Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de ciencias agrícolas]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-093420160004&lang=pt vol. 7 num. 4 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[Reduced design method for stabilization lagoons]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400729&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: En México las lagunas de estabilización representan 40% de las plantas de tratamiento, de las cuales la mayoría operan con un caudal menor o igual a 5 L/s. Debido a que son plantas pequeñas, son vulnerables a presentar deficiencias en el diseño y en la operación. El artículo presenta un método reducido para el diseño y revisión de lagunas de estabilización, con base en 11 ecuaciones. El criterio considerado para la obtención de las expresiones fue incluir las variables de profundidad y evaporación como constantes, además se determinaron 4 factores en función de la temperatura. Los resultados del método reducido son similares al tradicional. Se recomienda continuar con el desarrollo del método reducido considerando el uso de deflectores o canales.<hr/>Abstract: In Mexico stabilization lagoons represent 40% of treatment plants, most of which operate with lower or equal flow at 5 L/s. Because they are small plants, they are vulnerable to be deficient in design and operation. The article presents a reduced price for the design and review of stabilization lagoons, based in 11 equations method. The criterion considered for obtaining was expressions include variables as constant depth and evaporation also four factors were determined as a function of temperature. Reduced results are similar to the traditional method. It is recommended to continue the development of the method reduced considering the use of baffles or channels. <![CDATA[Socioeconomic determinants of permanence of farmer in its production unit: Campeche, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400743&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: El origen del ingreso es una variable fundamental, desde el punto de vista económico, en las decisiones del jefe de familia de permanecer o no en su unidad de producción. De aquí el objetivo: evaluar la importancia, con información de 2010, de algunas variables socioeconómicas, en especial del ingreso, en la decisión del jefe de familia marginado de Campeche, de permanecer o no en su unidad productiva. Partiendo de un modelo en el cual el productor quiere maximizar su satisfacción, y éste depende del ingreso y descanso, se desarrolla un modelo tipo Logit, en los cuales la variable dependiente es (1) si el ingreso que se obtiene en la unidad de producción es mayor al obtenido fuera, y (0) en caso contrario. Como variables independientes se consideran la edad, escolaridad, género e ingreso familiar. Los resultados indican que el aumento del ingreso familiar del productor marginal del Estado de Campeche, está correlacionado negativamente con los ingresos que obtiene dentro de su unidad de producción; sin embargo, la edad del jefe de familia actúa positivamente.<hr/>Abstract: The source of income is a critical variable. From the economic point of view, the decisions of the head of the family to stay or not in its production unit. Hence the objective: To evaluate the importance information 2010 of some socioeconomic variables, especially income in the decision of the head of marginalized family of Campeche, to stay or not in its production unit. Based on a model in which the producer wants to maximize their satisfaction, and this depends on income and rest, a model such as Logit, in which the dependent variable is (1) if the income obtained in the production unit develops it is greater than that obtained out, and (0) otherwise. They are considered as independent variables age, education, gender and family income. The results indicate that increased household income from marginal producer of the State of Campeche, is negatively correlated with the income earned within their production unit; however, the age of the household head positively acts. <![CDATA[Comparison of vertical and horizontal resistance against late blight of potato in Toluca]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400755&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: Uno de los principales problemas del cultivo de la papa en México y a nivel mundial es el tizón tardío (Phytophthora infestans). Durante 3 años se hicieron evaluaciones bajo las condiciones de campo del Valle de Toluca, el centro de origen de P. infestans, para comparar 10 genotipos de la población A con resistencia vertical (combinación de genes mayores R y genes menores) y 10 genotipos de la población B con resistencia horizontal (sin genes R). La población A fue generada por el INIFAP en México y la población B en Perú por el Centro Internacional de la Papa. Los resultados demostraron que la población A fue significativamente superior en las 5 variables que se utilizaron para evaluar la resistencia [área relativa bajo la curva de infección, pendiente (pendiente de la regresión lineal: tiempo vs. % de infección foliar), % de las lesiones foliares cubiertas por esporangios, número de días después de la emergencia de las plantas cuando se observó la primera infección foliar y el rendimiento de tubérculos]. Estos resultados indican que los genes menores de resistencia de la población B operan con menor eficiencia que cuando están combinados con genes R, como ocurre en la población A.<hr/>Abstract: One of the main problems of potato cultivation in Mexico and worldwide is late blight (Phytophthora infestans). During three years evaluations under field conditions Toluca Valley, the center of origin of P. infestans were to compare 10 genotypes of the population A vertical resistance (combination of higher R genes and minor genes) and 10 genotypes population B with horizontal resistance (no R genes). A population was generated by INIFAP in Mexico and Peru B population by the International Potato Center. The results showed that the population A was significantly higher in the 5 variables that were used to evaluate the resistance [relative area under the curve of infection, slope (slope of the linear regression: time vs. % leaf infection), % of foliar lesions covered by sporangia, number of days after emergence of the plants when the first foliar infection and tuber yield was observed]. These results indicate that minor resistance genes of the population B operate less efficiently than when combined with R genes, as in the population A. <![CDATA[Validation of the use of molecular markers of sex and color in hybrids derived from crosses of Maradol x creole papaya]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400767&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: La forma, tamaño y color de pulpa del fruto son aspectos que determinan su aceptación por el consumidor y prioritarios en el mejoramiento genético de papaya. El objetivo fue validar el uso de marcadores moleculares para seleccionar genotipos en términos del tipo sexual, color y tamaño del fruto. Genotipos (F1 y F2) derivados de la cruza intraespecífica L7xM22 fueron caracterizados molecularmente en etapa juvenil. Hasta los 6 a 9 meses se comparó con la clasificación basada en caracteres morfológicos. Se utilizó el marcador CPM1815Y52 (tipo sexual), el marcador CPFC1 (color de pulpa), así como ocho QTLs asociados al tamaño del fruto. El marcador CPM1815YC2 identificó plantas hermafroditas y femeninas en una proporción 2:1, en 100% de los genotipos F1 y F2 evaluados. Con el marcador CPFC1 se identificó que en la población F1, el 53.57% presentó pulpa amarilla naranja y 46.43% pulpa naranja-rojizo. En la F2, el alelo homocigoto recesivo de color naranja-rojizo se introgresó en 98.1%, 92.6% y 100% respecto a H90B, H70B y H77B. La predicción molecular del tipo floral y el color de pulpa, al comprobarse fenotípicamente en etapa de plántulas con 3 y 7 meses de anticipación a la presencia de flores y frutos es de gran utilidad en programas de mejoramiento asistido por marcadores, Ningún QTL estudiado, fue capaz de predecir el tamaño, ni la forma de fruto; investigaciones posteriores serán necesarias para desarrollar QTLs (u otros marcadores moleculares) mejor relacionados al tamaño y forma de frutos de papaya de híbridos entre Maradol x material criollo.<hr/>Abstract: The shape, size and color of fruit pulp are aspects that determine consumer acceptance and priority in the breeding papaya. The objective was to validate the use of molecular markers to select genotypes in terms of sexual type, color and size of the fruit. Genotypes (F1 and F2) derived from intraspecific crosses L7xM22 were characterized molecularly in juvenile stage. To 6 to 9 months compared to classification based on morphological characters. The CPM1815Y52 marker (sexual) was used, the marker CPFC1 (flesh color) as well as eight QTLs associated with fruit size. The CPM1815YC2 marker identified hermaphrodite and female plants in a 2: 1, 100% of F1 and F2 genotypes. With the score CPFC1 identified in the F1 population, 53.57% had orange yellow flesh and 46.43% orange-red pulp. In the F2, the homozygous recessive allele orange-reddish color introgression in 98.1%, 92.6% and 100% over H90B, H70B and H77B. The molecular prediction of floral type and color of pulp, checking phenotypically seedling stage 3 and 7 months before the presence of flowers and fruits is very useful in breeding programs assisted by markers, no QTL studied was able to predict the size or shape of fruit; further research is needed to develop better related to the size and shape of fruits of papaya hybrid between Maradol x creole materials QTLs (or other molecular markers). <![CDATA[Mathematical modeling system of the fruit-pedicel-peduncle Manila mango]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400781&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: El cultivo del mango en México representa una fuente importante de empleos, ingresos y generación de divisas, sólo en el año 2002 ingresó al país 134 millones de dólares al exportar 195 mil toneladas de mango. México aporta a las exportaciones mundiales el 30% del total de la producción, lo que lo sitúa como el mayor exportador del mundo; sin embargo, su cosecha se realiza de forma manual. El presente trabajo tiene como objetivo determinar los regímenes de vibración más apropiados para el desprendimiento selectivo de los frutos empleando un modelo de dos grados de libertad. Los datos de entrada para la evaluación de este modelo fueron las propiedades físico-mecánicas del sistema fruto-pedicelo-pedúnculo. Como resultado de la modelación se obtuvieron las respuestas de frecuencia para el desplazamiento lineal, ángulo de giro, momento f lector y la fuerza traccional en los tres estadios de maduración, observándose separación entre las frecuencias de resonancia de los frutos verdes y maduros, lo que constituye una fortaleza para la cosecha selectiva de los frutos. También se obtuvieron las bandas de frecuencia en la que sólo se produce la caída de los frutos maduros para diferentes amplitudes. Para el primer modo de vibración es suficiente con una amplitud de excitación de 10 mm para desprender solamente los frutos maduros en una banda de 14.3 Hz (27.5-41.8 Hz); los frutos verdes se desprenderían a partir de una frecuencia de 56 Hz lo que demuestra la posibilidad de la cosecha selectiva de los frutos del mango.<hr/>Abstract: The mango cultivation in Mexico represents an important source of jobs, income and foreign exchange, only in 2002 entered the country 134 million dollars to export 195 thousand tons of mango. Mexico contributes to world exports 30% of total production, which places it as the largest exporter in the world; however, the harvest is done manually. This study aims to determine the most appropriate vibration systems for selective detachment of the fruits using a model of two degrees of freedom. The input data for the evaluation of this model were the physical-mechanical fruit-pedicel- peduncle system properties. As a result of modeling the frequency responses for linear movement, rotation angle, bending moment and tensile strength in the three stages of maturation observed separation between the resonance frequencies of green and ripe fruits they were obtained, which is a fortress for the selective harvesting of fruits. The frequency bands in which only the fall of the ripe fruits for different amplitudes produced were also obtained. For the first mode of vibration it is sufficient with an amplitude of 10 mm excitation to release only the ripe fruit in a band of 14.3 Hz (27.5-41.8 Hz); green fruit would divest from a frequency of 56 Hz demonstrating the possibility of selective harvesting the fruits of the handle. <![CDATA[Quality fresh nopal cut packaging plastic layers during low temperature storage]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400793&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: En este trabajo se evaluó la calidad de nopal verdura fresco cortado (NVFC) envasado en tres películas plásticas durante el almacenamiento a temperatura baja. Cladodios del cultivar COPENA F-1 fueron desespinados, cortados y envasados en bolsas de PEBD (testigo), polysweat Bolco® y Cryovac® PD960, posteriormente se almacenaron a 1 y 5 °C por 20 días. El color inicial de NVFC envasado en las tres películas mostró valores de luminosidad o claridad (L*) de 52.2 a 55.3, un ángulo de tono (AT) entre 123 y 124°, y un croma o saturación de color de 22.1 a 24.2, lo anterior representa un color verde apagado. En general, el color verde apagado del NVFC envasado con las tres películas evaluadas se mantuvo durante los 20 días de almacenamiento a 1 y 5 °C. La firmeza, pH y acidez titulable inicial de NVFC fueron de 3.6 N, 4.3 y 0.75%, respectivamente y no mostraron cambios importantes que afectaran la calidad del NVFC envasado con las tres películas evaluadas durante el almacenamiento a 1 y 5 °C. El almacenamiento a 1 °C inhibió el oscurecimiento y la secreción de mucílago de NVFC en las tres películas evaluadas. El envasado de NVFC con bolsas polysweat Bolco® mostró el mayor efecto benéfico en disminuir el oscurecimiento y la secreción de mucílago durante el almacenamiento a 1 y 5 °C; siendo este efecto mayor a 1 °C.<hr/>Abstract: In this work the quality of fresh cut nopal (NVFC) packed in three plastic layers during low temperature storage was evaluated. Cladodes cultivar COPENA F-1 were cladodes, cut and packaged in bags of PEBD (control), polysweat Bolco® and Cryovac® PD960, subsequently stored at 1 and 5 °C for 20 days. The initial color of NVFC packaged in all three layers showed values of brightness or clarity (L*) of 52.2 to 55.3, an angle of pitch (AT) between 123 and 124°, and a chroma or color saturation of 22.1 to 24.2, this represents a dull green color. Overall, the green off the packaging NVFC evaluated the three layers was maintained during the 20 days of storage at 1 and 5 °C. Firmness, initial pH and titratable acidity of NVFC were 3.6 N, 4.3 and 0.75% respectively and showed no significant changes affecting the quality of packaging NVFC three layers evaluated during storage at 1 and 5 °C. Storage at 1 °C inhibited browning and mucilage secretion NVFC evaluated in all three layers. The NVFC packaging bags polysweat Bolco® showed the greatest beneficial effect in reducing darkening and secretion of mucilage during storage at 1 and 5 °C; this effect being greater than 1 °C. <![CDATA[Peasant persistence: livelihoods in marginalized areas of Chiapas]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400809&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: La estructura productiva en zonas altamente marginadas responde a una necesidad de producir alimentos suficientes para las familias, incluso por encima de la producción de excedentes y de la conservación de los recursos naturales. La diversidad productiva y la intensificación de los terrenos de cultivo a través de asociaciones como maíz y frijol generan el sistema denominado “milpa”, el cual aprovecha espacios reducidos y terrenos de difícil labor. El objetivo de este trabajo fue analizar la productividad del sistema de “milpa” de las regiones de alta marginación del estado de Chiapas, así como los factores internos y externos que afectan la oportunidad y riesgo del sostenimiento de las familias campesinas en dicha región. Para tal efecto se levantaron 124 encuestas en los municipios de Ocotepec y Copainalá. Se analizó la interacción de la persistencia campesina con otros subsistemas. Así como el uso, disponibilidad y dinámica de los mismos. Además se estudió la influencia de los apoyos gubernamentales que reciben los productores de la región. La información obtenida corresponde al periodo 2009-2013. Los resultados revelan que a pesar de que Copainalá y Ocotepec son municipios vecinos, existe diferencia entre ellos en términos económicos y de competitividad. Además, la dependencia económica de apoyos gubernamentales puede generar riesgos de vulnerabilidad para los habitantes de dichos municipios.<hr/>Abstract: The production structure in highly marginalized areas responds to a need to produce enough food for families, even above surplus production and conservation of natural resources. Productive diversity and intensification of agricultural land through associations such as corn and beans generate the system called "milpa", which takes advantage of tight spaces and difficult terrain work. The aim of this study was to analyze the productivity of the system "milpa" of highly marginalized regions of Chiapas, as well as internal and external factors affecting the timing and risk of sustaining farm families in the region. For this purpose 124 surveys rose in the municipalities of Ocotepec and Copainala. The interaction of peasant persistence with other subsystems analyzed. And the use, availability and dynamics thereof. In addition the influence of government support received by producers in the region studied. The information obtained corresponds to the period 2009-2013. The results show that although Copainala and Ocotepec are neighboring municipalities, there is a difference between them in terms of economy and competitiveness. In addition, economic dependence on government support can generate risks of vulnerability for the inhabitants of these municipalities. <![CDATA[Analysis coefficients wind force and flow behavior on a greenhouse model]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400821&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: Los invernaderos usualmente se construyen con marcos de metal cubiertos con plástico y además son estructuras ligeras, por lo cual son sensibles a las cargas dinámicas tales como la carga de viento. En este trabajo se analiza el comportamiento aerodinámico de un modelo de invernadero con ventila cenital, a través de la determinación de las presiones locales en túnel de viento utilizando un modelo a escala, considerando distintas direcciones del viento. El flujo de aire sobre un invernadero es un fenómeno complejo, debido a esto se visualizó el comportamiento del flujo de aire alrededor del modelo por medio de inyección de humo y el resultado se comparó con una simulación realizada en un software de elemento finito (CFD) para obtener una validación de la distribución del flujo; los coeficientes de la fuerza del viento fueron determinados y comparados con los valores reportados en algunos países; corroborando el estudio. Se espera que los resultados presentados sean útiles para el desarrollo de futuras investigaciones, así como para garantizar la seguridad mecánica de las estructuras y ser un referente para la industria de la construcción de invernaderos.<hr/>Abstract: The greenhouses are usually constructed with plastic frames covered with metal and are also lightweight structures, which are sensitive to dynamic loads such as wind load. In this work the aerodynamic behavior of a model greenhouse with overhead vent is analyzed through the determination of local pressure wind tunnel using a scale model, considering different wind directions. Airflow on a greenhouse is a complex phenomenon, because this behavior airflow around the model was visualized by injection of smoke and the result was compared with a simulation performed on a software finite element (CFD) for a validation of the flow distribution; coefficients wind strength were determined and compared with values reported in some countries; corroborating the study. It is expected that the results will be useful for future research, and to ensure the mechanical safety of structures and be a benchmark for the industry of building greenhouses. <![CDATA[The <em>Tetranychus urticae</em> Koch effect on the quality of the flower stem of 15 rose cultivars]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400833&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: El cultivo intensivo de rosa (Rosa x hibrida) en Tenancingo y Villa Guerrero, Estado de México, México, es afectado significativamente por Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae), conocida como araña roja. El objetivo de esta investigación fue determinar la tolerancia al ataque de araña roja y su efecto en la calidad del tallo floral de 15 cultivares de rosa. Yemas vegetativas de los cultivares mencionados, injertadas en el patrón Manettii (Rosa sp.) fueron establecidas en macetas bajo invernadero. Las plantas fueron infestadas con el ácaro cuando el brote floral alcanzó 10 cm de altura, para después hacer conteos semanales y evaluar la planta en punto de corte. De tres experimentos realizados en primavera de 2010, otoño de 2010 y primavera de 2012, se evaluaron número de ácaros por planta y seis variables asociadas a calidad del tallo floral. Los resultados mostraron tolerancia diferencial entre cultivares; la variedad catalina fue la menos tolerante y mostró 3 veces más ácaros que ambiance, la más resistente. La infestación del ácaro se correlacionó significativamente con número de pétalos, número de tallos productivos y diámetro de tallo. Área foliar y contenido de clorofila no fueron determinantes en la preferencia de los ácaros, quizás lo fueron variaciones intrínsecas entre cultivares como contenido de fenoles totales.<hr/>Abstract: The intensive cultivation rose (Rosa x hibrida) in Tenancingo and Villa Guerrero, State of Mexico, Mexico, it is significantly affected by Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae), known as red spider. The objective of this research was to determine the tolerance to attack red spider and its effect on the quality of the floral stem 15 rose cultivars. Vegetative buds of the aforementioned cultivars grafted in the pattern Manettii (Rosa sp.) were established in pots in a greenhouse. The plants were infested with the mite when the flower bud reached 10 cm, then make weekly counts and evaluate the plant cutoff. Three experiments conducted in spring 2010, autumn 2010 and spring 2012, the number of mites per plant and six variables associated with quality floral stalk were evaluated. The results showed differential tolerance among cultivars; the ratchet variety was less tolerant and showed 3 times mites ambiance, the more resistant. Mite infestation was significantly correlated with number of petals, number of productive stems and stem diameter. The leaf area and chlorophyll content were not decisive in the preference of mites, perhaps were intrinsic variations among cultivars as total phenol content. <![CDATA[Spatial distribution of thrips in avocado in Coatepec Harinas, State of Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400845&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: El aguacate es uno de los cultivos perennes de mayor importancia económica en México, como cualquier otro cultivo, se ve afectado por plagas y enfermedades que causan daños económicos y ecológicos. Uno de los principales insectos que ataca el cultivo es Frankliniella occidentalis, estos lesionan hojas y frutos de aguacate como resultado de su alimentación en las capas de células de la epidermis, creando áreas pálidas o cafés. Las lesiones originadas pueden ser puntos de entrada de microorganismos patógenos. En los frutos, estos insectos llegan a causar cicatrices o marcas, reduciendo su valor en el mercado, pueden producir malformaciones en la fruta al provocar alteraciones en la cáscara de frutos recién formados, inhiben la fecundación de flores y provocan su caída. El objetivo fue determinar la distribución espacial de las poblaciones de trips y la elaboración de mapas de densidad de tres parcelas de cuatro hectáreas ubicadas en el municipio de Coatepec Harinas mediante la aplicación del análisis geoestadístico. Los resultados mostraron que las poblaciones de trips se agrupan en centros de agregación y se ajustan a modelos esféricos en su mayoría. Adicional a ello, se pudo determinar la superficie infestada por el insecto, lo que permitirá dirigir certeramente las medidas de control en las áreas con mayor número de insectos a través de los mapas de densidad.<hr/>Abstract: The avocado is one of the perennial crops of major economic importance in Mexico, like any other crop, affected by pests and diseases that cause economic and environmental damage. One of the major insect that attacks the crop is Frankliniella occidentalis, these injured avocado leaves and fruit as a result of feeding in the layers of cells of the epidermis, creating areas or pale brown. The lesions may be caused entry points of pathogenic microorganisms. In fruits, the insects come to cause scars or marks, reducing its market value, can cause birth defects in fruit by causing alterations in the newly formed shell fruits, flowers inhibit fertilization and cause them to fall. The objective was to determine the spatial distribution of populations of thrips and mapping the density of three plots four hectares located in the municipality of Coatepec Harinas through the application of geostatistical analysis. The results showed that populations of thrips are grouped into aggregation centers and conform to spherical models mostly. In addition to this, it was determined the area infested by the insect, which will accurately direct control measures in the areas with the largest number of insects through density maps. <![CDATA[Mycorrhizae in <em>Capsicum annuum</em> L. to promote growth and biosecurity against <em>Phytophthora capsici</em> L.]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400857&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: Con el objetivo de evaluar la promoción del crecimiento y la bioprotección de consorcios de hongos micorrízicos arbusculares (HMA) contra Phytophthora capsici (PC) en plantas de chile (Capsicum annuum L.) var. poblano y serrano, en el año 2014 en el IIAF de la UMSNH se realizó un experimento en condiciones de invernadero evaluando siete inóculos de HMA, un control positivo (Rhizophagus intraradices) y un control negativo (sin HMA). A los 56 días después de la inoculación (DDI) de las plantas con los HMA, se registró altura de planta (AP), diámetro del tallo (DT), número de hojas (NH), porcentaje de colonización micorrízica (PCM) y densidad de esporas de HMA. A los 75 DDI, las plantas se infectaron con una suspensión de zoosporas de PC, a los 95 DDI se evaluó el nivel de daño de las plantas mediante una escala cualitativa ordinal de severidad de seis niveles y se registró la biomasa fresca. Los datos se sometieron a análisis de varianza y prueba de Tukey (p≤ 0.05). Se encontraron PCM de hasta 93.3%. En plantas de chile serrano, el consorcio micorrízico Cerro del Metate (CM) registró los mayores valores de AP, DT y NH, mientras que en chile poblano sólo hubo diferencias en AP. Las plantas inoculadas con CM en ambas variedades de chile, presentaron un nivel de severidad de 1 y mayor biomasa fresca aérea (15.4 y 6.95 g) en comparación con plantas no micorrizadas (8.23 g y 2.83 g). Los resultados mostraron que CM promovió el crecimiento y tuvo un efecto bioprotector contra PC.<hr/>Abstract: In order to evaluate the promotion of growth and bio consortia arbuscular mycorrhizal fungi (HMA) against Phytophthora capsici (PC) in pepper plants (Capsicum annuum L.) var. poblano and serrano, in 2014 in the IIAF of the UMSNH an experiment was conducted under greenhouse conditions to evaluate seven inoculates HMA, a positive control (Rhizophagus intraradices) and a negative control (without HMA). At 56 days after inoculation (DDI) of the plants with the HMA, plant height (AP), stem diameter (DT), number of leaves (NH), percentage of mycorrhizal colonization (PCM) and density was recorded HMA spores. At 75 DDI, the plants were infected with a zoospore suspension of PC, to the level of 95 DDI plant damage was assessed by an ordinal six levels of severity qualitative scale and fresh biomass was recorded. The data were subjected to analysis of variance and Tukey test (p≤ 0.05). The PCM found to 93.3%. In serrano pepper plants, the mycorrhizal consortium Cerro del Metate (CM) recorded the highest values of AP, DT and NH, poblano pepper while there were only differences in AP. The inoculated with CM in both varieties of pepper, plants showed a severity level 1 and increased biomass fresh air (15.4 and 6.95 g) compared to non-mycorrhizal plants (8.23 g and 2.83 g). The results showed that CM promoted growth and had a bioprotector effect against PC. <![CDATA[Food products marketed in the “Plaza” of Villa de Zaachila, Oaxaca, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400871&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: El “día de plaza”, es una práctica de comercio tradicional que simboliza un patrimonio cultural, donde acuden comerciantes de distintas partes de la región. El objetivo de esta investigación fue determinar el tipo y cantidad de productos agroalimentarios comercializados en el “Día de plaza” de la Villa de Zaachila, mediante observación directa, entrevistas y encuestas dirigidas a comerciantes de enero del 2013 a abril de 2014. De acuerdo al criterio de los comerciantes, los productos se agruparon en frutas, verduras, hortalizas, semillas, hierbas aromáticas y otros alimentos derivados. Las frutas representaron la mayor cantidad comercializada (54.8%). La localidad de donde provienen los productos influyó en la cantidad (kg) que llega a “la Plaza”. El porcentaje más alto (53.6%) de comerciantes que venden cantidades menores a 50 kg, fueron los clasificados como vendedores de cosecha propia.<hr/>Abstract: The "market day" is a traditional trade practice symbolizing a cultural heritage, where traders come from different parts of the region. The objective of this research was to determine the type and quantity of food products marketed in the "market day" of Villa de Zaachila, by direct observation, interviews and surveys of traders January 2013 toApril 2014. According to criterion traders, the products were grouped in fruits, vegetables, seeds, herbs and other derivatives foods. Fruits accounted for the largest amount sold (54.8%). The town from which the products influenced the amount (kg) that reaches "the Plaza". The highest percentage (53.6%) of merchants selling smaller amounts to 50 kg, were classified as selling homegrown. <![CDATA[Persistence of <em>Dactylis glomerata</em> L. alone and associated with <em>Lolium perenne</em> L. and <em>Trifolium repens</em> L.]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400885&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: Se evaluaron siete asociaciones, dos gramíneas y una leguminosa, sembradas en diferentes proporciones y un monocultivo (pasto ovillo). La investigación se realizó de septiembre de 2012 a septiembre de 2014 en el Colegio de Postgraduados, Campus Montecillo, México. La restricción a la leguminosa fue en un 10 y 50% como mínimo y máximo, respectivamente. Los tratamientos consistieron de las siguientes asociaciones: 20-40-40, 00-50-50, 40- 20-40, 50-00-50, 20-70-10, 70-20-10,100-00-00, 40-40- 20% de ovillo (Ov), ballico perenne (Ba) y trébol blanco (Tr), respectivamente. Los tratamientos se distribuyeron aleatoriamente en 24 parcelas experimentales de 9 por 8 m, de acuerdo a un diseño de bloques completamente al azar con tres repeticiones. Las asociaciones que presentaron mayor tasa de crecimiento en los dos años fueron; 20-70-10, 20-40-40 y 40-20-40 con un promedio de 57 kg MS ha-1 d-1, y la menor tasa de crecimiento el monocultivo ovillo (100- 00-00) con 32 kg MS ha-1 d-1 (p&lt; 0.05). La asociación que obtuvo la mayor población de plantas (m-2) durante los dos años en ovillo fue el monocultivo ovillo con 32 plantas m-2 y las menores: 21 y 15 plantas m-2 con las asociaciones 40- 40-20 y 20-40-40, respectivamente (p&lt; 0.05). En promedio del primer año de radiación interceptada encontramos 87% disminuyendo al segundo año en 84%. Todas las asociaciones aportaron mayor tasa de crecimiento en comparación con el monocultivo ovillo; además, existe una estrecha relación con la tasa de crecimiento y radiación interceptada.<hr/>Abstract: Seven associations were evaluated, two grasses and legume planted in different proportions and a monoculture (orchard grass). The research was conducted from september 2012 to september 2014 in the Graduate College, Campus Montecillo, Mexico. The restriction to the legume was 10 and 50% minimum and maximum, respectively. Treatments consisted of the following associations: 20-40-40, 00-50- 50, 40-20-40, 50-00-50, 20-70-10, 70-20-10,100-00-00, 40-40-20% of skein (Ov), ryegrass (Ba) and white clover (Tr), respectively. The treatments were randomized in 24 experimental plots of 9 and 8 m, according to a design of a randomized complete block with three replications. Associations that presented the highest growth rate in two years were; 20-70-10, 20-40-40 and 40-20-40 with an average of 57 kg MS ha-1 d-1, and the lowest growth rate monoculture skein (100-00-00) with 32 kg MS ha-1 d-1 (p&lt; 0.05). The association obtained the highest plant population (m-2) during the two years was the monoculture skein skein with 32 plants m-2 and lower: 21 and 15 plants m-2 with 40- 40-20 and associations 20-40-40, respectively (p&lt; 0.05). On average the first year of intercepted radiation found 87% decline in the second year by 84%. All associations contributed the highest growth rate compared with monoculture skein; moreover, there is a close relationship with the growth rate and intercepted radiation. <![CDATA[Optimizing a protocol for DNA isolation of leaf <em>Saccharum officinarum</em>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400897&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: La extracción de DNA libre de polisacáridos, polifenoles, proteínas y RNA de plantas constituye el paso inicial para diversos estudios en Biología molecular. Existen diversos métodos de extracción de DNA específicos para caña de azúcar (Saccharum off icinarum), sin embargo, consumen mucho tiempo y utilizan reactivos y equipos costosos. El objetivo del presente estudio fue optimizar un protocolo rápido, eficiente y debajo costo para extraer DNA de hojas de S. officinarum. Las variables evaluadas fueron rendimiento, pureza, integridad y funcionalidad del DNA purificado de hojas de caña de azúcar de 6 meses de edad. Se utilizaron técnicas de espectrofotometría, electroforesis en geles de agarosa y marcadores moleculares para evaluar las variables anteriores. Las variables rendimiento (mg/g) y pureza (A260:280 y A260:230) del DNA extraído mostraron diferencias altamente significativas (p˃ 0.05) con el protocolo I. Los mejores resultados se obtuvieron con la interacción del protocolo I +N2, con un rendimiento de DNA de 1.17 mg/g y purezas de 1.95 y 1.91 (A260:280 y A260:230). La funcionalidad del DNA por amplificación por PCR con los marcadores RAPD y TRAP generaron perfiles de bandas nítidas de buena calidad y de fácil interpretación. Se recomienda el uso del protocolo I +N2 para la extracción de DNA de S. officinarum para obtener elevados rendimientos de DNA con calidad y pureza óptima para aplicaciones de marcadores moleculares.<hr/>Abstract: The DNA extraction free polysaccharides, polyphenols, plant protein and RNA is the initial step to several studies in molecular biology. There are various methods of extracting specific DNA of sugar cane (Saccharum officinarum), however, are time consuming and expensive equipment and reagents used. The aim of this study was to optimize a fast, efficient and inexpensive protocol for extracting DNA from leaves of S. officinarum. The variables evaluated were yield, purity, integrity and functionality of DNA purified from leaves of sugarcane 6 months old. Techniques spectrophotometry, agarose gel electrophoresis and molecular markers to evaluate the above variables were used. The performance variables (mg/g) and purity (A260:280 and A260:230) the extracted DNA showed highly significant differences (p˃ 0.05) protocol I. The best results were obtained with the protocol interaction I +N2, DNA yield 1.17 mg/g and 1.95 and 1.91 purities (A260:280 and A260:230). Functionality DNA by PCR amplification with the RAPD markers and TRAP bands sharp profiles generated good quality and easy to interpret. The use of the protocol I+N2 for extracting DNA from S. officinarum to obtain high yields of DNA with optimal quality and purity for applications of molecular markers is recommended. <![CDATA[Acclimation of <em>Agave americana</em> var. Oaxacensis obtained <em>in vitro</em>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400911&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: Debido a la importancia de Agave americana variedad oaxacensis como materia prima para la elaboración artesanal de mezcal. Se evaluó durante 245 días el crecimiento de 260 plantas micropropagadas que tenían en promedio: 4.6 hojas, 10.1 cm de altura en la hoja más larga (AHML), 8.5 cm de diámetro de corona (DC) y 20.1 μg cm-2 de clorofila en lámina foliar (CL). Las plantas se establecieron de acuerdo con un diseño completamente al azar con arreglo factorial (4 x 5), utilizando macetas de 300 cm3 con cuatro diferentes sustratos: arena (1), arena-vermiculita (1:1), arena- turba (1:1) y arena-vermiculita-turba (1:1:1), aplicando diariamente riego con cinco diferentes composiciones 1) agua y 2) alguna alícuota: 25, 50, 75 y 100% de la solución universal Steiner. Cada tratamiento, tuvo diez repeticiones de una maceta con una plata cada una. Los primeros 49 días permanecieron en invernadero con humedad relativa alta y radiación solar disminuida al 50%. Los últimos 196 días en invernadero bajo radiación solar plena, ventilación y humedad relativa menor. Se realizó el análisis de varianza para los factores principales después de las primeras cinco semanas y, al final del experimento se realizó para todos los tratamientos, además de la comparación de medias (Tukey, p&gt; 0.05. El mayor incremento en AHML (1.63 cm), número de hojas (NH) (0.81), DC (1.17 cm) y CL (6.50 μg cm-2) lo provocó el sustrato arena-turba sin fertilización. Las plantas micropropagadas presentan sustitución de hojas entre los 35 y 70 días de aclimatación.<hr/>Abstract: Because of the importance of Agave americana variety oaxacensis as raw material for the craftsmanship of mezcal. The growth of 260 micro-propagated plants was evaluated during 245 days having on average: 4.6 leaves, 10.1 cm in the longest leaf (AHML), 8.5 cm in diameter crown (DC) and 20.1 g cm-2 chlorophyll leaf blade (CL). The plants were established according to a completely randomized design with factorial arrangement (4 x 5), using pots of 300 cm3 with four different substrates: sand (1), sand-vermiculite (1:1), sand-peat (1:1) sand and peat-vermiculite (1:1:1), using daily irrigation with five different compositions 1) water and; 2) some aliquot: 25, 50, 75 and 100% of the universal solution Steiner. Each treatment, had ten repetitions of a pot with a silver each. The first 49 days remained in a greenhouse with high relative humidity and solar radiation decreased 50%. The last 196 days under full sunlight greenhouse, ventilation and lower relative humidity. The analysis of variance for the main factors was performed after the first five weeks and at the end of the experiment was performed for all treatments, in addition to the comparison of means (Tukey, p&gt; 0.05. The largest increase in AHML (1.63 cm), number of leaves (NH) (0.81), DC (1.17 cm) and CL (6.50 g cm-2) what caused the sand-peat without fertilizer substrate. The micro- propagated plants are replacing sheets between 35 and 70 days acclimatization. <![CDATA[Mitigating the effect of chloride salts and sulfáticas germination of <em>Salicornia bigelovii</em> (Torr.) by beneficial bacteria <em>in vitro</em>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400923&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: En México 30% de su superficie agrícola está afectada por la salinidad. Lo anterior expuesto repercute para que una agricultura convencional a base de glicófitas, no sea redituable y productiva. Con el interés de ampliar el conocimiento con halófitas de interés agroindustrial y poder proponerlas al sector productivo que presenta problemas de sales, se desarrolló el presente estudio bajo condiciones de salinidad clorhídrica y sulfática inducida, evaluando dos genotipos de Salicornia bigelovii en las etapas de germinación y desarrollo (genotipo mejorado SOS-7 y genotipo silvestre Bahía de Kino= BK=), desarrollándola en condiciones de salinidad: dos de cloruro de sodio (NaCl) a 0.5 molar y a 1 molar y dos de sulfato de calcio (Ca2SO4+2H2O) a 0.5 Molar y a 1 Molar, con la inoculación de dos bacterias promotoras del crecimiento vegetal (BPCV) (Azospirillum halopraeferens= Ah y Klebsiella pneumoniae= Kp) y un control sin inocular. Los resultados indican que al evaluar a Salicornia en condiciones salinas clorhídricas y sulfáticas con la inoculación de BPCV, entre los resultados obtenidos figuran que un porcentaje mayor de germinación fue observado en presencia de las BPCV, sobresaliendo aquellos inoculados con Kp. Se observó, que conforme la salinidad incrementa, Kp presenta tener mayor efectividad con el genotipo silvestre BK. Estudios concernientes como posibles biofertilizantes son necesarios en las diferentes etapas fenológicas con los genotipos en estudio, quienes para la etapa de germinación, resultaron tener expectativas.<hr/>Abstract: In Mexico 30% of its agricultural land is affected by salinity. This affects exposed to conventional agriculture based glycophyte not be profitable and productive. In the interest of expanding knowledge with halophytes of agroindustrial interest and to propose them to the productive sector presents problems of salts, this study under conditions of hydrochloric salinity and induced sulfate developed, evaluated two genotypes of Salicornia bigelovii in the stages of germination and development (improved genotype SOS-7 and wild genotype Bay Kino= BK=), developing in salinity conditions: two sodium chloride (NaCl) at 0.5 molar and 1 molar and two calcium sulfate (Ca2SO4+2H2O) to 0.5 Molar and 1 Molar, with inoculation of two plant growth promoting bacteria (PGPR) (Azospirillum halopraeferens= Ah and Klebsiella pneumoniae= Kp) and an uninoculated control. The results indicate that when evaluating Salicornia in saline conditions sulfate and hydrochloric inoculation with BPCV, including the results include a greater percentage of germination was observed in the presence of BPCV, excelling those inoculated with Kp. It was observed that as the salinity increases, Kp presents be more effective with wild genotype BK. Studies concerning as possible bio-fertilizers are needed in different phenological stages with genotypes studied, who for the germination stage, turned out to have expectations. <![CDATA[Contribution of rural women in community development in Haiti: Case Papaye Movement, Plateau Central, Haiti]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400935&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: Este trabajo tiene como objetivo principal el entender, mediante un proceso indagatorio de base, el rol de las mujeres rurales -que participan en el Movimiento Campesino Papaye- en el desarrollo comunitario en zonas rurales en Haití, para sentar las bases y datos necesarios en una intervención posterior de cualquier organismo nacional o internacional que visa mejorar las condiciones de vida de esta categoría. El papel de las mujeres, no solo en porcentaje global de la población, en el tema de actividades para el desarrollo del país es fundamental. No siempre juegan este papel debido a problemas de género que caracteriza la sociedad haitiana desde muchos años. En este sentido, para colaborar a reducir la pobreza y alcanzar un mayor desarrollo y organización comunitaria en las zonas rurales en Haití, se requiere la participación organizada de las mujeres en todas las esferas. Para alcanzar el objetivo de este trabajo, se utilizó el método de investigación acción participativa para colectar datos e informaciones cerca de las mujeres a través de un formulario de entrevista semiestructurada. Los resultados revelan que gracias a la participación de las mujeres dentro de la organización, la comunidad tiene ahora acceso a la salud, a la electricidad, al agua potable, a la comunicación como lo son las carreteras y otras modalidades. Los resultados revelan que las mujeres que son miembros de esta organización no son víctimas de discriminación ni de violencia dentro del movimiento. Pueden participar en todas las actividades y jugar cualquier papel dentro o afuera de la organización. Tienen una situación económica mucho mejor que algunas que no son miembros de la organización. Las que no son miembros de la organización tienen menos acceso al crédito, a capacitaciones, incluso son víctimas de violencia y de discriminación dentro de la comunidad. El manuscrito concluye que la participación de las mujeres dentro de una estructura comunitaria organizada les permite desarrollarse, conocer y defender mejor sus derechos, contribuyendo al desarrollo de su comunidad y a la reducción de la pobreza en zonas rurales en Haití.<hr/>Abstract: This work has as main objective to understand, through a basic investigatory process, the role of rural women, who participate in the peasant Movement Papaye- in community development in rural areas in Haiti to lay the groundwork and data necessary in a subsequent intervention of any national or international organization which aims to improve the living conditions of this category. The role of women, not only in overall percentage of the population, the issue of activities for the country's development is essential. They do not always play this role because gender issues that characterizes Haitian society for many years. In this sense, to help reduce poverty and achieve greater development and community organization in rural areas in Haiti, organized participation of women in all spheres is required. The participatory action research method to collect data and information about women through a semi-structured interview form was used to achieve the objective of this work. The results show that thanks to the participation of women within the organization, the community now has access to health, electricity, drinking water, communication such as roads and other modalities. The results show that women who are members of this organization are not victims of discrimination or violence within the movement. They can participate in all activities and play any role inside or outside the organization. They have a much better than some who are not members of the organization economic situation. Which they are not members of the organization have less access to credit, training, including victims of violence and discrimination within the community. The manuscript concludes that the participation of women within an organized community structure allows them to develop, understand and defend their rights, contributing to community development and reducing poverty in rural areas in Haiti. <![CDATA[Monogeneans parasites of <em>Oreochromis</em> spp., in point of sale]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400949&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: Oreochromis spp., es un importante recurso acuícola y en los cultivo se han detectado diferentes especies Pde monogéneos parásitos, pero desconocemos la presencia de parásitos en especímenes de venta. Se estudiaron para helmintología a 9 peces en el día uno y 9 en el día 15 de un punto de venta de tilapia viva. Registramos 5 especies de monogéneos, cuatro especies parásitos de branquias: Scutogyrus longicornis, Cichlidogyrus dossoni, C. sclerosus, C. tilapiae y una especie de monogéneo intestinal Enterogyrus malmbergi. No se recuperaron especies de otros grupos de parásitos. La mayor prevalencia e intensidad promedio fue para C. sclerosus en ambos grupos de hospederos y no hay riesgo zoonótico.<hr/>Abstract: Oreochromis spp., is an important resource and aquaculture crop in different species have been detected P de monogeneans parasites, but we ignore the presence of parasites in specimens of sale. They were studied to helminthology to 9 fish on day one and 9 on the 15th day of a selling point of live tilapia. We recorded 5 species of monogeneans four species of gill parasites: Scutogyrus longicornis, Cichlidogyrus dossoni, C. sclerosus, C. tilapiae and a kind of intestinal monogenean Enterogyrus malmbergi. No species of other groups of parasites were recovered. The prevalence and average intensity higher was for C. sclerosus in both groups and no host zoonotic risk. <![CDATA[Quality features of zapote mamey (<em>Pouteria sapota</em> jacq.) selected in Alpoyeca, Guerrero, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400953&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: Se midieron características de calidad y poscosecha de frutos de 11 materiales de mamey (Cid, Darío, Díaz, Genaro, Juanito, Pardo I, Pardo II, Pardo III, Regalo, Risueño y Rojo) de la región de Alpoyeca, Guerrero, México. Los frutos se cosecharon en madurez fisiológica, y se midieron: peso total, proporción de pulpa, cáscara y semilla, índice de forma mediante la relación longitud/diámetro. Se almacenaron a 20±2 °C por 7 d se midió color, firmeza y concentración de azúcares totales en la pulpa, y la pérdida de peso. Cid, Darío, Díaz, Genaro, Pardo II, Risueño y Rojo produjeron frutos de peso menor a 500 g. Risueño presentó la mayor proporción de pulpa y la menor de semilla y cáscara. Díaz, Pardo II, Pardo III y Regalo presentaron color naranja rojizo intenso. La firmeza a la madurez de consumo varió entre 41.3 N en la selección Risueño y 1.4 N en la Rojo. La mayor concentración de azúcares la tuvo Rojo (42.8%) y la menor a Pardo I (10.9%). La vida poscosecha fue de 5 d coincidente con la madurez de consumo, pero la prolongación hasta 7 d resultó en frutos sobremaduros.<hr/>Abstract: The quality characteristics and postharvest were measured in fruit of 11 materials mamey (Cid, Dario Diaz, Genaro, Juanito, Pardo I, Pardo II, Pardo III, Gift, Laughing and Red) in the region of Alpoyeca, Guerrero, Mexico. The fruits were harvested at physiological maturity, and were measured: total weight, proportion of pulp, peel and seed shape index by length/diameter ratio. They are stored at 20±2 °C for 7 d color, firmness and total sugar concentration in the pulp, and weight loss was measured. Cid, Dario Diaz, Genaro, Pardo II, Risueño and Red produced fruits weighing less than 500 g. Risueño had the highest proportion of pulp and lowest seed and zest. Diaz Pardo II, III and Gift Pardo had deep orange-red. Firmness to maturity of consumption varied between 41.3 N in the selection Risueño and 1.4 N in the red. The highest concentration of sugars Red (42.8%) and the lowest Pardo I (10.9%) had. Shelf life was of 5 matching d with maturity of consumption, but the extension to 7 d resulted in overripe fruit. <![CDATA[<em>Pantoea agglomerans</em> isolated from producer surfactant pasture rhizosphere Tanzania and Llanero]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400961&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: Pantoea agglomerans es una bacteria benéfica en diversas plantas ya que promueve el crecimiento vegetal, aunado a esto solo algunas cepas pueden producir biosurfactantes, estos biosurfactantes son capaces de causar hemolisis en agar sangre, formar espuma, dispersar el aceite, disminuir la tensión superficial por el colapso de la gota, emulsificar compuestos hidrófobos entre otros, estas características los hacen interesantes dado que tienen diversas aplicaciones biotecnológicas, en las que destacan, la recuperación de crudo, en el área médica, en la industria de los alimentos y en agropecuarias, en esta última pueden ser usados para el control de hongos fitopatógenos, los biosurfactantes tienen diversas ventajas, son compatibles con el ambiente, toleran altas concentraciones de NaCl, pH, temperatura y son biodegradables, son producidos por hongos, levaduras y bacterias, es por ello que se aislaron e identificaron bacterias capaces de producir biosurfactantes en la rizosfera de los pastos Tanzania (Panicum maximun) y Llanero (Andropogon gaynus Kunth) en el rancho Tecomate en el estado de Guerrero, de las muestras se obtuvo una carga bacteriana en rizosfera y raíz en P. maximun de 1 x 103 a 10 x 104 y en A. gaynus Kunth de 5 x 103 a 21 x 104 UFC/g respectivamente, de estas solo 28 cepas fueron capaces de producir hemolisis, espuma en PPGAS y colapso de la gota, además de presentar capacidad de emulsificar diésel, gasolina, aceite vegetal y petróleo, solo cinco de las cepas de P. maximun y ocho de A. gaynus Kunth se identificaron a nivel microbiológico reportando la presencia por vez primera de Pantoea aglomerans en asociación a la rizosfera y en raíz de los pastos, estos datos sirven de base para generar estudios sobre su ecología y aplicación biológica para incrementar la producción económica de pastos en el estado de Guerrero.<hr/>Abstract: Pantoea agglomerans is a beneficial bacteria in various plants as it promotes plant growth, coupled with this only some strains can produce biosurfactants, these biosurfactants are capable of causing hemolysis on blood agar, foaming, dispersing the oil, reduce surface tension by the collapse of gout, emulsify hydrophobic compounds among others, these features make them interesting because they have various biotechnological applications, most notably, oil recovery, in the medical area, in the food industry and agriculture, in this last may be used for controlling phytopathogenic fungi, biosurfactants have different advantages, are compatible with the environment, tolerate high concentrations of NaCl, pH, temperature and are biodegradable, are produced by fungi, yeasts and bacteria, is why it is isolated and identified bacteria capable of producing biosurfactants in the rhizosphere of Tanzania (Panicum maximum) and Llanero (Andropogon gaynus Kunth) pastures in the Tecomate ranch in the state of Guerrero, samples a bacterial load in rhizosphere and root P. maximun was obtained of 1 x 103 a 10 x 104 and A. gaynus Kunth 5 x 103 to 21 x 104 UFC/g respectively, only 28 of these strains were able to produce hemolysis, foam collapse PPGAS drop and also present ability to emulsify diesel, gasoline, oil and vegetable oil, only five strains of P. maximun and eight of A. gaynus Kunth microbiological level were identified reporting the presence of first Pantoea aglomerans in association with the rhizosphere and root of pastures, these data serve as a basis to generate studies on its ecology and biological application to increase economic production of pastures in the state of Guerrero. <![CDATA[INIFLAR RT, variety of rice grain thin for Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000400969&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen: La variedad de arroz INIFLAR RT fue introducida a México como línea en 2005 en una generación F6, a través de los viveros internacionales de observación del fondo latinoamericano de arroz de riego (VIOFLAR-2005). Este genotipo procede de la cruza triple entre los progenitores CT10825-1-2-1-3/FEDEARROZ50//FLO2066-4P1-1P-M de los cuales se obtuvo la progenie codificada por el FLAR como FLO4621 (F1), en Palmira, Colombia. Se sembró la semilla F1 (cosecha masal) para generar la F2 en la cual se realizó una cosecha utilizando el método de pedigrí (selección de plantas individuales). Se realizaron cuatro selecciones genealógicas más, hasta obtener la F5, a ésta última selección de forma masal, se le denominó FLO4621- 2P-1-3P-3P-M. Una vez introducida a México, se evaluó la F5 en dos ciclos: 2006 y 2009 con pruebas preliminares de rendimiento en el trópico seco, posteriormente se realizaron dos ensayos más en 2011 y 2012 en el trópico seco y húmedo. En 2013 se realizó la evaluación en un Ensayo Compacto de Rendimiento (ECR), se determinó la interacción genotipo x ambiente, y un estudio de parámetros de estabilidad bajo diferentes ambientes del trópico húmedo y trópico seco. Durante 2014 se realizó la validación a nivel nacional bajo riego y temporal en el trópico húmedo y seco; además se confirmó de la calidad molinera en el laboratorio de arroz del Campo Experimental Zacatepec, Morelos y se produjo semilla básica. Se realizaron seis años de evaluación, antes de comenzar el registro de la nueva variedad, la cual obtuvo un rendimiento promedio de 7.1 t ha-1 en 2013 y 2014, una tonelada por encima del testigo nacional El Silverio, variedad más tardía. El número de registro provisional ante el SNICS es el 3103-ARZ-017-230315/C.<hr/>Abstract: The rice variety INIFLAR RT was introduced to Mexico in 2005 as a line in F6 generation, through international nurseries observation Latin American fund irrigated rice (VIOFLAR-2005). This genotype is derived from the triple cross between CT10825-1-2-1-3/FEDEARROZ50// FLO2066-4P1-1P-M progenitors was obtained which progeny encoded by FLAR as FLO4621 (F1), in Palmyra, Colombia. The F1 seed (masal harvest) were seeded to generate F2 in which a harvest was performed using the pedigree method (selection of individual plants). Genealogical four more selections were made, until the F5, to form latter selection masal, was called FLO4621- 2P-1-3P-3P-M. Once introduced to Mexico, the F5 was evaluated in two cycles: 2006 and 2009 with preliminary performance tests in the dry tropics, then two trials were conducted in 2011 and 2012 in the dry and humid tropics. In 2013 the evaluation was conducted in a compact performance test (ECR), the genotype x environment interaction was determined, and a study of stability parameters under different environments of the humid tropics and dry tropics. During 2014 the validation was performed nationally and temporary irrigation in dry and humid tropics; also it confirmed the laboratory milling quality rice Campo Experimental Zacatepec, Morelos and produced basic seed. Six years of evaluation were performed before starting the registration of the new variety, which earned an average yield of 7.1 t ha-1 in 2013 and 2014, a ton above the national witness The Silverio, later variety. The number of provisional registration with the SNICS is the 3103-3103-ARZ-017-230315/C.