Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de ciencias agrícolas]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-093420160006&lang=pt vol. 7 num. 6 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[Environmental impact assessment by pesticide use in the agricultural region from central province of Santa Fe, Argentina]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601237&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En este trabajo se da a conocer una metodología para calcular el impacto ambiental que los pesticidas ocasionan en el medio ambiente teniendo en cuenta diferentes factores. El área de estudio elegida fue la región centro de la provincia de Santa Fe, en la localidad de San Vicente, Argentina. Se confecciono una formula denominada VIA= (ET total + TH total + CA total) x 10. Cada ítems tiene su significado, valoración correspondiente y subdivisión, en donde tenemos las diferentes características de clasificación: ecotoxicología (ET), toxicidad humana (TH) y comportamiento ambiental (CA). La suma de los valores numéricos fueron incluidas en las siguientes categorías: bajo - medio - alto - muy alto, la que nos permitió valorar cada pesticida por separado. Los resultados demuestran que la mayoría de los pesticidas utilizados son de mediana toxicidad (43.75%), seguido por los de baja y alta toxicidad (21.88%) y por último los de muy alta toxicidad (12.5%). Este es un estudio piloto donde se implemento una herramienta nueva que puede estar sujeta a cambios y mejoras.<hr/>Abstract This paper discloses a methodology to calculate the environmental impact that pesticides cause in the environment taking into account various factors. The study area was the central region of the province of Santa Fe, in the town of San Vicente, Argentina. A formula called VIA= (ET total + TH total + CA total) x 10 was formulated. Each item has its meaning, corresponding valuation and subdivision, where the different characteristics of classification are: ecotoxicology (ET), human toxicity (TH) and environmental behavior (CA). The sum of the numerical values were included in the following categories: low - medium - high - very high, which allowed us to assess each pesticide separately. The results show that most of the pesticides used are middle toxicity (43.75%), followed by low and high toxicity (21.88%) and finally the very high toxicity (12.5%). This is a pilot study where a new tool was implemented that may be subject to changes and improvements. <![CDATA[Yield, water use efficiency in canola based on nitrogen and distance between rows]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601249&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La canola (Brassica napus L.) produce aceite comestible que ayuda a prevenir enfermedades del corazón y artritis reumatoide. Así, los temas de investigación sobre este cultivo son justificados, sobre todo en la búsqueda de estrategias para elevar la productividad del agua. El objetivo del estudio fue determinar en genotipos de canola, el efecto de la distancia entre hileras de plantas y la fertilización nitrogenada sobre: la eficiencia en el uso del agua (EUA), biomasa (BT), índice de cosecha (IC), rendimiento en grano (RG) y de aceite (RA). Los tratamientos consistieron en la siembra el 20 de junio de 2011, de los genotipos Canadá I, Canadá II y Westar, con suministro de 0 y 100 kg de nitrógeno (N) y distancia entre hileras (DH) de 0.40 m (DC) y 0.80 m (DA) que generó una densidad de 25 y 12.5 plantas m-2. El diseño experimental fue bloques al azar con arreglo en parcelas subdivididas y cuatro repeticiones. El genotipo Canadá II presentó una EUA, BT, RG y RA superior a Westar y Canadá I. Dicha tendencia se observó con la aplicación de N y la siembra a DC. Mientras que el genotipo Canadá II en siembras a DC con N, presentó la EUA, BT, RG y RA más altos. El contenido de aceite del grano no fue afectado por los tratamientos. Estos resultados indican que mediante la reducción de la distancia entre hileras y la fertilización nitrogenada puede lograrse una mayor productividad del agua y en consecuencia mayor producción de canola.<hr/>Abstract Canola (Brassica napus L.) produces edible oil that helps prevent heart disease and rheumatoid arthritis. Thus, the research topics on this crop are justified, especially in the search for strategies to increase water productivity. The aim of the study was to determine in canola genotypes, the effect of the distance between rows and nitrogen fertilization on: water use efficiency (EUA), biomass (BT), harvest index (IC), yield grain (RG) and oil (RA). Treatments consisted of planting on June 20, 2011, Canada I, Canada II and Westar genotypes, with supply of 0 and 100 kg of nitrogen (N) and distance between rows (DH) of 0.40 m (DC) and 0.80 m (DA) which generated a density of 25 and 12.5 plants m-2. The experimental design was randomized blocks in split plots and four replications. Canada II genotype had EUA, BT, RG and RA higher than Westar and Canada I. This trend was observed with application of N and DC planting. While Canada II genotype in DC plantings with N, had EUA, BT, RG and RA higher. The grain oil content was not affected by treatments. These results indicate that by reducing the distance between rows and nitrogen fertilization can achieve increased water productivity and consequently greater production of canola. <![CDATA[Characterization of soursop fruit (<em>Annona muricata</em> L.) in Tepic, Nayarit, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601261&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Nayarit es el principal productor de guanábana (Annona muricata L.) a nivel mundial; sin embargo, no se reconocen variedades o ecotipos presentes en la entidad, la mayoría de la producción se realiza en árboles a pie franco. Así, se presentan resultados de una investigación preliminar sobre la caracterización de frutos de guanábana (Annona muricata L.) de Tepic, Nayarit. Se seleccionaron 13 árboles de ocho años de edad, de los cuales se cosecharon de cuatro a siete frutos entre junio y julio de 2014. La masa del fruto en la población varió entre 837.8 y 2513 g, la proporción promedio de pulpa, cascara y semilla fue de 71, 20.5 y 8.5%, respectivamente, en la población. Los frutos fueron elípticos en promedio, con un contenido de semillas entre 19 y 311. El color de la epidermis del fruto fue verde opaca y poco luminosa (h= 151.7 - 164.9, C*= 9.4-21.4; L*= 30.2 -45.8), la firmeza fue en promedio de 7.3 N, los sólidos solubles totales entre 7.1 y 14 °Brix, la acidez titulable promedio fue de 0.7 % y el pH de 3.6. El análisis de conglomerados formó 4 grupos. El grupo cuatro presentó el menor número de semillas (41) y mayor cantidad de SST (13.2 °Brix). Las variables masa, dimensiones y color de la cascara ayudaron a la separación de los grupos. Se determinó variabilidad en guanábana con potencial para obtener frutos para el mercado en fresco e industrial; así como para propagación de la especie.<hr/>Abstract Nayarit is the main producer of soursop (Annona muricata L.) worldwide; however, varieties or ecotypes present in the state are not recognized most production is done on trees rootstock. Thus, the results of a preliminary investigation on the characterization of soursop fruits (Annona muricata L.) in Tepic, Nayarit are presented. The 13 trees eight years old, which were harvested from four to seven fruits between June and July 2014. The mass of fruit in the population varied between 837.8 and 2513 g, the average pulp, peel and seed ratio was 71, 20.5 and 8.5%, respectively, in the population. The fruits were on average elliptical, with seed content between 19 and 311. Skin color of the fruit was green and slightly bright (h= 151.7 - 164.9, C*= 9.4-21.4; L*= 30.2 -45.8 ), average firmness 7.3 N, total soluble solids between 7.1 and 14 °Brix, titratable acidity average was 0.7% and pH 3.6. The cluster analysis formed 4 groups. Group four had the lowest number of seeds (41) and higher amount of SST SST (13.2 °Brix). The variables mass, size and color of the peel helped to split the groups. Soursop variability was determined with potential to obtain fruits for fresh market and industrial; thus to propagate the species. <![CDATA[Effect of fire on production and quality of natal grass in Aguascalientes]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601271&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En Calvillo, Aguascalientes, México, durante 2012 y 2013, se evaluó el efecto del fuego (tratamientos de quema Q y sin quema SQ) sobre la producción y calidad nutritiva del zacate rosado en tres etapas fenológicas: crecimiento C, madurez M, y latencia L. El fuego se aplicó en abril de 2012 a parcelas de 16 m2. Durante 2012 y 2013 la producción de forraje (base seca) fue diferente (p≤ 0.05) con 168.7, 393.7 g m2 y 53.9, 192.7 g m2 para los tratamientos Q y SQ respectivamente. La proteína cruda fue similar entre tratamientos (p≥ 0.05), pero diferente (p≤ 0.05) entre etapas C, M, L, con un total de 13.3, 5.2, 5.6% y 12.6, 4.6, 3.2% respectivamente. La digestibilidad de la materia seca (DISMS) resultó diferente (p≤ 0.05) entre tratamientos Q y SQ y entre las etapas de C, M, y L, con un total de 61.6, 46.0, 48.3% y 50.3, 42.5, 44% respectivamente. La fibra detergente neutro (FDN) resultó diferente (p≤ 0.05) entre las etapas C, M, y L, no así entre tratamientos Q y SQ con valores 67.1, 76.5, 78% y 66.4, 76.3, 79.6% respectivamente. La fibra detergente ácido (FDA) mostró diferencias (p≤ 0.05) entre etapas C, M, y L, más no entre tratamientos Q y SQ con un total de 35.8, 50.6, 57.4%, y 33.2, 54.6, 56.3% respectivamente. El fuego incrementó tanto la producción y calidad del forraje del zacate rosado y podría utilizarse como estrategia de manejo ecológica en áreas de pastoreo extensivo invadidas con zacate rosado.<hr/>Abstract In Calvillo, Aguascalientes, Mexico, from 2012 and 2013, the effect of fire (burned Q and without burning SQ treatments) on production and nutritional quality of natal grass in three phenological stages was evaluated: growth C, maturity M, and latency L. The fire was applied in April 2012 to 16 m2 plots. During 2012 and 2013 forage production (dry basis) was different (p≤ 0.05) with 168.7, 393.7 g m2 and 53.9, 192.7 g m2 for Q and SQ treatments respectively. Crude protein was similar between treatments (p≥ 0.05) but different (p≤ 0.05) between C, M, L stages, with a total of 13.3, 5.2, 5.6% and 12.6, 4.6, 3.2% respectively. The digestibility of dry matter (DISMS) was different (p≤ 0.05) between treatments Q and SQ and between stages of C, M, and L, with a total of 61.6, 46.0, 48.3% and 50.3, 42.5, 44% respectively. Neutral detergent fiber (FDN) was different (p≤ 0.05) between stages C, M, and L, but not between Q and SQ with values 67.1, 76.5, 78% and 66.4, 76.3, 79.6% respectively. The acid detergent fiber (FDA) showed differences (p≤ 0.05) between stages but not between treatments with a total of 35.8, 50.6, 57.4%, and 33.2, 54.6, 56.3% respectively. The fire increased both production and quality of natal grass forage and could be used as a strategy for ecological management in areas of extensive grazing invaded with natal grass. <![CDATA[Nim biological activity on adult whitefly <em>Trialeurodes vaporariorum</em> (Aleyrodidae) West]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601283&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Los insecticidas químicos para controlar Trialeurodes vaporariorum West. han sido prácticamente la única herramienta utilizada, sin embargo la problemática global de contaminación ambiental y presión selectiva a insecticidas, ha fomentado un cambio en la forma de manejar las plagas más ecológicas y eficaces. El nim o neem Azadirachta indica es una opción como insecticidas botánicos, sus metabolitos ya se han comercializado en diferentes formulaciones, sin embargo es necesario evaluar su acción insecticida e insectistática. El objetivo de esta investigación fue comparar el efecto en la mortalidad, repelencia y oviposición de productos formulados de A. indica. En este estudio se probaron cuatro formulaciones a base de aceite de nim en adultos de T. vaporariorum. Los productos que mostraron la mortalidad más alta fueron Neem Oil Spray y PHC Neeem, a una concentración de 0.6 mg mL-1. El mejor efecto repelente fue de Neem Oil Spray (82.6%), PHC Neeem (72.3%), Biosave Neem (70.8%), y Neemix 4.5 (59.9%); los dos primeros muestran mayor persistencia con efecto similar a los 3 días de evaluación. El mejor inhibidor de la oviposición fue Neem Oil Spray (99.6% utilizando 1 mg mL-1), Biosave Neem (92.8%), PHC Neeem (82.6%), y Neemix 4.5 (57%). En contraste, Biosave Neem y Neemix 4.5 estimularon la oviposición en concentraciones de 0.01-0.3 mg mL-1 y PHC Neeem a 0.035 mg mL-1. La concentración de aceite en la formulación es determinante en el efecto, pues a mayor proporción, la formulación se hace más persistente, lo contrario la hace más polar y aumenta su capacidad sistémica.<hr/>Abstract Chemical insecticides to control Trialeurodes vaporariorum West. have been virtually the only tool used, however the global problem of environmental pollution and insecticides selective pressure, has fostered a change in the way of handling pest to more environmentally friendly and efficient. Nim of Neem Azadirachta indica is an option as botanical insecticides, as its metabolites have already been marketed in different formulations; however it is necessary to evaluate its insecticide and insectistatic action. The objective of this research was to compare the effect on mortality, repellency and oviposition of formulated products of A. indica. In this study four formulations based on neem oil in adults of T. vaporariorum were tested. The products that showed the highest mortality were Neem Oil Spray and PHC Neeem, at a concentration of 0.6 mg mL-1. The best repellent effect was Neem Oil Spray (82.6%), PHC Neeem (72.3%), Biosave Neem (70.8%), and Neemix 4.5 (59.9%); the first two show greater persistence with similar effect the 3 days of evaluation. The best inhibitor of oviposition was Neem Oil Spray (99.6% using 1 mg mL-1), Biosave Neem (92.8%), PHC Neeem (82.6%), and Neemix 4.5 (57%). In contrast, Biosave Neem and Neemix 4.5 stimulated oviposition at concentrations of 0.01 to 0.3 mg mL-1 and PHC Neeem 0.035 mg mL-1. The oil concentration in the formulation is crucial in effect, as to larger proportion, the formulation becomes more persistent, otherwise makes it more polar and its systemic capacity increases. <![CDATA[Analysis of financing networks from national agricultural innovation system in Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601297&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El presente trabajo tuvo como objetivo analizar las redes de financiamiento entre las instituciones de investigación pertenecientes al sistema nacional de investigación agropecuario (SNIA) en México. En 2014 fueron realizadas 164 encuestas a instituciones de educación (IES), centros públicos de investigación (CPI) y empresas o instituciones de investigación privado (SP) que realizan acciones de investigación en el ámbito agropecuario en México. Se utilizó la metodología de redes sociales para analizar y caracterizar la red de financiamiento de las instituciones del SNIA a nivel nacional. El cálculo de indicadores e identificación de actores se realizó con el software Ucinet v.6 y Key Player v.2. Las redes analizadas presentan baja densidad; 0.48% (IES) 0.75% (CPI) y 3% (SP) lo cual implica que hay escasa relación entre los actores gubernamentales. La red de financiamiento del SNIA esta soportada principalmente por recursos públicos y tiene baja participación de inversión privada. Se concluye que existe una baja densidad entre los nodos del sistema, por lo que el estudio de la red de financiamiento muestra un bajo nivel de articulación y vinculación de los actores públicos y privados relacionados con la investigación agropecuaria en México.<hr/>Abstract The present study aimed to analyze financing networks between research institutions belonging to the national agricultural research system (SNIA) in Mexico. In 2014, 164 surveys were conducted to educational institutions (IES), public research centers (CPI) and private companies or research institutions (SP) conducting research activities in the field of agriculture in Mexico. Social networking methodology was used to analyze and characterize the financing network of SNIA institutions nationwide. Calculating indicators and identification of actors was performed with Ucinet v.6 and Key Player v.2 software. Networks analyzed have low density; 0.48% (IES) 0.75% (CPI) and 3% (SP) which implies that there is little relationship between government actors. The financing network from SNIA is supported mainly by public resources and has low participation of private investment. It is concluded that there is low density between the nodes in the system, so that the study of the financing network shows a low level of articulation and linkage of public and private actors involved in agricultural research in Mexico. <![CDATA[Identifying historical drought periods in a region of mediterranian semiarid climate type]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601311&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En este estudio se llevó a cabo la evaluación de los períodos de sequía histórica que han afectado al Valle de Guadalupe en el Estado de Baja California, México, el cual pertenece a la subcuenca que lleva el mismo nombre. En esta región se llevan a cabo actividades agrícolas de gran importancia como el cultivo de olivo, hortalizas, hierbas de olor y uva de mesa, siendo la más representativa la producción de uva para la elaboración de vino. Por ser una zona semiárida el recurso hídrico superficial es limitado, por lo tanto, toda la demanda de agua la provee el Acuífero Guadalupe. Para cumplir con el objetivo de este estudio se utilizó el cálculo del índice de reconocimiento de sequía (IRS) para llevar a cabo la clasificación anual histórica, la severidad, la duración y la frecuencia de la sequía meteorológica. Se encontraron cuáles han sido los periodos más representativos que han afectado a la región (1999 - 2009) y se concluye que los resultados generados pueden relacionarse con el descenso en el volumen de recarga del acuífero.<hr/>Abstract This study was conducted evaluating historical periods of drought that have affected the Valle de Guadalupe in Baja California, Mexico, which belongs to the sub-basin that has the same name. In this region are carried out major agricultural activities like growing olives, vegetables, aromatic herbs and table grapes, being the most representative grape production to produce wine. Being a semiarid surface water resource is limited, therefore all water demand is provided by the Guadalupe Aquifer. To fulfill the objective of this study it was used the calculation of the reconnaissance drought index (IRS to carry out the historical annual classification, severity, duration and frequency of meteorological drought. It was found which have been the most representative periods that have affected the region (1999 - 2009) and concludes that the results generated can be related to the decrease in volume of aquifer recharge. <![CDATA[Predictive capability of DAS-ELISA to barley stripe mosaic virus in wheat]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601321&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La detección de patógenos asociados a semilla requiere contar con muestras representativas y homogéneas para obtener resultados confiables. Esta investigación tuvo como objetivos evaluar si: 1) el nivel de infección ( 5, 10 y 15 %); 2) el incremento del número de muestra simples (10, 15, 20 y 25), utilizadas para formar muestras compuestas; y 3) el incremento y la reducción del tamaño de muestra usual de 10% (establecido en el CIMMYT para el diagnóstico de plagas y enfermedades) a 15 y 5%, afectan la capacidad predictiva de la prueba DAS-ELISA al virus del mosaico estriado de la cebada (BSMV, por sus siglas en ingles). A partir de lotes de semilla de trigo harinero (Triticum aestivum L.), uno naturalmente infectado y otro sano, se formaron 210 muestras simples (MS), de 20 g cada una, divididas en grupos iguales de 70 muestras MS con 5, 10 y 15% de nivel de infección (NI) para formar tamaños de muestra (TM) de 15, 10 y 5%, y muestras compuestas (MC) con 10, 15, 20 y 25 muestras MS por NI y TM. Los resultados indicaron que al reducir el nivel NI en muestras MS de 15% a 10 y 5% decreció significativamente (α= 0.05) en 21 y 31.5%, respectivamente, la sensibilidad de la prueba al virus BSMV. Similarmente, la reducción del número de muestras MS para formar muestras MC afectó significativamente (α= 0.05) la sensibilidad de la prueba al virus e incrementó la probabilidad de registrar falsos negativos. Aunque el incremento y la reducción del TM de 10% a 15 y 5% afectó significativamente (α= 0.05) la sensibilidad de la prueba al virus no se encontró una relación lineal entre el TM de la muestra MC con el valor de absorbancia. Este estudio evidencia la importancia del nivel de infección del virus BSMV en la semilla, del TM y del número de MS en muestras MC para la obtención de resultados confiables por la prueba DAS-ELISA.<hr/>Abstract Detection of pathogens associated with seed requires to count with representative and homogeneous samples to obtain reliable results. This research objective was to evaluate whether: 1) the level of infection (5, 10 and 15%); 2) the increase in the number of single sample (10, 15, 20 and 25) used to form composite samples; and 3) increasing and reducing the usual sample size from 10% (established at CIMMYT for diagnosis of pests and diseases) to 15 and 5%, affect the predictive capability of DAS-ELISA test to barley stripe mosaic virus (BSMV). From seed lots of bread wheat (Triticum aestivum L.), one naturally infected and another healthy, 210 single samples (MS), 20 g each, divided into equal groups of 70 MS samples with 5, 10 and 15% level of infection (NI) to form sample sizes (TM) of 15, 10 and 5%, and composite samples (MC) with 10, 15, 20 and 25 MS samples by NI and TM were formed. The results indicated that reducing the level of NI in MS samples from 15% to 10 and 5% decreased significantly (α= 0.05) in 21 and 31.5% respectively, the sensitivity of the test to BSMV virus. Similarly, reducing the number of MS samples to form MC samples significantly affected (α= 0.05) the sensitivity of the test to the virus and increased the likelihood of false negative record. Although the increase and reduction of TM from 10% to 15 and 5% significantly affected (α= 0.05) the sensitivity of the test to the virus, not finding a linear relationship between TM from the MC sample with the absorbance value. This study demonstrates the importance of the level of infection from the BSMV virus in the seed, of TM and MS number in MS in MC samples to obtain reliable results by DAS-ELISA. <![CDATA[Transportation model for the distribution of guava (<em>Psidium guajava</em> L.) in Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601335&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen México es un país productor de guayaba (Psidium guajava L.) y su consumo se da en fresco o procesado en distinto alimentos industrializados. La guayaba en fresco es un producto perecedero, por lo que su distribución se debe realizar en el menor tiempo de transportación a sus diferentes mercados consumidores. El presente trabajo, muestra la metodología y procedimientos ante un mercado cerrado esencial para la estrategia competitiva y la generación de ingresos que mejora la planeación de la distribución de guayaba en fresco en todas las entidades federativas de México tanto productoras y consumidoras, a través de la formulación de un modelo de optimización de distribución para este fruto; el cual, minimiza los costos de transporte donde identifica los potenciales centros de consumo y recomienda que cantidades deben de abastecer a dicho mercado, para mantener el equilibrio entre la oferta y la demanda de la guayaba en fresco, a fin de hacer que los productos y servicios estén disponibles para los clientes en el momento y lugar así como en las condiciones y formas deseadas, de la manera más efectiva en cuanto a costos y tiempos se refiere. La metodología utilizada fue de un modelo de transporte de programación lineal, con información de producción, consumo y costos de transporte.<hr/>Abstract Mexico is a guava (Psidium guajava L.) producer and its consumption is in fresh or processed in different industrialized foods. Fresh guava is a perishable product, so that its distribution should be done in the shortest transportation time to its different consumer markets. This paper shows the methodology and procedures before an essential closed market for competitive strategy and revenue generation that improve planning for distribution of fresh guava in all the states of Mexico both producers and consumers, through the formulation of an optimization of distribution model for this fruits; which minimizes transportation costs which identifies potential consumption centers and recommends what amounts should be supplied to that market, to maintain balance between supply and demand of fresh guava, in order to make products and services available to customers at the time and place, thus conditions and desired shapes, the most effective way in terms of costs and time are concerned. The methodology used was from a transportation model of linear programming, with information on production, consumption and transportation costs. <![CDATA[Detection of <em>Clavibacter michiganensis</em> ssp. <em>michiganensis</em> by PCR in in tomato plants (<em>Lycopersicon esculentum</em> Mill.)]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601347&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El cáncer bacteriano causado por Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Cmm), es una enfermedad devastadora del jitomate alrededor del mundo. El objetivo del presente estudio fue describir un procedimiento rápido basado en PCR para la detección de Cmm patogénica en plantas de jitomate. El DNA fue aislado por el método de hervido y se realizó PCR para la amplificación del gen pat-1 (serina proteasa), empleando los oligonucleótidos CMM5F y CMM6R, cuyo tamaño de amplicón fue de 608 pb. El fragmento fue clonado, secuenciado y comparado con la base de datos del NCBI (Centro Nacional para la Información Biotecnológica), mostrando 100% de identidad con secuencias del gen pat-1 de Cmm. Adicionalmente, de la secuencia obtenida se diseñaron 2 pares de oligonucleótidos anidados para producir amplicones de 250 pb a una temperatura de alineamiento de 62 °C. Los resultados descritos en el presente trabajo permitirán la identificación rápida y precisa de Cmm por PCR en semilla y en tejido vegetal de jitomate, al reducir el tiempo de análisis de 24 a 4 h aproximadamente.<hr/>Abstract Bacterial canker caused by Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Cmm) is a devastating disease of tomato around the world. The aim of this study was to describe a rapid procedure based on PCR for the detection of pathogenic Cmm in tomato plants. The DNA was isolated by boiling method and PCR was performed to amplify pat-1 gene (serine protease) using the oligonucleotides CMM5F and CMM6R whose amplicon size was 608 bp. The fragment was cloned, sequenced and compared with the database from NCBI (National Center for Biotechnology Information), showing 100% identity with sequences pat-1 gene of Cmm. Additionally, from the sequence obtained two pairs of nested oligonucleotides were designed to produce amplicons of 250 bp to an annealing temperature of 62 ° C. The results described in this paper will allow rapid and accurate identification of Cmm by PCR in seed and tomato plant tissue by reducing the analysis time from 24 to 4 h approximately. <![CDATA[Financing mechanisms: case producers of barley and wheat in Valle de Santiago, Guanajuato]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601359&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo de la investigación consistió en analizar los mecanismos financieros que utilizaron las organizaciones de primer nivel en la cadena de valor de la cebada y el trigo en Valle de Santiago, Guanajuato durante el ciclo de producción otoño- invierno 2013- 2014. Se aplicó la encuesta nacional de competitividad, fuentes de financiamiento y usos de servicios financieros a 12 organizaciones de productores. Se observó que la fuente de financiamiento recae principalmente en los proveedores de insumos (70%) y son también, con los que se realizó la comercialización del grano. Estos al tener la suficiente infraestructura realizaron agricultura por contrato y al brindarle o garantizarle un precio al agricultor lo condicionaron a comprarle los demás insumos. Se hace necesaria una reorientación del crédito de largo plazo otorgando descuentos preferenciales a estos financiamientos ya que las organizaciones no contaron con estos créditos (83%) por la falta de garantías y como resultado no tuvieron la infraestructura necesaria para desarrollar la agricultura por contrato. ASERCA debe fomentar y agilizar la agricultura por contrato para acceder a financiamientos con las bancas de desarrollo o la agroindustria donde se tome como garantía la cosecha futura de los agricultores. Asimismo, ante las políticas actuales de financiamiento se hace necesario impulsar la creación de intermediarios financieros para incrementar la oferta financiera así como la realización de proyectos conjuntos entre los intermediarios financieros y los fondos de autoaseguramiento donde se cubra el crédito y el seguro agrícola.<hr/>Abstract The aim of the research was to analyze the financial mechanisms used by first level organizations in the value chain of barley and wheat in Valle de Santiago, Guanajuato during the production cycle autumn-winter 2013- 2014. A national survey of competitiveness, financing sources and uses of financial services to 12 producing organizations was applied. It was noted that the funding source lies primarily with input suppliers (70%) and also, with grain marketing companies. These by counting with required infrastructure to make contract farming and to provide or guarantee a price to the farmer, conditioning it to buy other inputs. It is necessary a long-term credit reorientation, granting preferential discounts to these financings because organizations did not have these credits (83%) due to lack of collateral and as a result did not count with required infrastructure to carry out a contract farming. ASERCA should encourage and speed up contract farming to access financing with development banks or agribusiness that take as guarantee future harvest from farmers. Also, given the current funding policies it is necessary to encourage the creation of financial intermediaries to increase the financial offer, thus the implementation of joint projects between financial intermediaries and self-insurance funds where credit and agricultural insurance are covered. <![CDATA[Use of humates of vermicompost to reduce the effect of salinity on growth and development of basil (<em>Ocimum basilicum</em> L.)]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601375&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Los bioestimulantes del crecimiento vegetal son sustancias naturales para el tratamiento de los cultivos como activadores de las funciones fisiológicas, por lo que su aplicación permite un mejor aprovechamiento de los nutrientes y representan una opción adecuada para enfrentar problemas de estrés abiótico por salinidad. El objetivo del presente estudio fue determinar el efecto del humatos de vermicompost como atenuante de la salinidad en el crecimiento y desarrollo de plantas de dos variedades de albahaca (Ocimum basilicum L.), una tolerante y una sensible a la salinidad, las cuales se sometieron a tres concentraciones de NaCl (0, 50 y 100 mM) y a la aplicación de humatos de vermicompost con dos diluciones (0 y 1/60 v/v) en un diseño completamente al azar con seis repeticiones. El trabajo se desarrolló en una casa malla sombra y se midió longitud de tallo y raíz, biomasa fresca y seca de raíz, tallo, hoja y el área foliar. Los resultados mostraron que la variedad Napoletano en 0 mM de NaCl y la disolución de 1/60 (v/v) de humatos de vermicompost fue la de mejor respuesta en todas las variables medidas, mientras que los valores inferiores los presentó la variedad Sweet Genovese en 100 mM de NaCl. Se discute la respuesta diferencial entre las variedades al someterlas a diferentes niveles de NaCl y la aplicación de humatos de vermicompost.<hr/>Abstract Plant growth bio-stimulants are natural substances to treat crops as activators of physiological functions, so its application allows a better use of nutrients and represent an appropriate option to address problems of abiotic stress by salinity. The aim of this study was to determine the effect of humates of vermicompost as attenuating of salinity in growth and development of two varieties of basil (Ocimum basilicum L.), one tolerant and one sensitive to salinity, which underwent three NaCl concentrations (0, 50 and 100 mM) and the application of humates of vermicompost with two dilutions (0 and 1/60 v/v) in a completely randomized design with six replications. The work was developed in a greenhouse and stem and root length, fresh and dry biomass of root, stem, leaf and leaf area were measured. The results showed that Napoletano variety in 0 mM NaCl and the dissolution of 1/60 (v/v) humates of vermicompost was the best response in all variables measured, while lower values were for Sweet Genovese in 100 mM NaCl. The differential response between varieties when subjected to different levels of NaCl and application of humates of vermicompost is discussed. <![CDATA[RNO <sub>3</sub> <sup>-</sup> /K <sup>+</sup> ratio in nutrient solution on growth and yield of hydroponic cucumber]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601389&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen A la relación NO3 -/K+ en la solución nutritiva (SN) se le considera un factor clave para obtener altos rendimientos; sin embargo, por la falta de investigaciones al respecto, su importancia está sujeta a discusión. El objetivo de este trabajo fue evaluar en invernadero el efecto de tres relaciones NO3 -/aniones (40, 60 y 80/100) y tres de K+/cationes (15, 35 y 55/100) sobre el crecimiento, composición mineral y el rendimiento de pepino (Cucumis sativus L. cultivar Luxell). El experimento constó de dos etapas: la 1, desde la siembra al trasplante, y la 2, desde trasplante hasta cosecha; en ambas etapas el diseño experimental utilizado fue completamente al azar con arreglo factorial 32. En la etapa1, los efectos de las relaciones NO3 -/K+ sobre las variables de crecimiento no fueron significativos, aunque para las concentraciones de P, K y Mg en hojas hubo significancia. En la etapa 2, hubo diferencias (p≤ 0.05) en el rendimiento para la relación NO3 -/aniones y para K+/cationes, pero no para su interacción. El mayor rendimiento (90.56 t ha-1) se obtuvo con la relación intermedia (60/100 NO3 -/aniones), mientras que para la relación K+/cationes el mayor rendimiento (83.40 t ha-1) fue obtenido también con la relación intermedia (35/100). Con relaciones altas de NO3 -/aniones y de K+/cationes, los rendimientos disminuyen 9.98 y 31.84%, respectivamente, por lo que es indispensable hacer un manejo equilibrado de las relaciones NO3 -/aniones y de K+/cationes en la SN para no alterar las concentraciones nutrimentales en las hojas y reducir el rendimiento de pepino cultivado en hidroponía.<hr/>Abstract NO3 - / K+ ratio in the nutrient solution (SN) is considered a key factor to obtaining high yields; however, by the lack of research on the subject, its importance is subject to discussion. The aim of this study was to evaluate under greenhouse the effect of three ratios NO3 -/anions (40, 60 and 80/100) and three of K+/cations (15, 35 and 55/100) on growth, mineral composition and yield on cucumber (Cucumis sativus L. cultivar Luxell). The experiment consisted of two stages: first stage from sowing to transplant, and second from transplanting to harvest; in both stages the experimental design was completely randomized with a factorial arrangement 32. In stage 1, the effects of NO3 -/K+ ratios on growth variables were not significant, although the concentrations of P, K and Mg on leaves were significant. In Stage 2, there were differences (p≤ 0.05) in yield for NO3 -/ anions and K+/ cations ratios, but not for their interaction. The highest yield (90.56 t ha-1) was obtained with the intermediate ratio (60/100 NO3 -/anions), while for K+/ cations the highest yield (83.40 t ha-1) was also obtained with the intermediate ratio (35/100). With high ratios of NO3 -/anions and K+/ cations, yields decreased 9.98 and 31.84%, respectively, so it is essential to have balance in the management of NO3 -/anions and K+/cations ratios in the SN to not alter nutrient concentrations in leaves and reduce the yield of cucumber grown in hydroponics. <![CDATA[Synergistic effect of <em>Trichoderma asperelleum</em> T8A and captan 50 <sup>®</sup> against <em>Colletotrichum gloeosporioides</em> (Penz.)]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601401&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo del presente estudio fue cuantificar la interacción Captan 50® - Trichoderma asperellum T8a como alternativa sinérgica para el control de Colletotrichum gloeosporioides ATCC MYA 456, agente causal de la antracnosis en el mango. La caracterización macroscópica, microscópica y molecular confirmaron la taxonomía de estos microorganismos como T. asperellum (T8a) y C. gloeosporioides (ATCC MYA 456), este último mostró la capacidad de causar antracnosis 100% de los frutos inoculados. El agente de control biológico, T. asperellum T8a, mostró una inhibición in vitro de 91% en el crecimiento del fitopatógeno, mediante mecanismos micoparasíticos. Así, ensayos de concentración mínima inhibitoria de Captan 50® vs. los microorganismos en estudio fueron realizados, observando que concentraciones iguales o mayores a 0.5 g L-1 del fungicida inhibieron completamente el crecimiento del fitopatógeno, sin embargo, concentraciones menores (0.1 y 0.25 g L-1) inhibieron el crecimiento de éste sólo en 36%. Por otro lado, el crecimiento de T. asperellum T8a fue inhibido 6% en dosis de 0.5 g L-1 de Captan 50®, no observando efectos sobre esta cepa a dosis menores del fungicida. De esta manera, la concentración de 0.1 g L-1 de Captan 50® fue co-aplicada in vitro con T. asperellum T8a, observando una inhibición sinérgica de C. gloeosporioides ATCC MYA 456, alcanzó 99%. Los datos indican el potencial de la presente alternativa integrada para reducir la aplicación de Captan 50®, potenciar el control de C. gloeosporioides, y reducir los problemas económicos/ambientales por el uso de este fungicida en campo.<hr/>Abstract The objective of this study was to quantify the interaction Captan 50® - Trichoderma asperelleum T8a as synergistic alternative to control Colletotrichum gloeosporioides ATCC MYA 456, causal agent of anthracnose in mango. The macroscopic, microscopic and molecular characterization confirmed the taxonomy of these organisms as T. asperelleum (T8a) and C. gloeosporioides (ATCC MYA 456), the latter showed the ability to cause anthracnose to 100% of fruits inoculated. The bio-control agent T. asperellum T8a, showed an in vitro inhibition of 91% in the growth of phyto pathogen through parasitic fungi mechanisms. Thus, trials of minimum inhibitory concentration of Captan 50®vs. microorganisms under study were performed, noting that concentrations equal to or greater than 0.5 g L-1 fungicide completely inhibited pathogen growth, however, lower concentrations (0.1 and 0.25 g L-1) inhibited the growth of this only 36 %. Furthermore, T. asperellum T8a growth was inhibited 6% at doses of 0.5 g L-1 of Captan 50®, not observing effects on this strain at lower doses of the fungicide. Thus, the concentration of 0.1 g L-1Captan50® was co-applied in vitro with T. asperellum T8a, observing a synergistic inhibition of C. gloeosporioides ATCC MYA 456, it reached 99%. The data indicate the potential of this integrated alternative to reduce the application of Captan 50®, enhance control of C. gloeosporioides, and reduce economic/environmental problems by the use of this fungicide in field. <![CDATA[Economic valuation of the hill Texcotzingo “baños de Netzahualcóyotl”, Texcoco, State of Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601413&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En la presente investigación se abordó la problemática que presenta el cerro del Tezcutzingo, conocido coloquialmente como “baños de Netzahualcóyotl”, que al caracterizarse como un bien público y siendo un recurso de libre acceso carece de mercado y en consecuencia, también carecen de un precio de disfrute, el cual refleje su valor por lo que se le asigna al Estado la responsabilidad de conservarlo y administrarlo, pero éste no tiene los recursos necesarios para darle un adecuado mantenimiento y así que al no darle el mantenimiento constante y adecuado se ha deteriorado y en caso extremo se puede llegar a la pérdida de este recurso natural y arqueológico. Dicho lugar constituye un activo cultural que la sociedad desea conservar ya que proporciona utilidad tanto a los habitantes del medio rural donde está inmerso, como a los habitantes del medio urbano que visitan la zona; sin embargo, en la actualidad presenta problemas como la disminución de cobertura vegetal, contaminación por residuos de visitantes, alta tasa de erosión, mal estado de edificios y jardines, deforestación y extracción de recursos forestales. Dentro de este contexto se proponen como objetivo general, valorar económicamente la riqueza natural y arqueológica de la zona conocida como “Los baños de Netzahualcóyotl”, para la gente que conoce y visita. Se utilizó el método de valoración contingente, para lo cual se realizaron 120 encuestas a visitantes y personas que viven cerca de dicho lugar. Con la información obtenida resultó una disposición a pagar de 41.89 pesos. Las variables que más explicaron el modelo fueron precio, percepción ambiental, ingreso y género.<hr/>Abstract In this research the issues present in the hill Texcotzingo, colloquially known as “baños de Netzahualcóyotl” characterized as a public good and being an open access resource lacks market and therefore also lack of an ejoyment price, which reflects its value so it is assigned to the State the responsibility to preserve and manage it, but it does not have the resources to provide adequate maintenance and so by not giving constant and proper care it has deteriorated and in extreme cases this natural and archaeological resource can be lost. This place is a cultural asset that society wants to keep as it is useful for both the inhabitants of rural areas where it is immersed, as to the people from the city visiting the area; currently, it presents problems such as reduced vegetation cover, visitors waste pollution, high rate of erosion, poor condition of buildings and gardens, deforestation and extraction of forest resources. Within this context it is proposed as general objective, economically assess the natural and archaeological richness of the area known as “baños de Netzahualcóyotl” for people who know and visit. The contingent valuation method was used, for which 120 surveys were conducted to visitors and people who live near the site. With the information obtained the willingness to pay of 41.89 pesos. The variables that explained the model were price, environmental perception, income and gender. <![CDATA[Effect of <em>Glomus fasciculatum</em> and its relationship with three organic fertilizers on two broad bean cultivars]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601423&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El interés de los productores de haba es ponderar entre sustentabilidad y economía; una producción alta y de calidad podría obtenerse con hongos micorrízicos arbusculares (HMA) y abonos orgánicos. El presente trabajo se estableció en el Campo Experimental Rancho “San Lorenzo”, ubicado en el municipio de Metepec, estado de México. El objetivo principal fue evaluar Glomus fasciculatum con lombricomposta, gallinaza y composta de champiñón en 1, 2 y 3 t ha-1 y N60-P60-K30 aplicado en dos cultivares de haba. Los 40 tratamientos se aleatorizaron en un diseño experimental de bloques completos al azar con tres repeticiones, en arreglo de parcelas divididas; ambos cultivares con y sin micorriza (C+M) fueron la parcela grande y el tipo y la dosis de abono la parcela chica (B). La unidad experimental constó de tres surcos de 4 x 0.80 m. La distancia entre plantas fue de 0.40 m. Se detectaron diferencias significativas para ambos factores y en su interacción en 19 de las 21 variables. Al aplicar G. fasciculatum el cv. San Pedro (C1) expresó el mayor promedio en NNF, AP, IV, NVP, PVP, PSL, P100 S, RG, %COL, LRz, NRs, NBs, % VES y % ARB. La gallinaza y la composta de champiñón con 3 t ha-1 favorecieron una mejor expresión fenotípica en la mayoría de las variables evaluadas. C1 con 3 t ha-1 de gallinaza y HMA mostró el mejor comportamiento para AP, IV, NVP, PSL, P100S, y RG (2.63 t ha-1). C1 con 3 t ha-1 de champiñón y micorrizas originó mayor % COL (72.20%) y de ARB (71.46 %). El cv. Santiago (C2) con 3 t ha-1 de gallinaza y HMA mostraron el mayor PVP (124.10 g), NSL (32.63), PSL (62.40 g), RG (2.40 t ha-1), % ARB (73.30) e % hifas (84.40). Los componentes principales 1 y 2 explicaron 52.42% de la variación total original.<hr/>Abstract The interest of broad bean producers is to weigh between sustainability and economy; high production and quality could be obtained with arbuscular mycorrhizal fungi (HMA) and organic fertilizers. This work was established at the Experimental Field Ranch "San Lorenzo" located in the municipality of Metepec, State of Mexico. The main objective was to evaluate Glomus fasciculatum with vermicompost, manure and mushroom compost in 1, 2 and 3 t ha-1 and N60-P60-K30 applied in two broad bean cultivars. The 40 treatments were randomized in an experimental design in a randomized complete block with three replications, in split plot arrangement; both cultivars with and without mycorrhiza (C + M) were big plot and the type and amount of fertilizer the small plot (B). The experimental unit consisted of three rows of 4 x 0.80 m. The distance between plants was 0.40 m. Significant differences were detected for both factors and in their interaction in 19 of the 21 variables. When applying G. fasciculatum the cv. San Pedro (C1) expressed the highest average in NNF, AP, IV, NVP, PVP, PSL, P100 S, RG,% COL, LRz, NRs, NBs,% VES and %ARB. Chicken manure and mushroom compost with 3 t ha-1 favored a better phenotypic expression in most of the variables evaluated. C1 with 3 t ha-1 of chicken manure and HMA showed the best behavior for AP, IV, NVP, PSL, P100S, and RG (2.63 t ha-1). C1 with 3 t ha-1 of mushroom and mycorrhizal originated higher %COL (72.20%) and ARB (71.46%). cv. Santiago (C2) with 3 t ha-1 of chicken manure and HMA showed the highest PVP (124.10 g), NSL (32.63), PSL (62.40 g), RG (2.40 t ha-1),% ARB (73.30) and %hyphae (8440). The main components 1 and 2 explained 52.42% of original total variation. <![CDATA[Economic feasibility of bioethanol production with three species of <em>Agave</em> spp. in producing areas from Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601439&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El uso creciente de combustibles fósiles ha provocado el calentamiento global por las emisiones de CO2 a la atmosfera, lo que ha determinado la necesidad de generar tecnologías para producir combustibles no convencionales. Algunos países han mostrado adelantos tecnológicos para la producción y uso de biocombustibles; sin embargo, se han utilizado cultivos necesarios para la alimentación humana, por lo que se requiere explorar nuevas especies que permitan generar combustibles de bajos costos ambientales y económicos. El género Agave es una alternativa para producir bioetanol por sus altos contenidos de azúcares en la piña y las hojas. El objetivo de esta investigación fue determinar la factibilidad económica de producir bioetanol con Agave tequilana Weber., Agave angustifolia Haw. y Agave cupreata Trel. Se generaron indicadores económicos desde un punto de vista integral de la cadena de valor como la relación de costo privado (RCP), tasa interna de retorno (TIR), valor actual neto (VAN) y punto de equilibrio (PE). Los resultados indicaron que la producción de bioetanol es factible económicamente para los sectores primario e industrial en Matatlán, Oaxaca y Amatitán, Jalisco, mientras que en Tepatitlán, Jalisco resultó rentable para el sector primario no así para el sector industrial, en Chilapa Guerrero resultó no rentable para el sector primario pero sí para el sector industrial. La rentabilidad está influenciada por el precio de la materia prima y el precio del bioetanol lo que hace necesario un proceso de negociación de precios entre sectores.<hr/>Abstract The increasing use of fossil fuels has caused global warming by CO2 emissions to the atmosphere, which has determined the need to develop technologies to produce non conventional fuels. Some countries have shown technological advances in the production and use of biofuels; however, they have been using crops for human consumption, so it is necessary to explore new species that allow to generate fuels with low environmental and economic costs. The genus Agave is an alternative to produce bioethanol for its high sugar content in pineapple and leaves. The objective of this research was to determine the economic feasibility to produce bioethanol from Agave tequilana Weber., Agave angustifolia Haw. and Agave cupreata Trel. Economic indicators were generated from a holistic view of the value chain as the private cost ratio (RCP), internal rate of return (TIR), current net value (VAN) and breakeven point (PE). The results indicated that bioethanol production is economically feasible for the primary and industrial sectors in Matatlán, Oaxaca and Amatitán, Jalisco, while in Tepatitlán, Jalisco was profitable for the primary sector but not for the industrial sector, in Chilapa, Guerrero was not profitable for the primary sector but for the industrial sector it was. Profitability is influenced by the price of raw material and bioethanol making necessary a process of price negotiation between sectors. <![CDATA[Egg market in Mexico: a tendency towards differentiation in consumption]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601455&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen México es el mayor consumidor per cápita de huevo en el mundo; factores como las enfermedades crónicas asociadas al sobrepeso y a la obesidad, y las tendencias hacia una alimentación sana y natural, han impactado en la disminución del consumo de huevo genérico, reduciendo así la rentabilidad del negocio del pequeño y mediano productor de huevo. La estrategia económica para mantener la rentabilidad es producir un huevo diferenciado para el mercado nacional. El objetivo de la presente investigación es medir la tendencia de consumo per cápita de huevo para plato en México para fijar el máximo consumo permisible utilizando un modelo de ecuaciones en diferencia de segundo orden, lineales, no homogéneas y con equilibrio móvil, considerando un período de estudio de 1980 a 2013. Los resultados mostraron que el consumo de huevo para plato en México ya llegó a un límite de consumo saludable, por lo que la demanda futura sólo crecerá al ritmo de crecimiento de la población. El huevo diferenciado representa para el pequeño y mediano productor la estrategia económica a seguir; y para el consumidor una fuente alternativa para el consumo de un alimento saludable acorde a necesidades específicas.<hr/>Abstract Mexico is the largest per capita consumer of eggs in the world; factors such as chronic diseases associated with overweight and obesity, and trends towards a healthy and natural diet, has impact on reducing the consumption of generic egg, thus reducing the profitability of small and medium egg producer. The economic strategy to maintain profitability is to produce a differentiated egg for domestic market. The aim of this research is to measure the trend in per capita consumption of table eggs in Mexico to set the maximum allowable consumption using a model of difference equations of second order, linear, inhomogeneous and moving equilibrium, considering a period of study from 1980 to 2013. The results showed that the consumption of table egg in Mexico reached a limit to a healthy consumption limit, so that future demand will only grow at the pace of population growth. The differentiated egg represents for small and medium producers an economic strategy to follow; and for consumer an alternative to consume a healthy food according to specific needs. <![CDATA[Economic valuation of drinking water in Iztapalapa, D. F.]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601467&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La investigación aborda la problemática del agua potable que existe en la delegación Iztapalapa de la Ciudad de México. Iztapalapa es la delegación más poblada y la que más problemas de agua potable presenta en la Ciudad de México. Los problemas afectan a toda la delegación, sobre todo a las zonas de alta marginalidad como son las que se encuentra en las faldas de la sierra de Santa Catarina, paraje San Juan y San Lorenzo Tezonco. Los problemas principales son la calidad y escasez del agua. Se utilizó el método de valoración contingente para estimar la disponibilidad a pagar (DAP) de los habitantes por mejoras en la calidad del agua. Se realizó una encuesta en la que se entrevistó a 95 usuarios. El 42% de los entrevistados tuvo la percepción de que la contaminación del agua es alta, 38% de que la contaminación es regular y 12% manifestó que la contaminación del agua es muy alta. En cuanto a la escasez del agua, 39% señaló que esta es alta, 42% que es regular y 12% que es muy alta. La disponibilidad a pagar promedio estimada fue de $5.00 dólares por bimestre, pudiendo obtener un valor económico aproximado de $13.25 millones de dólares por año por el pago del agua. Las variables que mejor explicaron el modelo fueron precio, edad, escolaridad y sexo. Se excluyeron las variables de estado civil, tamaño familiar, ingreso, calidad del agua percibida y escasez del agua percibida ya que estas no tenian una explicacion del modelo para un 95% de confiablidad.<hr/>Abstract The research addresses the problem of drinking water that exists in Iztapalapa from Mexico City. Iztapalapa delegation is the most populous and the one presenting most drinking water problems in Mexico City. The problems affect the entire delegation, especially highly marginalized areas such as those found in the foothills of the Sierra de Santa Catarina, San Juan and San Lorenzo Tezonco. The main problems are quality and scarcity. The contingent valuation method was used to estimate the willingness to pay (DAP) of residents by improving water quality. A survey was applied to 95 users. 42% of respondents had the perception that water pollution is high, 38% of pollution is regular and 12% said that water pollution is very high. Regarding water scarcity, 39% said that this is high, 42% that is regular and 12% which is very high. The estimated average of willingness to pay was $ 5.00 dolars per bimester, obtianing an approximate economic value of $ 13.25 million dollars per year for the payment of water. The variables that best explained the model were price, age, education and gender. Variables like marital status, family size, income, perceived water quality and water scarcity perceived were excluded as these did not have an explanation from the model for 95% of reliability. <![CDATA[Incidence and severity of ear rot on genetically modified and conventional maize in Sinaloa, Mexico]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601477&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Se evaluó en maíz genéticamente modificado (GM) con el evento Agrisure® VipteraTM 3111, la incidencia y severidad de pudrición de mazorca por Fusarium sp., en dos localidades de Culiacán, Sinaloa. En El Camalote, el híbrido observó una incidencia y severidad de 47.2 y 22.5% respectivamente; comparado con el híbrido convencional con control de plagas que presentó 54.7 y 27.1% de incidencia y severidad de pudrición y el híbrido convencional (testigo absoluto), tuvo un mayor daño con una incidencia de 59.4 y 35.2% de severidad. En la evaluación de Oso Viejo, el hibrido Agrisure® VipteraTM 3111 presentó menor daño con 25.7 y 7.6% de incidencia y severidad de la enfermedad respectivamente; el híbrido convencional con control de plagas tuvo una incidencia de 67.5% y una severidad de 38.7%, y el testigo absoluto tuvo el mayor daño 80.8 y 53.5% de incidencia y severidad. El maíz Agrisure® VipteraTM 3111 no fue desarrollado para el manejo de enfermedades, no obstante; el resultado encontrado demuestra que el maíz genéticamente modificado confiere un beneficio adicional indirecto al de resistencia a insectos plaga, previniendo la formación de puntos de entrada para fitopatógenos que se desarrollan en el tejido susceptible, provocando la pudrición de mazorca.<hr/>Abstract It was assessed in genetically modified (GM) maize with Agrisure® VipteraTM 3111, the incidence and severity of ear rot by Fusarium sp., in two locations from Culiacan, Sinaloa. In El Camalote, the hybrid showed incidence and severity of 47.2 and 22.5% respectively; compared to conventional hybrid with pest control showed 54.7 and 27.1% of incidence and severity of rot and conventional hybrid (control), had further damage with an incidence of 59.4 and severity of 35.2%. In assessing Oso Viejo, the hybrid Agrisure® VipteraTM 3111 showed less damage with 25.7 and 7.6% incidence and severity of the disease respectively; the conventional hybrid with pest control had an incidence of 67.5% and severity of 38.7%, and control had the highest damage 80.8 and 53.5% of incidence and severity. Agrisure® VipteraTM 3111 corn was not developed for disease management, however; the findings show that the genetically modified maize confers an indirect additional benefit to pest resistance, preventing the formation of entry points for pathogens that develop in susceptible tissue, causing ear rot. <![CDATA[Sangre Maya, red bean variety for the state of Chiapas]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601485&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En Chiapas, México existe una demanda de más de 8 000 t de frijol de grano rojo, principalmente para cubrir las necesidades de consumo locales de una población aproximada de 1 000 000, incluyendo las de una importante población temporal y/o permanente de inmigrantes centroamericanos. En respuesta a esta demanda, en 2013, el Programa de Frijol del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP), en el estado de Chiapas, generó la variedad Sangre Maya originada por hibridación a partir de una cruza triple en el Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT) y varios ciclos de selección en diferentes ambientes y localidades. En Chiapas, esta variedad se evaluó en nueve ambientes del centro del estado, durante 2010 a 2012, para determinar su respuesta en rendimiento, tolerancia a enfermedades y a suelos ácidos. Sangre Maya superó en 9 y 40.4% el rendimiento de los testigos Bribri y criollo Coloradito, respectivamente. Asimismo, la nueva variedad presentó la menor incidencia (10%) del virus del mosaico amarillo dorado del frijol, en tanto que Bribri y el criollo Coloradito mostraron incidencias de 30 y 64%, respectivamente. Adicionalmente, la nueva variedad se evaluó en suelo ácido con y sin aplicación de cal y mostró la mejor respuesta en el rendimiento de grano en ambas condiciones de manejo de suelo. En 2014, Sangre Maya fue registrada en el SNICS con el número definitivo FRI-088-060314 para su uso comercial.<hr/>Abstract In Chiapas, Mexico there is a demand of more than 8 000 t of red bean, mainly to meet the needs of local consumption of a population close to 1 000 000, including one of the most important population of temporary or permanent immigrants from Central America. In response to this demand, in 2013, the Bean Program from the National Institute of Forestry, Agriculture and Livestock (INIFAP), in the state of Chiapas, generated the Sangre Maya variety developed by hybridization from a triple cross at the International Center for Tropical Agriculture (CIAT) and several cycles of selection in different environments and locations. In Chiapas, this variety was evaluated in nine environments from the center of the state, from 2010 to 2012, to determine its yield, disease tolerance and response to acid soils. Sangre Maya exceded in 9 and 40.4% the yield from control Bribri and Creole Coloradito, respectively. Also, the new variety had the lowest incidence (10%) of the golden yellow mosaic virus from bean, while Bribri and Creole Coloradito showed incidences of 30 and 64%, respectively. Additionally, the new variety was evaluated in acid soil with and without lime and showed the best response of grain yield in both conditions of soil management. In 2014, Sangre Maya was registered in SNICS with the final number FRI-088-060314 for commercial use.