Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de ciencias agrícolas]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-093420100001&lang=pt vol. 1 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Nutritional supplements for fruit yield and nutrition of muskmelon under fertigation and plastic mulch</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El melón fertirrigado es sometido a uso intensivo de insumos y aplicación de complementos nutricionales al follaje. El objetivo fue evaluar el efecto de la aplicación de foliares orgánicos e inorgánicos en la condición nutrimental, desarrollo, rendimiento y calidad del fruto del melón con acolchado y fertirriego. En 2006 se evaluaron los siguientes tratamientos: 1) testigo con fórmula de fertilización 180-100-200 (N-P2O5-K2O); 2) tratamiento 1 más activadores orgánicos y foliares inorgánicos (AO+F); 3) tratamiento 1 más biofertilizantes orgánicos foliares y al suelo (OR); 4) tratamiento 1 más hormonas e inorgánicos al follaje (H+F). En 2007 se estudiaron los tratamientos 1, 2, 3, y 4 de 2006 y se adicionaron dos tratamientos: 5) tratamiento 1 más bioactivadores orgánicos al suelo más foliares inorgánicos (B+F); y 6) reducción de 50% de la fertilización del tratamiento 1 más biofertilizantes orgánicos foliares y al suelo (RE). Se determinaron las características: rendimiento de fruto calidad bruce y nacional; °Bx en frutos, N-NO3 y K+ (mg L-1) en extracto celular de pecíolo (ECP); N, P y K foliar total (g L-1); longitud de guía (m); biomasa foliar y radical (g planta-1). En 2006, H+F superó significativamente al testigo con 16 t ha--1 más de fruto calidad bruce; mientras que en 2007 H+F y OR pudieron superarlo con 6.6 y 5.3 t ha-1, respectivamente. H+F fue superior al testigo en ambos años. Además, hubo un efecto significativo de tratamientos en la nutrición de N y P foliar total (g L-1); no hubo diferencias en K total (g L-1) y en N-NO3 (mg L-1) en ECP. La utilización de foliares en melón fertirrigado si tiene efecto en incremento de rendimiento de fruto calidad bruce y en la nutrición, pero no en la biomasa del cultivo.<hr/>Fertigated muskmelon is cultivated under intensive use of fertilizer and foliar nutritional supplements. The aim of this research was to evaluate the effect of organic and inorganic foliar applications upon the nutrimental condition, crop development, fruit yield and quality of mulched muskmelon under fertigation. In 2006, the following treatments were evaluated: 1) control with a fertilization rate of 180-100-200 (N-P2O5-K2O); 2) same as control 1 plus organic promoters and inorganic foliar nutrients (AO+F); 3) control 1 plus organic bio-fertilizers applied to foliage and soil (OR); 4) control 1 plus foliar inorganic nutrients and hormones (H+F). In 2007 same treatments as 2006 (1, 2, 3, 4) were tested plus two new treatments: 5) control 1 plus soil organic bio-promoters and foliar inorganic nutrients (B+F); and 6) reduction of fertilization rate of control 1 to 50% plus organic bio-fertilizers applied to foliage and soil (RE). Following traits were measured: fruit yield, bruce and national fruit quality, fruit °Bx, N-NO3 and K+ (mg L-1) in petiole cellular extract (ECP), total foliar N, P and K (%), main shoot length (m) and root and foliar biomass (g plant-1). In 2006, H+F had a significant effect on bruce fruit quality yield with 16 t ha-1 higher than control 1. Also, in 2007 H+F and OR had 6.6 and 5.3 t ha-1 significantly higher yield than control 1, respectively. Moreover, there was a significant effect of treatments on N and P (%) foliar nutrition. There were not differences on either total K (%) or ECP N-NO3 (mg L-1). Foliar supplements in fertigated muskmelon have a significant effect on increasing bruce fruit quality yield and foliar nutrition, but crop biomass was not affected. <![CDATA[<b>Desing, construction and evaluation of trunk type equipment for agriculture sustrate disinfection with heat</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este estudio fue diseñar, construir y evaluar un equipo tipo baúl para desinfección en estático de sustratos agrícolas mediante aplicación de calor, a través de aire caliente y con vapor de agua aireado. La investigación se realizó en 2005 en los talleres y laboratorios de la Universidad Autónoma Chapingo, Texcoco, Estado de México, México. El diseño experimenetal utilizado fue factorial 2*2*3, el primer factor fue la fuente y medio de transferencia de calor: 1) resistencia eléctrica y aire caliente; y 2) combustión de diesel y vapor de agua aireado; el segundo, contenido de humedad del sustrato: 75 y 61%; el tercer factor fue tiempo de desinfección: 15, 30 y 45 min. Las variables respuesta fueron: tiempo para alcanzar la temperatura mínima deseada, rango de temperatura durante la desinfección, eficiencia de desinfección de Fusarium oxisporum culmorum y costo específico de energía. La desinfección con aire caliente mostró los mayores valores en tiempo para alcanzar la temperatura mínima deseada, rango de temperatura, eficiencia de desinfección y costo especifico de energía, en comparación con vapor de agua aireado.<hr/>The objective of this study was the design, construction and evaluation of equipment for in static disinfection of agricultural substrates by applying heat from hot air and aerated steam sources. The research was conducted in 2005 at the workshops and laboratories of the Universidad Autonoma Chapingo, Texcoco, State of Mexico, Mexico. A factorial 2*2*3 experimental design was utilized, the first factor was the source and means of heat transfer: 1) electrical resistance and hot air and 2) combustion of diesel and aerated steam, the second factor was substrate moisture content:75 and 61% and disinfection time: 15, 30 and 45 min. The studied variables were: time to reach the desired temperature, temperature range during disinfection, disinfection efficiency of Fusarium oxisporum culmorum, specific energy cost. Disinfection with hot air showed higher values of time to reach the desired temperature, temperature range, disinfection efficiency and specific energy cost than with aerated steam. <![CDATA[<b>Agronomic management to increase grain and forage yield in full season maize hybrids</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El manejo agronómico del maíz tiene impacto sobre el rendimiento de grano y la producción y calidad del forraje. El objetivo fue determinar el efecto de dos dosis de nitrógeno y tres densidades de población sobre el rendimiento de grano y materia seca, así como la calidad del forraje de maíces híbridos tardíos. El experimento se estableció en mayo de 2003 en Aguascalientes, México. El diseño fue bloques completos al azar con arreglo en parcelas subdivididas, donde las parcelas de mayor a menor fueron: niveles de N, 180 y 240 kg ha-1; densidades de población, 60 000, 80 000 y 100 000 plantas ha-1 y los híbridos H-376 y Lobo. Las variables cuantificadas fueron: rendimiento de grano por hectárea y por planta; para el forraje se determinó, producción de materia seca total, contenidos de fibra detergente neutro y ácido, digestibilidad in vitro de la materia seca y se estimó producción de leche por tonelada de materia seca y por hectárea. La dosis 240-90-00 incrementó el rendimiento y la materia seca total en 1.3 y 3.3 t ha-1, respectivamente. El aumento en densidad de población de 80 000 a 100 000 plantas ha-1 incrementó el rendimiento en 1 t ha-1 y el aumento de 60 000 a 100 000 plantas ha-1 incremento la materia seca total en 3.2 t ha-1. El H-376 obtuvo el mayor rendimiento de materia seca total con 21.7 t ha-1 y los mayores contenidos de fibra detergente neutro y ácido y menor digestibilidad in vitro; sin embargo, Lobo produjo 216 kg de leche t-1 y 3.5 t de leche ha-1 más que H-376.<hr/>The agronomic management of maize impacts grain yield and production and quality of forage. The objective was to determine the effects of two nitrogen levels and three plant stands upon grain yield and dry matter production, also on the forage quality of full season maize hybrids. The experiment was established on May 2003 in Aguascalientes, Mexico. The experimental design was a completely random with split-split plots, in large plots N levels, 180 and 240 kg ha-1, were tested; in medium plot plant stands, 60 000, 80 000 and 100 000 plants ha-1 and the hybrids H-376 and Lobo in the small plots. The recorded variables were: grain yield per ha and total dry matter production, neutral and acid detergent fiber content, dry matter digestibility in vitro and milk production per ton of dry matter as well as per hectare. The 240-90-00-fertilization level increased grain yield and total dry matter in 1.3 and 3.3 t ha-1 respectively. The increase in plant stand from 80 000 to 100 000 plants ha-1 increased grain yield in 1 t ha-1 and the change of 60 000 to 100 000 plants ha-1 increased total dry matter in 3.2 t ha-1. The H-376 had the greatest yield of total dry matter with 21.7 t ha-1 and the largest contents of neutral and acid detergent fiber, and the lowest digestibility in vitro; nonetheless Lobo produced 216 kg of milk t-1 and 3.5 t of milk ha-1 more than H-376. <![CDATA[<b>Arsenic bioaccumulation in the stages of development of malt barley (<i>Hordeum distichon</i> L.)</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La contaminación por arsénico en aguas y suelos de Zimapán, Hidalgo, México; origina que la cebada maltera (Hordeum distichon L.) acumule este elemento. El objetivo fue determinar los niveles de bioacumulación de arsénico en órganos y tejidos de cebada bajo condiciones controladas, en diferentes etapas de desarrollo de la planta. Se cultivó la cebada en 25 macetas, cinco por cada uno de cinco ensayos diferenciados, incluyendo controles negativos (suelo y agua no contaminados) y positivos. Se utilizaron cinco semillas por macetas y se evaluó la acumulación de arsénico en cada uno de los órganos: raíz, tallo, hoja, espiga y grano, en cada una de las cinco etapas de desarrollo consideradas: formación del coleoptilo o aparición de la primera hoja; amacollamiento u hojas verdaderas a partir de la axila foliar; etapa de "encañado" o primer nudo separado del suelo donde aparecerán las primeras espigas, espigamiento y llenado de granos. Se utilizó un diseño experimental de bloques al azar con tres tratamientos: con arsénico, control positivo y control negativo. Se realizaron cinco réplicas por tratamiento. El cultivo presentó una elevada acumulación de arsénico en sus diferentes etapas de desarrollo, directamente proporcional al tiempo de exposición. La raíz presentó la más alta concentración de arsénico acumulada (100 y 300 mg kg-1), seguida por las hojas (80 a 180 mg kg-1) y el tallo (70 a 110 mg kg-1). El nivel de acumulación de arsénico en granos resultó entre 40-90 mg kg-1, que de acuerdo a normas argentinas, pueden considerarse como altamente contaminados. En índice de bioacumulación (IBA), las hojas presentaron los valores más altos, clasificando como niveles medios (0.1-1) para plantas verdes. Este índice se utilizó como indicativo para estimar niveles de contaminación por arsénico en suelos. En el tallo se presentaron los mayores valores de IBA; por lo tanto, este órgano sirvió como indicador específico del cultivo para estimar niveles de contaminación por arsénico.<hr/>The contamination by arsenic in water and ground of Zimapán, Hidalgo, Mexico, causes that malt barley (Hordeum distichon L.) grown in this region, accumulates this element. The objective was to measure the levels of arsenic accumulated in organs and tissues of barley under controlled conditions, at different stages of development. Malt barley cv. Esmeralda was grown in 25 pots, five pots per differentiated trial. Trials include negative (not contaminated ground and water) and positive controls. Five plants by pot were used and the accumulation of arsenic in each one was evaluated in five organs: root, stem, leaf, glean and grain, at each of five stages of development (coleoptiles formation or first leaf, macollo or true leaves from an armpit first knot that becomes present separated from the ground and forms the first spike, formation of spikes and seed filling). A random block design with three treatments was used: with arsenic, positive control and negative control. Malt barley presented high accumulation of arsenic at different stages of development, directly proportional to the time of exposition. Roots presented the highest accumulation of arsenic (100 and 300 mg kg-1), followed by leaves (80 to 180 mg kg-1) and stem (70 to 110 mg kg-1). The level of accumulation of arsenic in grains was between 40-90 mg kg-1, amount that according to Argentinean norms can be considered as highly contaminated. For the bioaccumulation index (BI), the leaves presented the high values, classified as medium values (0.1-1) for green plants. This organ can be indicative of contamination level in the ground. The largest values for the BI were observed in the stem, this organ can be a malt barley specific indicator of the level of arsenic contamination. <![CDATA[<b>Identification of plant species with potential use in liquid biofuels production in Durango, Mexico</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En México se requieren materias primas para producir biocombustibles sin competir con la producción de alimentos. El objetivo fue identificar especies vegetales con potencial para producir biocombustibles líquidos en el estado de Durango, México. Se colectaron 56 muestras aleatorias de tubérculos, tallos, frutos, semillas, exudados y jugo de plantas silvestres y cultivadas. Se obtuvo el análisis químico proximal para evaluar contenido de grasa, extracto libre de nitrógeno (carbohidratos solubles) y proteínas. En las especies, mezquite (Prosopis laevigata) y sorgo dulce (Sorghum bicolor), seleccionadas para producir etanol, se determinaron los azúcares reductores totales y °Bx. Para elaborar etanol, se disolvió harina de mezquite y se obtuvo jugo de sorgo dulce para fermentarlos con Saccharomyces cerevisiae. Se obtuvieron diferencias altamente significativas (p<0.01) entre especies para el contenido de grasa, extracto libre de nitrógeno y proteína. Las especies seleccionadas para la producción de biodiesel por su alto contenido de grasa fueron chicalote (Argemone spp.) (39.8% ± 0.02) e higuerilla (Ricinus communis) M2 (38.2% ± 2.9). El extracto libre de nitrógeno más alto se observó en la goma de mezquite (92.4% ± 0.3) y tubérculos de camote (Ipomoea batatas) M1 (86.0% ± 0.3) y M2 (84.8% ± 0.1) y calabacilla loca (Cucurbita foetidissima) (80.5% ± 0.2). Para la producción de etanol se seleccionaron las especies de mayor disponibilidad y que mostraron el rendimiento de alcohol más alto, que fueron sorgo dulce (42% ± 4) y vainas de mezquite (20% ± 0.5). El contenido de proteína más alto se observó en semillas de calabaza (Cucurbita spp.) M2 (32.6% ± 0.3) y M1 (30.4% ± 0.2), calabacilla loca (28.7% ± 0.2) y frutos de trueno (Ligustrum spp.) (24.5% ± 0.3). Existen materias primas que pueden utilizarse para producir biocombustibles sin comprometer cultivos básicos para la alimentación.<hr/>In Mexico alternative plant material is needed for the biofuels industry in order to avoid the use of human food crops. The objective was to identify plant species with potential use in liquid biofuels production in the state of Durango, Mexico. Fifty six random samples were taken for tubercles, stalks, fruits, seeds, exudates and juice of wild and cultivated plants. Proximate analysis were performed to evaluate fat, nitrogen-free extract (water soluble carbohydrates) and protein content. Total reducing sugars content and °Bx were also determined in species intended for ethanol production such as mesquite (Prosopis laevigata) and sweet sorghum (Sorghum bicolor). For ethanol production water dissolved mesquite pod-flour and sweet sorghum juice were fermented using Saccharomyces cerevisiae. Highly significant (p<0.01) differences were observed among species for fat, nitrogen-free extract and protein. Species selected for biodiesel production using higher fat content as selection criterion were mexican prickly poppy (Argemone spp.) (39.8% ± 0.02) and castor bean (Ricinus communis) M2 (38.2% ± 2.9). Highest nitrogen-free extracts were observed in mesquite gum (92.4% ± 0.3) and tubercles of sweet potato (Ipomoea batatas) M1 (86.0% ± 0.3) y M2 (84.8% ± 0.1) and buffalo gourd (Cucurbita foetidissima) (80.5% ± 0.2). For ethanol production plant species were selected according to its availability and higher alcohol yield, such as sweet sorghum (42% ± 4) and mesquite (20% ± 0.5). Highest protein content was observed in pumpkin seeds (Cucurbita spp.) M2 (32.6% ± 0.3) and M1 (30.4% ± 0.2), buffalo gourd (28.7% ± 0.2) and privet fruits (Ligustrum spp.) (24.5% ± 0.3). There are alternative plants that can be used for biofuels production avoiding the utilization of food crops. <![CDATA[<b>Relationship of tillage and planting methods, irrigation, and nitrogen rate with wheat yield</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo fue determinar los efectos de cuatro métodos de labranza, dos métodos de siembra, tres dosis de nitrógeno y dos calendarios de riegos sobre el rendimiento de cuatro variedades de trigo. La investigación se estableció en los ciclos otoño-invierno 2004-2005, 2005-2006 y 2006-2007. Se evaluaron cuatro métodos de labranza: barbecho-rastra, cero-labranza, multiarado-rastra y rastra; dos métodos de siembra: melgas y surcos; dos calendarios de riego; cuatro y tres riegos; tres dosis de fertilización nitrogenada: 120, 160 y 240 kg ha-1; y cuatro genotipos: línea V-56, Bárcenas S2002 de tipo harinero, Gema C2004 y Topacio C97 de tipo cristalino. Los análisis de varianza en los cuatro métodos de labranza no detectaron diferencias en rendimiento en los factores principales años y métodos de siembra. El método de labranza barbecho-rastra y los métodos de siembra interaccionó con la dosis de nitrógeno. El número de riegos afectó el rendimiento de grano en tres métodos de labranza: barbecho-rastra, multiarado-rastra y rastra; del mismo modo, el calendario de cuatro riegos produjo mayor rendimiento que el de tres riegos. El rendimiento promedio de las variedades de trigo harinero Bárcenas S2002 y V-56 superó a las variedades cristalinas bajo el método de cero-labranza, pero no en los otros métodos. En el método de barbecho-rastra, la variedad Gema C2004 mostró mayor rendimiento; en cero-labranza fueron las variedades Bárcenas S2002 y V-56; y para rastra fueron las variedades Gema C2004 y Bárcenas S2002. Una mayor disponibilidad de humedad incrementó la eficiencia en el uso del nitrógeno y el rendimiento.<hr/>The objective of this study was to determine on the yield of four wheat varieties the effects of four tillage and two planting methods, three nitrogen rates and two irrigation schedules. The research was carried out during the winter cycles of 2004-2005, 2005-2006 and 2006-2007. We assessed four tillage methods: fallow-harrow, tillage-cero, multiplough-harrow and harrow; two planting methods: flat bed and raised bed; two irrigation schedules; four and three irrigations; three nitrogen rates: 120, 160 and 240 kg ha-1, and four genotypes: two bread wheat Barcenas S2002 and line V-56 and two durum wheat Gema C2004 and Topacio C97. The analysis of variance in the four tillage methods did not detect differences in yield on the main factors years and planting methods. In the fallow-harrow system, planting methods interacted with nitrogen rate. The number of irrigations affected grain yield in the tillage methods: fallow-harrow, harrow and multiplough-harrow in which the highest yield was obtained with four irrigations. The average yield of Barcenas S2002 and V-56 was higher than the durum wheat varieties under tillage-cero method but not in the others methods. The genotype Gema C2004 showed the highest yield in fallow-harrow method; Barcenas S2002 and V-56 in tillage-cero and Barcenas S2002 and Gema C2004 in the harrow method. A major availability of moisture increased the efficiency in the exploitation of N and yield. <![CDATA[<b>Seed yield and disease reaction in Flor de Mayo bean type grown under irrigation and rainfed conditions</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El frijol tipo Flor de Mayo es de alta demanda entre los consumidores del centro de México, su producción se realiza en las regiones de la Mesa Central, El Bajío y Semiárida. El objetivo fue determinar el rendimiento, peso de la semilla y reacción a enfermedades de un grupo de 14 líneas y dos testigos a través de 14 ambientes, 10 de temporal y cuatro de riego. Los ensayos se condujeron durante los ciclos primavera-verano 2008 y otoño-invierno 2008-2009. Se realizaron análisis de conjunto y por ensayos de temporal y de riego en forma independiente. Diferentes enfermedades atacaron al cultivo a través de los sitios de prueba; bajo temporal, las de mayor distribución fueron la bacteriosis común (Xanthomonas campestris pv phaseoli) y la mancha angular (Phaeoisariopsis griseola); mientras que la antracnosis (Colletotrichum lindemuthianum) y el mildiú velloso (Phythohpthora phaseoli) mostraron un fuerte ataque en Calera, Zacatecas y Celaya, Guanajuato, respectivamente. El ambiente de mayor rendimiento promedio fue Celaya bajo riego (4.15 t ha-1) y el menor se obtuvo en Texcoco bajo temporal (0.90 t ha-1). El análisis conjunto detecto diferencias significativas (p<0.0001) en rendimiento para ambiente, variedad e interacción, pero la mayor contribución a la variación observada correspondió al ambiente (91%) y la menor al genotipo (1%). En el análisis de ensayos bajo temporal el efecto del ambiente fue menor (72%) y se incremento el de la interacción (25%) y en menor grado el del genotipo (3%). De los 14 ensayos, sólo en seis se observaron líneas significativamente superiores (p<0.05) al mejor testigo, Flor de Mayo Anita. La línea FMB 08030 mostró el mayor rendimiento promedio (2.06 t ha-1). En todos los ambientes hubo líneas de mayor peso de 100 semillas (p<0.05) que los testigos. Para rendimiento, el efecto de localidad fue el de mayor influencia en los resultados y en temporal la interacción localidad x genotipo resultó importante.<hr/>The 'Flor de Mayo' bean type is highly demanded by consumers in Central Mexico, its production takes place at the semiarid, El Bajio and the central plateau regions. The aim was to test a set of 14 bred lines plus two checks across 10 rainfed locations and four irrigated sites on the basis of seed yield, 100-seeds weight and disease reaction. Trials were conducted in the spring-summer season 2008 and fall-winter season 2008-2009. Data analyses were conducted including all test sites, and independently rainfed and irrigated sites. Different diseases attacked the crop across test sites; those widely distributed were common bacterial blight (Xanthomonas campestris pv phaseoli) and angular leaf spot (Phaeoisariopsis griseola); whereas anthracnose (Colletotrichum lindemuthianum) and downy mildew (Phythohpthora phaseoli) show a strong attack at Calera, Zacatecas and Celaya, Guanajuato, respectively. Average from the genotypes, the highest yield (4.15 t ha-1) was obtained in Celaya under irrigated conditions and the lowest at Texcoco under rainfed conditions (0.90 t ha-1). The overall analysis indicated highly significant effect (p<0.0001) of environment, genotype and interaction, but the largest contribution to the observed variation was due to location (91%) and the lowest to genotype (1%). The analyses on rainfed data show a lower effect of location (72%) and an increase in the effect of the interaction (25%) and in lower degree that of the genotype (3%). Out of fourteen trials, in six of them there were lines significantly superior (p<0.05) to the best check, Flor de Mayo Anita. Average from all trials, line FMB 08030 displayed the largest yield (2.06 t ha-1). At all trials most of the lines displayed heavier seeds (p<0.05) that the checks. For seed yield, the effect of location was the most influential and under rainfed conditions the interaction location x genotype was important. <![CDATA[<b>Actual vapor pressure observed and estimated in sinoptic observatories of Mexico</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de esta investigación fue evaluar cuatro métodos para calcular la temperatura del punto de rocío, y que a la vez estime la presión de vapor actual más próxima a la observada, en 73 observatorios sinópticos de México (periodo 1981-2000); considerando presión de vapor actual observada a la calculada con datos psicrométricos. Se compararon cuatro métodos para estimar la temperatura del punto de rocío, en el método 3 se realizó una clasificación con el índice de aridez de Martonne. Una vez obtenido el valor de presión de vapor actual empleando los cuatro métodos, se efectuó un análisis comparando valores estimados contra observados con las siguientes estadísticas: RE, R², d, b y R²'; posteriormente se determinó el método más adecuado para cada observatorio, el aceptado en el mayor número de observatorios es el recomendado en esta investigación. El método 2 fue más efectivo; también se realizó una regresión lineal con los datos del país para cada método, excepto para el 3, el cual se dividió en observatorios húmedos y áridos, se tomó como ordenada la temperatura del punto de rocío observada y como abscisa la temperatura del punto de rocío calculada; después se realizó otra regresión lineal entre la temperatura del punto de rocío observada y temperatura mínima para el país, en observatorios húmedos y áridos. Con los valores mensuales de la presión de vapor actual del método 2 se obtuvo un mapa de isolíneas de la presión de vapor actual para cada mes, otro donde se muestran la ubicación de los observatorios en la república mexicana y un adicional donde se muestran los observatorios clasificados en húmedos y áridos.<hr/>The objective of this study was evaluate four methods to calculate the dew point temperature estimates the water vapor pressure actual most approximated to the observed one from 73 weather observatories in Mexico (period 1981-2000), considering water vapor pressure observed that calculated with psychrometric values. Four methods were compared to estimate the dew point temperature, in the method 3 a classification with the Martonne aridity index was done. And the value from the water vapor pressure actual gotten from five methods, an analysis was done with the next statistics comparing the estimated values with observed ones: RE, R², d, b y R²'; later it was determined the most appropriated method in each observatory, the accepted in the major quantity of observatories is the recommended one in this search. The most approximated method was the 2; also a linear regression on the country for each method was done, except for method 3, this one was separated in wet observatories and dry ones, where the dew point temperature observated is taken as orderly and the dew point temperature calculated as abscissa, later a linear regression else was done between the dew point temperature observated and temperature minimum of the same way on the country and for wet observatories and dries ones. With month values of the water vapor pressure actual from method 2, a map was made with isolines of the water vapor pressure actual for each month, a map where the weather observatories locations are showed on mexican republic and one additional where the classified weather observatories in wet and arid are showed too. <![CDATA[<b>Physical-chemical changes during maize seed germination</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se determinaron los cambios físico-químicos que ocurren en el medio de germinación de la semilla de maíz (Zea mays L.) in vitro. Se colocaron 10 semillas del híbrido 83G66 en cajas petri con 9 mL de agua desionizada estéril e incubadas para su germinación. A la solución resultante después de la germinación se determinó el pH y los contenidos de triptófano, kinetina, benciladenina, ácido indolacético, ácido antranílico y ácido giberélico por medio de cromatografía de líquidos de alta presión. Durante la germinación el pH del medio se redujo de 6.9 a 4.8 y se produjo triptófano y pequeñas cantidades de ácido indolacético, ácido antranílico, kinetina, ácido giberélico y benciladenina. La presencia de los compuestos detectados podría favorecer el crecimiento inicial al maíz.<hr/>The aim of this research was to determine the physical-chemical changes that occur in the medium during the germination of maize seed (Zea mays L.) in vitro. Ten seeds of the hybrid 83G66 were incubated to germination in petri dishes with 9 mL of deionized sterile water. During germination pH changes, indolacetic acid, anthranilic acid, kinetin, giberelic acid and benciladenine content were determined in the solution by liquid high-resolution chromatography. During germination the pH of the medium was significantly reduced from 6.9 to 4.8. Tryptophan and small quantities of indolacetic acid, anthranilic acid, kinetin, giberelic acid and benciladenine were detected. The presence of the compounds detected might favor early maize growth. <![CDATA[<b>Preharvest application of gibberellic acid and wax at postharvest in fruit of mexican lime</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este trabajo se efectuó en una huerta comercial ubicada en Tecomán, Colima, México durante 2006, para determinar el efecto precosecha de la aplicación de ácido giberélico (AG3) en frutos de limón mexicano. Se realizaron 3, 2, 1 y 0 aplicaciones de 10 mg L-1 de ácido giberélico a frutos en desarrollo a los 64, 78 y 92 días después de la antesis. Además, un día después de la cosecha, se aplicó una cubierta con cera de carnauba a la mitad de los frutos de cada tratamiento. El efecto del regulador de crecimiento y de la cera de carnauba en los frutos de limón se evaluó al final de un período de almacenamiento en refrigeración a 9 °C, durante 35 días y de la exposición durante siete días a 20 ºC, para simular condiciones de comercialización. Los parámetros considerados para determinar la acción de los reguladores de crecimiento exógenos fueron: índice de color; sólidos solubles totales (ºBx), acidez titulable, ácido ascórbico y pérdida de peso. Los resultados obtenidos revelaron que el tratamiento de tres aplicaciones de 10 mg L-1 de AG3 + cera, mantuvo las características de calidad de los frutos de limón al final de ambos períodos de almacenamiento. Así, la combinación del regulador y la cera retrasaron la senescencia, principalmente durante los primeros 35 días de almacenamiento bajo condiciones de refrigeración. Después de ese período, en todos los tratamientos se observó una reducción en el contenido de vitamina C y acentuados cambios en la coloración del fruto.<hr/>This work was conducted during 2006 in a commercial orchard located in Tecomán, Colima, Mexico, in order to determine the effect of preharvest application of gibberellic acid (GA3) to mexican lime fruits. Sprays with 10 mg L-1 gibberellic acid, were made 3, 2, 1 and 0 times to developing fruits at 64, 78 and 92 days after anthesis. In addition, a day after harvest, a carnauba wax cover was applied to half of the fruits from each treatment. The effect of the growth regulator and carnauba wax on lemon fruits was evaluated at the end of the period of refrigerated storage at 9 °C for 35 days and exposure for 7 days at 20 °C to simulate marketing conditions. The parameters used to determine the action of exogenous growth regulators were: color index, total soluble solids (ºBx), acidity, ascorbic acid and weight loss. Our results showed that treatment 30 mg L-1 GA3 + wax, maintained better quality characteristics of the lemon fruits at the end of two storage periods. So, the regulatory and wax combination delayed senescence, mainly during the first 35 days of storage under refrigeration. After this period, all treatments showed a reduction in vitamin C and marked changes in the fruit coloration. <![CDATA[<b>Agroalimentary maize chain technological innovation to improve its competitiviness: case study at Hidalgo State</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de esta investigación fue identificar la oferta y demanda tecnológica para plantear alternativas en la innovación de la cadena agroalimentaria de maíz en el estado de Hidalgo, México. Se realizaron las siguientes etapas: 1) caracterización de la cadena; 2) identificación de los factores críticos; 3) distinción de demandas tecnológicas de conocimiento y política; 4) reconocimiento de la oferta tecnológica y 5) cuantificación de proyectos de investigación y política pública. Se aplicó el enfoque de cadenas agroalimentarias y se realizaron dos foros de consulta para captar las demandas de los eslabones de la cadena. Mediante revisión bibliográfica se integró la oferta tecnológica de la cadena en estudio, posteriormente se contrastó con la demanda obtenida para identificar proyectos que impulsen la cadena. Se identificaron 23 demandas: seis de capacitación, tres de validación y transferencia de tecnología, seis de nuevo conocimiento, tres de nueva tecnología y cinco de política pública. Se detectó que existe tecnología y conocimientos para atender 10 de ellas, por lo que existe la necesidad de apoyar 13 proyectos tendientes a mejorar la innovación tecnológica de la cadena maíz en el estado de Hidalgo.<hr/>The objective of this research was to identify the technological supply and demand and to raise agroalimentary maize value chain alternatives innovation at the state of Hidalgo, Mexico. The following stages were realized: 1) value chain characterization; 2) identification of critical components; 3) identification of technological knowledge and policy demands; 4) identification of technological supply and 5) identification of research and policy projects. The agroalimentary value chain focus was applied and two consulting forums to identify demands and chain links were realized. Trough bibliographical consultation the technological supply was integrated, and when the supply was contrasted with the demand, the chain projects to impulse were identified. Twenty-three demands were identified: six related to training, three to validation and technology transfer, six to new knowledge, three to new technologies and five to public policies. Technology and information were identified to take care of 10 of the demands. In addition, there is a need to support 13 new projects to improve the maize value chain technological innovation at the state of Hidalgo. <![CDATA[<b>Kronstad F2004, new bread wheat cultivar for southern Sonora</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342010000100012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A new wheat variety, Kronstad F2004, was developed by the National Wheat program of INIFAP from improved germplasm provided by CIMMYT, specifically from the cross VEE/KOEL//SIREN/ARIV92. Compared with Rayon F89, Kronstad F2004 display a slightly higher yield under limited irrigation (5.65 vs 5.55 t ha-1), exceptional industrial quality and tolerance to leaf rust (Puccinia triticina Eriksson). The plant height of Kronstad F2004 is 92 cm, with 79 day to spike formation and 120 day to physiological maturity; it is recommended for irrigated conditions in the states of Baja California, Baja California Sur, Sonora and Sinaloa, Mexico. Kronstad F2004 was registered at the National Service of Seed Inspection and Certification with the number 1681-TRI-054-081204/C.