Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de ciencias agrícolas]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-093420110005&lang=pt vol. 2 num. 5 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Control of two species of <i>Colletotrichum</i> causing anthracnose in Maradol papaya fruits</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La antracnosis es una limitante de la vida útil de los frutos de papaya, es causada principalmente por Colletotrichum gloeosporioides, aunque es posible encontrar otras especies de Colletotrichum causando enfermedades en un mismo cultivo. Para el control de la antracnosis en Yucatán se recomiendan varios fungicidas, pero no todos están permitidos por la agencia de protección al ambiente (EPA) de los Estados Unidos de América, principal país al cual se exporta la papaya yucateca. El presente estudio tuvo como objetivos identificar el agente causal de la antracnosis de papaya en Yucatán, evaluar el efecto de fungicidas que cuentan con registro de EPA sobre las especies que causan antracnosis y explorar el efecto de inductores a resistencia en el control de esta enfermedad. Durante marzo y mayo de 2006 se obtuvieron nueve aislamientos de Colletotrichum en frutos de tres regiones productoras de Yucatán, los cuales se identificaron mediante claves taxonómicas. La evaluación de los productos se hizo mediante bioensayos de sensibilidad in vitro y la efectividad en frutos inoculados, posteriormente en agosto de 2007, noviembre de 2007 y febrero de 2008, se evaluó el efecto de la aplicación poscosecha de los fungicidas e inductores de resistencia sobre la antracnosis en frutos infectados naturalmente desde campo. En las tres localidades se encontraron dos especies que causan antracnosis identificadas como C. gloeosporioides y C. dematium. En condiciones in vitro el desarrollo de C. gloeosporioides fue inhibido por prochloraz, ferbam, azoxystrobin, tryfloxystrobin y clorotalonil; el desarrollo de C. dematium fue inhibido sólo por prochloraz, ferbam y clorotalonil. En frutos inoculados prochloraz tuvo 100% de efectividad para las dos especies, mientras que azoxystrobin tuvo 87.5% de efectividad para C. gloeosporioides y 3.3% para C. dematium.<hr/>Anthracnose is a limitation of papaya fruits' life, mainly caused by Colletotrichum gloeosporioides, although it is possible to find other Colletotrichum species causing diseases in the same crop. In order to control anthracnose in Yucatán, several fungicides are recommended, but not all of them are allowed by the Environmental Protection Agency (EPA) of the United States, the main country to which Yucatan's papaya is exported. This study aimed to identify the causal agent of anthracnose of papaya in Yucatan, to evaluate the effect of fungicides that have EPA registration on species that cause anthracnose and to explore the effect of resistance inducers in controlling this disease. During March and May 2006, nine isolates of Colletotrichum were obtained from fruits of three producing regions of Yucatán, which were identifed using taxonomic keys. The product evaluation was done by sensitivity in vitro bioassays and the effectiveness in inoculated fruits, ensuing in August 2007, November 2007 and February 2008, the effect of postharvest application of fungicides and resistance inducers on anthracnose on naturally infected fruits from the field were evaluated. In the three sites, two species that cause anthracnose were found and identified as C. gloeosporioides and C. dematium. Under in vitro conditions, C. gloeosporioides development was inhibited by prochloraz, ferbam, azoxystrobin, tryfloxystrobin and chlorothalonil; C. dematium development was inhibited only by prochloraz, ferbam and chlorothalonil. In inoculated fruits, prochloraz was 100% effective for both species, while azoxystrobin was 87.5% effective in C. gloeosporioides and 3.3% in C. dematium. <![CDATA[<b>Variation in tolerance to disinfectants of elite genotypes of <i>Coffea</i> spp. cultivated <i>in vitro</i></b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La embriogénesis somática puede ser afectada por la oxidación de los explantes al aplicar un método común de desinfección. En el Campo Experimental Rosario Izapa en 2006, se determinó la tolerancia a desinfectantes de explantes foliares de genotipos de café, mediante la dosis letal media (DL50) y con base en la tolerancia, se definió el desinfectante óptimo para el establecimiento aséptico. La DL50 de hipoclorito de sodio (NaClO), de hipoclorito de calcio (Ca[ClO]2) y la combinación de ambos, en explantes foliares de genotipos de Coffea canephora P. (INIFAP 95-8, 95-9, 97-10, 97-12, 97-15, 97-18, 97-19, 97-20, 00-24 y 00-28) y genotipos de C. arabica L. (INIFAP 2000-1018, 2000-1128 y 2000-692), se determinó mediante la aplicación de ocho concentraciones de NaClO (0.1, 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5%), ocho concentraciones de Ca(ClO)2 (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 y 10%) y la combinación. Con base en la tolerancia se aplicaron tratamientos de desinfección: 1, 3 y 6% de NaClO, 3.5, 7 y 10.5% de Ca(ClO)2 y la combinación testigo de 3 y 7% de NaClO y Ca(ClO)2, respectivamente. Existió variabilidad en la tolerancia, puesto que la DL50 varió dependiendo del genotipo y el agente desinfectante. La mayoría de los genotipos fueron menos tolerantes al NaClO (DL50 de 2 a 4%); no obstante, el NaClO controló la contaminación y oxidación en dosis bajas (1 y 3%). El NaClO y el Ca(ClO)2 en bajas concentraciones de hasta 2 y 3.5% respectivamente, son una opción para la desinfección de explantes de café que pueden garantizar un estado fisiológico adecuado para dar inicio a la embriogénesis.<hr/>The somatic embryogenesis can be affected by explants' oxidation when a common method of disinfection is. In the Experimental Field Rosario Izapa in 2006, the tolerance to disinfectants of leaf explants of coffee genotypes was determined by the median lethal dose (LD50) and based on its tolerance the optimal disinfectant for aseptic establishment was defined. The LD50 of sodium hypochlorite (NaClO), calcium hypochlorite (Ca[ClO]2) and the combination of both in leaf explants of Coffea canephora P. genotypes (INIFAP 95-8, 95-9, 97-10, 97-12, 97-15, 97-18, 97-19, 97-20, 00-24 and 00-28) and genotypes of C. arabica L. (INIFAP 2000-1018, 2000-1128 and 2000-692), was determined by applying eight concentrations of NaClO (0.1, 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5%), eight concentrations of Ca(ClO )2 (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 and 10%) and the combination. Based on the tolerance, disinfection treatments were applied: 1, 3 and 6% of NaClO, 3.5, 7 and 10.5% of Ca (ClO)2 and control's combination of 3 and 7% NaClO and Ca(ClO)2, respectively. There was variability in the tolerance, since LD50 varied depending on genotype and disinfecting agent. Most genotypes were less tolerant to NaClO (LD50 from 2 to 4%); however, NaClO controlled pollution and oxidation at low doses (1 and 3%). NaCl and Ca(ClO)2 at low concentrations up to 2 and 3.5% respectively, these are an option for coffee explants disinfection that can ensure proper physiological state to initiate the embryogenesis. <![CDATA[<b>Prototype for automating a multicropping irrigation system</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El riego proporciona a la planta el agua imprescindible para su crecimiento y desarrollo; para garantizar el riego adecuado, pero aprovechando al máximo los caudales de agua disponibles, se pueden utilizar sistemas de riego con programación de control automático, para asegurar el suministro cuando y en la cantidad que la planta necesite, para evitar el desperdicio de agua. El presente trabajo se llevó a cabo en 2008 y tiene el propósito de mostrar un prototipo funcional, con base en la integración de tres tecnologías, computación, comunicaciones y electrónica para automatizar el control del riego para sistemas cerrados o abiertos. Se proporcionó información del suelo (porcentaje contenido de arena, arcilla, materia orgánica y densidad aparente): y de los cultivos (tipo, duración, funciones de crecimiento radicular y Kc). Con esta información se elabora un balance hídrico, el cual resulta en la decisión de regar o no alguno de los cultivos. Cuando, como resultado de la función de abatimiento del agua en el suelo en conjunción con el balance hídrico, se determina que se debe regar, el software envía señales digitales de salida por el puerto serial RS232 de una computadora hacia un dispositivo electrónico, para accionar los dispositivos físicos de riego y complementarios (v. gr. electroválvulas, ventiladores, lámparas.) Se integró un subsistema de comunicación bidireccional PC-Modem GSM-Celular, que permite encender/apagar un dispositivo mediante comandos remotos desde un teléfono celular, como también el envío de alarmas y avisos que indican el estado actual del sistema, por medio de mensajes de texto vía celular y correos electrónicos. El sistema de automatización se diseñó en módulos, que permite se adapte a diversas aplicaciones que sean susceptibles de automatización y control. Se describen los dispositivos y programas que componen el sistema, entradas, salidas y proceso que controlan el riego automatizado.<hr/>Irrigation provides to the plant the water essential to its growth and development; in order to ensure proper irrigation and maximizing the flow of available water, the irrigation systems with automatic programming can be used, for the purpose of ensuring supply when the plant needs it and in the proper amount, avoiding wasting water. This paper was carried out in 2008 and aims to show a working prototype, based on the integration of three technologies, computing, communications and electronics in order to automate the irrigation's control for closed or open systems. Soil information was provided (sand content percentage, clay, organic matter and bulk density) and crop's as well (type, duration, root growth functions and Kc). With this information a water balance is developed, which results in the decision to irrigate or not, any of the crops. When, as a result of the abatement of water in the soil function in conjunction with water balance, is determined to be watering, the software sends output digital signals by the RS232 serial port of a computer to an electronic device to operate the irrigation physical devices and supplementary (e. g. electrovalves, fans, lamps.) A bi-directional communication subsystem PC-GSM-cell Modem was integrated, which allows turning on/off a device, using remote commands from a cell phone, as well as sending alarms and warnings that indicate the system status through text messages and emails via mobile phone. The automation system was designed in modules, which allows it to adapt to various applications amenable to automation and control. Devices and programs that make up the system, inputs, outputs and processes that control automated irrigation are described. <![CDATA[<b>Fruit and seed development of five varieties of husk tomato in Sinaloa</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El tomate de cáscara se explota en Sinaloa, México, desde hace 20 años y su importancia se incrementó en la última década. Existe muy poca información sistematizada del manejo y potencial productivo de diferentes variedades. Se estudió el desarrollo de fruto y semilla, y la calidad de esta, en cinco variedades (Querétaro, Rendidora, Mahone, Orizaba, Carriceño) sembradas en dos fechas (FS1: 6 de septiembre y FS2: 16 de octubre de 2008). Las variedades Querétaro y Mahone tuvieron en promedio un fruto más largo (37 y 34 cm), ancho (43 y 40 cm) y pesado (38 y 34 g) respectivamente, esto llevó a la variedad Querétaro un rendimiento de fruto (RendF) más alto (53 t ha-1). El mejor desarrollo de cultivo se observó en FS1, debido que en FS2 se presentó un fuerte ataque de cenicilla (Podosphaera xanhtii), obteniéndose un RendF 7.5 veces menor. La cinética de crecimiento del peso de fruto fue sigmoidal y mostró que el máximo se alcanzó a los 35 días después de la floración (DF) (38 g). Existieron diferencias en la cinética del crecimiento del peso de mil semillas entre ambas FS, mientras que en FS1 el crecimiento fue lineal, significa que el máximo no se alcanzó a 56 DF (último muestreo), en FS2 el crecimiento llegó a un máximo a los 42 DF (1.26 g). Igualmente la germinación y vigor de la semilla (primer conteo en la prueba de germinación) alcanzaron el máximo a los 56 DF (82% y 71%, respectivamente).<hr/>Husk tomato has been cultivated in Sinaloa, Mexico, for 20 years and its importance increased in the last decade. There is little systematic information of management and productive potential of different varieties. The development of fruits and seeds and its quality, was studied on five varieties (Querétaro, Rendidora, Mahone, Orizaba, Carriceño) planted on two dates (PD1: September 6th and PD2: October 16th, 2008). Querétaro and Mahone varieties had on average, the longest fruit (37 and 34 cm), wider (43 and 40 cm) and heavier (38 and 34 g) respectively, this led the Querétaro variety to a higher (53 t ha-1) fruit yield (FrutY). The best crop development was observed in PD1, because PD2 presented a severe attack of powdery mildew (Podosphaera xanhtii), obtaining a FrutY 7.5 times lower. The growth kinetics of fruit's weight was sigmoidal and showed that the peak was reached at 35 days after flowering (AF) (38 g). There were differences in the growth kinetics of a thousand seeds weight between the two PD; while in PD1, growth was linear, meaning that the maximum was not reached at 56 AF (last sampling); in PD2, growth reached a maximum at 42 AF (1.26 g). Similarly, the germination and seed vigor (first count in germination test) peaked at 56 AF (82% and 71% respectively). <![CDATA[<b>Blends of waxy with normal maize and their effect on tortilla quality</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La tortilla de maíz se endurece durante su almacenamiento, debido a la retrogradación del almidón. Una práctica para retardar este fenómeno es adicionar gomas a la harina o bien aprovechar la retrogradación lenta de la amilopectina. Se estudió el efecto de mezclas de maíz normal (H-40) y maíz ceroso (MC), sobre las características de la masa y la calidad de la tortilla. Se determinaron las propiedades de formación de pasta de la masa, y en la tortilla fría se evaluaron: humedad, color, rolabilidad, extensibilidad, y fuerza a la tensión. Las variables en tortilla se midieron durante tres días de almacenamiento a temperatura ambiente (21 ºC). Como testigos se utilizaron tortillas elaboradas con 100% maíz ceroso y 100% maíz normal (H-40). Una proporción mayor 30% de MC en la mezcla condujo a tener masas con muy malas características de manejo (excesivamente adhesivas), y con viscosidades inferiores al testigo normal y el tratamiento con 30% de MC. El contenido de humedad de las tortillas no se afectó por la incorporación de MC en la mezcla, pero sí el color, ya que la luminosidad decreció y el aspecto de las tortillas fue más cristalino en la medida que se incrementó la proporción de MC. Dicho incremento se asoció con una menor fuerza de ruptura a tensión y mayor extensibilidad en las tortillas recién elaboradas (2 h). Pero después de 24 h de almacenamiento, las tortillas más duras y menos extensibles fueron las que contenían mayor proporción de MC (60, 85 y 100%). La rolabilidad presentó un patrón similar al de la textura. Sin embargo, en la tortilla recalentada las mejores características de suavidad y extensibilidad se observaron en las tortillas preparadas con 30% de MC en la mezcla.<hr/>Maize tortillas are hardened during storage due to starch retrogradation. A practice to retard this phenomenon is to add gums to the flour or seize the amylopectin's slow retrogradation. The effect of mixtures of regular maize (H-40) and waxy maize was studied on dough characteristics and on tortilla quality. The dough's paste-forming properties were determined and tortillas were evaluated for moisture, color, rollability, extensibility and tensile strength. The variables were measured for three days of storage at room temperature (21 ºC). The tortillas made with 100% waxy corn and 100% corn (H-40), were used as control. A higher proportion of 30% of waxy maize in the mix, led to dough with very bad handling characteristics (too sticky) and viscosities below the normal control and the treatment with 30% of waxy maize. The moisture content of tortillas was not affected by the inclusion of waxy maize in the mix, but the color did, its brightness decreased and the tortillas appearance was more crystalline as it increased the proportion of waxy maize. This increase was associated with lower tensile breaking strength and greater extensibility in freshly prepared tortillas (2 h). But after 24 h of storage, those tortillas which were harder and less extensible were those containing higher proportion of waxy maize (60, 85 and 100%). Rollability presented a pattern similar to the texture. However, in reheated tortillas, the best features of softness and extensibility were observed in tortillas prepared with 30% of waxy maize in the mix. <![CDATA[<b>Evaluation of maize native population in environments with frosts in High Valleys, Puebla</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En México la superficie sembrada con maíz es de ocho millones de hectáreas, de las cuales 1.2% es siniestrada por heladas. En el estado de Puebla este porcentaje es 0.8% y en Valles Altos 1.7%. El objetivo de este estudio, fue evaluar el efecto de las heladas en rendimiento de grano y seleccionar poblaciones nativas con mayor rendimiento en ambientes con presencia de heladas. Para ello se evaluaron 61 poblaciones nativas y tres variedades mejoradas, mediante un diseño experimental látice simple 8*8 con dos repeticiones. Los experimentos se establecieron en tres localidades del estado de Puebla. Las fechas de siembra fueron el 30 de marzo en Emiliano Zapata, Cuyoaco, el 7 de abril en Santa Inés Borbolla, Chalchicomula de Sesma y el 4 de mayo en Santa Cruz Coyotepec, San Juan Atenco; estas localidades se caracterizan por ser de temporal y con presencia de heladas en 2007. El análisis de varianza combinado indicó que las heladas afectaron el rendimiento de grano de las poblaciones nativas y mejoradas; pero hubo variedades como la CPue-131, CPue-448 y CPue-134 que mostraron mayor rendimiento promedio y mayor estabilidad ambiental que las mejoradas. La prueba de medias para localidades en el análisis combinado, indicó que Emiliano Zapata fue el ambiente menos afectado por heladas con 3 510 kg ha-1.<hr/>In Mexico, the maize planted area is eight million hectares, out of which 1.2% is stricken by frost. In Puebla State, this percentage is 0.8% and 1.7% in High Valleys. The aim of this study was to evaluate the effect of frost on grain yield and to select native populations with higher performance in presence of frost. 61 native populations and three improved varieties were evaluated, through a simple lattice design 8*8 with two repetitions. The experiments were established at three locations in Puebla State. Planting dates were March 30th in Emiliano Zapata, Cuyoaco; April 7th in Santa Inés Borbolla, Chalchicomula de Sesma and May 4th in Santa Cruz Coyotepec, San Juan Atenco; these locations are characterized by its rainfed conditions and frosts in 2007. The combined analysis of variance indicated that the frosts affected grain yield of native and improved populations; but there were varieties such as CPue-131, CPue-448 and CPue-134 that showed a higher average yield and environmental stability that improved varieties. Mean test for locations in the combined analysis indicated that Emiliano Zapata was the least affected by frost with 3 510 kg ha-1. <![CDATA[<b>Incorporation of ecological accounts and environmental services in social accounting matrices</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La intensidad de uso del ambiente y de los recursos naturales es tan grande, que su deterioro tiene un costo gigantesco para la sociedad, el cual no está siendo pagado por quienes más se benefician de él. Esto representa una falla del mercado y de la sociedad para lograr la sostenibilidad del sistema de producción actual. Las matrices de contabilidad social no expresan esos costos, menos aún los pagos eficientes que deberían cobrarse por ese deterioro; tampoco incluyen cuentas ecológicas y servicios ambientales. Con el fin de contribuir a la superación de estas deficiencias, los objetivos de esta investigación fueron: a) proponer un método para la introducción de cuentas ecológicas y de servicios ambientales en las matrices de contabilidad social; b) definir políticas económicamente eficientes y socialmente óptimas, para el uso sustentable de los recursos naturales y del ambiente; y c) aplicar esos resultados a México. El método usado se fundamenta en los principios de la teoría del equilibrio general y en la teoría de externalidades. Los resultados muestran que se alcanzaron los objetivos de la investigación; dado que los costos totales por agotamiento y degradación ambiental en México fueron 712 344 millones de pesos en 2004, se concluye que se requiere de una política fiscal-ambiental, que contemple un pago eficiente para financiar los servicios ambientales correspondientes, con el fin de restaurar la calidad y la capacidad productiva del ambiente y de los recursos naturales del país.<hr/>The intensity of the environment use and natural resources is excessive and its deterioration has a huge cost to society, which is not being paid by those who benefit most from it. This represents a market and society failure to achieve sustainability of the current production system. Social accounting matrices do not express these costs and even less efficient payments that should be charged for that damage; nor ecological accounts and environmental services. In order to help overcome these shortcomings, the aims of this research were: a) to propose a method for introducing ecological accounts and environmental services in the social accounting matrix; b) to define economically efficient policies and socially optimal for the sustainable use of natural resources and environment; and c) to apply these results in Mexico. The method used is based on the principles of general equilibrium theory and the theory of externalities. The results show that the objectives of this research were achieved; given that the total costs of depletion and environmental degradation in Mexico were 712 344 million pesos in 2004, it is concluded that a fiscal-environmental policy is required, which includes an efficient payment for financing environmental services, in order to restore the quality and productive capacity of the environment and natural resources of the country. <![CDATA[<b>Leaf lamina anatomy of eight avocado cultivars</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Actualmente en el mundo existen programas de mejoramiento genético en aguacate, para la obtención de nuevos cultivares y portainjertos, con el fin de incrementar productividad y problemas relacionados con estrés en el suelo. El caso de 'Lamb Hass' se ha encontrado que presenta características en hojas como mayor tasa de asimilación de CO2 y resistencia al ácaro persea. Estas características pueden estar relacionadas directamente con la anatomía de la hoja. Por lo que es importante conocer dichas características en actuales y nuevos cultivares: 'Hass', 'Reed', 'Gwen', 'GEM', 'Lamb Hass', 'Harvest', BL667 ('Nobel') y BL516 ('Marvel'). Durante 2007 en Chapingo, México, se realizaron cortes transversales de lámina foliar, donde se evaluaron características anatómicas. Se encontraron variables que no presentaron diferencias entre cultivares, que puede adjudicarse a que todos los genotipos utilizados en este estudio excepto 'Reed', provienen de un ancestro común 'Hass'. La agrupación de los cultivares es posible de acuerdo a características anatómicas de su lámina foliar, donde existe variación en las mismas que pueden interpretarse desde el aspecto fisiológico y sus semejanzas por su ancestría. 'Gwen', 'Hass', 'Marvel' y 'GEM', presentaron una cutícula más ancha y un menor ancho de células de parénquima en empalizada, mientras que 'Reed', 'Nobel' y 'Lamb Hass', presentaron características contrastantes con los primeros, 'Harvest' presentó valores intermedios. El cultivar 'Lamb Hass' presentó anatomía de la lámina foliar con características para llevar a cabo más eficientemente la fotosíntesis, debido a los mayores valores que presentó en su parénquima en empalizada I.<hr/>Currently in the world, there are breeding programs in avocado, aiming to obtain new cultivars and rootstocks to increase productivity and stress-related problems on the soil. In the case of 'Lamb Hass'; characteristics in leaves have been found such as increased CO2 assimilation rate and persea mite resistance. These features can be directly related to the leaf anatomy. It is important to know these features in current and new cultivars: 'Hass', 'Reed', 'Gwen', 'GEM', 'Lamb Hass', 'Harvest', BL667 ('Nobel') and BL516 ('Marvel'). During 2007 in Chapingo, Mexico, transverse sections of leaf blades were performed, evaluating anatomical features. There were found variables with no differences between cultivars, which may be because all genotypes used in this study except 'Reed', come from a common ancestor 'Hass'. The cultivars groupings are possible according to the anatomical characteristics of its leaf blade, where, there is a variation that can be interpreted from the physiological aspect and its likenesses by their ancestry. 'Gwen', 'Hass', 'Marvel' and 'GEM' had a wider cuticle and less wide palisade parenchyma cells, while 'Reed', 'Nobel' and 'Lamb Hass', had contrasting features, 'Harvest' had intermediate values. The 'Lamb Hass' cultivar presented a leaf blade anatomy with features that allow it to carry out photosynthesis more efficiently, due to the higher values of its palisade parenchyma I. <![CDATA[<b>Intervarietal maize crosses for the semi-warm region of Guerrero, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La orografía y agroecología del estado de Guerrero es muy diversa y en las áreas agrícolas de altitud intermedia (1 200 a 1 700 m), prácticamente no se siembran variedades mejoradas, debido a condiciones climáticas y edáficas poco favorables, por lo que dificulta establecer un programa de mejoramiento genético de maíz para cada nicho ecológico. En estas regiones se examinó la estabilidad de 25 variedades de maíz, durante cinco ciclos agrícolas verano-otoño de 2005 a 2009; con el propósito de identificar una cruza intervarietal estable, consistente y con buen potencial de rendimiento a través de ambientes. La información se analizó en 20 variedades, usando un diseño de bloques completos al azar con tres repeticiones por localidad y combinando localidades. Con esta información se estimó los parámetros de estabilidad propuestos por Eberhart y Russell y descritos por Molina; además se aplicó el modelo de efectos principales aditivos e interacción multiplicativa (AMMI). Los progenitores masculinos V15 y V16 mostraron estabilidad y consistencia a través de ambientes; similar comportamiento mostraron las cruzas intervarietales V3, V7 y V9, además fueron sobresalientes en rendimiento de grano; V11 fue consistente y mostró mayor potencial productivo en ambientes desfavorables. Las cruzas intervarietales V1, V4, V6, V10, la variedad local del agricultor V13 y los progenitores femeninos V17, V18 y V20, mostraron buena respuesta en ambientes favorables pero fueron inconsistentes. Los dos métodos usados registraron resultados semejantes, por lo que fue posible seleccionar tres variedades por su potencial de rendimiento de grano, estabilidad y consistencia en los ambientes.<hr/>The topography and agro-ecology of the Guerrero State is diverse and in agricultural areas of intermediate elevation (1 200 to 1 700 m), almost no improved varieties are planted, due to unfavorable climatic and soil conditions, so it is difficult to establish a maize breeding program for every ecological niche. In these regions, the stability of 25 maize varieties was examined, during five summer-autumn crop seasons from 2005 to 2009; aiming to identify an intervarietal cross that was stable, consistent and with good yield potential through the environments. The data was analyzed in 20 varieties, using a randomized complete block design with three replications by location and combining locations. Using this information, the stability parameters proposed by Eberhart and Russell, and described by Molina were estimated, also the additive main effects and multiplicative interaction model (AMMI) was applied. The V15 and V16 male parents showed stability and consistency through the environments; a similar behavior was shown by V3, V7 and V9 intervarietal crosses, they were also outstanding in grain yield; V11 was consistent and showed greater production potential in unfavorable environments. Intervarietal crosses V1, V4, V6, V10, farmer's local variety V13 and female parents V17, V18 and V20, showed good response in favorable environments but were also inconsistent. The two methods used, showed similar results; so, it was possible to select three varieties by its grain yield potential, stability, and consistency in environments. <![CDATA[<b>Evaluation under rainfed conditions of durum wheat varieties generated for irrigation</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Con el objetivo de conocer las posibilidades de producir trigo cristalino con buen rendimiento y calidad en las áreas temporaleras de Valles Altos de México, se estableció un experimento en cuatro diferentes ambientes de producción, en donde se probaron las variedades de trigo cristalino Topacio C98, Júpare C2001 y Gema C2004 comparadas con las variedades de trigo harinero Rebeca F2000 y Tlaxcala F2000, desarrolladas para siembras de temporal; los genotipos se evaluaron con y sin aplicación de fungicida. Los resultados indican que las variedades de trigo harinero, superaron por sus características agronómicas y de rendimiento a los trigos cristalinos en todos los sitios de prueba, obteniendo rendimientos mayores hasta 20% (1 200 kg ha-1). Los trigos harineros presentaron mayores rendimientos y fueron la mejor opción en los ambientes favorables de producción evaluados y la mejor alternativa en los ambientes críticos. Por su comportamiento agronómico y de rendimiento, Júpare C2001 fue el trigo cristalino que presentó mejor respuesta y adaptación en los ambientes evaluados. La calidad industrial de los trigos cristalinos en ninguna condición permitió obtener sémola apropiada para la elaboración de productos de buena calidad; sin embargo, su producción en temporal podría ser una alternativa como mejorador de mezclas de harina.<hr/>In order to know the possibilities of producing crystalline wheat with good yields and quality in rainfed areas of High Valleys of Mexico, an experiment was established in four different production environments, where wheat varieties Topacio C98, Júpare C2001 and Gema C2004 were tested and compared with bread wheat varieties Rebeca F2000 and Tlaxcala F2000, which were developed for rainfed conditions; genotypes were evaluated with and without fungicide application. The results indicate that the bread wheat varieties overcame for its agronomic and yield characteristics to the durum wheat in all the testing sites, obtaining higher yields up to 20% (1 200 kg ha-1). Bread wheat had higher yields and was the best option in evaluated favorable production environments and the best alternative in critical environments. Due to its agronomic performance and yield, Júpare C2001 was the durum wheat with better response and adaptation in the tested environments. The industrial quality of durum wheat in any condition, allowed obtaining suitable semolina for the manufacture of good quality products, but its production under rainfed conditions could be an alternative for using it as a flour mixtures improver. <![CDATA[<b>Climatic characterization of Monaicito River's micro-basin, sub-basin of Motatán-Carache River</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se realizó un estudio climático de la microcuenca del Río Monaicito (11 960 ha), perteneciente a la subcuenca del Motatán-Carache, estado Trujillo, Venezuela; fue realizado a partir de diez años de registros (1985-1995) de precipitación media mensual (seis estaciones) y de temperatura media mensual (una estación de referencia). Con la información de precipitación y la ayuda del interpolador Kriging (geoestadístico Surfer 8.0) se elaboró el mapa de isoyetas medias anuales. Porteriormente, se utilizó el método isoporcentual para obtener a escala 1:25 000, bajo el software Surfer, los mapas de líneas isoporcentuales mensuales, que fueron superpuestos para obtener el mapa de isoyetas medias mensuales y la precipitación media mensual de 85 puntos de referencia distribuidos en la microcuenca. La temperatura media mensual de los puntos de referencia se estimó utilizando el método del gradiente térmico vertical, a partir de los datos de la estación Santa Ana (1985-1995). Se elaboraron 85 balances hídricos usando el método Thornthwaite, los cuales sirvieron de base para la obtención de los mapas de índice hídrico anual, índice de humedad y evapotranspiración potencial anual. Luego, mediante la superposición de dichos mapas y la aplicación de los criterios de clasificación del método Thornthwaite, se realizó la regionalización climática de la microcuenca, determinándose que predomina un clima subhúmedo seco, con poco o ningún exceso de agua y cuatro regiones térmicas: mesotérmica templada-fría, mesotérmica templada-cálida, mesotérmica semicálida y megatérmica o cálida.<hr/>A climatic study of the micro-basin of Monaicito River (11 960 ha), belonging to the sub-basin of Motatán-Carache, Trujillo State, Venezuela was performed; this was made from ten years records (1985-1995) of monthly mean precipitation (six stations) and monthly average temperature (one station of reference). With rainfall information, and using a Kriging interpolator (Surfer 8.0 geo-statistical), a map of annual average isohyets was made. After this, an isopercentage method was used to obtain a 1:25 000 scales, using the Surfer software, maps of monthly isopercentage lines, which were superimposed to obtain the map of monthly average isohyets and monthly average rainfall of 85 referenced points distributed in the microbasin. The monthly average temperature of reference points was estimated using the vertical temperature gradient method, based on data from the Santa Ana station (1985-1995). 85 water balances were developed using the Thornthwaite method, which formed the basis for obtaining maps of annual water rate, moisture rate and annual potential evapotranspiration. Then, by superimposing these maps and the application of the criteria for classification of Thornthwaite method, the climatic regionalization of the micro-basin was performed, determining a predominantly dry sub-humid climate, with slightly or no water excess and four thermal regions: mesothermal warm-cold, mesothermal temperate-warm, mesothermal semi-warm and megathermal or warm. <![CDATA[<b>Donají</b>: <b>new coconut hybrid resistant to lethal yellowing in Mexico</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La superficie cultivada con palma de coco en México, se redujo en los últimos años debido principalmente a problemas fitosanitarios entre los que destaca el amarillamiento letal, que acabó a inicios de los años 90 con las plantaciones de cocotero altos en los estados productores del Golfo de México y el Caribe. Ante el problema del amarillamiento letal del cocotero la alternativa más viable, fue formar híbridos producto de la cruza de enanos con criollos altos, que combinen: la resistencia a esta enfermedad, la precocidad y la producción de gran cantidad de cocos por racimo del enano, con la rusticidad y mayor tamaño del fruto de los altos del Pacífico. El híbrido Donají resistente al amarillamiento letal, se produce en el Sitio Experimental Costa de Oaxaca del INIFAP, por la cruza del Malayo Enano Amarillo cv. Acapulco como progenitor femenino y el criollo Alto Pacífico cv. Escondido como progenitor masculino. Este híbrido se puede cultivar en cualquier región productora de coco en México, inicia su producción un año antes que el criollo, tiene mayor rendimiento, por su menor altura facilita la cosecha y aplicación de productos químicos para el control de plagas y enfermedades; además, por el sabor más dulce del agua es apto para consumo como fruto fresco.<hr/>The cultivated area with coconut palm in Mexico, decreased in recent years mainly due to phytosanitary problems, among which, stands out the lethal yellowing that in the early 90's ended with tall coconut plantations in the producing states of Gulf of Mexico and the Caribbean. Due to the problem of lethal yellowing of coconut, the most viable alternative was to form hybrids product of crosses of dwarf coconut palm with tall landraces, combining: disease resistance, earliness and production of large numbers of coconuts per cluster of dwarf palm, with the hardiness and greater fruit size of the tall palms of the Pacific. The Donají hybrid, which is resistant to lethal yellowing, is produced at the Experimental Field of Oaxaca Coast of INIFAP, by crossing the Malayo Enano Amarillo cv. Acapulco as the female parent and the Landrace Alto Pacífico cv. Escondido as the male parent. This hybrid can be grown in any coconut producing region in Mexico, it began its production a year ahead of landrace, has a higher yield, and due to their lower height, makes it easier to harvest and applying chemicals to pests and diseases control; also the sweeter taste of the water, makes it suitable for consumption as fresh-fruit. <![CDATA[<b>Perla-101</b>: <b>new sorghum cultivar for the state of Sinaloa</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La nueva variedad de sorgo Perla-101 fue desarrollado en el Campo Experimental Valle de Culiacán (CEVACU), del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) y registrado con el número: 1355-SOG-466-121200/C en el Catálogo de Variedades Factibles de Certificación (CVC) de México; esta variedad se adapta a las áreas productoras de sorgo para el estado de Sinaloa. Perla-101, es una variedad de grano crema y se recomienda para condiciones de riego y temporal; el rendimiento promedio de la variedad es de 3 470 kg ha-1 de grano y 22 500 kg ha-1 de forraje verde, supera en promedio 14% y 10% respectivamente, el rendimiento de híbridos comerciales de compañías privadas, que se cultivan en la región bajo las mismas condiciones. Perla-101 tiene mejor calidad bromatológica que los híbridos comerciales en el forraje, con 9.7% de proteína y 66% de digestibilidad, supera en promedio 3.2% y 8% respectivamente, a los híbridos comerciales. Es tolerante a enfermedades que se presentan en la región, como son: ergot (Claviceps african), antracnosis (Colletotrichum graminícola), tizón de la panoja (Fusarium moniliforme) y pudrición carbonosa del tallo (Macrophomina phaseolina).<hr/>The new variety of sorghum Perla-101 was developed in the Valle de Culiacan Experimental Field (CEVACU), of the National Research Institute for Forestry, Agriculture and Livestock (INIFAP) and registered with the number: 1355-SOG-466-121200/C in the Catalogue of Varieties Feasible of Certification (CVC) of Mexico; this variety is adapted to the sorghum-producing areas of the State of Sinaloa. Perla-101, is a creamy-grain variety and is recommended for irrigated and rainfed conditions; its average yield is 3 470 kg ha-1 of grain and 22 500 kg ha-1 of green fodder, it exceeds on average in 14% and 10% respectively, the yield of commercial hybrids from private companies that are grown in the region under the same conditions. Perla-101, has better bromatological quality than the commercial hybrids in forage, with 9.7% of protein and 66% of digestibility, it exceeds on average of 3.2% and 8% respectively to commercial hybrids. It is tolerant to diseases that occur in the region, such as: ergot (Claviceps african), anthracnose (Colletotrichum graminicola), panicle blight (Fusarium moniliforme) and charcoal rot (Macrophomina phaseolina). <![CDATA[<b>Costeño-201</b>: <b>a new variety of rianfed sorghum of dual purpose in Sinaloa</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La nueva variedad de sorgo Costeño-201, fue desarrollado en el Campo Experimental Valle de Culiacán (CEVACU) del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP), con número de registro SOG-200389-182 en el Catálogo de Variedades Factibles de Certificación (CVC) de México. Esta variedad se adapta a las áreas productoras de sorgo para el estado de Sinaloa. Costeño-201 es una variedad de grano crema y se recomienda para condiciones de riego y temporal. El rendimiento promedio de la variedad es de 3 292 kg ha-1 de grano y 25 517 kg ha-1 de forraje verde, supera en rendimiento promedio de 8.8% y 12.4% respectivamente a híbridos comerciales de compañías privadas, que se cultivan en la región bajo las mismas condiciones. Costeño-201 tiene mejor calidad bromatológica que los híbridos comerciales en el forraje, con 9.5% de proteína y 64% de digestibilidad, supera en promedio 2.7% y 5% respectivamente a híbridos comerciales. Es tolerante a enfermedades que se presentan en la región, como son: ergot (Claviceps african), antracnosis (Colletotrichum graminícola), tizón de la panoja (Fusarium moniliforme) y pudrición carbonosa del tallo (Macrophomina phaseolina). El forraje de sorgo Costeño-201, se recomienda como un material de doble propósito en prácticas de conservación del forraje como henificado y ensilaje.<hr/>The new sorghum variety Costeño-201 was developed in the Experimental Field Culiacan (CEVACU) of the National Research Institute for Forestry, Agriculture and Livestock (INIFAP), with the registration number SOG-200389-182 in the Catalog of Feasible Certification Varieties (CVC) of Mexico. This variety is adapted to the sorghum-producing areas of Sinaloa State. Costeño-201, is a cream-grain variety and is recommended for irrigated and rainfed conditions. The average yield of the variety is 3 292 kg ha-1 grain and 25 517 kg ha-1 of green fodder, it outperforms on average of 8.8% and 12.4% respectively to commercial hybrids from private companies, which are grown in the region under the same conditions. Costeño-201 has better bromatological quality than commercial hybrids regarding to forage, with 9.5% protein and 64% digestibility, on average it exceeds in 2.7% and 5% respectively to commercial hybrids. It is tolerant to diseases that occur in the region, such as: ergot (Claviceps african), anthracnose (Colletotrichum graminicola), panicle blight (Fusarium moniliforme) and charcoal stalk rot (Macrophomina phaseolina). Forage of sorghum Costeño-201, is recommended as a dual-purpose material in fodder conservation practices such as hay and silage. <![CDATA[<b>CIANO-LIN</b>: <b>a new cultivar of linoleic safflower</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342011000500015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Una nueva variedad de cártamo (Carthamus tinctorius L.), fue desarrollada para las áreas productoras de cártamo en México, la cual se le dio el nombre de CIANO-LIN. Esta variedad fue obtenida en el Campo Experimental Norman E. Borlaug (CENEB), del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) y registrada con el número CAR-011-290909 en el registro nacional de variedades de plantas. CIANO-LIN es una variedad linoléica altamente tolerante a la falsa cenicilla (Ramularia carthami Z.), con rendimientos de 3 a 4 t ha-1 y buena calidad de aceite de tipo linoleico para el mercado nacional y de exportación. CIANO-LIN supera al testigo Bacum'92, tanto en rendimiento, tolerancia a enfermedades, calidad y cantidad de aceite de tipo linoléico. CIANO-LIN se puede sembrar durante el ciclo otoño-invierno en los estados de Tamaulipas, Jalisco, Baja California, Baja California Sur, Sinaloa y Sonora.<hr/>A new cultivar of safflower (Carthamus tinctorius L.), was developed for safflower-producing areas in Mexico and was named CIANO-LIN. This variety was obtained in the Norman E. Borlaug Experimental Field (CENEB), of the National Research Institute for Forestry, Agriculture and Livestock (INIFAP) and registered with the number CAR-011-290909 on the national register of plant varieties. CIANO-LIN is a linoleic variety highly tolerant to false mildew (Ramularia carthami Z.) with yields from 3 to 4 t ha-1 and good quality of linoleic-type oil for domestic and export market. CIANO-LIN exceeds the control Bacum' 92; in yield, disease tolerance, quality and quantity of linoleic oil type. CIANO-LIN can be planted during Autumn-Winter in the states of Tamaulipas, Jalisco, Baja California, Baja California Sur, Sinaloa and Sonora.