Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de ciencias agrícolas]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-093420180008&lang=pt vol. 9 num. SPE20 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[Plastic padding for the production of corn (<em>Zea mays</em> L.) forage in the Comarca Lagunera]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804107&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En la Comarca Lagunera que comprende parte de los estados de Coahuila y Durango. Se ubica la principal cuenca lechera del país. Por lo tanto, el establecimiento de cultivos forrajeros ejerce la mayor presión para la explotación de los recursos hídricos en esta región. Lo anterior, genera la necesidad constante de adaptar y modificar los sistemas de producción actual. El objetivo de esta investigación fue evaluar la producción de maíz forrajero mediante el uso de plásticos acolchados en un sistema de riego con cintilla. Se evaluaron tres colores de acolchado: blanco, plata, negro y como testigo el suelo sin acolchar en un diseño de bloques con arreglo en franjas. El trabajo se desarrolló en la pequeña propiedad Esmeralda en el municipio de Gómez Palacio, Durango. En el ciclo primavera-verano de 2012. Las variables evaluadas fueron: altura de planta, diámetro de tallo, diámetro y longitud de elote, peso fresco y seco de planta e índice de área foliar (IAF). Los resultados muestran que no hubo diferencia significativa (p≤ 0.05) entre los colores de acolchado para la producción de materia seca, pero si hubo diferencia con respecto al suelo sin acolchar. Se obtuvo un modelo de crecimiento del IAF en función de los días después de siembra tipo cuadrático Yca= -0.002x2+0.294x-5.8183, R2= 0.97 para acolchado y Ysa= -0.0017x2+0.259x-5.503, R2= 0.94 sin acolchar y un modelo de producción de materia seca en función del IAF de tipo lineal Yca= 86.295x-110.84, R2= 0.92 y Ysa= 65.761x-55.764, R2= 0.91 ambos con y sin acolchado. Se concluye que la utilización de acolchados plásticos para la producción de maíz forrajero incremento el rendimiento hasta 25% más con respecto al sistema sin acolchar.<hr/>Abstract In the Comarca Lagunera that includes part of the states of Coahuila and Durango, Mexico. The main dairy basin of the country is located. Therefore, the establishment of forage crops exerts the greatest pressure for the exploitation of water resources in this region. The above, generates the constant need to adapt and modify the current production systems. The objective of this research was to evaluate the production of fodder maize through the use of quilted plastics in a belt irrigation system. Three colors of quilting were evaluated: white, silver, black and as a control the soil without quilting in a block design with arrangement in strips. The work was developed in the small property Esmeralda in the municipality of Gomez Palacio, Durango. In the spring-summer cycle of 2012. The variables evaluated were: plant height, stem diameter, diameter and length of corn, fresh and dry weight of the plant and leaf area index (IAF). The results obtained show that there was no significant difference (p≤ 0.05) between the colors of padding for the production of dry matter, but there was difference with respect to the soil without quilting. An IAF growth model was obtained as a function of the days after sowing quadratic type Yca= -0.002x2 + 0.294x -5.8183, R2= 0.97 para acolchado and Ysa= -0.0017x2 + 0.259x -5.503, R2= 0.94 without quilting and a dry matter production model based on the IAF linear type Yca= 86.295x -110.84, R2= 0.92 and Ysa= 65.761x -55.764, R2= 0.91 both for the system with and without padding. It is concluded that the use of plastic mulches for the production of fodder maize increased the yields up to 25% more with respect to the system without quilting. <![CDATA[Physical, chemical and natural alternatives to control <em>Meloidogyne</em> spp. in tomato in greenhouse]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804115&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo del presente trabajo fue evaluar la efectividad de control de Meloidogyne spp., mediante la utilización de alternativas física, química y natural, la física con solarización, la química con el nematicida Vidate y la natural mediante la plantación intercalada de cempasúchil (Tagetes erecta) entre plantas de tomate, así como la combinación entre las alternativas empleadas. El experimento se llevó a cabo en un invernadero comercial, ubicado en la comunidad de Chaparrosa, municipio de Villa de Cos, Zacatecas, en el año 2012. Se usó un diseño experimental en bloques completos al azar con cuatro repeticiones y unidades experimentales de una planta. Se aplicó agua, fertilizante y otros agroquímicos mediante goteo, con el manejo que el productor hace normalmente. Se midieron 12 variables, resultado de conteo de nematodos, racimos y peso de fruto en diferentes fechas. El análisis de varianza detectó diferencias estadísticas significativas en siete de las variables; con los resultados y el análisis de correlación que se realizó entre las variables, se concluyó que, con la inclusión de una planta de cempasúchil intercalada entre plantas de tomate, así como este tratamiento combinado con la solarización, se obtuvo el menor número de nematodos y el mayor rendimiento de frutos.<hr/>Abstract The objective of the present work was to evaluate the effectiveness of control of Meloidogyne spp., through the use of physical, chemical and natural alternatives, physics with solarization, chemistry with the nematode Vidate and the natural one by means of the interspersed plantation of cempasuchil (Tagetes erecta) between tomato plants, as well as the combination between the alternatives used. The experiment was carried out in a commercial greenhouse, located in the community of Chaparrosa, municipality of Villa de Cos, Zacatecas, in 2012. An experimental design was used in complete blocks at random with four repetitions and experimental units of a plant. Water, fertilizer and other agrochemicals were applied by drip, with the handling that the producer normally does. Twelve variables were measured, result of count of nematodes, bunches and fruit weight in different dates. The analysis of variance detected significant statistical differences in seven of the variables; with the results and the correlation analysis that was performed among the variables, it was concluded that, with the inclusion of a cempasuchil plant interspersed between tomato plants, as well as this combined treatment with solarization, the lowest number of nematodes and the greater yield of fruits. <![CDATA[Application of a film HPMC-paraffin on melon: effect on aromatics and activity of pectinmethylesterase]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804127&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El melón es un fruto apreciado por su aroma y sabor, pero tiene un corto periodo de almacenamiento. Una alternativa para extender este periodo es el uso de películas comestibles. En el presente estudio se evaluó el efecto de la aplicación de una película comestible de hidroxipropilmetilcelulosa-parafina (HPMC-PAR) sobre componentes aromáticos y la actividad de la pectinmetilesterasa de melón almacenado en refrigeración. Frutos de melón Cantaloupe se cubrieron con una película comestible de HPMC-PAR y melones no cubiertos se tomaron como control. Los melones se almacenaron por 20 días a 8 ºC y 80% de humedad relativa. Cada cuatro días, los frutos se sometieron a análisis de concentración de etilbutirato, etilcaproato, butilacetato, benzilalcohol, metilbutanol y actividad de pectilmetilesterasa (PME). Los resultados mostraron que los melones con película tuvieron una mayor concentración de los ésteres analizados, así como una menor actividad de PME en comparación a muestras sin película. Sin embargo, los compuestos alcohólicos no fueron afectados por los tratamientos. Por lo que, la aplicación de la película a base de HPMC-parafina promueve el aumento de compuestos ésteres durante los primeros días de almacenamiento en refrigeración. Además, la actividad de la PME puede influir en la cantidad de estos compuestos aromáticos de la pulpa del melón Cantaloupe.<hr/>Abstract The melon is a fruit appreciated for its aroma and flavor, but it has a short storage period. An alternative to extend this period is the use of edible films. In the present study, the effect of the application of an edible film of hydroxypropylmethylcellulose-paraffin (HPMC-PAR) on aromatic components and the activity of melon pectinmethylteterase stored in refrigeration was evaluated. Cantaloupe melon fruits were covered with an edible film of HPMC-PAR and non-covered melons were taken as control. The melons were stored for 20 days at 8 ºC and 80% relative humidity. Every four days, the fruits were subjected to analysis of the concentration of ethylbutyrate, ethylcaproate, butylacetate, benzyl alcohol, methylbutanol and pectylmethylteterase activity (PME). The results showed that melons with film had a higher concentration of the analyzed esters, as well as a lower activity of PME compared to samples without film. However, the alcoholic compounds were not affected by the treatments. Therefore, the application of the film based on HPMC-paraffin promotes the increase of ester compounds during the first days of storage in refrigeration. In addition, the activity of PME can influence the amount of these aromatic compounds of the Cantaloupe melon pulp. <![CDATA[Biostimulant Liplant<sup>®</sup>: its effect on <em>Solanum lycopersicum</em> (L.) grown on slightly saline soils]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804137&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La aplicación de sustancias húmicas, estimula mecanismos bioquímicos, fisiológicos, se han realizado investigaciones que revelan las propiedades y funciones de estas sustancias. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de diferentes concentraciones de Liplant® aplicadas vía foliar (1/10, 1/20, 1/30 v/v y un control-agua destilada-) en el crecimiento, producción y calidad de fruto de tomate, y factibilidad económica. Realizándose bajo condiciones de campo y utilizando un diseño de bloques completos al azar, 5 días después del trasplante se midió altura, diámetro de tallo; 65 días después, se consideró peso fresco y seco de frutos, diámetro polar y ecuatorial, número de frutos, rendimiento, acidez titulable, sólidos solubles totales, índice madurez, contenido de vitamina C, pH del jugo del fruto, pérdida de humedad y firmeza de frutos. La factibilidad económica se realizó considerando rendimiento, valor y costo de producción, beneficio neto, costo y la relación beneficio/costo. Se realizaron análisis de varianza y comparaciones múltiples de medias (Tukey HSD p= 0.05). El pH de jugo no mostró diferencias significativas entre concentraciones de Liplant®. Altura, diámetro del tallo, número de frutos, diámetro polar y ecuatorial, peso fresco y seco de frutos, rendimiento, firmeza de fruto, sólidos solubles totales, vitamina C y pérdida de humedad de fruto mostraron valores superiores cuando las plantas se asperjaron con la dilución de Liplant® de 1/30 (v/v). La dilución de 1/30 (v/v) de Liplant® generó un beneficio de $36 753.9 miles de pesos cubanos por hectárea, un beneficio/costo de $3.6 pesos cubanos y un costo por peso de $0.21.<hr/>Abstract The application of humic substances, stimulates biochemical, physiological mechanisms, investigations have been carried out that reveal the properties and functions of these substances. The objective of this investigation was to evaluate the effect of different concentrations of Liplant® applied foliarly (1/10, 1/20, 1/30 v/v and a control-distilled water-) in the growth, production and quality of fruit of tomato, and economic feasibility. Carried out under field conditions and using a design of complete blocks at random, 5 days after the transplant was measured height, diameter of stem; 65 days later, we considered fresh and dry fruit weight, polar and equatorial diameter, number of fruits, yield, titratable acidity, total soluble solids, maturity index, vitamin C content, pH of the fruit juice, moisture loss and firmness of fruits. The economic feasibility was made considering yield, value and cost of production, net profit, cost and the benefit/cost ratio. Analysis of variance and multiple comparisons of means were made (Tukey HSD p= 0.05). The juice pH did not show significant differences between Liplant® concentrations. Height, stem diameter, number of fruits, polar and equatorial diameter, fresh and dry fruit weight, yield, fruit firmness, total soluble solids, vitamin C and fruit moisture loss showed higher values when the plants were sprayed with the dilution of Liplant® 1/30 (v/v). The dilution of 1/30 (v/v) of Liplant® generated a benefit of $36 753.9 thousand Cuban pesos per hectare, a benefit/cost of $3.6 Cuban pesos and a cost per weight of $0.21. <![CDATA[Biofortification of cowpea beans (<em>Vigna unguiculata</em> L. Walp) with zinc: effect on yield and mineral content]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804149&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El zinc es un elemento esencial en los sistemas biológicos, que se requiere en pequeñas cantidades. El objetivo, fue conocer el efecto de la aplicación foliar de las dosis de 0, 7, 14 y 28 mM L-1 de quelato (Zn-EDTA) y sulfato de zinc (ZnSO4) en el rendimiento y contenido mineral de frijol caupí (Vigna unguiculata L.). En planta se contabilizaron los días a floración, peso de grano, número de vainas y número de granos por planta, además del peso de 100 granos, mientras que en los granos se determinó el contenido de proteína cruda total, nitrógeno, fósforo, potasio, calcio, magnesio, hierro, zinc, boro, manganeso, cobre y molibdeno. Con las dosis de 7, 14 y 28 mM L-1 de Zn-EDTA se incrementó el rendimiento de grano por planta con respecto al testigo en un 53.29, 41.58 y 38.42%, respectivamente, mientras que con las mismas dosis de ZnSO4 el incremento fue de 27.8, 32.09 y 16.83%, respectivamente. Los mayores contenidos de nitrógeno, proteína cruda, fósforo, potasio, calcio, hierro, manganeso y cobre se tuvieron con las dosis de 7 y 14 mM L-1 de Zn-EDTA. Mientras que los mayores contenidos de zinc, boro, molibdeno y magnesio se tuvieron con las dosis de ZnSO4, observándose que el contenido de zinc incrementa de forma proporcional con el incremento de la dosis. La adición de diferentes dosis de Zn-EDTA y ZnSO4 para la biofortificación del frijol caupí, tiene efecto en el rendimiento de grano, contenido de proteína cruda y contenido mineral.<hr/>Abstract Zinc is an essential element in biological systems, which is required in small quantities. The objective was to know the effect of the foliar application of the doses of 0, 7, 14 and 28 mM L-1 of chelate (Zn-EDTA) and zinc sulfate (ZnSO4) in the yield and mineral content of cowpea (Vigna unguiculata L.). In plants were counted the days to flowering, weight of grain, number of pods and number of grains per plant, in addition to the weight of 100 grains, while in the grains the content of total crude protein, nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, iron, zinc, boron, manganese, copper and molybdenum was determined. With the doses of 7, 14 and 28 mM L-1 of Zn-EDTA the yield of grain per plant with respect to the control was increased by 53.29, 41.58 and 38.42%, respectively, while with the same doses of ZnSO4 the increase it was 27.80, 32.09 and 16.83%, respectively. The highest contents of nitrogen, crude protein, phosphorus, potassium, calcium, iron, manganese and copper were obtained with the doses of 7 and 14 mM L-1 of Zn-EDTA. While the highest levels of zinc, boron, molybdenum and magnesium were found with the doses of ZnSO4, it was observed that the zinc content increases proportionally with the increase in the dose. The addition of different doses of Zn-EDTA and ZnSO4 for the biofortification of cowpea beans has an effect on grain yield, crude protein content and mineral content. <![CDATA[Content of starch in walnut organs (<em>Carya illinoensis</em> Koch) in two phenological stages]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804161&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El estudio se llevó a cabo en Torreón, Coahuila. con la finalidad de analizar la dinámica del almidón (mg g-1 MS) y su contribución al carbono total de la biomasa en los órganos perennes del nogal (Carya illinoensis Koch) en dos etapas fenológicas. El muestreo fue sistemático. Los resultados mostraron diferencia significativa en la concentración de almidón entre raíz (U= 7, p = 0.007) y tronco (U= 0, p= 0), pero no entre rama (U=26, p= 0.574) y crecimiento anual (U= 31, p= 0.959). Las medias de concentración de almidón obtenidas en producción fueron: raíz= 56.22 mg g-1 MS, tronco= 61.52 mg g-1 MS, rama= 32.76 mg g-1 MS, crecimiento anual= 31.87 mg g-1 MS. En producción, el almidón se concentró en tronco (𝑥̅= 86.79 mg g-1 MS), seguido por raíz (𝑥̅= 42.36 mg g-1 MS) y en menor cantidad en rama (𝑥̅= 33.08 mg g-1 MS) y crecimiento anual (𝑥̅= 31.85 mg g-1 MS). En dormancia los resultados fueron: raíz (𝑥̅= 70.08 mg g-1 MS), tronco (𝑥̅= 36.26 mg g-1 MS) y en menor cantidad en rama (𝑥̅= 32.44 mg g-1 MS) y crecimiento anual (𝑥̅= 31.89 mg g-1 MS). El carbono total contenido en la biomasa va de 42.62 a 43.36%. La contribución del carbono del almidón representó de 1.34 al 3.64% con respecto a la biomasa total del árbol.<hr/>Abstract The study was carried out in Torreon, Coahuila, with the purpose of analyzing the starch dynamics (mg g-1 MS) and its contribution to the total carbon of the biomass in the perennial organs of the walnut tree (Carya illinoensis Koch) in two phenological stages. The sampling was systematic. The results showed a significant difference in the concentration of starch between root (U= 7, p= 0.007) and trunk (U= 0, p= 0), but not between branches (U=26, p= 0.574) and annual growth (U= 31, p = 0.959). The means of concentration of starch obtained in production were: root= 56.22 mg g-1 MS, trunk= 61.52 mg g-1 MS, branch= 32.76 mg g-1 MS, annual growth= 31.87 mg g-1 MS. In production, the starch was concentrated in trunk (𝑥̅= 86.79 mg g-1 MS), followed by root (𝑥̅= 42.36 mg g-1 MS) and in smaller amount in branch (𝑥̅= 33.08 mg g-1 MS) and annual growth (𝑥̅= 31.85 mg g-1 MS). In dormancy the results were: root (𝑥̅= 70.08 mg g-1 MS), trunk (𝑥̅= 36.26 mg g-1 MS) and in smaller amount in branch (𝑥̅= 32.44 mg g-1 MS) and annual growth (𝑥̅= 31.89 mg g-1 MS). The total carbon contained in the biomass ranges from 42.62 to 43.36%. The contribution of the starch carbon represented from 1.34 to 3.64% with respect to the total biomass of the tree. <![CDATA[Zinc content and yield of biofortified cowpea beans]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804175&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El zinc (Zn) es un elemento traza esencial para las plantas, los animales y los seres humanos; por consiguiente, su deficiencia afecta el crecimiento y el desarrollo de los mismos. Se estima que entre 15 y 30% de la población humana en el mundo exhiben deficiencias de Zn. El objetivo fue estudiar el efecto de la biofortificación con Zn2+ sobre el contenido mineral y rendimiento del frijol caupí. El experimento se desarrolló bajo un diseño completamente al azar en dos ciclos de producción. El Zn se aplicó como sulfato de zinc (T1: 0 µM L-1, T2: 25 µM L-1, T3: 50 µM L-1 y T4: 100 µM L-1) y como quelato de zinc (T5: 0 µM L-1, T6: 25 µM L-1, T7: 50 µM L-1 y T8: 100 µM L-1). Las aplicaciones de 25 µM L-1 de ZnSO4 y 50 µM L-1 de Zn-EDTA para ambos ciclos de producción fueron las más efectivas en aumentar el contenido de este elemento en la semilla de frijol caupí, determinándose 1.14 y 0.93 veces más zinc, respectivamente, en comparación con el testigo. El rendimiento, en el ciclo 1, se decrementó 53.8 y 20.3% al aplicar 50 µM L-1 de ZnSO4 y 25 µM L-1 de Zn-EDTA, respectivamente. La adición de 50 µM L-1 de ZnSO4 y 25 µM L-1 de Zn-EDTA, en el ciclo 2, incrementó el rendimiento en 16.7 y 37.3%, respectivamente, en comparación con el testigo. Los mejores tratamientos para biofortificar frijol caupí fueron 25 µM L-1 de ZnSO4 y 50 µM L-1 de Zn-EDTA para ambos ciclos de producción.<hr/>Abstract Zinc (Zn) is an essential trace element for plants, animals and humans; consequently, their deficiency affects their growth and development. It is estimated that between 15 and 30% of the human population in the world exhibit Zn deficiencies. The objective was to study the effect of biofortification with Zn2+ on the mineral content and yield of cowpea beans. The experiment was developed under a completely random design in two production cycles. The Zn was applied as zinc sulphate (T1: 0 µM L-1, T2: 25 µM L-1, T3: 50 µM L-1 and T4: 100 µM L-1) and as zinc chelate (T5: 0 µM L-1, T6: 25 µM L-1, T7: 50 µM L-1 and T8: 100 µM L-1). The applications of 25 μM L-1 of ZnSO4 and 50 μM L-1 of Zn-EDTA for both production cycles were the most effective in increasing the content of this element in the bean seed cowpea, determining 1.14 and 0.93 times more zinc respectively, compared to the control. The yield, in cycle 1, was decreased by 53.8 and 20.3% by applying 50 μM L-1 of ZnSO4 and 25 μM L-1 of Zn-EDTA, respectively. The addition of 50 μM L-1 of ZnSO4 and 25 μM L-1 of Zn-EDTA, in cycle 2, increased the yield by 16.7 and 37.3%, respectively, compared to the control. The best treatments to biofortify cowpea beans were 25 μM L-1 of ZnSO4 and 50 μM L-1 of Zn-EDTA for both production cycles. <![CDATA[Growth of tomato seedlings (<em>Solanum lycopersicum</em> L.) treated with vermicompost humate]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804187&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El humato de vermicompost es un estimulante que mejora la calidad y productividad de los cultivos y permite eliminar total o parcialmente los fertilizantes químicos contribuyendo a la agricultura orgánica, ecológica y sustentable. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de diferentes concentraciones de humato de vermicompost (1/10, 1/20, 1/30 v/v y un control -agua destilada-) en el crecimiento de plántulas de Solanum lycopersicum cultivadas en suelos afectados por salinidad. El experimento se realizó utilizando un diseño completamente al azar con cuatro repeticiones por tratamiento de 40 plántulas cada una. A los 24 días después del trasplante, se midió altura de plántulas, diámetro de tallo, número de hojas, peso fresco y seco de parte aérea y de raíz. Los resultados mostraron diferencias significativas entre tratamientos y todas las variables mostraron valores superiores en la dilución de 1/30 (v/v), seguido de las diluciones 1/20 y 1/10, mostrando valores inferiores en el control. El valor porcentual de incremento en la dilución de 1/30 respecto al control fue de 61, 68, 63, 50, 19, 30, 56 y 27 para altura, diámetro de tallo, longitud de raíz, número de hojas, peso fresco de raíz, peso seco de raíz, peso fresco de parte aérea y peso seco de parte aérea, respectivamente.<hr/>Abstract The humate of vermicompost is a stimulant that improves the quality and productivity of crops and allows the total or partial elimination of chemical fertilizers, contributing to organic, ecological and sustainable agriculture. The objective of this study was to evaluate the effect of different concentrations of vermicompost humates (1/10, 1/20, 1/30 v/v and a control-distilled water-) on the growth of Solanum lycopersicum seedlings grown on affected soils by salinity. The experiment was carried out using a completely randomized design with four repetitions per treatment of 40 seedlings each. At 24 days after transplantation, height of seedlings, stem diameter, number of leaves, fresh and dry weight of aerial part and root were measured. The results showed significant differences between treatments and all the variables showed higher values in the dilution of 1/30 (v/v), followed by the dilutions 1/20 and 1/10, showing lower values in the control. The percentage value of increase in the dilution of 1/30 with respect to the control was 61, 68, 63, 50, 19, 30, 56 and 27 for height, stem diameter, root length, number of leaves, fresh weight of root, dry weight of root, fresh weight of aerial part and dry weight of aerial part, respectively. <![CDATA[Age, benefit and gibberellic acid affect the germination and production of piquín pepper plant]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804199&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Para obtener semillas de chile piquín o silvestre, la forma de colectar o producir, la técnica de extracción, la selección, el empaque, la forma y tiempo de almacenamiento y el acondicionamiento previo a la siembra, afectan la germinación y viabilidad de la semilla y la producción de plántulas. Lo anterior sumado a la latencia natural, representan un obstáculo importante para la domesticación y producción comercial de esta especie. Por lo anterior, el objetivo de este estudio fue evaluar la germinación y la producción de plántulas en relación a la edad, el beneficio y acondicionamiento previo a la siembra. Se utilizaron semillas de frutos rojos frescos de un ecotipo de la región de Linares, Nuevo León, México de 0, 2, 4 y 12 meses de edad después de extraída. El beneficio consistió en secar la semilla con aire forzado hasta 9% de humedad, uniformizar por peso, empacar en bolsa de polietileno aluminizado y sellada herméticamente y almacenar a 15 °C. El acondicionamiento fue inmersión con ácido giberélico a 5 000 mg L-1 por 12 h antes de la siembra. Se evaluó germinación, velocidad de hidratación, tinción con tetrazolio y producción de plántula. Los resultados muestran que las semillas recién cosechadas no germinan por inmadurez del embrión; después de dos meses de reposo la semilla germina, el beneficio mantiene su viabilidad por más de un año, el acondicionamiento con ácido giberélico previo a la siembra, aumenta el porcentaje de germinación y la producción de plántulas.<hr/>Abstract To obtain pepper or wild pepper seeds, the way of collecting or producing, the extraction technique, the selection, the packing, the form and time of storage and the conditioning prior to sowing, affect the germination and viability of the seed and the production of seedlings. The above, added to the natural latency, represent an important obstacle for the domestication and commercial production of this species. Therefore, the objective of this study was to evaluate germination and seedling production in relation to age, benefit and conditioning prior to sowing. Seeds of fresh red fruits of an ecotype of the region of Linares, Nuevo León, Mexico of 0, 2, 4 and 12 months of age after extraction were used. The benefit consisted of drying the seed with forced air up to 9% humidity, standardize by weight, pack in aluminized polyethylene bag and hermetically sealed and store at 15 °C. The conditioning was immersed with gibberellic acid at 5 000 mgL-1 for 12 h before planting. Germination, hydration rate, tetrazolium staining and seedling production were evaluated. The results show that the newly harvested seeds do not germinate due to immaturity of the embryo; after two months of rest the seed germinates, the benefit maintains its viability for more than a year, conditioning with gibberellic acid prior to sowing, increases the percentage of germination and the production of seedlings. <![CDATA[Effect of elicitors of natural origin on tomato plants subjected to biotic stress]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804212&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Los elicitores son sustancias de diversas fuentes tanto inorgánicos como orgánicos que pueden inducir efectos fisiológicos y cambios como la activación de respuestas defensivas y la acumulación de fitoalexinas en el organismo al cual son aplicados, por lo cual, el objetivo de esta investigación fue conocer el efecto de la aplicación de dos elicitores de origen natural sobre el vigor de plantas y la calidad de frutos de tomate en condiciones de estrés biótico causado por Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL). Los elicitores de origen natural (E1 y E2) se aplicaron a los 7, 15 y 56 ddt (días después del trasplante); la inoculación del FOL se realizó a los 19 ddt, usando una concentración de 1×106 esporas mL-1. El vigor en las plantas consistió en medir: la incidencia y severidad de la enfermedad, unidades SPAD, conductancia estomática durante el desarrollo de las plantas, altura, peso seco total y rendimiento; así como el pH, sólidos solubles, firmeza y el contenido de vitamina C en los frutos. La aplicación de los elicitores disminuyó la severidad de los síntomas de la enfermedad. El elicitor E2 incrementó la altura de las plantas tratadas, la acumulación de biomasa y evitó la reducción en el rendimiento, también disminuyo el contenido de sólidos solubles en los frutos. Se concluye que la aplicación de elicitores de origen natural provenientes de extractos de plantas tuvo un efecto positivo sobre el vigor de las plantas de tomate inoculadas con FOL al incrementar la altura y la acumulación de biomasa total, además de que se modificaron algunas variables de calidad del fruto.<hr/>Abstract The elicitors are substances from various inorganic and organic sources that can induce physiological effects and changes such as the activation of defensive responses and the accumulation of phytoalexins in the organism to which they are applied, therefore, the objective of this investigation was to know the effect of the application of two elicitors of natural origin on the vigor of plants and the quality of tomato fruits in conditions of biotic stress caused by Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL). Elicitors of natural origin (E1 and E2) were applied at 7, 15 and 56 ddt (days after transplantation); FOL inoculation was performed at 19 ddt, using a concentration of 1 × 106 spores mL-1. The vigor in the plants consisted of measuring: the incidence and severity of the disease, SPAD units, stomatal conductance during the development of the plants, height, total dry weight and yield; as well as the pH, soluble solids, firmness and vitamin C content in the fruits. The application of the elicitors decreased the severity of the symptoms of the disease. The elicitor E2 increased the height of the treated plants, the accumulation of biomass and avoided the reduction in yield, also decreased the content of soluble solids in the fruits. It is concluded that the application of elicitors of natural origin from plant extracts had a positive effect on the vigor of the tomato plants inoculated with FOL by increasing the height and accumulation of total biomass, in addition to that some quality variables were modified of the fruit. <![CDATA[Effect of microcapsules of <em>Pseudomonas putida</em> on growth and yield of red pepper]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804223&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El aprovechamiento de microorganismos benéficos como las rizobacterias puede constituir una alternativa para promover el crecimiento vegetal, la productividad de las plantas y mejorar la fertilidad del suelo; además, de no contaminar al medio ambiente, ser de fácil aplicación y bajo costo. El objetivo del presente trabajo fue evaluar el efecto de la inoculación de microcápsulas y cultivo líquido de tres cepas de Pseudomonas putida sobre el crecimiento y rendimiento de pimiento morrón en invernadero. Se utilizaron las cepas FA-8, FA-56 y FA-60 de P. putida de forma individual y combinada, las cuales se inocularon de forma directa sobre la raíz mediante microcápsulas y suspensión líquida. El experimento se realizó en un invernadero con un arreglo de bloques al azar con nueve tratamientos y cuatro repeticiones. Los resultados indican diferencias significativas entre la incorporación de microcápsulas y cultivo líquido de rizobacterias en las plantas de pimiento morrón var. California Wonder, destacando las microcápsulas de la cepa FA-56 con incrementos significativos en altura, volumen radical, biomasa seca, rendimiento de fruto, contenido de sólidos solubles (°Brix) y UFC. La inmovilización de células de P. putida mediante microcápsulas les confiere protección y liberación paulatina, mejorando la adhesión y colonización de las rizobacterias sobre las raíces, induciendo mejor efecto en la promoción del crecimiento y productividad de las plantas de pimiento morrón, lo que puede ser una alternativa viable como biofertilizante para la producción sostenible del cultivo.<hr/>Abstract The use of beneficial microorganisms such as rhizobacteria can be an alternative to promote plant growth, plant productivity and improve soil fertility; in addition, not to contaminate the environment, be easy to apply and low cost. The objective of the present work was to evaluate the effect of the inoculation of microcapsules and liquid culture of three strains of Pseudomonas putida on the growth and yield of red pepper in greenhouse. Strains FA-8, FA-56 and FA-60 of P. putida were used individually and in combination, which were inoculated directly onto the root by means of microcapsules and liquid suspension. The experiment was carried out in a greenhouse with a randomized block arrangement with nine treatments and four repetitions. The results indicate significant differences between the incorporation of microcapsules and liquid culture of rhizobacteria in the plants of red pepper var. California Wonder, highlighting the microcapsules of strain FA-56 with significant increases in height, root volume, dry biomass, fruit yield, soluble solids content (°Brix) and CFU. The immobilization of P. putida cells by means of microcapsules gives them protection and gradual release, improving the adhesion and colonization of the rhizobacteria on the roots, inducing better effect in the promotion of the growth and productivity of the red pepper plants, which can be a viable alternative as biofertilizer for the sustainable production of the crop. <![CDATA[Effect of direct sowing on soil properties and irrigation water use in maize in Sinaloa, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804235&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Sinaloa es el principal productor de maíz a nivel nacional; sin embargo, la labranza excesiva y la práctica del monocultivo de maíz por más de 30 años, han ocasionado pérdida de fertilidad del suelo, menor retención de agua e incremento de costos de producción. Con el fin de evaluar el efecto del sistema de siembra directa (SD) en las propiedades físico-químicas del suelo y en la eficiencia en el uso del agua del cultivo de maíz, se realizó un estudio en el norte de Sinaloa, México durante tres ciclos agrícolas bajo riego por aspersión (pivote central), donde se establecieron los tratamientos 1) SD; y 2) labranza convencional de la región (LC) en 0.5 ha cada uno. Las propiedades del suelo evaluadas fueron materia orgánica (MO), densidad aparente (Da), porosidad total (E), pH y conductividad eléctrica (CE). Además, se instalaron dos estaciones fijas con sensores a tres profundidades del perfil (30, 60 y 90 cm) para medir la humedad aprovechable (HA) y temperatura del suelo (Ts). Los resultados mostraron que en el tercer ciclo la materia orgánica alcanzó un valor de 1.47% en SD, mientras que en LC se mantuvo 1%, el pH y la CE mostraron ligera disminución. Se observó también en SD mayor estabilidad de la humedad en el perfil del suelo, con un incremento del 4.62% de HA y una reducción de 1oC de Ts, lo cual permitió eliminar un riego de auxilio que representa un ahorro de 800 m3 ha-1. La eliminación de este riego, las labores de preparación del suelo y control de malezas redujeron 20% los costos de producción.<hr/>Abstract Sinaloa is the main producer of corn nationwide, however, excessive tillage and the practice of monoculture corn for more than 30 years, have caused loss of soil fertility, lower water retention and increased production costs. In order to evaluate the effect of the direct seeding system (SD) on the physical-chemical properties of the soil and on the water use efficiency of the corn crop, a study was conducted in the north of Sinaloa, Mexico for three years’ agricultural cycles under sprinkler irrigation (central pivot), where the treatments were established 1) SD; and 2) conventional tillage of the region (LC) in 0.5 ha each. The properties of the soil evaluated were organic matter (MO), bulk density (Da), total porosity (E), pH and electrical conductivity (CE). In addition, two fixed stations with sensors were installed at three depths of the profile (30, 60 and 90 cm) to measure the behavior of usable humidity (HA) and soil temperature (Ts). The results showed that in the third cycle the organic matter reached a value of 1.47% in SD, while in LC it remained 1%, the pH and the CE showed slight decrease. It was also observed in SD greater stability of humidity in the soil profile, with an increase of 4.62% of HA and a reduction of 1 oC of Ts, which allowed to eliminate an irrigation of relief that represents a saving of 800 m3 ha-1. The elimination of this irrigation and the work of preparing the land and controlling weeds reduced production costs by 20%. <![CDATA[Potassium in the nutraceutical quality of hydroponic cucumber fruits]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804245&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El incremento de la concentración de compuestos fitoquímicos con propiedades antioxidantes en los cultivos hortofrutícolas es una práctica agronómica que recientemente ha tomado importancia debido a que el consumo de compuestos bioactivos antioxidantes está relacionada con la reducción y prevención de enfermedades crónicas degenerativas. El objetivo del presente estudio fue determinar el efecto de concentración de potasio (7, 9, 11, 13 y 15 mM) en la solución nutritiva sobre el contenido nutracéutico de frutos de pepino desarrollado en condiciones hidropónicas. La calidad nutracéutica del fruto fue determinada mediante el contenido de compuestos fenólicos y flavonoides totales, y la capacidad antioxidante in vitro. La mejor calidad nutraceutica en frutos de pepino fue obtenida con la mayor dosis de potasio en la solución nutritiva. La calidad nutracéutica de frutos de pepino hidropónico es factible de mejorarse mediante el incremento del aporte de potasio proporcionado en la solución nutritiva. Esta práctica agronómica representa una alternativa para aumentar el contenido fitoquimico y calidad nutraceutica de frutos de pepino.<hr/>Abstract The increase in the concentration of phytochemical compounds with antioxidant properties in horticultural crops is an agronomic practice that has recently become important because the consumption of bioactive antioxidant compounds is related to the reduction and prevention of chronic degenerative diseases. The objective of the present study was to determine the effect of potassium concentration (7, 9, 11, 13 and 15 mM) in the nutrient solution on the nutraceutical content of cucumber fruits developed under hydroponic conditions. The nutraceutical quality of the fruit was determined by the content of phenolic compounds and total flavonoids, and the antioxidant capacity in vitro. The best nutraceutical quality in cucumber fruits was obtained with the highest dose of potassium in the nutrient solution. The nutraceutical quality of hydroponic cucumber fruits is feasible to be improved by increasing the amount of potassium provided in the nutrient solution. This agronomic practice represents an alternative to increase the phytochemical content and nutraceutical quality of cucumber fruits. <![CDATA[Evaluation of the <em>in vitro</em> antibacterial activity of essential oils of oregano and thyme against <em>Ralstonia solanacearum</em>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804251&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Ralstonia solanacearum (Rs), es una bacteria fitopatógena de gran importancia a nivel mundial conocida por provocar la enfermedad de la marchitez bacteriana. Esta es una enfermedad que devasta numerosos cultivos, entre ellos se encuentra la papa. Con el propósito de encontrar una alternativa natural para controlar la bacteria Rs, se evaluó el poder bactericida de los aceites esenciales de orégano (Thymus vulgaris) y tomillo (Lippia graveolens). La técnica utilizada para el análisis de la actividad antibacteriana fue la difusión en agar, utilizando discos de papel filtro estériles, se evaluaron 3 diferentes diluciones (1:1, 1:5 y 1:10) y se colocaron 7.5, 10 y 15 μl de cada una de las concentraciones de los aceites. Se utilizó alcohol al 70% en uno de los discos de papel filtro como control negativo. Además, se utilizó como control positivo un disco de estreptomicina (10 μg disco-1) y otro de ampicilina (10 μg disco-1). Se utilizó medio de cultivo agar dextrosa y papa previamente inoculado con la cepa en estudio. Después de la incubación, se midieron los halos de inhibición del crecimiento bacteriano en milímetros. Los análisis fueron por triplicado. Los aceites esenciales de orégano y tomillo mostraron efectos inhibitorios sobre el crecimiento de Rs en la dilución 1:1 que resulto ser más efectiva que el resto de las diluciones evaluadas, y la cantidad aplicada más efectiva fue de 15 μl de aceite esencial de orégano y tomillo en comparación de los antibióticos utilizados. Los aceites esenciales se podrían considerar como una alternativa para el control de Rs en plantas.<hr/>Abstract Ralstonia solanacearum (Rs), is a phytopathogenic bacterium of great importance worldwide known to cause the disease of bacterial wilt. This is a disease that devastates many crops, among them the potato. In order to find a natural alternative to control the Rs bacteria, the bactericidal power of the essential oils of oregano (Thymus vulgaris) and thyme (Lippia graveolens) was evaluated. The technique used for the analysis of the antibacterial activity was diffusion in agar, using sterile filter paper disks, 3 different dilutions were evaluated (1:1, 1:5 and 1:10) and 7.5, 10 and 15 μl were placed of each of the concentrations of the oils. The 70% alcohol was used in one of the filter paper discs as a negative control. In addition, a streptomycin (10 μg disc-1) and ampicillin (10 μg disc-1) were used as positive control. Dextrose agar medium and potato previously inoculated with the strain under study were used. After incubation, the halos of inhibition of bacterial growth were measured in millimeters. The analyzes were in triplicate. The essential oils of oregano and thyme showed inhibitory effects on the growth of Rs in the 1:1 dilution that turned out to be more effective than the rest of the dilutions evaluated, and the most effective amount applied was 15 μl of oregano essential oil and thyme compared the antibiotics used. Essential oils could be considered as an alternative for the control of Rs in plants. <![CDATA[Chemical and organic fertilization in the production of watermelon in northern Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804263&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En el presente estudio se evaluó el efecto de la fertilización con estiércol bovino solarizado y vermicompost a diferentes niveles en el cultivo de sandía variedad PEACOCK WR124. Se utilizó un sistema de riego por cintilla. Los factores de estudio fueron el estiércol bovino (FE) y vermicompost (FV) en diferentes niveles. En el caso del FE: 0, 40, 60, 80 t ha-1, fertilización qímica (FQ) 120-60 y para FV: 0, 3, 6, 9 t ha-1. Se utilizó un diseño experimental de bloques al azar con arreglo en franjas con tres repeticiones. Las variables de suelo estudiadas fueron: conductividad eléctrica, pH, materia orgánica y nitratos en tres profundidades (0 a 15, 15 a 30 y 30 a 45 cm). Se evaluó el rendimiento y sólidos solubles totales en fruto. Los valores mayores de materia orgánica (3.23%) y nitratos (39.71 mg kg-1), se presentaron en la profundidad de 0 a 15 cm, correspondientes al tratamiento de 80 t ha-1 de estiércol bovino solarizado y 9 t ha-1 de vermicompost, mostrando un incremento por efecto de la interacción de los abonos orgánicos. Se encontró diferencia estadística significativa en CE y pH del suelo. Los mejores rendimientos se asociaron al tratamiento de vermicompost de 3 t ha-1 con el tratamiento químico, con rendimiento de 32 t ha-1.<hr/>Abstract In the present study, the effect of fertilization with solarized bovine manure and vermicompost at different levels in the watermelon crop variety PEACOCK WR124 was evaluated. A watering system was used. The study factors were bovine manure (FE) and vermicompost (FV) at different levels. In the case of FE: 0, 40, 60, 80 t ha-1, chemical fertilization (FQ) 120-60 and for FV: 0, 3, 6, 9 t ha-1. An experimental block design was used randomly with arrangement in stripes with three repetitions. The soil variables studied were: electrical conductivity, pH, organic matter and nitrates at three depths (0 to 15, 15 to 30 and 30 to 45 cm). The yield and total soluble solids in fruit were evaluated. The highest values of organic matter (3.23%) and nitrates (39.71 mg kg-1) were found in the depth from 0 to 15 cm, corresponding to the treatment of 80 t ha-1 of solarized bovine manure and 9 t ha-1 of vermicompost, showing an increase due to the interaction of organic fertilizers. Significant statistical difference was found in CE and soil pH. The best yields were associated with the treatment of vermicompost of 3 t ha-1 with the chemical treatment, with a yield of 32 t ha-1. <![CDATA[Importance of potassium and ringing in the performance and quality of litchi fruit]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804277&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El litchi (Litchi chinensis Sonn) es una fruta demandada internacionalmente, cultivada en varios estados de México con precios rentables, aunque con bajos rendimientos. El objetivo de la investigación fue determinar el efecto del potasio y del anillado en el rendimiento y calidad del fruto del litchi cv Brewster. Se estableció un experimento en bloques completamente al azar, con arreglo factorial 3 x 2 con 10 repeticiones. El factor A consistió en tres niveles de potasio (300, 600, 900 g árbol-1). El factor B en dos niveles de anillado en las ramas (ausencia y presencia), por lo que se evaluaron seis tratamientos resultantes. Los resultados indican que los factores A y B, así como su interacción, son determinante para incrementar el rendimiento, aunque afectan poco a la calidad del fruto. Los niveles del factor A y B que tienen mayor efecto sobre el rendimiento, son 900 g de potasio y la presencia del anillado respectivamente, por lo que el tratamiento seis que combina ambos factores, registra el mayor rendimiento. Las dosis bajas de potasio producen bajos rendimientos, mientras que el anillado por sí solo lo duplica. Los factores A y B presentan efectos individuales para las variables pérdida de peso (PPF) y pH del fruto, aunque el efecto de la interacción solo se presenta para el pH. Se concluye que el aporte de 900 g árbol-1 de potasio y el anillado en arboles de litchi, individualmente y combinado afectan positivamente el rendimiento y poco a la calidad del fruto.<hr/>Abstract The litchi (Litchi chinensis Sonn) is an internationally demanded fruit, grown in several states of Mexico with profitable prices, although with low yields. The objective of the research was to determine the effect of potassium and ringing on the yield and quality of the litchi cv Brewster fruit. A completely random block experiment was established, with a 3 x 2 factorial arrangement with 10 repetitions. Factor A consisted of three levels of potassium (300, 600, 900 g tree-1). Factor B in two levels of banding in the branches (absence and presence), so that six resulting treatments were evaluated. The results indicate that the factors A and B, as well as their interaction, are determinant to increase the yield, although they affect little to the quality of the fruit. The levels of factor A and B that have the greatest effect on the yield, are 900 g of potassium and the presence of ringing respectively, so treatment six that combines both factors, records the highest performance. Low doses of potassium produce low yields, while ringing alone doubles it. The factors A and B present individual effects for the variables weight loss (PPF) and pH of the fruit, although the effect of the interaction only occurs for the pH. It is concluded that the contribution of 900 g tree-1 of potassium and the ringed in litchi trees, individually and combined positively affect the yield and little to the quality of the fruit. <![CDATA[Inoculation of nitrogen-fixing halobacteria in the contribution to tolerance to salt stress in bean tepary]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804289&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El frijol tepary tolerante a la sequía (Phaseolus acutifolius A. Gray) es un cultivo microbiológicamente inexplorado en regiones áridas de México donde se consume como fuente de proteína dietética. Sin embargo, la salinidad del suelo dificulta la productividad de este cultivo. El aislamiento de bacterias fijadoras de nitrógeno halotolerantes específicas (BFN) podría ser una práctica novedosa para mejorar la tolerancia a la sal y mejorar la productividad de los cultivos. En el presente estudio, se aislaron 24 BFN de semillas de tres ecotipos de tepary expuestos a altas salinidades (0, 0.25 y 0.5 M de NaCl) in vitro. Se caracterizaron cepas halotolerantes fijadoras de Nitrógeno. Entre los aislados halotolerantes, sólo uno mostró alta actividad nitrogenada de 6.97 ±1.1 nmol de cultivo h-1. A partir del análisis 16S de rRNA, el microorganismo halotolerante exhibió una homología de secuencia de 99% con la bacteria conocida Bacillus amyloliquefaciens. Los resultados muestran que la inoculación con el aislado halotolerante identificado, tuvo efectos estimulantes sobre los parámetros de crecimiento, germinación de semillas, emergencia de semillas, longitud de brotes, longitud de raíz, biomasa, clorofila foliar y contenido de proteínas, cenizas y fibras brutas.<hr/>Abstract Drought tolerant tepary bean (Phaseolus acutifolius A. Gray) is a microbiologically unexplored culture in arid regions of Mexico where it is consumed as a source of dietary protein. However, soil salinity hinders the productivity of this crop. The isolation of specific halotolerant nitrogen-fixing bacteria (BFN) could be a novel practice to improve salt tolerance and improve crop productivity. In the present study, 24 BFN were isolated from seeds of three tepary ecotypes exposed to high salinities (0, 0.25 and 0.5 M NaCl) in vitro. Nitrogen-fixing halotolerant strains were characterized. Among the halotolerant isolates, only one showed high nitrogenous activity of 6.97 ±1.1 nmol of culture h-1. From the 16S analysis of rRNA, the halotolerant microorganism exhibited 99% sequence homology with the known bacterium Bacillus amyloliquefaciens. The results show that the inoculation with the identified halotolerant isolate had stimulating effects on growth parameters, seed germination, seed emergence, shoot length, root length, biomass, foliar chlorophyll and protein content, ash and crude fibers. <![CDATA[The application of citric acid increases the quality and antioxidant capacity of lentil sprouts]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804301&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El contenido de compuestos antioxidantes en germinados de lenteja se relaciona con la prevención y el tratamiento de enfermedades degenerativas. Este tipo de compuestos podrían incrementarse por la aplicación de elicitores como el ácido cítrico, el cual promueve la sintésis de compuestos derivados de los fenilpropanoides y activa cascada de señalización que incrementan la actividad antioxidante. El objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de la aplicación por aspersión de ácido cítrico (0, 10-2, 10-3, 10-4 y 10-5 M) en el contenido de compuestos fenólicos totales, flavonoides totales, capacidad antioxidante total de germinados de lenteja. Se utilizó un diseño completamente al azar con seis repeticiones de tratamiento. Los resultados mostraron que el ácido cítrico incremento significativamente los compuestos fenólicos y flavonoides totales. El valor más alto de compuestos fenólicos y flavonoides se obtuvo con el tratamiento 10-2 M de ácido cítrico con 185.5, 150 mg 100 g-1 peso fresco respectivamente. Igualmente, la capacidad antioxidante fue mayor con el mismo tratamiento (10-2 M), lo cual concuerda con los resultados de correlación obtenidos que indican que la capacidad antioxidante se debe en 86 y 78% a los compuestos fenólicos y flavonoides, respectivamente. Se concluye que la aplicación de concentraciones molares de moléculas inductoras del metabolismo secundario durante la etapa de desarrollo de germinados es un método útil y efectivo para estimular la biosíntesis de fitoquímicos bioactivos y mejorar la capacidad antioxidante de este tipo de alimento.<hr/>Abstract The content of antioxidant compounds in lentil sprouts is related to the prevention and treatment of degenerative diseases. This type of compounds could be increased by the application of elicitors such as citric acid, which promotes the synthesis of compounds derived from phenylpropanoids and activates signaling cascade that increase antioxidant activity. The objective of the present investigation was to evaluate the effect of the spray application of citric acid (0, 10-2, 10-3, 10-4 and 10-5 M) on the content of total phenolic compounds, total flavonoids, capacity total antioxidant of lentil sprouts. A completely randomized design with six repetitions of treatment was used. The results showed that citric acid significantly increased phenolic compounds and total flavonoids. The highest value of phenolic compounds and flavonoids was obtained with the 10-2 M treatment of citric acid with 185.5, 150 mg 100 g-1 fresh weight respectively. Likewise, the antioxidant capacity was greater with the same treatment (10-2 M), which agrees with the correlation results obtained that indicate that the antioxidant capacity is due in 86 and 78% to the phenolic and flavonoid compounds, respectively. It is concluded that the application of molar concentrations of molecules that induce secondary metabolism during the stage of germinating development is a useful and effective method to stimulate the biosynthesis of bioactive phytochemicals and improve the antioxidant capacity of this type of food. <![CDATA[Antagonistic potential of bacteria and marine yeasts for the control of phytopathogenic fungi]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804311&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La aplicación de fungicidas sintéticos es una práctica común en el control de hongos fitopatógenos. Sin embargo, su uso de manera indiscriminada ha traído problemas para la salud humana, animal, medio ambiente y ha generado resistencia en los fitopatógenos. En la búsqueda de alternativas, el control biológico usando microorganismos puede ser una opción eficiente al uso de fungicidas sintéticos. Aunque bacterias y levaduras aisladas de suelo y plantas han sido evaluadas como agentes de control biológico, la búsqueda de nuevos antagonistas continúa. La microflora oceánica puede ser una opción para la selección de nuevos agentes antagonistas. El objetivo de este estudio fue evaluar el potencial antagónico de diferentes bacterias (Stenotrophomonas rhizophila, Bacillus amyloliquefaciens y B. subtilis) y levaduras (Debaryomyces hansenii, Cryptococcus diffluens y Rhodotorula minuta) aisladas previamente de una laguna hiperhialina contra 13 hongos fitopatógenos de importancia agronómica. Los resultados muestran que diferentes cepas de la bacteria S. rhizophila fueron las que ejercieron mayor inhibición sobre la germinación de esporas y crecimiento micelial de todos los hongos fitopatógenos, superando a los tratamientos con fungicidas sintéticos. Dentro de las levaduras destacaron las cepas de D. hansenii. De acuerdo con su capacidad antagónica, los microorganismos marinos pueden ser una opción para el manejo de enfermedades ocasionadas por hongos fitopatógenos.<hr/>Abstract The application of synthetic fungicides is a common practice in the control of phytopathogenic fungi. However, its use indiscriminately has brought problems to human, animal and environmental health and has generated resistance in phytopathogens. In the search for alternatives, biological control using microorganisms can be an efficient option to the use of synthetic fungicides. Although bacteria and yeasts isolated from soil and plants have been evaluated as biological control agents, the search for new antagonists continues. The oceanic microflora can be an option for the selection of new antagonistic agents. The objective of this study was to evaluate the antagonistic potential of different bacteria (Stenotrophomonas rhizophila, Bacillus amyloliquefaciens and B. subtilis) and yeasts (Debaryomyces hansenii, Cryptococcus diffluens and Rhodotorula minuta) previously isolated from a hyperhialin lagoon against 13 phytopathogenic fungi of agronomic importance. The results show that different strains of the S. rhizophila bacterium were those that exerted greater inhibition on spore germination and mycelial growth of all the phytopathogenic fungi, surpassing the treatments with synthetic fungicides. Among the yeasts, the strains of D. hansenii stood out. According to their antagonistic capacity, marine microorganisms can be an option for the management of diseases caused by phytopathogenic fungi. <![CDATA[Potential of five legume species as green manure in the highland area of San Luis Potosí, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804323&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Los abonos verdes (AV) son una alternativa para mejorar la fertilidad y conservación de suelos agrícolas en zonas semiáridas. Por tal motivo, se evaluó el potencial de cinco especies de leguminosas como AV en el altiplano de San Luis Potosí, México. Las especies de estudio fueron: 1) frijol dolichos negro (Lablab purpureos); 2) frijol dolichos café (Lablab purpureos); 3) frijol dolichos rojo (Lablab purpureos); 4) frijol yorimón (Vigna unguiculata); y 5) garbanzo (Cicer arietinum). El ensayo se realizó bajo un diseño de bloques al azar con tres repeticiones. En la etapa de floración de cada especie se realizó la evaluación. Las variables que se midieron fueron: biomasa, captura de carbono, huella de carbono, nitrógeno en planta y relación C/N. Los resultados indican que Dolichos rojo fue la más sobresaliente en producción de biomasa (6.5 t ha-1), captura de carbono (2.97 t ha-1) y huella de carbono (-4.3 t ha-1). Cicer arietinum sobresalió en concentrar N en sus tejidos (2.03, 1.47 y 1.87% en parte aérea, raíz y planta completa) y podría aportar al suelo hasta 83 kg ha-1 N. Cicer sp., tuvo la más baja relación C/N con 24.12, con lo que tendría una mineralización más rápida que las demás especies. Como conclusión, las cinco especies tienen potencial para usarse como AV en la zona de estudio y son una alternativa importante para mejorar los suelos agrícolas y el medio ambiente.<hr/>Abstract The green fertilizers (AV) are an alternative to improve the fertility and conservation of agricultural soils in semi-arid zones. For this reason, the potential of five legume species as AV in the highlands of San Luis Potosi, Mexico was evaluated. The study species were: 1) black dolichos beans (Lablab purpureos); 2) beans brown dolichos (Lablab purpureos); 3) red dolichos beans (Lablab purpureos); 4) yorimon bean (Vigna unguiculata); and 5) chickpea (Cicer arietinum). The trial was carried out under a randomized block design with three repetitions. In the stage of flowering of each species the evaluation was carried out. The variables that were measured were: biomass, carbon capture, carbon footprint, nitrogen in plant and C/N ratio. The results indicate that Dolichos red was the most outstanding in biomass production (6.5 t ha-1), carbon capture (2.97 t ha-1) and carbon footprint (-4.3 t ha-1). Cicer arietinum excelled in concentrating N in its tissues (2.03, 1.47 and 1.87% in aerial part, root and whole plant) and could contribute to the soil up to 83 kg ha-1 N. Cicer sp., Had the lowest C/N ratio with 24.12, which would have a faster mineralization than the other species. In conclusion, the five species have the potential to be used as AV in the study area and are an important alternative to improve agricultural soils and the environment. <![CDATA[Productivity of fodder maize genotypes under organic fertilization and physical-chemical soil properties]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804331&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La comarca lagunera es la principal región de explotación ganadera de bovino de leche en todo el país, proceso que demanda grandes cantidades de forraje de calidad. Por ello, el presente trabajo tuvo como objetivo evaluar la producción de forraje en base seca de tres híbridos de maíz forrajero, utilizando diferentes cantidades de vermicomposta y estiércol bovino para su fertilización, así como evaluar el efecto de estos tratamientos en las propiedades físico-químicas del suelo. Bajo fertilización orgánica, se probaron los híbridos HT 6806Y, de ABT; DAS2306, de Dow Agrosciences y RX717, de Asgrow. El experimento se estableció en la Facultad de Agricultura y Zootecnia de la Universidad Juárez del Estado de Durango. Se usó un diseño bloques al azar en parcelas divididas, con tres repeticiones. El experimento se realizó en primavera-verano de 2014. En el análisis de comparación de medias el híbrido HT6806Y demostró ser superior (p≤ 0.05) con una producción de 69.91 t ha-1 de forraje verde, bajo el tratamiento T3 (160 t ha-1 de estiércol solarizado con 3 t ha-1 de vermicomposta); por otro lado, los tres híbridos mostraron buena respuesta a la fertilización orgánica, ya que todos obtuvieron producciones aceptables de materia seca de 25.89 t ha-1 (HT6806Y), 26.04 t ha-1 (RX717) y 25.33 t ha-1 (DAS2306). Las mezclas de fuentes de nitrógeno probadas en este estudio resultaron ser una alternativa que compiten con las fuentes sintéticas de nitrógeno, mejorando algunas variables de rendimiento y calidad de forrajes.<hr/>Abstract The Lagunera region is the main region of dairy cattle exploitation in the whole country, a process that demands large quantities of forage of the highest quality. Therefore, the objective of this work was to evaluate the forage production on dry basis of three forage corn hybrids, using different amounts of vermicompost and bovine manure for fertilization, as well as to evaluate the effect of these treatments on the physico-chemical properties ground. Under organic fertilization, HT 6806Y, ABT hybrids were tested; DAS2306, from Dow Agrosciences and RX717, from Asgrow. The experiment was established in the Faculty of Agriculture and Zootechnics of the Juarez University of the state of Durango. A randomized blocks design was used in split plots, with three repetitions. The experiment was carried out in the spring-summer cycle of 2014. In the comparison analysis of means the hybrid HT6806Y proved to be superior (p≤ 0.05) with a production of 69.91 t ha-1 of green forage, under the treatment T3 (160 t ha-1 of solarized manure with 3 t ha-1 of vermicompost); on the other hand, the three hybrids showed a good response to organic fertilization, since they all obtained acceptable productions of dry matter of 25.89 t ha-1 (HT6806Y), 26.04 t ha-1 (RX717) and 25.33 t ha-1 (DAS2306). The mixtures of nitrogen sources tested in this study turned out to be a good alternative that competes with the synthetic sources of nitrogen, improving some variables of yield and quality of the forages. <![CDATA[Proportion of drainage of the nutritive solution in the yield and quality of tomato in hydroponics]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804343&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La limitada disponibilidad de agua que cada vez es más severa a nivel mundial, exige un uso más eficiente del agua en la producción agrícola. Los sistemas hidropónicos cerrados hacen un uso más eficiente del agua, donde la solución nutritiva excedente es recuperada, regenerada y reusada en el mismo cultivo. El objetivo de este trabajo de investigación fue conocer los efectos en producción y calidad de frutos con seis porcentajes de drenaje (%D): 25, 30, 40, 45, 55 y 60%D de la solución nutritiva en un cultivo de tomate. Se usaron macetas con sustrato perlita fina previamente utilizado. La investigación se realizó en el año 2016 en la Unidad Académica de Agronomía de la Universidad Autónoma de Zacatecas. Se midió el número, tamaño, peso y rendimiento de frutos, productividad del agua y la calidad de los frutos (conductividad eléctrica, potencial de Hidrógeno, sólidos solubles, acidez e índice de madurez en zumo) en dos etapas de la producción. Hubo diferencia significativa en rendimiento y calidad para los tratamientos 3 y 4 y 1 y 2 respectivamente. Con %D de 40% se obtuvo mayor rendimiento, pero con 25% de drenaje se aumentó el contenido de sales y azúcares en fruto y se obtiene la mayor productividad con respecto a los demás porcentajes.<hr/>Abstract The limited availability of water, which is becoming more and more severe worldwide, demands a more efficient use of water in agricultural production. The closed hydroponic systems make a more efficient use of water, where the surplus nutrient solution is recovered, regenerated and reused in the same crop. The objective of this research was to know the effects on production and fruit quality with six percentages of drainage (%D): 25, 30, 40, 45, 55 and 60% D of the nutrient solution in a tomato crop. Pots with a fine pearlite substrate previously used were used. The research was carried out in 2016 in the Academic Unit of Agronomy of the Autonomous University of Zacatecas. The number, size, weight and yield of fruits, water productivity and fruit quality (electric conductivity, hydrogen potential, soluble solids, acidity and juice maturity index) were measured in two stages of production. There was a significant difference in yield and quality for treatments 3 and 4 and 1 and 2 respectively. With %D of 40% higher yield was obtained, but with 25% of drainage the content of salts and sugars in fruit was increased and the highest productivity is obtained with respect to the other percentages. <![CDATA[Rhizobacteria and arbuscular mycorrhizal fungi associated with poblano chili in the Sierra Nevada of Puebla, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804355&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En las partes bajas de la Sierra Nevada, Puebla, México, pequeños agricultores cultivan chiles tradicionales en la cocina mexicana, el chile poblano. La variabilidad en las prácticas agrícolas y las características del suelo, conducen a diversos microambientes de producción, originando una variación de los microorganismos benéficos. El objetivo de la presente investigación fue cuantificar las poblaciones microbianas [hongos totales (HT), bacterias totales (BT), bacterias solubilizadoras de fosfato (BSP), bacterias fijadoras de nitrógeno (BFN), bacterias productoras de auxinas (BPA) y hongos micorrízicos arbusculares (HMA)] y la producción de frutos en plantaciones de chile poblano cultivado en campo abierto. Mediante diluciones seriadas y siembra en medios específicos se cuantificaron HT, BT, BSP, BFN y BPA. La colonización por HMA se determinó por el método de clareo y tinción con azul tripano. Las poblaciones más altas de BT y BPA fueron encontradas en el sitio siete (Huejotzingo), suelo con alto contenido de fósforo (428.8 mg kg-1), los HT, BSP y BFN fueron mejores en el sitio uno (San Matías Tlalancaleca), éste sitio no tiene las mejores características del suelo, pero si mayor altitud, que se correlacionó positivamente con estos microorganismos. La colonización micorrízica fue mejor en el sitio nueve (Huejotzingo), suelo con bajo contenido en fósforo (44.3 mg kg-1) y pH moderadamente alcalino (7.6). El rendimiento de frutos fue más alto en el sitio 8 (Huejotzingo), que presentó mayor contenido de materia orgánica (1.48%) y nitrógeno total (0.07%) en suelo.<hr/>Abstract In the lower parts of the Sierra Nevada, Puebla, Mexico, small farmers grow one of the most traditional chilis in Mexican cuisine, poblano chili. The variability in agricultural practices and the characteristics of the soil lead to various microenvironments of production, causing a variation in the populations of beneficial microorganisms. The objective of the present investigation was to quantify the microbial populations [total fungi (HT), total bacteria (BT), phosphate solubilizing bacteria (BSP), nitrogen-fixing bacteria (BFN), auxin-producing bacteria (BPA) and mycorrhizal fungi arbuscular (HMA)] and fruit production in plantations of poblano chili grown in the open field. By means of serial dilutions and seeding in specific media, HT, BT, BSP, BFN and BPA were quantified. The colonization by HMA was determined by the method of thinning and staining with trypan blue. The highest populations of BT and BPA were found in site seven (Huejotzingo), soil with high phosphorus content (428.8 mg kg-1), HT, BSP and BFN were better in site one (San Matias Tlalancaleca), this site did not present the best soil characteristics, but higher altitude, which correlated positively with these microorganisms. Mycorrhizal colonization was better at site nine (Huejotzingo), in a soil with low phosphorus content (44.3 mg kg-1) and moderately alkaline pH (7.6). The yield of fruits was higher in site 8 (Huejotzingo), which presented higher content of organic matter (1.48%) and total nitrogen (0.07%) in soil. <![CDATA[Effect of phenolic acids in tomato plants (<em>Lycopersicon esculentum</em> Mill.) inoculated with <em>Clavibacter michiganensis</em>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000804367&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Con el objetivo de evaluar el efecto de aplicaciones exógenas de ácidos fenólicos en el cultivo de tomate, se establecieron cuatro tratamientos: 1) un testigo absoluto; 2) plantas inoculadas con Clavibacter michiganensis subesp. Michiganensis (Cmm); 3) plantas inoculadas con Clavibacter michiganensis subesp. michiganensis y con aplicación de ácidos fenólicos; y 4) plantas solo con aplicación de ácidos fenólicos. Las aplicaciones se realizaron con intervalos de una semana hasta acumular un total de 10 aplicaciones durante el ciclo de cultivo. Los resultados indican que la aplicación de ácidos fenólicos no promovió efectos en las variables agronómicas del cultivo; sin embargo, si se observó una disminución significativa en severidad de Cmm. Además, se demostró que la aplicación de ácidos fenólicos modifica la densidad e índice estomático y en combinación con estrés biótico induce un menor tamaño de estomas. En las variables histológicas se encontró que con la aplicación de ácidos fenólicos el parénquima empalizada disminuyó su longitud, también indujo un menor número y área de vasos de xilema en hoja y raíz respectivamente y una mayor longitud de córtex en la raíz. Los resultados demostraron que la aplicación de ácidos fenólicos puede ser una alternativa viable para el control de Cmm.<hr/>Abstract In order to evaluate the effect of exogenous applications of phenolic acids in the tomato crop, four treatments were established: 1) an absolute control; 2) plants inoculated with Clavibacter michiganensis subsp. Michiganensis (Cmm); 3) plants inoculated with Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis and with application of phenolic acids; and 4) plants only with application of phenolic acids. The applications were made with intervals of one week to accumulate a total of 10 applications during the crop cycle. The results indicate that the application of phenolic acids did not promote effects in the agronomic variables of the crop, however, if a significant decrease in severity of Cmm was observed. In addition, it was demonstrated that the application of phenolic acids modifies the density and stomatal index and in combination with biotic stress induces a smaller size of stomata. In the histological variables, it was found that with the application of phenolic acids the palisane palisade decreased its length, also induced a smaller number and area of xylem vessels in leaf and root respectively and a greater length of cortex in the root. The results showed that the application of phenolic acids can be a viable alternative for the control of Cmm.