Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de ciencias agrícolas]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-093420170005&lang=pt vol. 8 num. 5 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[Assessment of estimated real evapotranspiration and yield of sugarcane in Veracruz, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La caña de azúcar es uno de los principales cultivos en las zonas tropicales y subtropicales, que presentan poca variación climática. Sin embargo, el Panel Intergubernamental de Expertos sobre Cambio Climático (IPCC) afirmó que la agricultura en zonas tropicales tendrán grandes cambios en los próximos 100 años por efecto de este fenómeno. En el estado de Veracruz, México, la precipitación media anual es alrededor de 1 500 mm y una temperatura promedio anual de 23 ºC. No obstante, en los últimos 30 años se han registrado alteraciones en el ciclo hidrológico en las áreas cañeras de la zona centro del estado deVeracruz (Distrito de Riego 035 La Antigua), como resultado del fenómeno del cambio climático, impactando significativamente los patrones de precipitación (Pp), evaporación (Ev) y temperatura (T) de la zona. El objetivo del presente estudio fue valorar la evapotranspiración real estimada (ETR) de la caña de azúcar, como resultado del incremento en la tasa de evaporación y temperatura, y cambios en los patrones de precipitación registrados en un periodo de 30 años (1980-2010); así como, la correspondencia entre la ETR con los rendimientos de caña de azúcar observados en dicho periodo en la zona de abasto de los ingenios La Gloria y El Modelo, como consecuencia del cambio climático. La ETR se calculó mediante el uso de los métodos semiempíricos Penman-Monteith FAO, Blaney-Criddle, Hargreaves-Samani y el Tanque Evaporímetro Tipo A. Se encontró que existe una alta correlación entre los métodos Penman-Monteith FAO y Hargreaves-Samani (r2= 0.9307). No se encontró relación alguna entre la ETR y el rendimiento en campo registrado en la zona de abasto de los ingenios referidos. Finalmente, se observe que existe una alta correlación entre la ETR y la temperatura máxima derivada de los métodos de Penman-Monteith FAO (r2= 0.9445) y Hargreaves-Samani (r2= 0.7773).<hr/>Abstract Sugar cane is one of the main crops in tropical and subtropical areas, which have little climatic variation. However, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) said that agriculture in tropical areas will undergo major changes in the next 100 years as a result of this phenomenon. In the state of Veracruz, Mexico, the average annual rainfall is about 1 500 mm and an annual average temperature of 23 °C. However, in the last 30 years, there have been alterations in the hydrological cycle in the sugarcane areas of the central area of the state of Veracruz (Irrigation District 035 La Antigua), as a result of the phenomenon of climate change, significantly impacting the patterns of Precipitation (Pp), evaporation (Ev) and temperature (T) of the zone. The objective of this paper was to evaluate the estimated real evapotranspiration (ETR) of sugar cane, as a result of the increase in the evaporation rate and temperature, and changes in the precipitation patterns recorded in a period of 30 years (1980-2010); as well as the correspondence between the ETR and sugarcane yields observed during the period in the sugar mill area of La Gloria and El Modelo as a consequence of climate change. The ETR was calculated using the semi-empirical methods Penman-Monteith FAO, Blaney-Criddle, Hargreaves-Samani and the Evaporimeter Tank Type A. A high correlation was found between the Penman-Monteith FAO and Hargreaves-Samani methods (r2= 0.9307). No relationship was found between the ETR and the field yield recorded in the supply area of the referred mills. Finally, it is observed a high correlation between the ETR and the maximum temperature derived from the Penman-Monteith FAO (r2= 0.9445) and Hargreaves-Samani (r2= 0.7773) methods. <![CDATA[Farmers preferences for improved and native maize seeds in the Yucatán Península, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Para proporcionar información referente a las preferencias de los agricultores por semillas mejoradas y nativas de maíz se aplicó un cuestionario semi estructurado a 210 productores de maíz pertenecientes a los municipios de mayor producción en la Península de Yucatán de los cuales cinco municipios se ubicaron en Campeche, dos en Yucatán y uno en Quintana Roo. Los productores fueron seleccionados aleatoriamente y el tamaño de muestra fue calculado con muestreo estratificado clasificando a los productores en dos grupos o estratos de acuerdo a la superficie sembrada. Considerando el número de años de uso de la semilla, el grado de satisfacción de los productos obtenidos, las ventajas agronómicas de la semilla y su disponibilidad en el mercado se generó un indicador que permitió clasificar a los productores en tres categorías según su nivel de adopción del componente semilla. Resultando que solo 97 agricultores de la muestra conocen las semillas generadas por el INIFAP (H-520 Y VS-536) y de estos, 16.7% iniciaron el proceso de adopción y lo interrumpieron, 7.1% si la conoce y si la adoptó, 12.9% si la conoce, pero no la adoptó. Los materiales nativos fueron Tzib-bacal y Tuxpeño para la elaboración de tortillas, pozole y atole. La mayoría de los entrevistados tienen como actividad principal la agricultura y su producción la comercializan localmente o en mercados regionales.<hr/>Abstract In order to provide information regarding farmers&amp;apos; preferences for improved and native maize seeds, a semi-structured questionnaire was applied to 210 maize producers from the highest-producing municipalities in the Yucatán Península of which five municipalities were located in Campeche, Two in Yucatán and one in Quintana Roo. The producers were randomly selected and the sample size was calculated with stratified sampling by classifying the producers into two groups or strata according to the planted area. Considering the number of years of use of the seed, the degree of satisfaction of the products obtained, the agronomic advantages of the seed and its availability in the market, an indicator was generated that allowed to classify the producers in three categories according to the adoption level of the seed component. As a result, only 97 farmers in the sample know the seeds generated by INIFAP (H-520 and VS-536). Of these, 16.7% started the adoption process and interrupted it, 7.1% knew it and adopted it, 12.9 % knew it, but did not adopt it. The native preferred materials of were Tzib-bacal and Tuxpeño for the preparation of tortillas, pozole and atole. Most of the interviewees are mainly engaged in agriculture and their production is marketed locally or in regional markets. <![CDATA[Genotype-environment interaction, stability of yield and grain quality in tuxpeño maize]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501035&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El maíz (Zea mays L.) es componente esencial de la dieta de los mexicanos, con un consumo per capita promedio de 120 kg. La raza Tuxpeño ha destacado por su alto rendimiento y su amplia adaptación por lo que una vez adaptada a clima templado es necesario evaluar la calidad de su grano con los parámetros de las industrias procesadoras. En esta investigación se estudió el efecto de la interacción genotipo*ambiente en el rendimiento y las características físicas del grano de los ciclos 14 y 19 del maíz Tuxpeño adaptados mediante selección masal visual (SMV), a los Valles Altos de México. En 2013 y 2014, se evaluó la población original ‘C0’ y los ciclos ‘C14’ y ‘C19’ de SMV, tanto en su ambiente original, trópico húmedo en el estado de Veracruz, como en su ambiente de selección, templado subhúmedo en el Estado de México. Las características evaluadas fueron: rendimiento de grano (REN), índice de flotación (IF), peso hectolítrico (PH), pedicelo, pericarpio y germen de grano. Los datos fueron analizados con el modelo AMMI (efec tos principales aditivos e interacciones multiplicativas). Los resultados indican que la selección para adaptación, las condiciones del cultivo y el efecto del ambiente durante su desarrollo modificaron favorablemente el REN y algunas de las características de calidad del grano de los genotipos. En Montecillo 2013-PV y 2014-PV se registró el mejor rendimiento (3.5 t ha-1), sobresaliendo ‘C19’, por su estabilidad, granos de endospermo duro (&lt; IF) y mayor PH.<hr/>Abstract Maize (Zea mays L.) is an essential component of the Mexican diet, with an average of 120 kg per capita consumption. The Tuxpeño breed has stood out for its high yield and its wide adaptation so that once adapted to temperate climate it is necessary to evaluate the quality of its grains with the parameters of the processing industries. In this research the effect of the genotype*environment interaction on yield and physical characteristics of the grain of 14th and 19th cycles of Tuxpeño maize adapted by mass visual selection (SMV) in the Valles Altos of Mexico was studied. In the 2013 and 2014 years, the original population ‘C0’ and the cycles ‘C14’ and ‘C19’ of SMV were evaluated, both in its original environment, moist tropics in the State of Veracruz, and in its selection environment, temperate subhumid in the State of Mexico. The evaluated characteristics were: grain yield (REN), flotation index (IF), hectolitric weight (PH), pedicel, pericarp and grain germ. The data were analyzed with the AMMI model (main additive effects and multiplicative interactions). The results indicate that selection for adaptation, crop conditions and the effect of the environment during its development favorably modified the REN and some of the grain quality characteristics of the genotypes. Montecillo 2013-PV and 2014 PV the best yield was recorded (3.5 t ha-1), outstanding ‘C19’ due to its stability, hard endosperm grains (&lt;IF) and higher pH. <![CDATA[Join process of splice graft in tomato(<em>Solanum lycopersicum</em> L.)]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501051&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La técnica de injerto en jitomate representa una alternativa sustentable para el control de enfermedades, para incrementar el vigor de planta, mejorar la calidad de fruto y rendimiento. Los primeros factores importantes en el proceso de injerto son la compatibilidad anatómica y el tiempo de establecimiento de la continuidad vascular entre los dos tejidos vegetales, este último determina el momento del trasplante. El objetivo del presente estudio fue evaluar el proceso de unión del injerto con el método de empalme en jitomate, mediante cortes anatómicos del punto de unión; así como, determinar el tiempo de desfasamiento en la siembra entre los genotipos ‘Multifort’ y ‘El Cid’ (portainjerto e injerto, respectivamente) para sincronizar el diámetro de tallo. Se sembraron 100 semillas de ambos genotipos, de esas plántulas se midieron los diámetros de tallo diariamente. Se tomaron muestras de tejido del punto de unión del injerto a los 5, 10 y 15 días después de la injertación (DDI), los cortes anatómicos fueron de 10 µm de espesor obtenidos con un microtomo rotatorio. Los resultados indicaron, que se requiere sembrar el injerto o púa, dos días antes que el portainjerto para homogenizar el diámetro de tallo a 2 mm (ideal para injertar). En las imágenes de los cortes anatómicos se encontró que a los 5 DDI la línea de demarcación comenzó a reabsorberse y al mismo tiempo dio inicio la formación de nuevo tejido de conducción (xilema y floema), la completa conexión vascular se llevó a cabo a los 10 DDI.<hr/>Abstract The tomato grafting technique represents a sustainable alternative for disease control, increasing plant vigor, improving fruit quality and yield. The first important factors in the grafting process are the anatomical compatibility and the time of establishment of vascular continuity between the two plant tissues, the latter determining the moment of transplantation. The objective of this paper was to evaluate the process of graft joining with the splicing method in tomato, by means of anatomical cuts in the attachment point; as well as to determine the time of planting time between the ‘Multifort’ and ‘El Cid’ genotypes (rootstock and graft, respectively) to synchronize the stem diameter. 100 seeds of both genotypes were sown, from these seedlings the stem diameters were measured daily. Tissue samples were taken from the graft attachment site at 5, 10 and 15 days after grafting (DDI), anatomical sections were 10 μm thick obtained with a rotary microtome. The results indicated that it is necessary to plant the graft or spike two days before the rootstock to in order to homogenize the stem diameter to 2 mm (ideal for grafting). In the images of the anatomical sections it was found that at 5 DDI the demarcation line began to be reabsorbed and at the same time the formation of new conduction tissue (xylem and phloem) began, the complete vascular connection was carried out at the 10 DDI. <![CDATA[Greenhouse prototype with bamboo frame: materials selection, design and environmental impact]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501059&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El presente trabajo pretende desarrollar una alternativa de producción en cultivos protegidos a productores de escasos recursos de México. Los objetivos fueron: i) determinar la capacidad de resistencia de culmos de bambú de cuatro especies: Bambusa oldhamii Munro, Bambusa vulgaris var. vulgaris Schrad, Bambusa vulgaris ‘Striata’ y Gigantochloa verticillata Willd.; ii) diseñar un prototipo de invernadero para zonas áridas con culmos de bambú; y iii) estimar el impacto ambiental en relación al CO2 involucrado. Los resultados de resistencia a la compresión muestran que las especies fueron estadística iguales, así como entre las secciones inferior, media y superior de los culmos; los valores promedios oscilaron de 645 kg cm-2 a 952.31 kg cm-2. En flexión no se encontró diferencia significativa entre especies, solo en las secciones; se observa que la flexión disminuye hacia la parte superior de los culmos en las cuatro especies; los valores promedios encontrados oscilaron de 850.17 kg cm-2 a 1 927.63 kg cm-2. En tensión la diferencia fue solo entre las secciones de los tallos en B. vulgaris var. vulgaris, en esta especie la sección inferior promedió 1 023 kg cm-2 y la superior 727 kg cm-2. Con los datos de resistencia y características agronómicas deseables para invernaderos de zonas áridas se determinó el diseño estructural con el uso del software STAAD.Pro®V8i. Las especificaciones de construcción del prototipo se exponen a detalle a manera de que pueda reproducirse sin complicaciones por parte de los productores. Finalmente se estima un beneficio ambiental en emisiones de CO2 de 2 847 kg en la construcción del invernadero de 135 m2 en relación a uno de misma área construido de acero.<hr/>Abstract This paper aims to develop a production alternative in protected crops for resource-poor farmers in México. The objectives were: i) determining the resilience of bamboo culms of four species: Bambusa oldhamii Munro, Bambusa vulgaris var. vulgaris Schrad, Bambusa vulgaris ‘Striata’ y Gigantochloa verticillata Willd.; ii) design a greenhouse prototype for arid zones with bamboo culms; and iii) to estimate the environmental impact in relation to involved CO2. The results of compressive strength show that species were statistically equal, as well as between the lower, middle and upper sections of the culms; the average values ranged from 645 kg cm-2 to 952.31 kg cm-2. Regarding to bending, no significant difference was found between species, only in sections; it is observed that bending decreases towards the top of the culms in the four species; the found average values ranged from 850.17 kg cm-2 to 1 927.63 kg cm-2. Regarding the tensión the difference was only between sections of the stems in B. vulgaris var. vulgaris, in this species the lower section averaged 1023 kg cm-2 and the top 727 kg cm-2. Using resistance data and agronomic characteristics desirable for greenhouses in arid zones, the structural design was determined using STAAD.Pro®V8i software. The prototype’s construction specifications are exposed to detail so that it can be reproduced without complications by producers. Finally an environmental benefit is estimated in emissions of CO2 of 2847 kg in greenhouse construction of 135 m2 compared to one of the same area made out of steel. <![CDATA[Osmoconditioning of pigmented maize seeds (<em>Zea mays</em> L.) Bofo and Celaya]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501073&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En la presente investigación se osmoacondicionaron semillas de dos razas de maíz, con PEG o con nitrato de potasio más ácido giberélico, para estimar su efecto en las variables: germinación, peso y longitud de radícula y plántula, acidez titulable y patrón electroforético de proteínas; se les sometió a remojo (hipoxia, “soak test”) y se cuantifico la respuesta. El objetivo fue contribuir a la caracterización de los maíces nativos de México que se siembran bajo condiciones de temporal. Los maíces Bofo y Elotes Occidentales mostraron la mayor imbibición con KNO3 + ácido giberélico durante 12 h. El porcentaje de germinación después del remojo, fue mayor con KNO3 + ácido giberélico durante 6 h y fue superior al testigo. En cuanto a la longitud de radícula y plúmula, los tratamientos superaron al testigo, en ambos conteos. Con Elotes Occidentales, luego de la prueba de remojo, los tratamientos resultaron superiores al testigo en longitud de plúmula. La semilla osmoacondicionada tuvo una tendencia a presentar mayor longitud de plúmula y radícula y mayor porcentaje de germinación cuando la semilla se sometió posteriormente a remojo. Los patrones electroforéticos son muy semejantes, lo que indica gran parecido a nivel bioquímico entre las razas estudiadas; es deseable un fraccionamiento más fino al extraer las proteínas y técnicas más sensibles para la detección de diferencias.<hr/>Abstract In this research, seeds of two maize races, with PEG or potassium nitrate plus gibberellic acid, were osmo-conditioned to estimate its effect on the variables: germination, weight and length of radicle and seedling, titratable acidity and electrophoretic pattern of proteins; they were soaked (hypoxia, “soak test”) and the response was quantified. The objective was to contribute to the characterization of the native maize of México that are sown under rainfed conditions. The Bofo and Elotes Occidentales maize showed the highest imbibition with KNO3 + gibberellic acid for 12 h. The germination percentage after soaking was higher with KNO3 + gibberellic acid for 6 h and was superior to the control. As for the length of radicle and plumule, the treatments exceeded the control in both counts. With Elotes Occidentales, after the soaking test, the treatments were superior to the control in plumule length. The osmoconditioned seed showed a tendency to have a longer plumule and radicle length and a higher percentage of germination when the seed was subsequently subjected to soaking. The electrophoretic patterns are very similar, indicating a great similarity at the biochemical level among the studied races; a finer fractionation is desirable in extracting proteins and more sensitive techniques for the detection of differences. <![CDATA[Experimental plantation of nopal for evaluation of fertilization and mucilage extraction systems]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501087&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El presente artículo analiza aspectos referentes al cultivo de nopal en la Delegación Milpa Alta de la Ciudad de México. En primera instancia se efectúa un estudio comparativo de tipos de tratamiento para la fertilización del nopal, el cual se realizó mediante un proceso experimental donde se analizaron rendimientos y características con diferentes fertilizantes, que permitió identificar un sistema a base de lixiviados como una alternativa con mayor eficiencia. Por otro lado, se estableció una metodología para la extracción del mucílago de nopal a través de la selección, secado y molienda para elaborar un aditivo que permitió estimar el contenido de azucares y nivel de acidez en laboratorio. En una parcela experimental se llevó a cabo el proceso de muestreo que permitió cultivar el nopal con las condiciones climatológicas y propiedades del suelo de la región, así como en diferentes modalidades de fertilización para evaluar rendimientos y calidad.<hr/>Abstract This paper analyzes aspects related to the cultivation of nopal in the Milpa Alta Delegation in México City. First a comparative study of treatment types for nopal fertilization was carried out, which was carried out through an experimental process where yields and characteristics with different fertilizers were analyzed, which allowed to identify a system based on leachate as an alternative with greater efficiency. On the other hand, a methodology was established for the extraction of nopal mucilage through selection, drying and grinding to elaborate an additive for laboratory test that allowed to estimate sugars content and acidity level. In order to carry out the sampling process, an experimental plot was build that allowed to cultivate the nopal with the climatic conditions and soil properties of the region, as well as in different fertilization modalities to evaluate yields and quality. <![CDATA[Effect of HLB on Mexican key lime yield in Colima, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501101&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La enfermedad del Huanglongbing (HLB) asociada a la bacteria ‘Candidatus Liberibacter asiaticus’ es la amenaza más grave que ha enfrentado el cultivo de limón mexicano [Citrus aurantifolia (Christm) Swingle] en Colima, México. Se detectó en abril de 2010 y en poco tiempo se extendió por todas las zonas productoras, causando fuertes pérdidas de producción. Con la finalidad de caracterizar las pérdidas de rendimiento, debido al HLB, se muestrearon 700 árboles con distintos porcentajes de copa afectada por la enfermedad. Con ayuda de un aro metálico de 0.75 m2, dividido en cuadrantes, se cuantificó el número de frutos por metro cuadrado de copa (fr m-2). En los árboles con HLB se observó una tendencia a reducir el fr m-2 conforme aumenta el porcentaje de copa afectada, tanto en los sectores sintomáticos (y= 4.6953x + 53.731; R2 0.8072) como en los sectores asintomáticos (y= 7.1643x + 67.781; R2 0.9146). Los árboles sin síntomas de HLB promediaron 60.3 fr m-2. En contraste los árboles con síntomas de HLB cubriendo toda la copa promediaron 27.6 fr m-2, lo que representa una reducción de 45.8%. Este trabajo proporciona información de cómo el HLB afecta la productividad de los árboles de limón mexicano desde etapas tempranas de la infección hasta que toda la copa presenta los síntomas de la enfermedad, y ayuda a explicar la caída de producción de este cítrico en la región.<hr/>Abstract Huanglongbing disease (HLB) associated with the bacterium Candidatus Liberibacter asiaticus’ is the most serious threat faced by the Mexican key lime crop [Citrus aurantifolia (Christm) Swingle] in Colima, México. It was detected in April 2010 and soon it spread to all producing areas, causing heavy production losses. In order to characterize yield losses, due to HLB, 700 trees with different percentages of treetop affected were sampled. Using a metal ring of 0.75 m2, divided into quadrants, the number of fruits per square meter of treetop (fr m-2) was quantified. In HLB trees a tend to reduce the fr m-2 was observed as the percentage of affected treetop increases, both in symptomatic (y= 4.6953x + 53.731; R2 0.8072) and asymptomatic sectors (y= 7.1643x + 67.781; R2 0.9146). Trees without HLB symptoms, averaged 60.3 fr m-2. In contrast trees with HLB symptoms covering the entire treetop averaged 27.6 fr m-2, representing a reduction of 45.8%. This paper provides information on how HLB affects yield of Mexican key lime trees from the early stages of infection until when the entire treetop display the symptoms of the disease and helps to explain the yield fall in the production of this citrus in the region. <![CDATA[Characterization of oil and meal obtained from wild grape seeds (<em>Vitis tiliifolia</em>)]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501113&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Vitis tiliifolia es una uva silvestre que se consume generalmente en forma de vino, pero las semillas son desechadas, por lo que en este trabajo las propiedades fisicoquímicas de la harina y el aceite de las semillas de uvas de Vitis tiliifolia fueron evaluadas, se identificaron y cuantificaron los compuestos fenólicos mediante UPLC-ESI-MS. La harina de la semilla tuvo 75% de humedad, 0.23% de proteínas, 1.43% de cenizas, 3.15% de fibra total dietaria y 17.5% de aceite. La caracterización de polifenoles en la harina reveló la presencia de (-)-epicatequina (1318.66 µg g-1), (+)-catequina (703.12 µg g-1) y trans-resveratrol (32.88 µg g-1) como los polifenoles mayoritarios. El aceite presentó compuestos bioactivos como carotenoides y polifenoles. Los ácidos grasos que predominaron en el aceite fueron el ácido linoleico (Ω-6, 84.73%), oleico (Ω-9, 5.83%) y esteárico (2.21%) Adicionalmente los extractos, etanol: agua (3:1; v: v) y metanol: HCl (0.01%) del aceite, resultaron tener una alta concentración de polifenoles (125 mg GAE g-1) y una alta actividad antioxidante. El índice de yodo fue de 68.56 g I2/100 g aceite y el índice de peróxidos fue de 20 meqO2 kg-1 aceite. Las semillas tuvieron una cantidad considerable de polifenoles y ácido linoleico que le confieren una alta actividad antioxidante, por lo cual podría ser adecuada para su uso en aplicaciones alimentarias e industriales y fomentar la producción y consumo de esta uva como fuente de nutrientes y compuestos fenólicos adecuados para su incorporación en alimentos funcionales.<hr/>Abstract Vitis tiliifolia is a wild grape that is usually consumed as wine, but the seeds are discarded, so in this paper the physicochemical properties of flour and oil of grapes seeds Vitis tiliifolia were evaluated, the phenolic compounds were identified and quantified by UPLC-ESI-MS. Seed meal had 75% moisture, 0.23% protein, 1.43% ash, 3.15% total dietary fiber and 17.5% oil.The characterization of polyphenols in flour revealed the presence of (-)-epicatechin (1318.66 ug g-1), (+)-catechin (703.12 µg g-1) and trans-resveratrol (32.88 µg g-1) as the major polyphenols. The oil featured bioactive compounds such as carotenoids and polyphenols. The fatty acids that predominated in the oil were linoleic (Ω-6, 84.73%), oleic (Ω-9, 5.83%) and stearic acid (2.21%). In addition the extracts, ethanol: water (3:1; v: v) and methanol: HCl (0.01%) of the oil, resulted in a high concentration of polyphenols (125 mg GAE g-1) and a high antioxidant activity. The iodine value was 68.56 g I2/100 g oil and the peroxide was 20.0 meq O2 kg-1 oil. The seeds had a considerable amount of polyphenols and linoleic acid that confers a high antioxidant activity, so it could be suitable for use in food and industrial applications and encourage the production and consumption of this grape as a source of nutrients and phenolic compounds suitable for incorporation into functional foods. <![CDATA[Characteristics of a tunnel cover effect on radiation, chlorophyll and zucchini yield]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501127&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Debido que la agricultura bajo cubiertas plásticas es una alternativa para mejorar la producción de cultivos hortícolas, el objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de cuatro tipos de cubiertas de túneles de diferentes materiales y colores en la transmitancia de la radiación y su relación con contenido de clorofila, crecimiento y rendimiento de un cultivo de calabacita (Cucurbita pepo) cv. Zucchini. El estudio se realizó durante el ciclo de producción otoño-invierno 2015 a 2016, en Sabinas Hidalgo, Nuevo León. Los materiales utilizados fueron tres túneles con láminas de policarbonato de color rojo, azul y claro respectivamente, y otro con una cubierta de polietileno de alta densidad. Dentro de cada túnel se registró la radiación solar y la fotosintéticamente activa. También se obtuvo el contenido de clorofila de las hojas de las plantas. Los resultados mostraron que, para la banda de la radiación PAR, el policarbonato de color rojo tuvo la menor transmitancia (23.51%), seguido por el de color azul (57.46%), el polietileno de alta densidad (60.51%) y el de mayor transmitancia fue el policarbonato de color claro (82.57%). Las plantas que crecieron bajo el túnel con el policarbonato de color claro tuvieron mayor contenido de clorofila, mayor desarrollo foliar y rendimiento de fruto. Por el contrario, las plantas en el túnel de policarbonato rojo que recibieron la menor cantidad de radiación PAR, tuvieron el menor contenido de clorofila, menor desarrollo foliar y sin rendimiento de frutos.<hr/>Abstract Since the agricultura under plastic covers is an alternative to improve yield of horticultural crops, the aim of this research was to evaluate the effect of four types of tunnel covers of different materials and colors in the transmitance of radiation and its relationship with chlorophyll content, growth and crop yield of zucchini (Cucurbita pepo) cv. Zucchini. The study was conducted during the production cycle autumn-winter 2015-2016 in Sabinas Hidalgo, Nuevo León. The materials used were three tunnels with polycarbonate films of red, blue and clear color respectively, and another with a cover of high density polyethylene. Within each tunnel, solar radiation and photosynthetically active were registered. The chlorophyll contents from the leaves of the plants was also obtained. The results showed that, for the PAR radiation band, red polycarbonate had the lowest transmittance (23.51%), followed by the blue (57.46%), the high density polyethylene (60.51%) and the one with greater transmittance was the light-colored polycarbonate (82.57%). Plants grown under the tunnel with light colored polycarbonate had higher chlorophyll content, better leaf development and increased fruit yield. In contrast, the plants in the red polycarbonate tunnel that received the least amount of PAR radiation had the lowest chlorophyll content, lower leaf development and no fruit yield. <![CDATA[Yield response of white chickpea genotypes to terminal drought]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501143&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen A nivel global, el garbanzo se siembra principalmente en condiciones de humedad residual, con baja disponibilidad de humedad en el suelo al final del ciclo del cultivo. En el ciclo otoño-invierno del 2014-15, se evaluaron 12 genotipos de garbanzo tipo Kabuli en condiciones de riego y sequía, con el objetivo de clasificarlos en su respuesta a sequía terminal, e identificar los de alta eficiencia en rendimiento en ambas condiciones de humedad. Para ello se establecieron dos ensayos en la Costa de Hermosillo, Sonora, México, uno bajo riego durante todo el ciclo y otro con suspensión de riego a partir del inicio de floración. Los 12 genotipos incluyeron ocho variedades y cuatro líneas élite y se establecieron en un diseño de bloques completos al azar con tres repeticiones. Se cuantificaron los días a madurez, número de semillas por vaina, peso de 100 semillas, altura de planta y rendimiento de grano. Como estimadores de eficiencia se utilizó el índice de susceptibilidad a sequía (ISS), la media geométrica (MG) y el índice de eficiencia productiva relativa (IER). El decremento del rendimiento por efecto de sequía fue de 81.8%. Con valores de ISS&lt; 0.72, las variedades Sierra y Troy además de la línea Hoga 067 fueron los más tolerantes a sequía, mientras que las variedades Blanco Sinaloa 92 y Blanco Magdalena 95, además de la línea Cuga 08-743 fueron los más susceptibles con ISS&gt; 0.89. Blanoro, Tequi Blanco 98 y Hoga 067 obtuvieron las mayores MG con 647.9, 694.5 y 775.7 kg ha-1, mientras que Hoga 067 obtuvo el mayor IER con 2.15. Los índices de eficiencia utilizados identificaron genotipos con alto rendimiento en las dos condiciones de humedad, mientras que con el ISS se identificaron los de menor reducción del rendimiento por sequía.<hr/>Abstract At the global level, chickpea is mainly planted in residual moisture conditions, with low availability of soil moisture at the end of the crop cycle. In the autumn-winter cycle of 2014-15, 12 Kabuli chickpea genotypes were evaluated under irrigation and drought conditions, aiming to classify them according to its response to terminal drought, and to identify those with high yield efficiency in both humidity conditions. Two trials were established in the Costa de Hermosillo, Sonora, México, one under irrigation during the whole cycle and another with irrigation suspension from the flowering beginning. The 12 genotypes included eight varieties and four elite lines and were established in a randomized complete block design with three replicates. The days to maturity, number of seeds per pod, weight of 100 seeds, plant height and grain yield were quantified. As efficiency estimators, the drought susceptibility index (ISS), geometric mean (MG) and relative yield efficiency index (IER) were used. The yield decrease due to drought was 81.8%. With ISS values of &lt;0.72, the Sierra and Troy varieties in addition to the Hoga 067 line were the most tolerant to drought, while the Blanco Sinaloa 92 and Blanco Magdalena 95 varieties, in addition to the Cuga 08-743 line were the most susceptible with ISS&gt; 0.89. Blanoro, Tequi Blanco 98 and Hoga 067 obtained the highest MGs with 647.9, 694.5 and 775.7 kg ha-1, while Hoga 067 showed the highest IER with 2.15. The yield indexes used identified genotypes with high yields in the two moisture conditions, while the ISS identified those with the lowest yield reduction due to drought. <![CDATA[Topics of postharvest handling of soursop fruit (<em>Annona muricata</em> L.)]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501155&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El sistema poscosecha de los frutos de guanábana (Annona muricata L.) aún no está desarrollado completamente, por lo que existen diversos problemas durante el manejo de los frutos. El ablandamiento acelerado, durante el almacenamiento postcosecha, y su comercialización es un problema constante y de suma importancia. Los frutos de guanábana son del tipo climatérico, caracterizándose por su alta tasa de respiración y producción de etileno, aunado a una actividad enzimática alta y su sensibilidad al frío. Los periodos prolongados de almacenamiento aun no son posibles, debido principalmente a la alta susceptibilidad al daño por frio. La información científica al respecto es aun limitada y dispersa y aunque se ha realizado investigación al respecto, ésta ha sido insuficiente. En este documento se hace una recopilación de las investigaciones más importantes, especialmente en las generalidades del fruto, la respiración, producción de etileno, cambios de maduración, actividad enzimática y técnicas de almacenamiento postcosecha para extender la vida de anaquel del fruto.<hr/>Abstract Postharvest system of the soursop fruits (Annona muricata L.) is not yet fully developed, so there are several problems during fruit handling. Accelerated softening during post-harvest storage, and its commercialization is a constant and very important problem. Soursop fruits are of climacteric type, characterized by its high respiration rate and ethylene production, coupled with a high enzymatic activity and its sensitivity to cold. Long storage periods are not yet possible, mainly due to the high susceptibility to cold damage. Scientific information on this subject is still limited and dispersed and although research has been carried out on this subject, it has been insufficient. This paper compiles the most important researches, especially about fruit generalities, respiration, ethylene production, maturation changes, enzymatic activity and postharvest storage techniques to extend the shelf life of the fruit. <![CDATA[MasAgro or MIAF, Which one is the best option to sustainably modernize traditional agriculture in Mexico?]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501169&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Las estadísticas agropecuarias oficiales de los últimos 35 años (SIAP, 2017) sugieren que el avance en el objetivo de MasAgro de incrementar la producción de maíz de temporal y su rendimiento a escala nacional es inapreciable. Los autores de este ensayo calificamos como poco probable que ese objetivo sea alcanzado en los cinco años que restan del programa. Se discute en este ensayo al sistema tecnológico milpa intercalada en árboles frutales (MIAF), como alternativa a MasAgro, para hacer más productiva y sustentable la agricultura tradicional en pequeño de México. El MIAF ha sido desarrollado por el Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias y el Colegio de Postgraduados en Ciencias Agrícolas en más de 30 años de colaboración. Su diseño persigue la intensificación del paradigma de la agricultura tradicional (PAT) en pequeño. Retiene ventajas clave de la milpa histórica como a) resiliencia apoyada en la biodiversidad; y b) eficiencia relativa de la tierra superior a la unidad. También aprovecha la tecnología de la terraza de muro vivo formada con árboles frutales, para la protección del suelo contra la erosión y para acrecentar el ingreso y empleo familiares. Se concluye que MIAF es la tecnología indicada para modernizar la agricultura tradicional en pequeño de México.<hr/>Abstract Official agricultural statistics for the last 35 years (SIAP, 2017) suggest that the advance in MasAgro’s objective of increasing rainfed maize production at national level and its yield is negligible. The authors of this paper call it unlikely that this goal will be achieved in the remaining five years of the program In this paper, the milpa intercalated with fruit trees technological system (MIAF) is discussed, as an alternative to MasAgro, in order to make traditional small-scale agriculture in México more productive and sustainable. The MIAF has been developed by the Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias and the Colegio de Postgraduados in Agricultural Sciences for more than 30 years of collaboration. Its design pursues the intensification of the paradigm of traditional agriculture (PAT) in small scale. It retains key advantages of the historic milpa as a) resilience supported by biodiversity; and b) relative land efficiency greater than the unity. It also takes advantage of the living wall terrace technology formed with fruit trees, to protect the soil against erosion and to increase family income and employment. It is concluded that MIAF is the technology indicated to modernize traditional small-scale agriculture in México. <![CDATA[Varieties and population densities of green beans cultivated under greenhouse and hydroponics]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501187&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En la Universidad Autónoma Chapingo, se ha estado desarrollando un paquete tecnológico basado en un huerto comercial hidropónico (HCH), en el cual en un mismo invernadero se pueden cultivar diferentes hortalizas de manera intermitente todo el año. El objetivo fue definir las mejores variedades y densidades de población para lograr el mayor rendimiento en frijol ejotero para ser cultivado dentro de un HCH. Se evaluaron tres variedades de crecimiento determinado y 10 indeterminados en densidades de 15 y 25 plantas m-2 de invernadero en las primeras, y 10 y 15 plantas m-2 en las segundas. El diseño fue bloques completos al azar en arreglo de parcelas dividida con cuatro repeticiones. Se evaluaron variables de precocidad y del rendimiento, y se hizo análisis de varianza y comparaciones de medias (Tukey, p= 0.05). La mejor variedad determinada fue Palma a una densidad de 15 plantas m-2 (3.09 kg m-2 de vaina fresca en un periodo de 94 días de siembra a fin de cosecha), y la mejor variedad indeterminada fue HAB-229 con 10 planta m-2 (3.63 kg m-2, en 110 días).<hr/>Abstract At the Universidad Autónoma Chapingo, a technology package has been developed based on a hydroponic commercial orchard (HCH), in which in the same greenhouse different vegetables can be grown intermittently throughout the year. The objective was to define the best varieties and population densities in order to obtain the highest yield in kidney bean to be cultivated within an HCH. Three varieties of determined growth and 10 indeterminate were evaluated in densities of 15 and 25 plants m-2 of greenhouse in the first, and 10 and 15 plants m-2 in the second. The design was randomized complete blocks in divided plots arrangement with four replicates. Precocity and yield variables were evaluated and variance analysis and means comparisons (Tukey, p= 0.05) were performed. The best determined variety was Palma at a density of 15 plants m-2 (3.09 kg m-2 of fresh pod in a 94 days period from planting to harvest), and the best indeterminate variety was HAB-229 with 10 plants m-2 (3.63 kg m-2, in 110 days). <![CDATA[Comparative study of tomato (<em>Solanum lycopersicum</em> L.) culturing under different fertilization schemes]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501195&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Se han formulado y reportado el uso de diversos fertilizantes, químicos, orgánicos o biofertilizantes; sin embargo, la generalidad de los productores se ha enfocado más al uso de los agroquímicos, siendo que ocasionan problemas ambientales. El objetivo de este trabajo fue evaluar diversos fertilizantes en la germinación y producción de jitomate (Solanum lycopersicum L.), así como su costo de producción. Los fertilizantes evaluados fueron bioles de la digestión anaeróbica de estiércoles de vaca y cerdo, Azospirillum brasilense, y tres productos comerciales (Regena, Nubiotek y Agromil). El experimento se llevó a cabo en 2014 bajo condiciones de invernadero, en Tepetitla de Lardizábal, Tlaxcala. Se partió de esquejes de jitomate de tres meses de edad, cada 10 días se aplicó de manera foliar cada tratamiento y el riego para mantener la humedad de campo. El mejor tratamiento fue el biol obtenido de la digestión de estiércol de vaca, con éste se obtuvo mayor rendimiento y menor costo de producción (12.9 kg m-2 de jitomate, $0.60 MN kg respectivamente); seguido del sistema de fertilización que utiliza el productor (Regena con Nubiotek), fue de 11.98 kg m-2 de jitomate, con un costo de producción de $0.64 MN kg. El uso de la digestión anaeróbica tiene varias ventajas, ayuda a reducir la contaminación por la inadecuada disposición de los estiércoles, y permite la obtención de biogás combustible para el calentamiento de los invernaderos. La aplicación de procedimientos sencillos, como la digestión anaeróbica, son alternativas económicas y ambientalmente amigables para tratar los residuos agropecuarios y obtener productos de interés agronómico.<hr/>Abstract The use of various fertilizers, chemical, organic or biofertilizers has been formulated and reported; however, most producers have focused on the use of agrochemicals, causing environmental problems. The aim of this paper was to evaluate various fertilizers on germination and production of tomato (Solanum lycopersicum L.) and its production cost. Evaluated fertilizers were bioles of anaerobic digestion of cow and pig manures, Azospirillum brasilense, and three commercial products (Regena, Nubiotek and Agromil). The experiment was carried out in 2014 under greenhouse conditions, in Tepetitla de Lardizábal, Tlaxcala. It began from tomato cuttings of three months age, every 10 days each treatment was applied in a foliar way and the irrigation to maintain the humidity of field. The best treatment was obtained with biol obtained from the digestion of cow manure, higher yield and lower production cost were obtained by using it (12.9 kg m2 tomato, $0.60 MN kg respectively); followed by the fertilization system used by the producer (Regena with Nubiotek) which was of 11.98 kg m-2 tomato, with a production cost of $ 0.64 MN kg. The use of anaerobic digestion has several advantages, it helps to reduce contamination by the inadequate disposal of manures, and allows the obtaining of biogas combustible for the greenhouses heating. The application of simple procedures, such as anaerobic digestion, are economic and environmentally friendly alternatives to treat agricultural residues and obtain products of agronomic interest. <![CDATA[Alondra: new poinsettia hybrid for interiors]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501203&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El mercado de las plantas ornamentales es dinámico. Existe la demanda constante de nuevas variedades mejoradas. Ante esta situación desde el 2010 se implementó el programa de mejoramiento genético de nochebuena (Euphorbia pulcherrima Willd. ex Klotzsch) en el Campo Experimental Zacatepec del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Esto permitió la generación del material mejorado denominado Alondra a través de la cruza entre OAX14P4*MORFRN1015-9 realizado en 2010. La progenie híbrida se estableció mediante semilla en 2011 y la selección de los mejores individuos se realizó en 2012. Los siguientes cuatro años se evaluó con productor cooperante, conjuntamente con otros híbridos, de la cual sobresalió dicha cruza. Alondra presenta hojas de forma oval con la base cuneiforme, el nervio principal del haz es verde y rojo, los lóbulos de la hoja son poco profundos, el peciolo es largo de color verde intenso en el haz. Las brácteas son de color rojo y de forma elíptica. La anchura de la cima es media con glándulas pequeñas del ciatio, de color amarillo sin deformación. Este nuevo material de nochebuena posee germoplasma de origen nacional, se generó y se desarrolló en la zona donde se lleva a cabo la mayor producción comercial por consiguiente es un material adaptado y no presenta problemas de pigmentación de brácteas, que es la parte comercial y estética. Representa una opción para diversificar la oferta en el mercado nacional ya que su comportamiento es similar al de variedades comerciales.<hr/>Abstract The market for ornamental plants is dynamic. There is constant demand for new improved varieties. Faced with this situation since 2010 the poinsettia (Euphorbia pulcherrima Willd. Ex Klotzsch) breeding program was implemented in the Zacatepec Experimental Field of the Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Which allowed the generation of improved material called Alondra through the crosses between OAX14P4*MORFRN1015-9 conducted in 2010. The hybrid progeny was established by seed in 2011 and the selection of the best individuals was performed in 2012. For the following four years they were evaluated with cooperating producers, together with other hybrids, of which this cross was the most outstanding. Alondra shows oval-shaped leaves with a cuneiform base, the main nerve of the bundle is green and red, the leaf lobes are shallow, the petiole is long and intense green colored in the bundle. The bracts are red and elliptical shaped. The width of the top is medium with yellow small ciatio glands, without deformation. This new poinsettia material has germplasm of national origin, it was generated and developed in the area where the greatest commercial production is carried out, consequently, it is an adapted material and does not show problems of bracts pigmentation, which is the commercial and aesthetic aspect. It represents an option to diversify the supply in the national market since its behavior is similar to the one of commercial varieties. <![CDATA[Chey-ol: new variety of oleic safflower for northwest Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501209&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Chey-ol es una variedad de cártamo (Carthamus tinctorius L.) del tipo oleico, la cual fue generada a través del programa de Mejoramiento Genético de Cártamo, del Campo Experimental Norman E. Borlaug, dependiente del INIFAP, en coordinación con los campos experimentales de CIRNO y otras regiones productoras de cártamo, se registró con el número CAR-020-250615 ante el Catálogo Nacional de Variedades Vegetales de Plantas (CNVV). Como respuesta a las demandas de los productores e industrias se obtuvo la variedad con un potencial de rendimiento de 4 t ha-1 y un contenido de aceite de 40%. Chey-ol superó al material testigo Ciano-ol, tanto en rendimiento como en calidad y cantidad de aceite de tipo oleico. Chey-ol se puede sembrar durante el ciclo otoño-invierno en toda la región noroeste de México como lo son: Sonora, Sinaloa, Baja California y Baja California Sur.<hr/>Abstract Chey-ol is a variety of safflower (Carthamus tinctorius L.) oleic type, which was generated through Safflower breeding program, at the Experimental Field Norman E. Borlaug, of the INIFAP, in coordination with the experimental fields of CIRNO and other safflower producing regions, it was registered under the number CAR-020-250615 in the National Catalog of Plant Varieties (CNVV). As response to the demands of producers and industries the variety was obtained with a potential yield of 4 t ha-1 and an oil content of 40%. Chey-ol outperformed the Ciano-ol control material, both in yield and in the quality and quantity of oleic type oil. Chey-ol can be sown during the autumn-winter cycle throughout the Northwest region of México such as: Sonora, Sinaloa, Baja California and Baja California Sur. <![CDATA[H-568 maize hybrid: new option for high productivity areas of the low tropic of Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501213&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En México el maíz (Zea mays L.), es el cultivo de mayor importancia por su superficie sembrada y el rol que juega dentro de la dieta alimentaria del mexicano, ya que su consumo alcanza 200 kg por persona al año y en tortilla se calcula en promedio una ingesta diaria de 225 g. Por ello el Programa de Mejoramiento Genético del INIFAP con sede en Iguala, Guerrero, continúa el proceso de generar nuevos materiales de maíz para las diferentes condiciones de producción en el trópico bajo de México, para la montaña se conservan y mejoran los criollos regionales, en las áreas intermedias con variedades e híbridos varietalesy las áreas de alta productividad con híbridos convencionales.<hr/>Abstract In México maize (Zea mays L.) is the most important crop for its planting area and for the role it plays within the Mexican diet, as its consumption reaches 200 kg per person per year and in tortilla is calculated an average daily intake of 225 g. For this reason, the INIFAP Genetic Improvement Program, based in Iguala, Guerrero, continues the process of generating new maize materials for the different production conditions in the Lower Tropic of México. For the mountain, the regional creoles are conserved and improved, in intermediate areas with varieties and varietal hybrids, and in high productivity areas with conventional hybrids. <![CDATA[HV-240 varietal hybrid: new maize alternative for the low mountain of Guerrero]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000501219&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La siembra de híbridos no convencionales es una posibilidad real para elevar el rendimiento de maíz en áreas de mediano potencial productivo en altitudes de 1 200 a 1 700 m de la montaña de Guerrero y regiones similares, donde predominan diferentes nichos ecológicos, en los cuales se ha dificultado poner a disposición de los agricultores materiales mejorados específicos. Por ello el Programa de Mejoramiento Genético de Maíz del INIFAP con sede en Iguala, Guerrero, desde 1985 ha venido trabajando en el aprovechamiento de poblaciones nativas de origen subtropical per se o en combinación con maíces mejorados y líneas experimentales, hasta generar el nuevo híbrido varietal ‘HV-240’, obtenido con germoplasma nativo y mejorado con mayor adaptación y mejor que el maíz nativo, que se siembra 70% de la superficie cultivada con maíz en el estado de Guerrero. El ‘HV-240’ se caracteriza por tener una adaptación amplia, un ciclo biológico de 125 días en promedio, con 64 días a floración masculina y femenina, altura de 250 a 270 cm, que presenta mayor resistencia al acame, y un rendimiento de grano de 5 a 6.5 t ha-1.<hr/>Abstract Sowing of non-conventional hybrids is a real possibility to increase maize grain yield in areas of medium productive potential from altitudes of 1 200 to 1 700 m of the Guerrero’s mountains and similar regions, where different ecological niches predominate, in which has been difficult to make specific improved material available to farmers. Therefore the INIFAP’s Maize Breeding Program based in Iguala, Guerrero, since 1985 has been working on the use of native populations of subtropical origin per se or in combination with improved maize and experimental lines till the generation of the new ‘HV-240’ varietal hybrid, obtained with native and improved germplasm so that it shows greater adaptation and better plant type than native maize, which is planted in 70% of the area cultivated with maize in the state of Guerrero. The ‘HV-240’ is characterized by a wide adaptation, a biological cycle of 125 days on average, with 64 days to male and female flowering, plant height of 250 to 270 cm, reason why it shows greater resistance to bending, and grain yield from 5 to 6.5 t ha-1.