Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de ciencias pecuarias]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-112420130001&lang=es vol. 4 num. 1 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Crecimiento y características de canal en corderas tratadas con clorhidrato de zilpaterol durante</b> <b>primavera y verano</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se utilizaron 44 corderas Dorper x Pelibuey con peso vivo promedio de 24.56±0.70 kg para evaluar el efecto del clorhidrato de zilpaterol (CZ) sobre el comportamiento productivo y algunas características de canal en épocas de primavera (n=24) y verano (n=20), bajo condiciones áridas del noroeste de México. En cada época, las corderas fueron colocadas en corraletas individuales y divididas en dos grupos para ser alimentadas sin CZ (SCZ) o con 10 mg de CZ/ animal/día (CCZ) durante 32 días. Posteriormente, todas las corderas fueron sacrificadas. La información se sometió a un análisis de varianza con un diseño de bloques completamente al azar con arreglo factorial 2x2. Las corderas CCZ de primavera presentaron mayor (P<0.01) peso final, ganancia diaria de peso y eficiencia alimenticia que las corderas CCZ de verano o las corderas SCZ de ambas épocas. El rendimiento en canal en primavera y verano fue mayor (P<0.01) en corderas CCZ. El consumo de alimento, grasa de cobertura y porcentaje de grasa pélvica-renal-corazón no variaron (P&gt;0.05) por efecto del CZ; contrariamente, el peso de canal caliente y fría, y la área del músculo Longissimus dorsi fueron mayores (P<0.05) en corderas CCZ. Solamente consumo de alimento y área del músculo Longissimus dorsi fueron afectados (P<0.01) por época. En conclusión, las altas temperaturas registradas en verano limitan el funcionamiento de CZ para mejorar el crecimiento y la eficiencia alimenticia de corderas de pelo finalizadas en corral, pero no las características de canal.<hr/>Dorper x Pelibuey ewe lambs (n= 44) initially weighing 24.56±0.70 kg were used to evaluate the effect of zilpaterol hydrochloride (ZH) on productive performance and some carcass characteristics in spring (n= 24) and summer (n= 20), under arid conditions of the Northwest of Mexico. In each season, ewe lambs were placed in individual pens and divided into two groups to be fed without ZH (SCZ) or 10 mg of ZH/animal/d (CCZ) for 32 d. Subsequently, all the ewes were slaughtered. The information was submitted to an analysis of variance under a randomized complete block design with a 2 x 2 factorial arrangement of treatments. The CCZ ewes of spring showed greater (P<0.01) final weight, daily weight gain and feed efficiency than CCZ ewes of summer or SCZ ewes of both seasons. The dressing in spring and summer was higher (P<0.01) in CCZ lambs than in those SCZ. Feed intake, fat thickness and kidney-pelvic-heart fat percentage did not change (P&gt;0.05) by ZH effect; contrary, hot and cold carcass weights, and Longissimus dorsi muscle area were greater (P<0.05) in CCZ ewes than in SCZ ewes. Only feed intake and Longissimus dorsi muscle area were affected by season (P<0.01). In conclusion, high summer temperatures limit the ZH action to improve growth and feed efficiency of feedlot hair lambs, but not the carcass traits. <![CDATA[<b>Determinación de defectos de calidad en la canal y carne de cerdo mediante el uso de auditorías</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100002&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del estudio fue determinar los defectos de calidad en canal y carne de cerdo, utilizando un formato de encuesta, y correlacionando los resultados de la misma con las características de la canal y la carne. La encuesta se aplicó durante el embarque, transporte, desembarque y proceso de beneficio. Se evaluaron cuatro grupos de 50 cerdos, con una frecuencia semanal. La evaluación individual se realizó desde el desembarque, conducción al aturdimiento, insensibilización, desangrado y escaldado. Se determinó el pH y la temperatura (45 min y 24 h), la capacidad de retención de agua, las pérdidas por goteo, el color y los defectos en canal al despiece. Se encontró que el 46.5 % de los cerdos fueron aturdidos incorrectamente, y el 53 % de los animales presentaron signos de sensibilidad al desangrado. Se obtuvieron siete correlaciones canónicas entre dos grupos de variables ("canal" y "beneficio"). Las dos primeras correlaciones explicaron (P<0,05) el 61.6 % de la variación. Se comprobó que la colocación de electrodos, parpadeo, vocalización, reflejo de enderezar la cabeza, están altamente correlacionadas con la variable canónica "canal". El pH45min y pH24h, resultaron con mayor índice de correlación con la variable canoníca "beneficio". La fase crítica del proceso fue el aturdimiento, siendo la colocación del electrodo y parpadeo las variables con mayor asociación con las características de calidad. La encuesta constituye una herramienta de fácil uso para monitorear el proceso de embarque, transporte y beneficio de cerdos.<hr/>Management before slaughtering is known to affect pork carcass and meat quality. The aims of this study were: a) to evaluate the animal handling and stunning practices, defects of pork carcass and meat quality, through conducting farm and plant audits; b) and to correlate them in order to establish corrective actions. Two hundred pigs were evaluated during 4 wk (50 pigs per week). The audits were applied at the farm (loading and transport) and during the slaughtering process (unloading, stunning, bleeding and scalding). Carcass traits such as pH and temperature (at 45 min and 24 h), water holding capacity, drip loss and color were evaluated. It was found that 46.5 % of the pigs were stunned incorrectly, and 53.0 % of the animals showed signs of sensible at sticking. Seven canonical correlations were obtained between two groups of canonical variables ("carcass" and" slaughter"); of those, the first two correlations explaining a variance between variables of 61.64 % (P<0.05). It was found that electrode position, blinking, vocalization, and righting reflex of head were highly correlated with canonical variables "carcass"; while, pH45min and pH24h showed the highest correlation with canonical variables "slaughter". It was found that the critical phase during the entire process was the stunning process, in which electrode position and blinking were highly associated with pork quality defects. The audit programs in meat processing plants are a helpful tool to detect failure in the production process. <![CDATA[<b>Factores que determinan el uso de innovaciones tecnológicas en la ganadería de doble propósito en</b> <b>Sinaloa, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100003&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del presente estudio fue analizar los factores que inciden en la adopción de innovaciones por parte de productores de bovinos de doble propósito. Mediante selección no estocástica de 121 productores que participaron en el programa Soporte de la SAGARPA en el periodo 2010-2011, se identificaron por medio de estadísticos de posición, tres tipos de productores con diferente uso de tecnología (alto, medio y bajo); por medio de un análisis de varianza y una prueba de Ji-cuadrada se determinaron las variables que inciden en la implementación de sus prácticas tecnológicas. El uso promedio de innovaciones resultó significativo (P<0.05) en la diferenciación de los grupos de productores, en tanto las variables significativas (P<0.05) para su descripción fueron el número de vacas adultas, la distancia de la unidad de producción al municipio, el método de reproducción, el tipo de ordeño y los años de recibir asistencia técnica. Se concluye que la tipología realizada permitió identificar tres tipos de productores de acuerdo al uso de innovaciones tecnológicas; por grupo los factores que influyen en la adopción de innovaciones fueron aquéllos relacionados con variables de escala, localización, tecnológicos y de innovación. Los resultados pueden servir para reorientar y planificar programas de transferencia tecnológica en sistemas de producción de doble propósito.<hr/>The purpose of the present study was assessing factors which influence adoption of innovation by producers of dual purpose cattle. By means of non-stochastic selection of 121 farmers who participated in the support program of SAGARPA in 2010-2011, three definite groups of producers applying different technology levels (high, intermediate and low) in their enterprises were identified through statistical positioning methods. Variables affecting implementation of their technology practices were determined via analysis of variance and chi-square tests. Average adoption of innovations was significant (P<0.05) for differentiating producer groups, while significant variables (P<0.05) for description were number of adult cows, distance from production unit to municipality, method of reproduction, types of milking and years of receiving technical assistance. As a conclusion, it is worth mentioning that the typology applied made possible to identify three groups of producers according to adoption of technological innovations. In each group, factors which influence the adoption of innovations were related to variables of scale, location, technology and innovation. Results obtained may serve to refocus and draw up technology transfer programs in dual purpose cattle production systems. <![CDATA[<b>Preferencias de leche fresca de bovino del consumidor de Baja California, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100004&lng=es&nrm=iso&tlng=es El documento tiene como objetivo conocer las preferencias del consumidor de Baja California por leche de bovino y sus hábitos de consumo, así como identificar segmentos para el consumo de leche a partir de los principales atributos como presentación, tipo de grasa y precio, e identificar nichos de mercado para nuevos productos. Para determinar las preferencias del consumidor, se utilizaron técnicas del análisis de conjunto, análisis de segmentación y análisis de simulación. Para lo anterior, se diseñó y aplicó un cuestionario a una muestra representativa conformada por 418 consumidores del Estado, para conocer el producto ideal y caracterizar al consumidor bajo diferentes segmentaciones basados en sus preferencias. Los resultados muestran mayor preferencia por leche pasteurizada con tipo de grasa entera, a la cual le atribuyen mejor sabor, seguida por la leche ultra pasteurizada y las fórmulas lácteas. Además se encontró un segmento de mercado para nuevos productos y la valoración positiva al precio situación no habitual dentro de los consumidores agroalimentarios.<hr/>Consumer preferences for fresh cow's milk in Baja California, Mexico, were studied using data for 418 consumers. Consumer habits were characterized, segments determined based on principal attributes such as packaging, fat content and price, and market niches identified for new products. Conjoint analysis, segmentation analysis and clústers analysis were applied to identify consumer preferences. Consumers preferred pasteurized whole milk (for its flavor) over ultrapasteurized milk and milk formulas. Some market segments exhibited positive utility valuation for price, an unusual situation for agricultural products. Niches were identified for new products in this market, highlighting expansion opportunities for producers. <![CDATA[<b>Consideraciones epidemiológicas en la prevalencia serológica de <i>Brucella ovis</i> en Zacatecas, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es La epididimitis causada por Brucella ovis es una enfermedad de importancia en los rebaños ovinos de México. En los sementales afectados ocasiona baja productividad por la disminución de la fertilidad. El objetivo del estudio fue determinar la relevancia de diferentes posibles factores de riesgo (sistema de producción, densidad de sementales, total de vientres, relación hembras:macho, sistema de empadre y raza del semental) sobre la prevalencia de B. ovis en Zacatecas, México. Se muestrearon 544 sementales, en 153 rebaños, provenientes de cuatro sistemas de producción. La respuesta serológica se evaluó mediante inmunodifusión doble en gel. El 18.6 % (101/544) de los sementales muestreados resultaron positivos y el 10.5 % (16/153) de los rebaños presentó al menos un semental positivo. El sistema semi-intensivo presentó la mayor prevalencia (P<0.05), con 86.1 % (87/101) de sementales positivos, el extensivo 11.9 % (12/101), el traspatio 2.0 % (2/101), y el intensivo no registró positivos. La prevalencia de B. ovis fue más alta en los rebaños más grandes, con mayor número de vientres y sementales. Los sementales de raza Katahdin mostraron mayor prevalencia (30.8 %) (24/78) que los Rambouillet (14.0 %) (18/129), Dorper (13.8 %) (31/224) y Suffolk (13.8 %) (8/58) (P<0.05). La prevalencia se relacionó más con el sistema de producción utilizado que con la relación hembras:macho o el sistema de empadre. Los resultados obtenidos sugieren que la cantidad de sementales en el rebaño es el factor de mayor relevancia en la prevalencia serológica de B. ovis (OR = 17.38, 95 % IC 7.76 a 38.94), aunque pudiera estar supeditado al sistema de producción.<hr/>Epididymitis due to Brucella ovis infection lead to a disease with great importance in Mexican sheep industry. In the affected rams produces a low productivity due to a decreased fertility. The objective of the study was to determine the relevance of different possible risk factors (production system, density of sires, population of ewes, ewes:ram ratio, mating system and sires breed) upon B. ovis prevalence in Zacatecas, México. A sample of 544 rams was obtained in 153 flocks from four production systems. The serological test was determined by double immunodiffusion. The positive sampled rams were 18.6 % (101/544) and 10.5 % (16/153) of the sampled flocks had at least one positive ram. The semi-intensive production system showed a major prevalence (P<0.05) with 86.1 % (87/101) of the positive rams, the extensive system with 11.9 % (12/101), the backyard with 2.0 % (2/101) and the intensive did not register positives. The prevalence of B. ovis was higher in larger flocks, with the largest number of ewes and rams. Katahdin rams showed a major prevalence (30.8 %) (24/78) than Rambouillet (14.0 %) (18/129), Dorper (13.8 %) (31/224) and Suffolk rams (13.8 %) (8/58); (P<0.05). The prevalence was associated more with the production system used, than the ratio ewes:ram or mating system. The results suggest that the amount of sires within each flock is the most important factor in the serological prevalence of B. ovis (OR= 17.38, 95% IC 7.76-38.94), although this potential factor could be subject to the production system. <![CDATA[<b>La calidad estándar de la leche en el estado de</b> <b>Hidalgo, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100006&lng=es&nrm=iso&tlng=es En el estado de Hidalgo, México, en el año 2010, se produjeron 419,273 miles de litros de leche, que representan el 3.9 % del total nacional; en la entidad hay tres cuencas lecheras importantes: Tizayuca, Valle de Tulancingo y Mezquital, cada una con características propias, que determinan, entre otros aspectos, los canales de comercialización del producto. El objetivo de la investigación fue comparar la calidad estándar de la leche entre cuencas. Se concluye que al cotejar la leche de Hidalgo con las normas internacionales (comparación al exterior), la leche es excelente en rendimiento industrial, con deficiente sanidad, y probablemente adulterada con agua. En la comparación al interior (entre las tres cuencas), se concluye que sí hubo un "efecto de cuenca".<hr/>In 2010, 419 million 273 thousand liters of milk were produced in the State of Hidalgo, 3.9 % of the national milk output. Three main dairy basins are found in this State, Tizayuca, Tulancingo and Mezquital, and each one of them shows special characteristics which determine, among other issues, marketing channels. The purpose of the present study was to perform a comparison of standard quality milk between basins. As a conclusion, when milk produced in Hidalgo was graded in accordance with international standards, it was found of excellent industrial quality, lacking in hygiene and possibly altered with water. When basins were compared against each other, a basin effect was found. <![CDATA[<b>Competitividad y rentabilidad en granjas porcinas</b> <b>productoras de lechón</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se determinó la competitividad por medio de los costos privados y la rentabilidad en 1,249 camadas destetadas (cubrición-destete) en granjas productoras de lechón en diferentes regiones del altiplano en México, de julio de 2010 a junio de 2011. Se definieron tres estratos de acuerdo al número de cerdas reproductoras: I) de 5 a 10 (n=8); II) de 11 a 49 (n=10); III) de 50 a 100 (n=4). Se utilizó la metodología de Matriz de Análisis de Política. Los tres estratos fueron rentables y competitivos, ya que presentaron una ganancia privada neta promedio positiva de: Estrato I=36; Estrato II=157; y Estrato III=169 (pesos/lechón), asimismo, el coeficiente de rentabilidad fue mayor a cero en todos los casos: 6, 35, y 39 %.<hr/>Both profitability and competitiveness were assessed through private costs in 1,249 litters at weaning in piglet breeding farms in the Mexican Highlands between July 2010 and June 2011. Strata were characterized in accordance with number of sows in farms, I) 5 to 10 (n=8); II) 11 to 49 (n=10); III) 50 to 100 (n=4). Data were analyzed by means of Policy Analysis Matrix (PAM). All strata showed both profitability and competitiveness due to positive net private earning average, Stratum I=35, Stratum II=157 and Stratum III=168. Profitability rates were 6, 35 and 39 % for strata I, II and III, respectively. <![CDATA[<b>Principales géneros bacterianos aislados de leche de cabra en dos granjas del municipio de Tequisquiapan, Querétaro, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100008&lng=es&nrm=iso&tlng=es El término "mastitis" se utiliza para referirse a la inflamación de la glándula mamaria. A pesar de las pérdidas económicas que produce en cabras lecheras, existe escasa información relativa al estado epidemiológico de la misma en nuestro país. El objetivo de este trabajo fue identificar bacterias presentes en leche cruda de cabras clínicamente sanas, obtenida en sistemas de producción intensivo y semi-intensivo por métodos microbiológicos tradicionales. Se trabajaron con 28 animales en sistema de producción intensiva y 33 animales en sistema de producción semi-intensiva, provenientes del Centro de Enseñanza, Investigación y Extensión en Producción Animal en Altiplano (CEIEPAA) perteneciente a la FMVZ-UNAM y la granja del Carmen, ambas ubicadas en Tequisquiapan, Querétaro, México. De cada una de las cabras se obtuvieron muestras de ambas glándulas, se realizaron muestreos cada 45 días junto con la prueba de California de las cabras seleccionadas hasta los 240 días de lactación. Se recibieron un total de 484 muestras para análisis bacteriológico tradicional, 90 muestras (18.6 %) presentaron crecimiento bacteriano, de las cuales se recuperaron 97 aislados. Los géneros bacterianos aislados con mayor frecuencia fueron Staphylococcus coagulasa Negativo (SCN) 62/97 (63.9 %), Streptococus uberis 10/97 (10.3 %) y Staphylococcus aureus 5/97 (5.1 %). De acuerdo al análisis estadístico, no existen diferencias entre los dos principales géneros bacterianos aislados en ambos sistemas de producción.<hr/>The inflammation of the udder is known as mastitis and despite the economic impact that it causes in goats, very scarce information exist about this problem in Mexico. The aim of this study was to identify bacteria in raw milk from clinically healthy goats in intensive and semi-intensive production systems, through traditional microbiological methods. Twenty eight (28) animals from intensive production system and 33 animals from a semi-intensive production system were sampled from the Centro de Enseñanza Investigación y Extensión en Producción Animal en Altiplano (CEIEPAA-FMVZ-UNAM) and Granja del Carmen both located in Tequisquiapan, Querétaro, México. The samples were obtained from both glands of each goat. The sampling was made to the selected goats every 45 d along the California mastitis test until 240 lactation days. A total of 484 samples were obtained for the traditional bacteriological analysis, 90 samples (18.60 %) were positive to bacterial growth of which 97 isolates were recovered. The most frequently bacteria isolated were coagulase-negative Staphylococcus (SCN) 62/97 (63.92 %), Streptococcus uberis 10/97 (10.31 %) and Staphylococcus aureus 5/97 (5.15 %). According to the statistical analysis, there are no differences between the two main bacterial genus isolated in intensive and semi-intensive production systems. <![CDATA[<b>Detección de <i>Listeria monocytogenes, Salmonella</i> y <i>Yersinia enterocolitica</i> en carne de res en puntos de venta en México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo fue detectar la presencia de Listeria monocytogenes, Salmonella y Yersinia enterocolitica en carne de res, mexicana e importada, adquirida en supermercados en tres ciudades de México. Antes de analizar los productos cárnicos, se estimó el límite de detección usando métodos basados en reacción en cadena de la polimerasa (PCR), tanto de cultivos bacterianos puros como de carne inoculada. Un total de 90 muestras, mitad mexicanas y mitad importadas, fueron recolectadas en este estudio. Un total de 27.78 % muestras analizadas por PCR fueron positivas a L. monocytogenes, 8.89 % a Salmonella y 28.89 % a Y. enterocolitica. Ninguna de las muestras importadas fue positiva a Salmonella. Las muestras mexicanas presentaron mayor índice de Listeria, Yersinia y Salmonella que las muestras de carne importada, lo que indica un posible riesgo de salud para los consumidores que adquieren este tipo de producto. Estos resultados enfatizan la necesidad de implementar de forma obligatoria programas de prevención y control, Procedimientos Operativos Estandarizados de Sanitización (POE's- SSOP's en inglés) y Análisis de Peligros y Puntos de Control Críticos (APPCC- HACCP en inglés) en la industria cárnica mexicana.<hr/>The objective of this project was to detect the presence of Listeria monocytogenes, Salmonella and Yersinia enterocolitica in Mexican and imported beef steaks purchased at supermarkets in three cities of Mexico. Prior to testing beef products, detection limits using PCR-based methods were conducted from both pure bacterial cultures as well as inoculated beef. A total of 90 samples, half of Mexican and half of imported origin, were collected in this study. Overall, a total of 27.78 % of samples tested via PCR were positive for L. monocytogenes, 8.89 % for Salmonella and 28.89 % for Y. enterocolitica, respectively. None of the imported samples tested positive for Salmonella. Mexican samples had a higher Listeria, Yersinia, and Salmonella presence than imported samples, indicating a possible health risk to consumers purchasing this type of product. These results emphasize the need to implement the mandatory use of preventive and control programs, Sanitation Standard Operating Procedures (SSOPs) and HACCP in the Mexican meat industry. <![CDATA[<b>Evaluación de factores ambientales que influyen en características de crecimiento del nacimiento al destete de corderos Hampshire</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242013000100010&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del trabajo fue evaluar los efectos de sexo de la cría (macho, hembra), tipo de nacimiento de la cría (sencillo, doble), edad de la madre (2 a 7 y más años), granja (10 unidades), semental anidado en granja, así como interacciones dobles, que influyen en el peso al nacimiento (PN), peso al destete ajustado por edad (PDA) y promedio de ganancia diaria de peso pre-destete (GDP) de corderos Hampshire de 10 granjas en Hidalgo, México. Se analizó una base de datos de 2006 a 2009 con 998 observaciones para PN y 933 para PDA y GDP. La alimentación se basó en granos, alfalfa, forraje de avena, y minerales. El análisis estadístico se efectuó con el procedimiento GLM del SAS. Las medias generales fueron PN: 5.1±0.9 kg, PDA: 32.3±5.4 kg, y GDP: 0.300±0.055 kg. Hubo efectos (P<0.01) de sexo de la cría en las tres variables, los machos obtuvieron los promedios mayores; de tipo de nacimiento (P<0.01) sólo en PN y PDA, los promedios mayores fueron para los corderos de nacimiento sencillo; de edad de la madre en PN (P<0.01) y PDA y GDP, las crías de madres de 3 a 5 años y de 7 y más años de edad tuvieron los promedios mayores en las tres variables. El efecto de semental dentro de granja fue significativo (P<0.01) en PDA y GDP. Se concluye que existen factores ambientales importantes que afectan características pre-destete de corderos Hampshire, información útil para fines de manejo y mejoramiento genético en estas granjas.<hr/>The objective of this work was to evaluate the effects of sex of lamb (SL: male, female), type of birth (TB: single, twin), age of dam (AD: 2 to 7 years and older), farm (F: 10 units), and sire nested within farm, as well as first-order interactions that influence the variation of birth weight (BW), adjusted weaning weight (AWW) and average pre-weaning daily weight gain (ADG) of Hampshire lambs from 10 farms in Hidalgo, México. A data base from 2006 to 2009 with 998 observations for BW and 933 for AWW and ADG was analyzed. Feeding of parents and lambs was based on grains, alfalfa, oats hay, and minerals. The statistical analysis was carried out with the GLM procedure of SAS. Overall means were BW: 5.1±0.9 kg, AWW: 32.3±5.4 kg, and ADG: 0.300±0.055 kg. Significant effects (P<0.01) due to sex of lamb were observed in the three variables analyzed, males had the highest averages; type of birth (P<0.01) only on BW and AWW, the highest averages were obtained by lambs of single birth; age of dam on BW (P<0.01) and AWW and ADG (P<0.05), lambs born to dams from 3 to 5 and 7 years and older had the highest averages in the three variables. Sire nested within farm had a significant effect (P<0.01) on AWW and ADG. It is concluded that there are important environmental factors influencing pre-weaning traits of Hampshire lambs, useful information that must be considered for management purposes and genetic improvement in these farms.