir las prácticas alimentarias (PA) de mujeres indígenas de Hidalgo (México), a partir del sexo y el estado nutricio (EN) de sus hijos/as. Participaron 19 diadas madre-hijo/a (Medad madre = 33.5 años, DE= 7.1; Medad hijo = 6.0 años; DE = 0.4). Las madres fueron entrevistadas y, para estimar el EN de sus hijos/as, estos fueron pesados y medidos. La información fue analizada mediante categorías basadas en los factores del Cuestionario de Actitudes, Creencias y Prácticas de los Padres hacia la Alimentación de sus Hijos. Aunque las madres con hijos/as saludables (estatura normal y normopeso) y aquellas otras de hijos con mala nutrición mostraron PA comunes, también presentaron algunas diferencias. Éstas principalmente relacionadas con la percepción del peso de su hijo/a, la que no fue congruente con el EN real, caracterizándose por la subestimación. En ambos sexos (hijo/hija) se notó una presencia alta de casi todas las categorías de análisis, pero mayormente entre aquellas madres con niñas. Este estudio representa un primer acercamiento al conocimiento de las PA maternas de mujeres indígenas en función del EN y sexo de sus hijos, cuyos resultados fundamentan la necesidad de seguir profundizando en el estudio de este tipo de población.<hr/>Abstract The purpose of this research was to describe the eating practices (EP) of indigenous women in Hidalgo (Mexico), based on their children’s sex and nutritional status (NS). A total of 19 mother-child dyads participated (Mage mother = 33.5 years, SD = 7.1, Mage children = 6.0 years, SD = 0.4). The mothers were interviewed and, to estimate the NS of their children, they were weighed and measured. The information was analyzed by categories based on the factors of the Questionnaire of Attitudes, Beliefs and Practices of the Parents towards the Feeding of their Children. Alt hough mothers with healthy children (height normal and normal weight) and those of children with poor nutrition showed common EP, they also presented some differences. These were mainly related to the perception of the weight of their children, which was not consistent with the real NS, characterized by underestimation. In both sexes (son/daughter) there was a high presence of almost all categories of analysis, but mostly among mothers with girls. This study represents a first approach to the knowledge of the maternal EP of indigenous women according to the NS and sex of their children, whose results support the need to continue deepening the study of this type of population. <![CDATA[Eating difficulties in early childhood and its relation to parental feeding practices]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200196&lng=&nrm=iso&tlng= Resumen Los objetivos de este estudio fueron describir las prácticas de alimentación de padres que tienen hijos en la primera infancia, así como comparar entre aquellos padres de hijos con y sin dificultades de alimentación (DDA). Participaron 93 padres/madres de entre 20 y 44 años de edad, 33 de los cuales tenían hijos con DDA. Los padres/madres completaron el apartado de alimentación del Cuestionario de Prácticas de Crianza para promover Hábitos de Salud en la primera infancia (PCHS), que evalúa las prácticas responsivas, no responsivas, indulgentes y negligentes; además de ocho preguntas dirigidas a indagar el contexto de alimentación del niño. La mayoría de los padres reportó utilizar prácticas responsivas (monitoreo, establecimiento de límites y modelamiento); sin embargo, en los padres de niños con DDA además destacó el empleo de prácticas no responsivas (e.g., presionar o regañar al niño para que coma), indulgentes (e.g., darle la comida en el lugar que el niño elija) y negligentes (e.g. dejar solo al niño al momento de comer). Los resultados fundamentan que la interacción en las situaciones de alimentación es tan importante como la calidad y cantidad de alimentos que el niño consume, permitiendo visibilizar la problemática de las DDA en la primera infancia.<hr/>Abstract The objectives of this study were to describe the feeding practices of parents who have children in early childhood, as well as to compare those parents of children with and without feeding difficulties (FD). Participants were 93 fathers/mothers between 20 and 44 years old, 33 of them had children with FD. The fathers/mothers completed the feeding section of the Parenting Practices Questionnaire to promote Early Childhood Health Habits (PCHS, for its acronym in Spanish), which assess responsive, non-responsive, indulgent and negligent practices; in addition, they answered eight questions aimed at investigating the context of child feeding. Most of parents reported using responsive practices (monitoring, setting limits and modeling); however, parents of children with FD also highlighted the use of non-responsive practices (e.g., pressure or nagging their children to eat), indulgences (e.g., feeding the child in the place the child chooses) and negligent (e.g. leave the child alone at the time of eating). The results base that interaction in feeding situations is as important as the quality and quantity of food consumed by the child, making it possible to visualize the problem of FD in early childhood. <![CDATA[Assessment of body image in preschoolers: Perception of parents and children]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200208&lng=&nrm=iso&tlng= Resumen El objetivo de esta investigación fue conocer la percepción corporal (PC) de preescolares y compararla con la que sus padres tienen de ellos. Participaron 48 preescolares (Medad = 5 años, DE = 0.5), 21 niños y 27 niñas, y sus padres (47 papás y 48 mamás). Los niños fueron pesados y medidos, contestaron el instrumento Siete Figuras de Collins (SFC) y, con relación a éste, siete preguntas sobre alimentación, belleza y salud. A los padres se les aplicó el Cuestionario de Imagen Corporal, las Figuras de Stunkard, además de las SFC para que identificaran la figura real (FR) e ideal (FI) de sus hijos. Para describirse, los preescolares refirieron mayormente la figura normopeso, coincidiendo con sus padres. Fue mínima la proporción de preescolares que se percibieron con obesidad (presente en 29-30%); mientras que ningún padre la identificó en sus hijos. El 50% de los preescolares eligió siluetas más delgadas a su índice de masa corporal (IMC), pero no emaciadas. Como FR, la mayoría de los padres eligió la normopeso para los niños y con sobrepeso ligero para las niñas; como FI eligieron, para ambos sexos, aquélla con sobrepeso ligero. En conclusión, la PC del preescolar discrepó entre la real y la percibida, independientemente de su IMC y sexo. Los padres tampoco tuvieron una adecuada PC de sus hijos.<hr/>Abstract The objective of this research was to determine the body perception (BP) of preschoolers and compare it with the one reported by their parents. A total of 48 preschoolers participated (Mage = 5 years, SD = 0.5), 21 boys, 27 girls, and their parents (47 fathers and 48 mothers). The children were weighed and measured, also they answered the instrument Seven Figures of Collins (SFC) and seven questions about food, beauty and health. The parents answered the Body Image Questionnaire (BSQ), the Stunkard Figures, as well as the SFCs to identify the real (RF) and ideal figure (IF) of their children. When children described themselves, they mostly referred the normal figure, coinciding with their parents. A very small proportion of preschoolers perceived themselves with obesity (around 29-30%); while any parent identified their children with obesity. The 50% of preschoolers chose thinner silhouettes than their body mass index (BMI), but not emaciated. For RF, most parents chose normal weight for boys and light overweight for girls; for IF parents chose, for both sexes, the one with light overweight. In conclusion, the preschool BP disagreed between reality and perception, regardless of their BMI and gender. The parents also did not have an adequate BP for their children. <![CDATA[Influence of psychological and familial factors on the maintenance of childhood obesity]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200221&lng=&nrm=iso&tlng= Resumen En los últimos años la obesidad infantil es considerada uno de los principales problemas de salud a nivel mundial. El objetivo principal de este estudio fue evaluar los factores psicológicos y familiares asociados a la obesidad en un grupo de niños. Participaron 13 niños con obesidad, de entre 7 y 11 años de edad (ocho varones y cinco mujeres), y 21 familiares (padres/madres/abuelas), quienes fueron remitidos por el Servicio de Pediatría del Centro de Investigaciones Médico-Quirúrgicas. Fueron examinadas las variables siguientes: hábitos de alimentación, hábitos de actividad física, imagen corporal, estado afectivo, autoestima, relaciones afectivas familiares compensatorias y actitudes potencialmente generadoras de alteraciones psicológicas en la familia. El análisis realizado fue predominantemente cualitativo, a través de técnicas como la entrevista semiestructurada al niño y a la familia, el análisis psicográfico (dibujo libre y de la familia), así como el empleo de las Siete Figuras de Collins. Se concluye acerca de la relevancia de la influencia de todas las variables analizadas sobre la obesidad infantil. Resulta inminente la necesidad de implementar programas de intervención psicológica que suponga el abordaje no solo de los niños, sino también de sus familiares.<hr/>Abstract In recent years, childhood obesity is considered one of the main health problems worldwide. The main objective of this study was to evaluate the psychological and familial factors associated with obesity in a group of children. Thirteen children with obesity, between 7 and 11 years old (eight boys and five girls), and 21 relatives (fathers/mothers/ grandmothers), who were referred by the Pediatric Service of the Medical-Surgical Research Center, participated. The following variables were examined: eating habits, physical activity habits, body image, affective state, self-esteem, compensatory family affective relationships and potential attitudes that lead to psychological alterations in the family. The analysis was predominantly qualitative, through techniques such as the semi-structured interview with the child and the family, the psychographic analysis (free drawing and family drawing), as well as the Seven Figures of Collins. We conclude about the relevance of the influence in all the variables analyzed on childhood obesity. The need to implement psychological intervention programs addressing not only children, but also their families is imminent. <![CDATA[Estimation of Food and Beverages Intake Scale for Children: Evaluation of psychometric properties]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200238&lng=&nrm=iso&tlng= Resumen Las estrategias para disminuir el sobrepeso y la obesidad no han tenido el impacto esperado. Se requiere desarrollar mayor conocimiento sobre las variables estimación del alimento y frecuencia de consumo. Por lo tanto, el propósito de este estudio fue examinar las propiedades psicométricas de un instrumento dirigido a evaluar la estimación de alimentos (EAL) y su frecuencia de consumo (FRC) en niños. Participaron 1,090 niños y niñas de 9 años de edad de la región Sur de Jalisco (México), quienes completaron la Escala de Estimación y Consumo de Alimentos en Niños (ECA-N), que consta de dos secciones: EAL y FRC. El análisis factorial exploratorio realizado con 545 de los participantes derivó tres factores para cada sección, mismos que posteriormente fueron corroborados con base a dos análisis factoriales confirmatorios, uno por sección, practicados con la segunda mitad de la muestra (n = 545). Ambos modelos registraron adecuados índices de bondad de ajuste. La versión final de la ECA-N, con 23 ítems, mostró poseer adecuada consistencia interna en sus dos secciones: EAL (α = .86) y FRC (α = .84). Se discute sobre la necesidad de extender el análisis de las propiedades psicométricas de la ECA-N en niños de otras regiones del país.<hr/>Abstract The strategies to reduce overweight and obesity have not had the expected impact. It is necessary to develop greater knowledge regard food estimation and intake frequency. Therefore, the purpose of this study was to examine the psychometric properties of an instrument aimed at the evaluation of meals (EM) and its intake frequency (IFR) in children. A total of 1,090 9-year-old boys and girls from the South region of Jalisco (Mexico) answered the Scale of Estimation and Consumption of Foods in Children, which consists of two sections: EM and IFR. The exploratory factor analysis carried out with 545 participants derived three factors for each section, which were subsequently corroborated based on two confirmatory factor analyses, one per section, performed with the second half of the sample (n = 545). Both models registered some goodness of fit indexes. The final version of the scale, with 23 items, showed appropriate internal consistency in its both sections: EM (α = .86) and IFR (α = .84). The need to extend the analysis of the psychometric properties of the scale in children from other regions of the country is discussed. <![CDATA[Food preferences during lunch break: Elementary school children from 9 to 10 years]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200250&lng=&nrm=iso&tlng= Resumen La alimentación de los niños durante el horario escolar es fundamental, por lo que a fin de adecuar la oferta alimentaria, es indispensable conocer cuáles son las preferencias alimentarias del alumnado. Así, el propósito de este estudio fue identificar los motivos de las preferencias y el consumo de alimentos durante el recreo escolar. Participaron 38 niños de 9-10 años de edad (55% niñas y 45% niños), alumnos de una escuela primaria pública de tiempo completo. Este estudio etnográfico comprendió el registro de alimentos consumidos y preferidos habitualmente, así como las narrativas de los niños, a través de observación dirigida, entrevistas no estructuradas y elaboración de dibujos. Se encontró que las preferencias alimentarias de los niños están estrechamente vinculadas al contexto familiar y los sentimientos ligados a éste. No obstante, en dichas preferencias influyen también la educación alimentaria recibida (escolar y extra-escolar), así como la disponibilidad-restricción de alimentos dentro de la escuela. En conclusión, aunque las y los niños podían no consumir en el recreo escolar su alimento favorito, adaptaban sus preferencias en función de los alimentos disponibles en la escuela, de modo que la selección variaba en función de la percepción y ponderación de las propiedades organolépticas del alimento (e.g., sabor, consistencia, temperatura).<hr/>Abstract Feeding children during school hours is essential, so to adapt the food supply, it is necessary to know what students’ food preferences are. Thus, the purpose of this study was to identify the reasons for preferences and food consumption during school breaks. Thirty-eight children with an age range of 9 to 10 years (55% girls and 45% boys), from a full-time public primary school participated. This ethnographic study comprised the recording of commonly consumed and preferred foods, as well as children’s narratives, through directed observation, unstructured interviews and drawings. It was found that children’s food preferences are closely linked to the family context and the feelings linked to them. However, these preferences also influence the food education received (school and extra-school), as well as the availability-restriction of food within the school. In conclusion, although children could not consume their favorite food at school, they adapted their preferences according to the foods available at school, so the selection varied based on the perception and weighting of the organoleptic properties of the food (e.g., taste, consistency, temperature). <![CDATA[Measuring eating habits and physical activity in children: Synthesis of information using indexes and clusters]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232018000200264&lng=&nrm=iso&tlng= Resumen Evaluar los hábitos de salud relacionados con el sobrepeso y la obesidad infantil resulta fundamental para la prevención de estas problemáticas. Existe una amplia variedad de instrumentos para medir dichos hábitos, siendo más comunes y costo-eficientes los cuestionarios de autorreporte, sin embargo estos generan información demasiado extensa y difícil de analizar. Por tanto, este estudio tuvo como objetivo desarrollar una propuesta de síntesis de la información obtenida del Cuestionario de Hábitos de Salud relacionados con el Sobrepeso/Obesidad Infantil (CHS-SO), a partir de la construcción de indicadores de hábitos de alimentación, de actividad física y de consumo de entretenimiento digital que permitan clasificar a los niños como saludables o no saludables. Participaron 239 niños y niñas de 8 a 12 años de edad, quienes completaron el CHS-SO. La combinación del análisis de correspondencias múltiples con el de conglomerados arrojó dos clústers. Los hábitos de alimentación fueron saludables en la mayoría de los niños, sin embargo fueron identificadas diferencias en función del sexo y el nivel socioeconómico. Por el contrario, los dos hábitos menos saludables fueron el comer mientras se emplean dispositivos de entretenimiento digital y el tiempo destinado a estos últimos.<hr/>Abstract Assessing healthy habits related to child overweight and obesity is important concerning the prevention efforts. A variety of measures to assess eating habits and physical activity are available, being the self-report frequency questionnaires the most common and cost-efficient. Nevertheless, those questionnaires generate a large amount of data. Considering this, the purpose of the study was to develop a proposal to synthesize information from the Child Overweight/Obesity Healthy related Habits Questionnaire (CHS-SO), through the creation of indexes and a combination of a factorial method and cluster analysis. Nine indexes were created to assess eating habits, physical activity, and digital entertainment use, allowing to classify children into healthy or unhealthy in each index. The CHS-SO was administered to 239 children between 8 and 12 years old from Cali, Colombia. Data obtained from the indexes were analyzed using a multiple correspondence analysis and cluster analysis. Results show that most of the children have healthy eating habits, physical activity was lower in girls and digital entertainment use was high.