Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de ciencias pecuarias]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-112420140003&lang=en vol. 5 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Genetic parameters and genetic trends for behavior traits in Mexican bullfighting herds</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242014000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los objetivos del presente estudio fueron: estimar componentes de varianza; calcular heredabilidades (h²) y correlaciones genéticas (r g); predecir valores genéticos (VG), y analizar las tendencias a través del tiempo. Se analizó la información de comportamiento en cuatro ganaderías de lidia mexicanas: Los Encinos (ENC), Montecristo (MCR), San José (SJO) y Fernando de la Mora (FMO). La información analizada correspondió a las notas de tienta al caballo (TC), tienta a pie (TP), lidia a caballo (LC) y lidia a pie (LP). El número de observaciones osciló de 154 a 2,369 y el número de animales en los pedigríes varió de 3,246 a 8,962; se realizó un análisis multivariado con el software MTDFREML. Las heredabilidades obtenidas fueron de 0.09±0.05 a 0.47±0.22, y un promedio de 0.28±0.09; la h² promedio por características fue de 0.33±0.06 para TC y TP, 0.23±0.14 para LC y 0.27±0.12 para LP. Todas las r g fueron positivas y superiores a 0.50; con excepción en TP y LP (0.44±0.38) en FMO y TC y LP (0.28±0.14) en MCR. La r g promedio dentro de ganadería fue de 0.71±0.14 en MCR, 0.77±0.35 en FMO, 0.78±0.18 en ENC y 0.85±0.31 en SJO. Las tendencias de los VG fueron positivas y diferentes de cero (P<0.02), excepto en LP de FMO (P&gt;0.05). La ganancia por año, como parte porcentual de la media, osciló de 0.19 % en LC de FMO a 1.5 % en TP de ENC. Las estimaciones de heredabilidad y la variabilidad de los valores genéticos sugieren su utilidad en programas de selección, favoreciendo un mayor progreso genético.<hr/>The aims of this study were to estimate variance components; calculate heritability (h²) and genetic correlations (r g) predict breeding values (VG) and evaluate their trends over time. Behavior information was analyzed for four Mexican bullfighting ranches: Los Encinos (ENC), Montecristo (MCR), San José (SJO) y Fernando de la Mora (FMO). The analyzed information included was horse tienta (TC), foot tienta (TP), horse bullfight (LC) and foot bullfight (LP). The number of observations ranged from 154 to 2,369, the number of animals in the pedigrees varied from 3,246 to 8,962. Multivariate analyses were conducted using the MTDFREML software. The estimates of h² were from medium to high magnitude, in a range from 0.09±0.05 to 0.47±0.22, and an average of 0.28±0.09. The average of h² by trait was 0.33±0.06 for TC and TP, 0.23±0.14 for LC and 0.27±0.12 for LP. All r g were positive and higher than 0.50, with the exception of TP and LP (0.44±0.38) in FMO, and TC and LP (0.28±0.14) in MCR. The average of the r g within ranches was 0.71±0.14 in MCR, 0.77±0.35 in FMO, 0.78±0.18 in ENC, and 0.85±0.31 in SJO. The trends of the VG were positive and nonzero (P<0.02), with the exception of LP in FMO (P&gt;0.05). The magnitude of the genetic gain per year, as a percentage of the mean, ranged from 0.19 % in LC of FMO to 1.5 % in TP of ENC. The variability of VG suggests its use in breeding programs to promote greater genetic progress. <![CDATA[<b>Gaps in economic profitability among small-scale dairy farms in the Mexican Highland Plateau</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242014000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Entre las grandes y pequeñas unidades de producción lechera (PUPL) existen brechas en la rentabilidad económica (RE) debido a economías de escala significativas; aunque también pueden hallarse al interior del estrato de pequeña escala, dificultando el avance tecnológico y sustentabilidad de la producción lechera. El objetivo fue identificar la presencia de brechas de RE y relacionarlas con los factores productivos de PUPL. Se entrevistaron 89 propietarios de PUPL del Altiplano Central Mexicano (Valle de Aguascalientes) registrados en el Programa de Capacitación y Asistencia Técnica de SAGARPA (2011; muestra con 95 % de confiabilidad y 10% de precisión; 162 variables; PUPL con <50 vacas <10 personas ocupadas, PO). Se calculó anualizada la relación beneficio costo neto (BCN), valor agregado (VA) y factores que influyeron en la existencia de BCN&gt;1.0. Sólo una de cinco PUPL tuvo resultados superavitarios (17/89=19.1 %; IC95%: 14.9, 23.3 %), asociados directamente (P<0.05) con mayor ingreso total, VA, PO, familiares con salario, vacas atendidas/ PO, precio de venta y costo de alimentación; e inversamente con menor costo de insumos, proporción de autoconsumo familiar y valor de activos y ganado. La mano de obra familiar (2.2 PO/PUPL) predominó (85.4 %) pero no influyó significativamente en BCN (P=0.787). Los ganaderos que estuvieron organizados tuvieron mejores resultados (P<0.05) que aquellos que permanecieron aislados (BCN&gt;1.0: 7/20 vs 10/69). Estos resultados sugieren que las políticas públicas y privadas pudieran enfocar sus esfuerzos a cerrar las brechas de RE entre PUPL, mejorando el alcance del potencial técnico de producción, las estrategias de intercambio comercial, la preservación del empleo y recursos naturales.<hr/>Between large and small-scale dairy farms (SSDF) there are gaps in economic profitability (EP) due to significant scale economies, but also can be found within the small-scale stratum, hindering the technological advancement and milk production sustainability. The aim was to identify the presence of EP gaps and relate them to productive factors in SSDF. Eighty nine owners were interviewed (2011) in SSDF located in the Mexican Highland Plateau (Valley of Aguascalientes), recorded in the SAGARPA Program for Technical Training and Assistance (sample: 95% confidence and 10% accuracy; SSDF with <50 cows and <10 employed persons, E; 162 variables). The net cost-benefit ratio (NCB), value-added (VA) and factors that influenced the existence of surplus (NCB &gt;1.0) were calculated on annual basis. Only one of five SSDF had surplus results (17/89=19.1%; CI95%: 14.9, 23.3 %), directly associated (P<0.05) with higher total income, VA, E, salaries for family members, cows by E, sales prices and feed cost; and inversely with lower cost of inputs, proportion of milk for family use and total value of assets and livestock. Other variables were not significant or correlated and were considered collinear. The family labor (2.2 E/SSDF) predominated (85.4 %) but did not significantly influence the NCB (P=0.787). In addition, farmers who were organized had better outcomes (P<0.05) than those who remained isolated (NCB&gt;1.0: 7/20 vs 10/69). These results suggest that public and private policies could focus their efforts to bridging the PE gaps between SSDF, improving the reach of technical potential for milk production, trading strategies, employment, and natural resources preservation. <![CDATA[<b>Technical, social and commercial profile of the Manchega dairy sheep farms in South-Central Spain</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242014000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Las explotaciones de ovino de raza Manchega vinculadas a la denominación de origen protegido "Queso Manchego" son caracterizadas por aspectos técnicos, sociales y comerciales. A partir de una muestra aleatoria, estratificada y proporcional de 157 explotaciones, la información se obtuvo mediante encuesta directa al productor. La caracterización se realizó mediante análisis descriptivos. La muestra se estratificó en base al número de ovejas y uso de tecnología. Los grupos se compararon mediante un ANOVAC multifactorial. La explotación media responde a un sistema extensivo mixto agricultura-ganadería, de tipo pastoril (85 %), con 888 ovejas y 1,124 ha de superficie total (ST), el 18 % de la ST se usa en agricultura, el resto es pasto natural. El productor tiene 48 años en promedio, existe esperanza de continuidad en la actividad (91 %), y de relevo generacional (74 %). La comercialización se realiza en un 91 % por los canales comerciales tradicionales, y sólo en un 9 % por los canales alternativos. El mayor desafío se asocia a los altos precios de los insumos y el precio de los productos. Las ventajas competitivas de las explotaciones la constituyen; por una parte el bajo nivel de inversiones y la realización de una actividad agrícola de baja producción, aspectos que le confieren flexibilidad. A partir de la estratificación por dimensión y uso de tecnología se establecen diferentes modelos productivos destacando explotaciones pequeñas y grandes con bajo uso de tecnologías, y grandes con elevado uso de tecnología.<hr/>Manchega sheep farms are characterized by technical, social and commercial aspects of the protected designation of origin "Queso Manchego". The data was obtained through surveys with stratified random sampling and proportional allocation, representing 17.25 % of the population. The characterization was obtained by analysis of descriptive statistics. Groups were formed based on the size and use of technology and compared using a multivariate ANOVAC. The typical farm responds to a mixed crop-livestock extensive system of pastoral type (85 %), with 888 sheep and 1,124 ha total area, 18 % of this area is used in agriculture, mainly grain and forage, the rest of the ST is natural grass, fallow land and wastelands which are used by grazing. The farmer is 48 yr old, married, with one child; there is hope for continuity in the activity (91 %), and generational handover (74 %). The marketing is done by 91 % for long or traditional commercial channels and only 9 % for short or alternative channels (9 %). The greater challenge is associated with high input prices and low product prices. The competitive advantages of the farms are on the one hand the low level of investment and the realization of low-yield farming, aspects that give it flexibility. From the groups by size and technology use different production models emphasizing small and large farms with low use of technologies and large with high use of established technology. <![CDATA[<b>Chemical characterization of native panicles and seed pods of the State of Guerrero, Mexico, for use in animal nutrition</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242014000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se seleccionaron e identificaron cinco especies forrajeras nativas del estado de Guerrero, México: Bothriochloa sp, Sorghum halepense (L.) Pers, Desmanthus virgatus (L.) Willd, Gliricidia sepium (Jacq.) Stend, Acacia farnesiana (L.) Willd, consideradas forrajes no convencionales por ser productos naturales, no utilizados actualmente para la alimentación animal. El objetivo fue determinar la composición química en muestras representativas de las cinco plantas, vainas con semillas y panojas. Los análisis realizados fueron: análisis químico proximal, fracciones de fibra, perfil de aminoácidos, factores antinutricios, minerales y vitaminas hidrosolubles. Se encontró que el valor de proteína cruda osciló entre 60 y 202, fibra cruda entre 132.5 y 354.8, extracto etéreo 17 a 32.4, reportados en g-1 kg-1 de materia seca (MS). El contenido de lignina en las gramíneas fue 52 a 82 y en las muestras de leguminosas fue de 132 a 202 g; mientras que la celulosa para el primer grupo fue de 189 a 276 y para el segundo de 95 a 269 g kg-1 MS. De los factores antinutricios analizados el inhibidor de tripsina cuantificado fue de 1.0 a 4.97 UIT mg-1, hemaglutininas y saponinas no se detectaron. Se analizaron los siguientes minerales: Ca (301-652), Mg (57-88), K (565-1286), Na (64.3-630), Zn (0.93-5.1) y Fe (8.3-21.0) (reportados en g kg-1). Se cuantificaron 17 aminoácidos y 3 vitaminas (B1, B2 y B3) de cada muestra presentando valores similares entre ellas. Se concluye que las panojas y las vainas con semillas podrían considerarse como un recurso no convencional en la alimentación de rumiantes.<hr/>We selected and identified five native forage plants of the State of Guerrero, México, considered unconventional fodder, not currently used for animal feed and having availability periods. The objective was to determine the chemical composition of representative samples of the five plants: seed pods from gramineas and panicles from legumes, as potential resources for ruminants. Analyses were proximal chemical, fiber fractions, amino acids profile, and nutritional factors, minerals, and water soluble vitamins. It was found that the crude protein value ranged between 60 to 202, crude fiber between 132.5 and 354.8, ether extract 17 to 32.4, reported in g kg-1 DM. The lignin content was, in panicles 52-82 and in legume samples was 132-202 g, while the cellulose content was in the grasses 189-276 and in the legume samples was 95 to 269 g. The antinutritional factors analyzed were trypsin inhibitor (1.0 to 4.97 UIT mg-1); saponins and hemagglutinins were not detected. The following minerals were analyzed: Ca (301652), Mg (57-88), K (565-1286), Zn (0.93-5.1) and Fe (8.3-21.0) (reported in g kg-1). 17 amino acids were quantified and 3 hydrosolubles vitamins (B1, B2 and B3) of each sample with values similar to each other. The panicles and seed pods could be considered as an unconventional resource in ruminant feed. <![CDATA[<b>Nutritive characteristics of pearl millet forage in four phenological stages</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242014000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo del presente estudio fue determinar el valor nutritivo del forraje de mijo perla cosechado en diferentes estados fenológicos. El estudio se realizó en condiciones de riego con la variedad ICMV-221 de doble propósito, del que se tomaron muestras en cuatro estados fenológicos: H7) séptima hoja, HB) hoja bandera o última hoja, E) embuche y F) floración. Las muestras se analizaron por NIRS (near infrared spectroscopy) para determinar su contenido de nutrientes y los resultados se analizaron por medio de análisis de varianza dentro de un modelo completamente al azar. El contenido de materia orgánica se incrementó con la madurez (P<0.003), mientras que el contenido de proteína cruda fue mayor (P<0.005) en el estado de séptima hoja. El contenido de carbohidratos no fibrosos no mostró cambios significativos debidos a la edad de la planta (P&gt;0.05), mientras el de fibra detergente neutra (FDN) fue similar (P&gt;0.05) en los cuatro estados fenológicos y el de fibra detergente ácida (FDA) aumentó del estado de H7 al estado de F (P<0.008). El contenido de lignina (P<0.06) y el de lignina ligada a FDN (P<0.05) se elevaron con la edad. La digestibilidad de la materia seca disminuyó (P<0.0005) con la edad de 81.7 % en H7 a 69.0 % en F. Los contenidos de energía tendieron a reducirse con la madurez, aunque no en forma significativa (P&gt;0.05). Se concluye que la edad del forraje de mijo perla al momento del corte afectó significativamente la mayoría de las variables de valor nutritivo estudiadas, siendo los forrajes más tiernos los que mostraron mejores características forrajeras.<hr/>The present study was conducted in order to evaluate the nutritive value of pearl millet forage harvested at different maturity states. The study was made under watering conditions with ICMV-221 two purposes variety. Four samples were taken at each four maturity states: (LS) leaf 7th, (FL) flag leaf, (BS) boot stage, and (F) flowering. The samples were analyzed by NIRS (near infrared spectroscopy) to determine the nutrients content and results were subjected to analysis of variance into complete randomly model. Organic matter content increased with maturity (P<0.003), while crude protein content was higher (P<0.005) in LS. Non fiber carbohydrates did not show significant changes (P&gt;0.05) with maturity. Neutral detergent fiber (NDF) content was similar (P&gt;0.05) in the four maturity stages, but acid detergent fiber (ADF) content increased (P<0.008) from LS to F stage. Lignin and lignin linked to NDF increased (P<0.05) with age. Dry matter digestibility was reduced (P<0.0005) with age from 81.7 % in LS to 69.0 % in F stage. Energy contents tend to reduce with maturity of forage, but not significant differences were detected (P&gt;0.05). Results indicated that age of pearl millet forage at harvest affected in a significant way almost all parameters of nutritive value. Younger forages showed the best nutritive characteristics. <![CDATA[<b><i>In vitro</i></b><b> effect of furan acetamide bromide on <i>Salmonella enterica</i> isolates from chickens</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242014000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Dentro del género Salmonella, la especie Salmonella enterica, subsp enterica es una de las de mayor interés por su efecto patógeno sobre los animales. El trabajo se realizó con el objetivo de evaluar el efecto in vitro de la acetamida furánica bromada (AFB) sobre Salmonella enterica aviar. La AFB se obtuvo en el Centro de Bioactivos Químicos de la Universidad Central de las Villas, Cuba. La actividad antimicrobiana del producto sobre los aislados de Salmonella enterica se determinó por el método de macrodilución en caldo, según el "National Comité for Clinical Laboratory Standards", NCCLS, documento M7-A2. La concentración letal mínima se determinó según NCCLS, documento M26-A, 1999. Las pruebas bioquímicas y serológicas confirmaron la presencia de Salmonella gallinarum en el 100 % de las muestras. Los valores de la mínima concentración inhibitoria (MCI) y mínima concentración bactericida (MCB) de la AFB fueron ambas de 12.5 mg/ml, para las cepas de Salmonella gallinarum y "American Type Culture Collection" de E. coli. Se concluye que la MCI y MCB de la Salmonella enterica frente a la acetamida furánica bromada in vitro fue de 12.5 mg/ml, demostrando la acción bactericida del producto.<hr/>Salmonella enterica subsp. enterica is one of the most interesting bacteria because of its pathogenic effect on animals. The objective of the present study was to evaluate the in vitro effect of furan acetamide bromide (FAB) on avian Salmonella enterica. FAB was obtained from the Centro de Bioactivos Químicos of the Universidad Central de las Villas, Cuba. The antimicrobial activity of the product against Salmonella enterica isolates was determined by the broth macrodilution method, according to the Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS), document M7-A2. The minimum lethal concentration was determined by NCCLS, document M26-A, 1999. The biochemical and serological tests confirmed the presence of Salmonella gallinarum in 100 % of the samples. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) values of FAB were 12.5 μg/ml for Salmonella gallinarum and American Type Culture Collection (ATCC) of E. coli. It is concluded that MIC and MBC of Salmonella enterica against in vitro effect of furan acetamide bromide was 12.5 μg/ml, demonstrating the antimicrobial activity of the product. <![CDATA[<b>Virulence of <i>Listeria monocytogenes</i> strains from goats and their byproducts</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242014000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se evaluó la virulencia de cepas de Listeria monocytogenes todas de serotipo 4b procedentes de cabras y sus derivados. Se observaron niveles de virulencia variables cuando se comparó la virulencia relativa (porcentaje de letalidad) en ratones BALB/c inoculados vía intravenosa o intragástrica y su capacidad para infectar macrófagos J774A.1, y células epiteliales Caco-2. Dos cepas obtenidas de alimento de cabras produjeron 100 % de letalidad por ambas vías de inoculación y no mostraron diferencia significativa con la cepa testigo (P>0.05) respecto al porcentaje de invasión y a los parámetros de la cinética de crecimiento cuadrática observada en ambas líneas celulares. Si bien todas las cepas lograron invadir las células Caco-2, solamente algunas consiguieron invadir el bazo después de la inoculación por vía intragástrica. Las dos cepas provenientes de alimento de cabras fueron las más virulentas, representando un riesgo para la salud humana y animal, ya que pueden ser diseminadas en el hato y de este a otras explotaciones o a las instalaciones donde se elaboran alimentos.<hr/>The virulence of 12 Listeria monocytogenes strains from goat and goat by-products was evaluated. Variable virulence levels were found when compared the relative virulence (mortality, %) and the ability to grow infect the spleen of BALB/c mice inoculated intravenously or intragastrically. Two strains from feed produced 100 % mortality, by either inoculation route and seven strains, including those from feed, infected the spleen with both inoculation routes. A strain inoculated intravenously without causing death in the mice produced spleen counts similar to those obtained in dead mice, this could indicate that a high count of the microorganism in the spleen not necessarily ensures its virulence. We also tested the capacity to infect J774 macrophages and Caco-2 epithelial cells, finding higher invasion and intracellular growth in Caco-2 with respect the macrophages and showing quadratic growth kinetics in both cell lines. Only the two feed strains did not show a significant difference from the control strain (P>0.05) regarding kinetic parameters and invasion percentage in both cell lines. Although all isolates were able to invade Caco-2 cells, not all isolates were able to invade the spleen after the intragastrically inoculation. Two goats feed strains were the most virulent, representing a risk for animal and human health. <![CDATA[<b>Prevalence and possible risk factors for <i>Cryptosporidium</i> spp oocyst excretion in dairy cattle in Boyacá, Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242014000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo fue determinar la prevalencia y posibles factores de riesgo asociados a la excreción de ooquistes de Cryptosporidium spp en excremento de bovinos Holstein en fincas de producción lechera de Boyacá, Colombia. Se colectaron 100 muestras de materia fecal de bovinos hembras mediante estimulación rectal. Con la técnica de Ziehl Neelsen modificada se determinó la excreción de ooquistes de Cryptosporidium spp. Para conocer los posibles factores asociados se usó la prueba de Ji cuadrada teniendo como variable dependiente la presencia de ooquistes de Cryptosporidium spp y como independientes la presencia de diarrea (si, no), edad (<12 meses, &gt;12 meses), finca de procedencia (1, 2, 3, 4) y estado reproductivo (gestante, vacía). Las variables con P<0,05 fueron analizadas mediante regresión logística. La prevalencia general de bovinos excretando ooquistes de Cryptosporidium spp fue de 48 % (48/ 100). Las explotaciones ganaderas estudiadas presentaron prevalencias de 11.1, 43.8, 50.8 y 66.6 % para las explotaciones 1, 2, 3 y 4 respectivamente (P&gt;0.05). Las variables que durante el análisis con X² tuvieron valores P<0.05 fueron edad y presencia de diarrea. Los bovinos con diarrea (OR= 2.99, P= 0.038) y <12 meses de edad (OR= 9.42, P= 0.037) fueron los factores asociados a la excreción de ooquistes de Cryptosporidium spp. Los bovinos de fincas lecheras de Boyacá, presentan alta prevalencia de excreción de ooquistes de Cryptosporidium spp; bovinos con diarrea y menores de 12 meses de edad son los que presentaron el parásito con mayor frecuencia.<hr/>The objective was determined the prevalence and potential risk factors associated to the excretion of Cryptosporidium spp oocyst in Holstein cattle from dairy farms in Boyaca, Colombia. One hundred fecal samples were taken from females cattle by rectal stimulation. The excretion of Cryptosporidium spp oocyst was determined by the modified Ziehl Neelsen technique. To determine the potential associated factors, the Chi² (x²) test was used, having as dependent variable the excretion of Cryptosporidium spp oocysts, and as independent variables the presence of diarrhea (yes, no), age (<12 mo , &gt;12 mo), localization (1, 2, 3, 4), and reproductive status (pregnant, non pregnant). Variables with P<0,05 were analyzed by logistic regression. The general prevalence of cattle excreting Cryptosporidium spp oocyts was 48 % (48/100). The farms studied presented prevalence of 11.1, 43.8, 50.8, and 66.6 % for farms 1, 2, 3 and 4 respectively (P&gt;0.05). Variables that showed P<0.05 in the x² analysis were age and presence of diarrhea. Cattle with diarrhea (OR=2.99, P=0.038), and <12 mo of age (OR= 9.42, P=0.037) were associated with the excretion of Cryptosporidium spp oocysts. Cattle from dairy farms in Boyacá, present a high prevalence of Cryptosporidium spp oocyst excretion; cattle with diarrhea and minors of 12 mo of age are those who present the parasite with major frequency. <![CDATA[<b>Animal behavior and diet characteristics of cattle grazing on stargrass in monoculture and associated with trees</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242014000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo del trabajo fue evaluar el comportamiento animal, calidad y composición de la dieta seleccionada por bovinos pastoreando Estrella Africana (Cynodon plectostachyus) en monocultivo y asociada con Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit. y Guazuma ulmifolia (Lam.) en el trópico seco de Chiapas, México. Para ello, se conocieron los hábitos de comportamiento de los animales a través de observaciones por 24 h. Se estimó calidad a la dieta seleccionada así como su composición botánica. Los datos se analizaron mediante varianza para un diseño completamente al azar. La comparación de medias se realizó con la prueba de Tukey. Los datos de comportamiento animal no reportaron diferencias (P&gt;0.05). Para el ramoneo, en la pradera asociada, se encontró un mayor tiempo dedicado a ello durante la época seca (P<0.05). La mejor calidad de la dieta seleccionada se encontró en la pradera asociada (P<0.001) en ambas épocas del año; en la misma pradera, se encontró presencia de leñosas en la dieta seleccionada durante las dos épocas evaluadas, sin embargo, existió una mayor contribución de arbóreas durante la seca en comparación a la época de lluvia (52.1 versus 26.9 %, respectivamente).<hr/>The objective of this study was to evaluate, animal behavior, quality, and composition of the diet selected by cattle grazing on stargrass (Cynodon plectostachyus) in monoculture and associated with Leucaena leucocephala (Lam.) De Wit. and Guazuma ulmifolia (Lam.) in the dry tropics of Chiapas, Mexico. For this purpose, animals' behavior was observed for 24 h. It was estimated quality as well as botanical composition of the diet selected. Data were analyzed by variance with a completely random design. Comparison of means was carried out using Tukey's test. Non significant differences were reported for the animal behavior data (P&gt;0.05). In the associated grassland, it was found that more time was dedicated to browsing during the dry season (P<0.05). The best diet selected, in terms of crude protein was found in the associated grassland (P<0.001), for both seasons. In this grassland, woody plants were found in the diet selected during both seasons. Nevertheless, more woody species contributed to the diet during the dry as compared to the rainy season (52.1 versus 26.9 %, respectively).