Scielo RSS <![CDATA[Nova scientia]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=2007-070520190002&lang=es vol. 11 num. 23 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[Estudio de remoción de arsénico (V) del agua mediante el uso de alúmina aglomerada]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Arsenic is a toxic element for human health. It persists in the environment as a result of natural and anthropic contamination, generating nocive effects for consumers. Some of them can be cancer, cardiovascular disorders, hypotension, metabolic disease and peripheral neuropathy. Adsorption is considered to be one of the most effective technologies widely used in global environmental protection areas. The objective of this study was to generate a low cost agglomerated alumina adsorbent (A-1) for the effective removal of arsenic (V) from water and its comparison with a commercial agglomerated alumina (A-2). Both of them of 5 mm of diameter. The physicochemical properties of the adsorbents were characterized by various techniques, such as: XRF, zeta potential, XRD, adsorption-desorption of N2 and FE-SEM/EDS. Batch experiments were performed to evaluate the efficiency of removal of As (V) from water by A-1 and A-2. The point of zero charge of A-1 and A-2 was at pH 8.5 and 8.1, respectively. The experimental results in batches indicated that agglomerate A-1 has a higher adsorption capacity than A-2 (1.212 mg·g-1; 1.058 mg·g-1) in similar conditions, concentration of 15 mg·L-1 of As (V), temperature (20± 2 °C) and pH 7. The adsorption processes of As (V) in A-1 and A-2 followed the kinetics of Pseudo-first order kinetic and the Freundlich isotherm. The results showed that the agglomerate A-1 is an attractive adsorbent for the effective removal of As (V) from water.<hr/>Resumen El arsénico es un elemento toxico para la salud humana. Persiste en el medio ambiente como resultado de la contaminación natural y antrópica, generando efectos nocivos para los consumidores. Algunos de ellos pueden se cáncer, trastornos cardiovasculares, hipertensión, enfermedad metabólica y neuropatía periférica. La adsorción se considera una de las tecnologías más eficaces ampliamente utilizadas en áreas de protección ambiental global. El objetivo de este estudio fue generar un adsorbente aglomerado de alúmina (A-1) de bajo costo para la eliminación efectiva de arsénico (V) del agua y su comparativo con una alúmina aglomerada comercial (A-2). Ambos de 5 mm de diámetro. Las propiedades de fisicoquímicas de los adsorbentes se caracterizaron mediante diversas técnicas, tales como: FRX, Potencial zeta, DRX, adsorción-desorción de N2 y FE-SEM/EDS. Se realizaron experimentos por lotes para evaluar la eficiencia de eliminación de As (V) en agua por A-1 y A-2. El punto de carga cero de A-1 y A-2 fue a pH 8.5 y 8.1, respectivamente. Los resultados experimentales en lotes indicaron que el aglomerado A-1 tiene una capacidad de adsorción mayor que A-2 (1.212 mg·g-1; 1.058 mg·g-1) en condiciones similares, concentración de 15 mg·L-1 of As (V), at 20 (±2) ºC y pH 7. El proceso de adsorción de As (V) en A-1 y A-2 siguió una cinética de seudoprimer orden y la isoterma de Freundlich. Los resultados demostraron que el aglomerado A-1 es un adsorbente atractivo para la eliminación efectiva de As (V) del agua. <![CDATA[Estimación de parámetros operativos eficientes enfocados a la fabricación de bobinas eléctricas empleando un diseño experimental 2<sup>k</sup>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: Ante la importancia de la industria eléctrica del país por incidir en la mayoría de los procesos productivos de la economía, los retos en los cambios en el mercado energético y las nuevas regulaciones para los productores, surge la necesidad, desde el aspecto de la manufactura de ofrecer herramientas para mejorar los procesos de fabricación de productos eléctricos, la calidad del servicio y aumentar la confiabilidad del sistema. El transformador es uno de los elementos más importantes en el sistema de transmisión de energía, fabricarlo con bajos estándares de calidad representa problemas importantes tanto para los consumidores finales como para el sistema en general. El propósito de este trabajo es establecer condiciones de operación eficientes para la manufactura de bobinas eléctricas, minimizando la variabilidad de las dimensiones y permitir un correcto ensamble de los componentes que integran el transformador monofásico. Método: Se utilizó el análisis de capacidad para evaluar la habilidad del proceso al cumplir con las especificaciones antes y después de las mejoras, además, se desarrolló un Diseño de Experimentos Factorial 2k que permitió establecer condiciones de operación adecuadas en el proceso de manufactura además de determinar la influencia de la tensión del alambre y el proveedor del papel dieléctrico sobre las variables dimensionales de la bobina. Resultados: Con el estudio se encontró que los factores considerados tienen influencia significativa sobre las dimensiones de las bobinas, los niveles altos de cada factor permitieron minimizar las dimensiones, con ello fue posible cumplir con los límites de especificación, se logró mejorar el centrado del proceso en las variables del largo y ancho de la bobina al incrementar sustancialmente los índices de capacidad reales del proceso. Discusión o Conclusión: Los métodos estadísticos utilizados en este trabajo fueron una herramienta eficaz para estudiar el proceso, minimizar las dimensiones, mejorar la eficiencia del producto y los costos por re-trabajos.<hr/>Abstract Introduction: Given the importance of the country's electricity industry for influencing most of the productive processes of the economy, the challenges in the changes in the energy market and the new regulations for producers, it is necessary, from the aspect of manufacturing to offer tools to improve the processes of electrical products, the quality of the service and increase the reliability of the system. The transformer is one of the most important elements in the electric power transmission system, manufacturing it with low quality standards represents important problems for both the final consumers and the system. The purpose of this work is to establish efficient operating conditions for the manufacture of electric coils, minimizing the variability of the dimensions and allowing a correct assembly of the components that make up the single-phase transformer. Method: Capacity analysis was used to evaluate the ability of the process to meet the specifications before and after the improvements, in addition, a 2k Factorial Experiments Design was developed that allowed to establish adequate operating conditions in the manufacturing process in addition to determine the influence of the tension of the wire and the dielectric paper supplier on the dimensional variables of the coil. Results: With the study it was found that the factors considered have significant influence on the dimensions of the coils, the high levels of each factor allowed to minimize the dimensions, thus it was possible to meet the specification limits, it was possible to improve the centering of the process of the variables of length and width of the coil by substantially increasing the capability indices of the process. Discussion or Conclusion: The statistical methods used in this work were an effective tool to study the process. <![CDATA[Uso de atmósferas controladas para conservar la calidad de tuna roja (<em>Opuntia ficus-indica</em> (L.)) mínimamente procesada]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: México es el principal productor de tuna en el mundo, con aproximadamente 400,000 toneladas por año. Sin embargo, es un fruto muy perecedero (9 a 15 días a temperatura ambiente), además la presencia de espinas en su pericarpio reduce su consumo y limita su comercialización causando así pérdidas en su producción. Por lo tanto, es necesario proponer alternativas de consumo como producto mínimamente procesado (PMP) y el uso de atmósferas controladas (AC) para alargar su vida poscosecha. Método: En rodajas de tuna roja minímamente procesada se aplicaron diferentes tratamientos de AC (AC1: 5% O2 + 95% N2, AC2: Aire + 10% CO2, AC3: 10% CO2 + 5% O2 + 85% N2 y aire como control) durante 16 días de almacenamiento a temperatura de 5 ºC. Cada cuatro días se analizó la concentración de azúcares totales (AT), sólidos solubles totales (SST), pH, actividad de polifenol oxidasa (PFO), pérdida fisiológica de peso (PFP) y calidad visual (CV). Resultados: Los tratamientos en AC presentaron menor PFP. El tratamiento con 10% CO2 + 5% O2 + 85% N2 contribuyó a la retención de la CV (6.24), PFP (9%) y pH (5.34), y el tratamiento con 10% CO2 + Aire en el contenido de azúcares (176.21 mg Glucosa mL-1); mientras que los (SST) y la actividad de PFO no presentó diferencia entre los tratamientos. Por su parte, el análisis multivariado de componentes principales (CP) explicó el 85% de la varianza en dos componentes para seis variables fisicoquímicas de los frutos de tuna. Conclusión: El uso de AC prolongó la vida poscosecha de los frutos de tuna roja mínimamente procesados hasta por 16 días de almacenamiento.<hr/>Abstract Introduction Mexico is the main producer of pricly pear in the world, with approximately 400,000 tons per year. However, it is a highly perishable fruit (9 to 15 days at room temperature), besides the presence of thorny hairs on its pericarpio limits consumption and limiting its commercialization which causes losses in its production. Therefore, it is necessary to propound for alternatives to be consumed as minimally processed product and the use of controlled atmospheres to extend its shelf life. Method: Different controlled atmospheres treatments (AC1: 5% O2 + 95% N2, AC2: Air + 10% CO2, AC3: 10% CO2 + 5% O2 + 85% N2 and air as control) were applied on minimally processed red prickly pear storaged at 5 ºC during 16 days. Sugars (S), total soluble solids (TSS), pH, polyphenol oxidase activity (PPO), physiological weight loss (PWL) and visual quality (VQ) were analized every four days. Results: At the end of the storage period the treatments with controlled atmospheres showed the less physiological weight loss of pricly pear. The treatment with 10% CO2 + 5% O2 + 85% N2 highly contributed for the visual quality retention (6.24), physiological weight loss (9 %) and pH (5.34), and the treatment with 10% CO2 + Air on the sugars content (176.21 mg Glucose mL-1); while the TSS and PPO enzyme activity did not differ between treatments. Also, the multivariate analysis of two principal components (PC) explained 85% of the variance, two components in six physicochemical variables of the pricly pear. Conclusion: The results show that controlled atmospheres can extend shelf life until 16 storage days when used on minimally processed prickly pear. <![CDATA[Estudio de Robustez vs Vibración en el Control por Modos Deslizantes]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract In Sliding Modes control literature, a popular paradigm says that the so called “chattering-effect” (undesirable mechanical vibrations on the plant under control) can be reduced or even removed at all without affecting the control robustness. Nevertheless, results of practical implementations support that this is not necessarily true. In this work, the actual behaviour of a class of high order Sliding Modes used as the control law for a Multiple-Input Multiple-Output system is presented, where the real performance of system robustness is studied when the chattering-effect change in magnitude. In this study, to achieve the chattering reduction, the Super-Twisting algorithm is used, and the plant to control is a 3-DoF robot arm. The results of this work show that when techniques to reduce the chattering-effect are utilized, the corresponding reduction in system robustness should also be taken into account, and that achievements of theoretical concepts must be bounded when they are implemented in practical applications<hr/>Resumen En la literatura de control por Modos Deslizantes, un popular paradigma dice que el llamado “efecto de vibración” (vibraciones mecánicas indeseables en la planta a controlar) puede ser reducido o inclusive eliminado sin afectar la robustez del control. No obstante, los resultados de implementaciones prácticas, apoyan la idea de que esto no es necesariamente cierto. En este trabajo, se presenta un estudio del desempeño real de los Modos Deslizantes de alto orden usados como la ley de control para un sistema con múltiples entradas múltiples salidas, a partir del cual se ofrecen hallazgos interesantes del comportamiento real de la robustez del sistema de control cuando el efecto de vibración cambia en magnitud. En este estudio, para lograr la reducción de la cantidad de vibración, se utiliza el algoritmo de control llamado Super-Twisting, y la planta a controlar es un brazo manipulador de 3-GdL. Los resultados de este trabajo muestran que cuando se usan técnicas para reducir el efecto de vibración, se debe tomar en cuenta que la robustez del sistema de control también se verá afectada, y que los logros aclamados por la teoría, deben ser acotados cuando se realizan las correspondientes implementaciones prácticas. <![CDATA[Determinación de la parábola de la vasculatura de la retina mediante un algoritmo computacional de segmentación]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El análisis cuantitativo de la arquitectura de las venas temporales superior e inferior y su monitoreo sobre el tiempo puede facilitar el diagnóstico y tratamiento oportuno de la retinopatía diabética. En este trabajo se presenta un novedoso método que consiste de dos etapas correspondientes a la segmentación automática y modelado parabólico de las venas temporales superior e inferior en imágenes de fondo de ojo. En la primera etapa, el detector lineal multiescala (DLM) es empleado para detectar estructuras de tipo arterial en imágenes de la retina. Debido a que DLM es un método de realzado arterial, es necesario aplicar una estrategia de umbralización para clasificar pixeles de tipo arterial con respecto al fondo de la imagen, donde un valor de umbral determinado de forma experimental es comparado con cinco métodos de umbralización del estado del arte. En esta etapa, el método de segmentación propuesto es comparado con seis métodos especializados del estado del arte en términos de eficiencia de segmentación. En la segunda etapa, se desempeña un modelado parabólico mediante una estrategia de optimización utilizando un Algoritmo de Distribución Marginal Univariada sobre las arterias previamente segmentadas, y los resultados son comparados con dos métodos paramétricos del estado del arte y con las delineaciones realizadas por especialistas. Los resultados de segmentación arterial utilizando el detector lineal multiescala demostraron una alta eficiencia de segmentación obteniendo un valor de 0.9618 utilizando la base de datos DRIVE de imágenes de fondo de ojo. De igual forma, los resultados de modelado parabólico entregaron una eficiencia promedio de 0.825 con respecto a las delineaciones realizadas por especialistas oftalmólogos de las venas temporales superior e inferior. En base a los resultados de eficiencia y al tiempo computacional (5.62 segundos), el método propuesto puede considerarse como altamente apropiado para desempeñar diagnóstico asistido por computadora en el área de oftalmología.<hr/>Abstract Quantitative analysis of the architecture of the superior and inferior temporal retinal veins and their monitoring over time could facilitate the diagnosis and timely treatment of diabetic retinopathy. This paper presents a novel method consisting of two stages for automatic segmentation and parabolic modeling of the superior and inferior temporal arcade vessels in retinal fundus images. In the first stage, the Multiscale Line Detector (MLD) is used to detect vessel-like structures in the retinal images. Since the MLD, is a vessel enhancement method, a thresholding strategy has to be used to classify vessel and non-vessel pixels, where an experimental threshold value is compared with five state-of-the-art thresholding methods. In this stage, the proposed segmentation method is compared with six state-of-the-art specialized methods in terms of segmentation accuracy. In the second stage, a parabolic modeling using an optimization strategy based on the Univariate Marginal Distribution Algorithm (UMDA) is performed over the segmented vessels and the results are compared with two state-of-the-art parametric methods and with the ground-truth images outlined by specialists. The results of vessel segmentation using the multiscale line detector demonstrated a high segmentation accuracy with a 0.9618 value using the DRIVE database of retinal fundus images. In addition, the parabolic modeling results provided an average accuracy of 0.825 with the ground-truth of the superior and inferior temporal arcade vessels outlined by ophthalmologists. According to the accuracy and the computational time (5.62 seconds) results, the proposed method can be considered as highly appropriate to perform computer-aided diagnosis in Ophthalmology. <![CDATA[Respuesta ambiental de poblaciones nativas de maíz del sureste de Coahuila, México]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: Las consecuencias del cambio climático se manifiestan en la modificación de las condiciones del ambiente (temperatura, precipitación, heladas, sequía, salinización de los suelos), por lo que se sugiere el estudio de la diversidad genética del maíz y su interacción con factores del ambiente. Los objetivos del presente trabajo fueron evaluar el rendimiento, así como la respuesta a diferentes ambientes de 63 poblaciones nativas de maíz representativas de la variación genética en el sureste de Coahuila, México. Método: La evaluación agronómica de las poblaciones nativas de maíz de ocho grupos raciales se llevó a cabo en el ciclo primavera-verano de 2013 en dos localidades contrastantes y representativas de las condiciones ambientales del sureste de Coahuila. En cada localidad se establecieron los experimentos separando los bloques en áreas independientes, y en una localidad, en fechas de siembra diferentes. Las combinaciones de localidades × bloques fueron considerados como ambientes diferentes para explorar e interpretar la interacción genotipo × ambiente. En el presente documento se analiza la respuesta al ambiente de evaluación con base en el rendimiento de grano y los días a floración masculina. Resultados: Se identificaron ocho poblaciones con un potencial de rendimiento promedio sobresaliente a través de ambientes, con valores entre 7.4 y 8.5 t ha-1, representativas principalmente de las razas Tuxpeño, Ratón y Tuxpeño Norteño. Las poblaciones adaptadas a las áreas de transición-altura tuvieron un abatimiento promedio de 4.1 t ha-1 (55.0 %) en el rendimiento al ser expuestas a condiciones ambientales de altitud intermedia. Discusión o Conclusión: La interpretación gráfica de la interacción genotipo × ambiente permitió identificar y agrupar a los genotipos con adaptación específica en los ambientes de evaluación, así como aquellos con un comportamiento promedio a través de ambientes. Se identificaron y agruparon 22 poblaciones con adaptación a las condiciones de transición-altura, 14 a áreas de altitud intermedia y 27 poblaciones con un comportamiento promedio a través de ambientes.<hr/>Abstract Introduction: The climate change consequences have been manifested on the environmental condition’s changes (temperature, rainfall, frost, drought, and soil salinity), then, the analysis of maize genetic diversity and their environment interaction is suggested. The objectives of this research were to determine the yield potential, the response to different environments of 63 maize landrace populations representative of the genetic variation in the southeast of Coahuila, Mexico. Method: The agronomic evaluation of native maize populations of eight racial groups was carried out in the spring-summer cycle in 2013 in two contrasted and representative locations of the environmental conditions in the southeast of Coahuila. Blocks were established independently within each location, and, in one location, blocks were different planting date. The blocks × location combinations were considered different environments to explore and make an interpretation of the genotype by environment interaction. In this paper, the response to the environment is analyzed based on grain yield and days to male flowering. Results: Eight populations were identified with an outstanding average yielding potential across environments, with values between 7.4 and 8.5 t ha-1, mainly representative from the Tuxpeño, Raton and Tuxpeño Norteño races. Populations adapted to transition-high altitude areas had an average yield reduction of 4.1 t ha-1 (55.0 %) after been exposed to intermediate altitude conditions. Discussion or Conclusion: The graphic interpretation of the genotype x environment interaction allowed to identify and to group the genotypes with specific adaptation in the environments of evaluation, as well as the ones with an average performance across environments. Twenty-two populations were identified with adaptation to transition- high altitude conditions, 14 to intermediate altitude areas and 27 populations with an average performance across environments. <![CDATA[Análisis de la variabilidad alélica de BmVDAC y Subolesina, dos candidatos vacunales contra <em>Rhipicephalus microplus</em> en aislados de México]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: Las garrapatas Rhipicephalus microplus son ectoparásitos hematófagos que impactan económicamente la ganadería a nivel mundial. Los acaricidas han sido una estrategia de control efectiva pero que generan la resistencia a estos químicos y la contaminación del medio ambiente. Una alternativa para contrarrestar los daños adversos de los químicos es la utilización de vacunas, las cuales presentan eficacia variable, debido posiblemente a la diferencia en la secuencia de aminoácidos entre los antígenos de las garrapatas de diferentes zonas geográficas. Por lo que el objetivo del presente trabajo fue analizar la variabilidad de dos antígenos vacunales: BmVDAC (Voltage Dependent Anion Channel) y Subolesina de R. microplus en aislados provenientes de diferentes estados de México. Método: Dos proteínas se seleccionaron con base a su eficacia como antígenos protectores: BmVDAC y Subolesina. Se colectaron garrapata R. microplus de distintos estados de México. Se realizaron extracciones ADN y ARN para la amplificación de bmvdac y subolesina respectivamente. Se obtuvieron las secuencias predichas de aminoácidos. Se hizo un análisis BLAST para confirmar la identidad entre las secuencias y alinearlas con el programa Clustal Omega para determinar el grado de similitud. Finalmente, se realizó un análisis con el programa MEGAX64 para determinar la relación filogenética de cada aislado. Resultados: Para BmVDAC, se observó un porcentaje promedio de identidad y similitud del 99.79% entre las diferentes secuencias de aminoácidos. En aislados de Chiapas, Nayarit, Media Joya, Querétaro, Tamaulipas y Guerrero se observó un porcentaje de identidad y similitud del 99.87%. Jalisco, Tabasco y Sinaloa presentaron el 99.56% en identidad y similitud. En promedio se observa un porcentaje de variabilidad de 0.21%. En el alineamiento de Subolesina con aislados de Yucatán, Nayarit, Querétaro, Chiapas, Sinaloa, Veracruz y Tamaulipas, y la cepa Munoz, se observó un porcentaje promedio de identidad del 99.87% y similitud del 100% entre las secuencias de aminoácidos. De las ocho secuencias, siete presentaron procentaje de identidad del 99.91%, mientras que para Nayarit el porcentaje fue de 99.39%. La variabilidad promedio fue del 0.13%. Los análisis filogenéticos no mostraron diferencias significativas entre las secuencias utilizando el método UPGMA. El porcentaje promedio obtenido del método Bootstrap de 10000 réplicas para los árboles filogenéticos de bmvdac y subolesina fue de más del 50%. Discusión o Conclusión: Este reporte representa la primera investigación respecto al grado de conservación entre aislados de R. microplus de diferentes estados en México para BmVDAC y Subolesina, dos candidatos vacunales contra esta garrapata. Considerando la variabilidad presentada entre las secuencias de los diferentes aislados de R. microplus, se puede concluir que BmVDAC y Subolesina son antígenos que se encuentran conservados, por lo que pueden considerarse como candidatos vacunales. Esta información es relevante para la selección de antígenos empleados en vacunas anti-garrapatas R. microplus en México.<hr/>Abstract Introduction: Rhipicephalus microplus ticks are hematophagous ectoparasites that economically impact lifestock industry worldwide. Acaricides have been an effective control strategy, but generate resistance to chemical compounds and environmental pollution. An alternative to counteract the chemical adverse effects is the vaccination usage, which is effective, environmentally friendly and unexpensive. However, still anti-tick vaccines present variable efficacy due to possible differences in aminoacid sequences within tick antigens from geografically distinct isolates. The aim of this work was to analyze the variability of two vaccine antigens: BmVDAC (Voltage Dependent Anion Channel) and Subolesin from R. microplus isolates from different states of Mexico. Methods: Two proteins were selected based on its efficacy as protective antigens: BmVDAC and Subolesin. R. microplus ticks was collected from different states of Mexico. Isolation of both DNA and RNA was performed to amplify bmvdac and subolesin respectively. Predicted amino acid sequences were obtained. A BLAST analysis was carried out to confirm the identity within sequences and determine similarity by an alignment using Clustal Omega. Finally, to determine the phylogenetic relationship of each isolate an analysis by MEGAX64 software was performed. Results: For BmVDAC, an average percentage of 99.79% identity and similarity was observed within the different aminoacid sequences. In the isolates from Chiapas, Nayarit, Media Joya, Queretaro, Tamaulipas and Guerrero a similarity and identity percentage of 99.87% was observed. Jalisco, Tabasco and Sinaloa a similarity and identity percentage of 99.56% was presented. On average, a variability percentage of 0.21% was observed. The Subolesin alignment with isolates from Yucatan, Nayarit, Queretaro, Chiapas, Sinaloa, Veracruz, Tamaulipas, and the reference Munoz strain, an identity average percentage of 99.87% and similarity percentage of 100% was observed in the aminoacid sequences. Seven from eight sequences presented identity percentage of 99.91% whereas for Nayarit the percentage was 99.39%. The average variability was 0.13%. Phylogenetic analysis did not show significant differences between sequences using the UPGMA method. Average percentage obtained by 10000 replicas by Bootstrap method for bmvdac and subolesin was up to 50%. Discussion and conclusion. This report represents the first research on the characterization of the variability for BmVDAC and Subolesin, two vaccine antigens against R. microplus isolates from different states of Mexico. Considering the low variability presented by the different R. microplus isolates sequences, we can conclude that BmVDAC and Subolesin are antigens that are conserved and can be considered as vaccine candidates. This information is relevant for antigen selection and vaccine design against R. microplus in Mexico. <![CDATA[Efectividad de métodos para desinfestar semillas de <em>Laelia autumnalis</em> para la conservación en nitrógeno líquido]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: Laelia autumnalis es una orquídea nativa de México amenazada por la pérdida de su hábitat. Para la conservación de esta especie es necesario evaluar la efectividad de métodos de desinfección y secado para aplicar técnicas de crioconservación y cultivo in vitro. Método: En un primer experimento, se consideró la técnica de inmersión directa en nitrógeno líquido para optimizar el almacenamiento a largo plazo. Sin embargo, la germinación asimbiótica fue afectada por el hongo Alternaria sp., motivo por el cual se realizó un segundo experimento con dos ensayos para evaluar la viabilidad y germinación asimbiótica de las semillas en función de los desinfectantes hipoclorito de calcio al 1% e hipoclorito de sodio comercial al 15% y los métodos de secado con aire en la campana de flujo laminar, gel de sílice y bomba de vacío, antes y después de la inmersión en nitrógeno líquido. Resultados: Los desinfectantes hipoclorito de calcio e hipoclorito de sodio disminuyeron la viabilidad en 49 y 37%, respectivamente, así como los métodos de secado con aire en la campana de flujo laminar y bomba de vacío con 36 y 28%, respectivamente. La pérdida de viabilidad fue menor cuando se desinfectó después de la inmersión en nitrógeno líquido; la germinación se estimuló con hipoclorito de sodio (100%). Conclusión: Las semillas de L. autumnalis deben desinfectarse con hipoclorito de sodio y secarse con aire de la campana de flujo laminar después de la crioconservación por inmersión directa en nitrógeno líquido para evitar daños en los tejidos.<hr/>Abstract Introduction: Laelia autumnalis is an endemic orchid species from Mexico which is threatened by its habitat loss. In order to preserve this species disinfestation and adequate drying methods are necessary developed of cryopreservation and in vitro culture technics. Method: For a good long-term storage optimization the direct immersion technic in liquid nitrogen was considered in the first experiment (E1), however, asymbiotic germination was affected by the fungi Alternaria sp.; because of that, a second experiment was carried out with two assays in order to evaluate the seed viability and asymbiotic germination based on 1% (w/v) of calcium hypochlorite (CaCl2O2) and 15% (v/v) of commercial sodium hypochlorite (NaClO) as disinfection methods and using the air of laminar air-flow (A), silica gel (G) and vacuum pump (V) as drying methods before (E2) and after (E3) liquid nitrogen immersion (LN). Results: Viability was reduced in 49% and 37% by CaCl2O2 and NaClO, respectively, while A and V drying methods were caused the highest viability loss (36 and 28%), respectively. The loss of viability in E3 was lower than E2 and it was observed a stimulation by NaClO in germination (100%). Conclusion: These seeds must be disinfected with NaClO and dried using the air of laminal air-flow after cryopreservation by direct immersion in order to avoid plant tissues damage. <![CDATA[Influencia del estiércol composteado y micorriza arbuscular sobre la composición química del suelo y el rendimiento productivo de maíz forrajero (<em>Zea mays</em> L.)]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: El estiércol composteado (E) es una alternativa al reciclaje de nutrientes, y puede mejorar o mantener la fertilidad del suelo sustituyendo a la fertilización convencional. El objetivo del estudio fue evaluar las características y composición química del suelo, porcentaje de infección del hongo micorrízico arbuscular (M) en raíz, características agronómicas de la planta, tasa de crecimiento en el cultivo, acumulación de nutrientes y rendimiento productivo, en respuesta del E y del Glomus intraradices (M) en maíz forrajero. Método: Se evaluaron seis niveles de fertilización orgánica (15, 30 y 45 t ha-1 de E, 15, 30 y 45 t ha-1 de EM), uno de fertilización química (FQ: 160-60-30 kg ha-1 de NPK), y un testigo (sin fertilizar: SF), en dos ciclos de cultivos (Ciclo, PV: primavera-verano y OI: otoño-invierno). Se utilizó E y G. intraradices. Las variables estudiadas en el suelo fueron: pH, conductividad eléctrica (CE), materia orgánica (MO), N, P, K, Ca, capacidad de intercambio catiónico (CIC), numero de esporas; en la planta: acumulación de nutrientes (N, P, K, Ca), porcentaje de infección en raíz, altura, numero de hojas y materia seca (MS); en el cultivo: tasa de crecimiento del cultivo (TCC), rendimiento de forraje en materia verde (MV t ha-1) y materia seca (MS t ha-1). Resultados: Con excepción del K en suelo y la CIC, el Tratamiento, Ciclo y la interacción de ambos factores afectaron (P&lt;0.05) las variables que definieron la composición química del suelo (pH, CE, MO, N, P, Ca), la acumulación de nutrientes en planta (N, P, K, Ca) y el rendimiento de forraje en MV y MS. En OI, FQ presentó el menor contenido de MO; en PV, un incremento en el E (de 15E a 45E) permitió aumentar la MO (P&gt;0.05). El N en suelo fue mayor en OI con relación a PV en todos los tratamientos (P&gt;0.05). En OI, 30EM presentó la mayor acumulación de nutrientes en planta (N, P, K y Ca) con respecto al resto de los tratamientos (P&gt;0.05). En ambos ciclos, PV y OI, 30EM tuvo el mayor rendimiento de forraje en MS (P&gt;0.05). Discusión o Conclusión: La composición química del suelo, planta y el rendimiento de maíz forrajero fueron afectados por el uso de E solo o en combinación con M durante los ciclos PV y OI. El uso de 30EM representa una mejor opción de fertilización con relación SF y FQ debido a que la planta tuvo mayor producción de forraje en MS durante la PV y OI. El uso de G. intraradices en combinación con E contribuye a optimizar la utilización de nutrientes del suelo por la planta. Los resultados obtenidos son importantes para incrementar la calidad y cantidad de maíz forrajero.<hr/>Abstract Introduction: Composted manure (CM) is an alternative to nutrient recycling, and can improve or maintain soil fertility by replacing conventional fertilization. The objective of the study was to evaluate the characteristics and chemical composition of the soil, percentage of infection of the arbuscular mycorrhizal fungus (AMF) in the root, agronomic characteristics of the plant, growth rate in the crop, nutrient accumulation and productive yield, in response to the E and Glomus intraradices (CM) in forage corn. Method: Six levels of organic fertilization were evaluated (15, 30 and 45 t ha-1 of E, 15, 30 and 45 t ha-1 of EM), one of chemical fertilization (QF: 160-60-30 kg) ha-1 of NPK), and a control (without fertilizing: WF), in two crop cycles (Cycle, SS: spring-summer and AW: autumn-winter). E and G. intraradices were used. The variables studied in the soil were: pH, electrical conductivity (EC), organic matter (OM), N, P, K, Ca, cation exchange capacity (CEC), number of spores; in the plant: accumulation of nutrients (N, P, K, Ca), percentage of infection in root, height, number of leaves and dry matter (DM); in the crop: growth rate of the crop (GRC), yield of forage in green matter (GM t ha-1) and dry matter (DM t ha-1). Results: With the exception of the K in soil and the CEC, the Treatment, Cycle and the interaction of both factors affected (P &lt;0.05) the variables that defined the chemical composition of the soil (pH, EC, OM, N, P, Ca), the accumulation of plant nutrients (N, P, K, Ca) and forage yield in GM and DM. In OI, QF presented the lowest OM content; in SS, an increase in E (from 15E to 45E) allowed to increase the OM (P&lt; 0.05). The N in soil was higher in AW in relation to SS in all treatments (P&lt; 0.05). In AW, 30EM presented the highest accumulation of plant nutrients (N, P, K and Ca) with respect to the rest of the treatments (P&lt; 0.05). In both cycles, SS and AW, 30EM had the highest forage yield in DM (P&lt; 0.05). Discussion or Conclusion: The chemical composition of the soil, plant and forage maize yield were affected by the use of E alone or in combination with M during the SS and AW cycles. The use of 30EM represents a better fertilization option with relation WF and QF because the plant had more forage production in MS during the SS and AW. The use of G. intraradices in combination with E contributes to optimize the use of soil nutrients by the plant. The results obtained are important to increase the quality and quantity of feed corn. <![CDATA[Efecto de dos métodos de secado en los compuestos fenólicos totales, L-DOPA y la actividad antioxidante de <em>Vicia faba</em> L.]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen La L-DOPA es uno de los metabolitos secundarios presentes en las leguminosas, como Mucuna pruriens y Vicia faba L., su contenido se puede ver afectado por el método de secado, variedad y estado de desarrollo de la planta. El objetivo de este estudio fue analizar el efecto del método de secado por estufa y por liofilización en el contenido de compuestos fenólicos totales (CFT), de L-DOPA y de la actividad antioxidante en plántulas y en flor de dos variedades de haba. Dos variedades de haba, Diamante y Zac-22, se utilizaron como material vegetal, que fueron sembradas en condiciones de campo. Se obtuvieron plántulas a los 10, 15 y 20 días después de la emergencia (DDE) y flores durante el período de floración. Los tejidos se sometieron a dos métodos de secado, por estufa de aire forzado a 38 °C y por liofilización (-80 °C). El contenido de compuestos fenólicos totales (CFT) se determinó por el método de Folin-Ciocalteu y L-DOPA se analizó por HPLC. La actividad antioxidante se determinó frente al radical DPPH (CI50). Los resultados mostraron que el método de secado afectó la concentración de CFT, de L-DOPA y la actividad antioxidante. Las concentraciones más altas de CFT (118.67 mg·g-1 MS) y de L-DOPA (67.65 mg·g-1 MS) se detectaron en las muestras procesadas por secado en estufa. Las flores presentaron los contenidos más altos de CFT (142.19 mg·g-1 MS) y de L-DOPA (82.02 mg·g-1 MS) respecto a las plántulas. Mientas que en las plántulas a los 10 DDE, tuvieron en promedio la concentración mayor de CFT (110.12 mg·g-1 MS) y de L-DOPA (61.08 mg·g-1 MS). La actividad antioxidante se afectó particularmente por el método de secado en las plántulas, pero en las flores no mostraron variación. El secado por estufa favoreció la conservación de la actividad antioxidante de las plántulas (CI50, 119.93 µg·mL-1), respecto al método de secado por liofilización (CI50, 144.29 µg·mL-1).<hr/>Abstract L-DOPA is one of the secondary metabolites present in legumes, such as Mucuna pruriens and Vicia faba L., its content can be affected by the method of drying, variety and stage of development of the plant. The objective of this study was to analyze the effect of drying method by stove and lyophilization on the content of total phenolic compounds (TPC), L-DOPA and antioxidant activity in seedling and flower of two varieties of broad bean. Two varieties of broad bean, Diamante and Zac-22, were used as plant material, which were sown under field conditions. Seedlings were obtained at 10, 15 and 20 days after the emergence (DAE), and flowers during the flowering period. The tissues were subjected to two drying methods, by forced air oven at 38 °C and by lyophilization (-80 °C). The content of total phenolic compounds (TPC) was determined by the Folin-Ciocalteu method, and L-DOPA was analyzed by HPLC. The antioxidant activity was determined against the DPPH radical (IC50). The results showed that the drying method affected the concentration of TPC, L-DOPA and antioxidant activity. The highest concentrations of TPC (110.12 mg·g-1 DM) and L-DOPA (61.08 mg·g-1 DM) were detected in the samples processed by oven drying. Flowers had the highest content of TPC (142.19 mg·g-1 DM) and L-DOPA (82.02 mg·g-1 DM) compared to seedlings. While in the seedlings at 10 DAE had on average the highest concentration of TPC (110.12 mg·g-1 DM) and L-DOPA (61.08 mg·g-1 DM). The antioxidant activity was particularly affected by the drying method in the seedlings, but in the flowers, they did not show variation. The drying by stove favored the preservation of the antioxidant activity of the seedlings (IC50, 119.93 μg·mL-1), with respect to the drying method by lyophilization (IC50, 144.29 μg·mL-1). <![CDATA[Caracterización del lactosuero y requesón proveniente del proceso de elaboración de queso cocido (asadero) región Sonora]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El proceso que más utiliza la industria quesera artesanal mexicana para agregar valor al lactosuero es la producción de requesón. Sin embargo, el perfil tecnológico del lactosuero depende de las características fisicoquímicas que posee. El objetivo del presente estudio fue caracterizar el lactosuero primario (LPQC) y secundario (LSQC) proveniente de la producción de queso cocido (asadero) de Sonora, y del requesón elaborado a partir de estos. El LPQC tuvo un contenido de sólidos alrededor de 6.6 % similar (p≥0.05) al lactosuero dulce de queso fresco (LQF, control), aunque con un menor pH (5.3 vs 6.5) y contenido de proteína (0.4 vs 0.7 %). Por el contrario, el LSQC tuvo un alto contenido de sólidos, proteína y grasa (9.4, 1 y 4.2 %, respectivamente). La composición química del requesón elaborado con LSQC presentó un mayor contenido de sólidos y grasa, respecto al requesón elaborado con LPQC y con LQF (control). Los parámetros de firmeza, adhesividad y cohesividad de todos los requesones estuvieron en un rango de 0.05-0.18 (N), 0.07-0.26 (-N) y 0.40-0.84 respectivamente, obteniéndose menores valores de firmeza y adhesividad en requesón de LPQC, y una mayor cohesividad en requesón de LSQC (p&lt;0.05). Las características fisicoquímicas del lactosuero de queso cocido determinaron la composición química y características de color y textura en el requesón elaborado.<hr/>Abstract The most common process that Mexican artisanal cheese industry applies to whey to add value, is the production of requesón (whey cheese). However, the technological profile of the whey depends on its physicochemical characteristics. The objective of the present study was to characterize the primary (LPQC) and secondary (LSQC) whey from the production of artisanal “coccid cheese” (asadero), and the properties of requesón cheese made from these types of whey. The LPQC had 6.6% of solids content similar (p≥0.05) to sweet whey from fresh cheese manufacture (LQF, control), although a lower pH (5.3 vs 6.5) and protein content (0.4 vs 0.7 %). On the contrary, the LSQC had a high content of solids, protein and fat (9.4, 1 and 4.2 %, respectively), characteristic that was reflected in a higher content of solids and fat in requesón made from this whey, in comparison with the composition of requesón made with LPQC and LFC. Firmness (N), adhesiveness (- N) and cohesiveness parameters of requesón samples were in a range of 0.050-0.18 (N), 0.07-0.26 (-N) and 0.40-0.84, respectively, obtaining lower values of hardness and adhesiveness in requesón from LPQC, and a greater cohesiveness in requesón from LSQC (p&lt;0.05). In conclusion, the physicochemical characteristics of whey from cheesemaking determined the chemical composition as well color and textural properties of requesón (whey cheese). <![CDATA[KIA Motors México: caso exitoso de estrategia competitiva en un mercado de competencia monopolística, 2015-2018]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El artículo analiza, teórica y empíricamente, la importancia de la competitividad, la cual es la base para la entrada exitosa en un mercado con estructura de competencia monopolística a escala global. Tal es el caso de la industria automotriz mexicana. La industria mencionada es ejemplo de constantes cambios en su estructura de mercado, sobre todo con la reciente entrada de empresas coreanas, como Hyundai y KIA Motors. El análisis gráfico de tendencias prueba que con la entrada de KIA, a partir de Julio de 2015, se suscitó cierta desconcentración en la industria, llevándola a convertirse en el quinto ensamblador más grande en México. El análisis de las cuotas de mercados, indican que Hyundai tiene menos éxito que su marca socia (KIA). Sin embargo, los resultados econométricos indican que la desconcentración de mercado está asociada en mayor medida al crecimiento de mercado de Hyundai, así como al crecimiento en marcas más pequeñas en su participación que tienen mayor tiempo, respecto a las coreanas mencionadas en México. Lo anterior invita a reflexionar sobre los supuestos clásicos de entrada en una estructura de competencia monopolística y su grado de concentración porque comúnmente se menciona que la entrada de competidores desconcentra el mercado. Sin embargo, si aumenta la rivalidad, también habrá desconcentración de mercado. Se concluye que en la industria automotriz mexicana, la competitividad y la estrategia competitiva de las marcas, explican la concentración y desempeño de las empresas en éste tipo de mercado.<hr/>Abstract The article analyzes, theoretically and empirically, the importance of competitiveness, which is the basis for a successful entry inside automaker´s market with a structure of monopolistic competition on global scale, such is the case of the Mexican automotive industry. The mentioned business sector is an example of constant changes in its market structure with the recent entry of Korean companies which are Hyundai and KIA motors. The results demonstrate that since the entry of KIA Motors in July 2015, there was some market deconcentration in the industry, leading it to become the fifth largest assembler in Mexico. The graphic analysis of market shares indicates that Hyundai is less successful than its partner brand (KIA). However, the econometric results indicate that the deconcentration of the market is associated to a greater extent with the growth of the Hyundai´s market share , as well as, the growth of smaller brands in its market quote that have longer time competing in Mexican market, comparing them to Korean companies such as Hyundai and KIA in Mexico. The results invites us to do a reflection on the classical assumptions about entry into a structure of monopolistic competition and its degree of concentration because it is commonly mentioned that entry of new competitors deconcentrates the market. However, if the rivalry increases, there will also be a bigger market deconcetration. It is concluded that in the Mexican automotive industry, the competitiveness and competitive strategy of brands (automakers), explain the concentration and performance of companies in this type of market. <![CDATA[Estudio sobre las dificultades que tienen estudiantes de nivel superior en la resolución de problemas de cálculo, y empleo de un Escenario de aprendizaje tecnopedagógico como apoyo en el trabajo del aula]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: Se describe el trabajo llevado a cabo mediante el empleo de un escenario tecnopedagógico, el cual está conformado por el contenido de la asignatura de Cálculo Aplicado en el Nivel Superior, el uso de estrategias de enseñanza y aprendizaje (trabajo pedagógico) y el empleo de tecnología. De forma específica, se trabajó con un Sistema experto denominado SIMAATCA, en el cual hay varios recursos multimedia al que los estudiantes tienen acceso. Se pretende determinar si con el empleo del escenario tecnopedagógico los estudiantes logran mejorar su rendimiento en una de las unidades temáticas (Unidad 1. Aplicaciones de la Derivada) de la materia de Cálculo Aplicado. Método: Se trabajó con dos grupos de 33 estudiantes cada uno, quienes se encontraban iniciando su segundo semestre en la licenciatura, un grupo fue considerado de control (GC) y el otro experimental (GE). En ambos grupos se abordó la misma Unidad temática de la asignatura, lo que diferencia a los dos grupos es la estrategia de enseñanza empleada. En el grupo de control se trabajó de forma tradicional, empleando de forma exclusiva el pizarrón y el libro de texto; mientras que en el grupo experimental se trabajó con el escenario tecnopedagógico. El rendimiento académico del estudiante se midió comparando los resultados obtenidos entre el pre-test y el post-test, ambos cuestionarios aplicados a los dos grupos (de control y experimental). Resultados: Los resultados obtenidos en el cuestionario diagnóstico (pre-test) tanto por el grupo de control (GC) como del grupo experimental (GE) fueron muy bajos, ya que los estudiantes presentaron dificultades en los planteamientos de la mayoría de los problemas. Después de haber trabajado con ambos grupos, empleando estrategias diferentes, se aplicó el pos-test. En esta ocasión hubo una mejora en los resultados obtenidos por ambos grupos, pero el GE sobresalió en la cantidad de respuestas correctas y la forma de enfrentar cada problema, comparado con el GC. En el grupo experimental los problemas que fueron resueltos de forma correcta por una mayor cantidad de estudiantes (97%), correspondieron a la obtención de puntos críticos (máximos, mínimos), intervalos donde la función es creciente y en donde es decreciente, así como lo concerniente a los temas de optimización (72% en el primer problema y 69% en el segundo) y en el problema de razón de cambio (63%). El problema que fue resuelto de forma correcta por menos estudiantes (42%) fue del tema de diferenciales. Discusión o Conclusión: Se concluye que el grupo experimental mejoró su rendimiento académico al aumentar su promedio (de 2.7 a 6.0), cuya mejoría se debió a la variedad de estrategias que emplearon y al uso de la tecnología como parte del Escenario de Aprendizaje Tecnopedagógico empleado. Mientras que el grupo de control no tuvo una mejora en su rendimiento (su promedio cambió de 2.6 a 3.7), y los estudiantes emplearon en la mayoría de los problemas fórmulas pero no de forma correcta.<hr/>Abstract Introduction: The work carried out through the use of a techno-pedagogical scenario is described, which is made up of the content of the subject of Applied Calculus in the Higher Level, the use of teaching and learning strategies (pedagogical work) and the use of technology. Specifically, we worked with an expert system called SIMAATCA, in which there are several multimedia resources to which students have access. It is intended to determine if with the employment of the techno-pedagogical scenario the students manage to improve their performance in one of the units of the curriculum (Unit 1. Applications of the Derivative) of the subject of Applied Calculus. Method: The research study was developed with two groups of 33 students each one, who were starting their second semester in the degree, one group was considered as the control one (GC) and the other was an experimental group (GE). In both groups the same Unit of the curriculum was approached, what differentiates the two groups is the teaching strategy used. In the control group was worked in a traditional way, using exclusively the blackboard and the textbook; while in the experimental group was worked with the techno-pedagogical scenario. The student's academic performance was measured by comparing the results obtained between the pretest and the posttest, both questionnaires applied to the two groups (control and experimental). Results: The results obtained in the diagnostic questionnaire (pre-test) both by the control group (CG) and the experimental group (EG) was very low since the students presented difficulties in the approaches of most of the problems. After having worked with both groups using different strategies, the post-test was applied. This time there was an improvement in the results obtained by both groups, but the EG excelled in the number of correct answers and the way to face each problem, compared to the CG. <![CDATA[Especies Alimenticias de Recolección y Cultura Culinaria: Patrimonio Biocultural de la comunidad popoloca Todos Santos Almolonga, Puebla, México]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Las Especies Alimenticias de Recolección (EAR) son el conjunto de alimentos (hierbas, frutas, semillas, flores y animales) que crecen de manera natural y forman parte de la alimentación de diferentes grupos culturales. Estos alimentos permiten conservar la biodiversidad, ofrecen la posibilidad de diversificar el consumo de alimentos y contar con dietas más saludables. México es uno de los países con mayor diversidad biológica y cultural: biocultural, la cual ha originado la creación y conservación de cocinas bioculturales. De estas son guardianes primordialmente los pueblos rurales, las comunidades indígenas y las mujeres cocineras, que reproducen sus prácticas alimentarias y se apropian de sus riquezas naturales a través de ellas. Las cocinas bioculturales son la esencia de la preservación de la cultura alimentaria. El análisis de ésta es relevante porque a través de ella se determinan los patrones alimentarios comunes. La presente investigación analiza la cultura alimentaria entre los pobladores de Todos Santos Almolonga desde el enfoque de Patrimonio Biocultural, que contribuye a la permanencia del consumo de 23 EAR; así como la valoración y percepción que tienen del consumo de estos alimentos. El estudio fue de corte cualitativo con métodos mixtos, para ello se realizó una encuesta a 59 unidades domésticas, dos recorridos a las zonas de recolección, se aplicaron 9 entrevistas semi-estructuradas, pláticas informales y se hicieron actividades de preparación de guisos locales con las EAR. Se codificaron las encuestas, entrevistas, notas de campo y diario de campo. Se encontró que existe una cultura alimentaria basada en el consumo de las EAR, la cual se encuentra en familias que se dedican a actividades del campo (52.5 %), son quienes principalmente conservan los saberes locales, producen-recolectan y presentan el mayor consumo de alimentos de recolección. Existen dos formas de acceso a estos alimentos: por recolección directa dada su cercanía y acceso y por intercambio comercial por su lejanía o colecta laboriosa. Las formas de ingesta de las EAR son primordialmente en crudo, asadas y hervidas. Los dos factores que contribuyen más a que las EAR estén presentes en la dieta de los pobladores son: el factor sociocultural, refuerza la parte de la identidad colectiva y el tejido social, y el factor salud, donde la población identificó su importancia desde la parte nutricional, de bienestar y en la prevención de enfermedades. En la comunidad se destacó el factor sociocultural en el consumo de las EAR sobre el criterio económico que es el discurso dominante en los últimos tiempos y que le resta importancia a toda la construcción cultural y cosmovisión de los pueblos y comunidades indígenas.<hr/>Abstract The Food Collection Species (EAR) are the set of foods (herbs, fruits, seeds, flowers and animals) that grow naturally and are part of the diet of different cultural groups. These foods allow the conservation of biodiversity, offer the possibility of diversifying the consumption of food and have healthier diets. Mexico is one of the countries with the greatest biological and cultural diversity: biocultural, which has originated the creation and conservation of biocultural kitchens. Of these, rural people, indigenous communities and women cooks, who reproduce their food practices and appropriate their natural riches through them, are primarily guardians. The biocultural kitchens are the essence of the preservation of the food culture. The analysis of this is relevant because through it the common dietary patterns are determined. The present investigation analyzes the alimentary culture between the settlers of Todos Santos Almolonga from the Biocultural Heritage focus, which contributes to the permanence of the consumption of 23 EAR; as well as the assessment and perception. The study was qualitative with mixed methods, for this a survey was carried out to 59 domestic units, two routes to the collection areas, 9 semi-structured interviews were applied, informal talks and activities were carried out to prepare local stews with the EAR The surveys, interviews, field notes and field diary were coded. It was found that there is a food culture based on the consumption of EAR, which is found in families that are engaged in field activities (52.5%), are those who mainly conserve local knowledge, produce-collect and present the highest consumption of collection food. There are two forms of access to these foods: by direct harvesting given their proximity and access and by commercial exchange for their remoteness or laborious harvesting. The forms of consumption of the EAR are primarily raw, roasted and boiled. The two factors that contribute most to the EAR are present in the diet of the inhabitants are: the sociocultural factor, reinforces the part of the collective identity and social fabric, and the health factor, where the population identified its importance from the nutritional, wellness and in the prevention of diseases. In the community, the sociocultural factor in the consumption of EARs on the economic criterion that is the dominant discourse in recent times and that downplays the entire cultural construction and view of indigenous peoples and communities was highlighted. <![CDATA[Análisis factorial para la validación de las variables en un modelo de alianzas estratégicas en microempresas mexicanas]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción El objetivo de esta investigación es validar las variables que son consideradas en un Modelo Conceptual de Alianzas Estratégicas para Microempresas Comercializadoras. Para tal efecto, se utiliza el análisis factorial exploratorio. Método Para el estudio se recolectaron datos a través de una encuesta, la cual se aplicó a 204 microempresas comercializadoras, ubicadas en Hermosillo, Sonora. Los datos fueron analizados mediante el programa de software SPSS versión 23.0 Resultados Los resultados muestran que el instrumento utilizado para la recolección de datos es aceptable, pues se tiene un valor de alfa de Cronbach de 0.855. Por otro lado, con el análisis factorial se hizo evidente que las variables a considerar en el Modelo Conceptual de Alianzas Estratégicas para Microempresas Comercializadoras son las correctas, y se agruparon por factores. Discusión o Conclusión Las microempresas pueden formar parte de una red de alianzas vinculadas a empresas más grandes. Por la simplicidad del Modelo Conceptual de Alianzas Estratégicas para Microempresas Comercializadoras, los empresarios pueden utilizar este modelo como guía para generar ventajas competitivas.<hr/>Abstract Introduction The objective of this research is to validate the variables that are considered in a Conceptual Model of Strategic Alliances for Microenterprise Marketers, for this purpose exploratory factor analysis is used. Method For the study, data were collected through a survey, which was applied to 204 marketing microenterprises located in Hermosillo, Sonora, and the data were analyzed using the software program SPSS version 23.0 Results The results show that the instrument used for data collection is acceptable since it has a value of Cronbach's alpha of 0.855. On the other hand, with the factorial analysis it became evident that the variables to be considered in the Conceptual Model of Strategic Alliances for Microenterprise Marketers are the correct ones and were grouped by factors. Discussion or Conclusion Microenterprises can be part of a network of alliances linked to larger companies. Due to the simplicity of the Conceptual Model of Strategic Alliances for Commercial Microenterprises, entrepreneurs can use this model as a guide to generate competitive advantages. <![CDATA[Cómo se diseñan los textos digitales interactivos: una crítica al modelo actual]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El presente artículo describe los resultados del experimento diseñado para registrar las prácticas a las que recurren los diseñadores gráficos cuando elaboran un TDI (Texto Digital Interactivo) si su experiencia previa ha sido sólo con publicaciones impresas. Para las pruebas, los diseñadores de la muestra utilizaron las capacidades y herramientas de edición interactiva del programa InDesign de Adobe y con base en los resultados empíricos se formuló un modelo estandarizado llamado MDA (Modelo de Diseño Actual) a partir del cual se puede identificar las fallas recurrentes en el proceso de trabajo, lo que permite plantear posibles soluciones. Introducción: Desde el aspecto teórico los métodos para el diseño editorial no contemplan la inclusión de propiedades interactivas. Según Jorge de Buen (2008) existen dos métodos para el diseño editorial, “aditivo y sustractivo”, de estos métodos ninguno contempla lo que hace ya tiempo se está llevando a la práctica: la utilización de características interactivas. “De lo interactivo se deduce la capacidad de participación por parte del receptor, con la consiguiente modificación del mensaje original, que es reconstruido según los intereses e interpretaciones del último descodificador; algo que nos lleva a cuestionarnos la alteración de la idea de autoría. Nos referimos a un nuevo autor-creador que se caracteriza por su pluralidad” (Caldevilla Domínguez, 2011). Para los fines de este experimento se considera TDI a todo texto cuyo mensaje se transmite a través de la combinación de lenguaje escrito, animación, audio, video, ligas, y gráficos, todo ello con la posibilidad de ser desplegado a voluntad por el lector con el propósito de obtener parte del contenido, y no solo como mero acompañamiento. En esta definición se prefiere el termino «texto» que permite alejarnos de las concepciones libro, revista, periódico, provenientes del mundo de las publicaciones impresas (Salinas, 2017). La falta de un método específico para la edición de TDI resulta en un problema práctico: los diseñadores adaptan a criterio los métodos aditivo o sustractivo para producir TDI y aunque esas adaptaciones puedan tener aciertos, conocer cómo resuelven empíricamente la producción de un TDI permite identificar los errores recurrentes. Método: Con el objetivo de observar, registrar y describir las prácticas actuales que los diseñadores gráficos utilizan en la elaboración de TDI se utilizó como caso de estudio a 44 estudiantes de Diseño Gráfico a quienes se se les planteó la situación de proyectar, diseñar y producir un TDI, utilizando los conocimientos teóricos, la experiencia de haber realizado al menos un libro y una revista impresa, contar con los conocimientos de las capacidades interactivas del programa de edición InDesign de Adobe; para después aplicar el instrumento diseñado para la recolección de información. Resultados: Se identificó un itinerario general de trabajo que se representa mediante el esquema llamado MDA (Modelo de Diseño Actual). Este modelo no es una solución, sino una representación de la situación actual sobre las tareas que desarrollan los diseñadores gráficos cuando diseñan un TDI sin seguir un método específico para el diseño interactivo. Discusión o Conclusión: Utilizando el modelo MDA se pueden proponer correcciones al itinerario de trabajo consiguiendo un método que considere el diseño integral del mensaje interactivo, con lo que se induce a la formulación de un método para TDI.<hr/>Abstract: This paper describes the results of the experiment to data the practices that the graphic designers follow to when developing a TDI (interactive digital text) if their previous experience has been only with printed publications. For the tests, the sample designers used the capabilities and interactive editing tools of the Adobe InDesign program and, based on the empirical results, a standardized model called MDA (Current Design Model) was formulated, from which one can identify the recurrent failures in the work process, which allows for pose possible solutions. Introduction: From the theoretical aspect, the methods for editorial design do not include the possibility of an interactive design. According to Jorge de Buen (2008) there are two methods for editorial design, additive and subtractive, none of these methods include what is being done in practice: the use of interactive features. "The interactive is defined by the capacity of participation on the part of the receiver, with the consequent modification of the original message, which is reconstructed according to the interests and interpretations of the last decoder; something that leads us to question the alteration of the idea of authorship. We refer to a new author-creator that is characterized by its plurality" (Caldevilla Domínguez, 2011). For the purposes of this experiment, TDI is defined as any text, whose message is transmitted through the combination of written language, animation, audio, video, links, and graphics, with the possibility of being used at will by the reader to complete the message, and not just as accompaniment. In this definition, the term "text" is preferred, which allows us to move from the book, journal and newspaper conceptions coming from the world of printed publications (Salinas, 2017). The lack of a specific method for the edition of TDI results in a practical problem: the designers adapt at will the additive or subtractive methods to produce TDI and although these adaptations can have successes, knowing how they solve the production of a TDI allows to identify the recurring errors. Method: 44 graphic design students were the case study in order to observe, gather and describe the current practices that graphic designers use in the development of TDI. They were asked to design and produce a TDI, using theoretical knowledge, the experience of having made at least one book and knowledge of the interactive capabilities of the Adobe InDesign editing program; after that, the instrument was applied for the collection of information. Results: A general work itinerary was identified that is represented by the MDA scheme (Current Design Model). This model is not a solution, but a representation of the current situation about the tasks developed by graphic designers when designing TDI without following a specific method for interactive design. Discussion or Conclusion: Using the MDA model, corrections to the work itinerary can be proposed, obtaining a method that considers the design of the interactive message, which induces the formulation of a method for TDI. <![CDATA[Tamaño de la comunidad, percepción de salud, depresión y diabetes mellitus en adultos mexicanos]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: Type 2 Diabetes Mellitus is a public health problem. Theoretical approaches that include factors of the individual, environmental factors and the synergy of these variables in the development of T2D are necessary, to achieve a better understanding of the phenomenon. The research question was: What individual and environmental factors explain the presence of diabetes in a representative sample of the adult population of Mexico? Method: Data from the Mexican Health and Aging Study were used. 13,186 observations were included corresponding to individuals over 50 years old living in Mexico. A linear hierarchical model with two levels (1. Individual, 2. Community) was performed. Results: Individuals who have a better perception of their health condition and do more exercise are less likely to have diabetes. Meanwhile, depression, sleep problems, having hypertension, and parents with diabetes are positively related to the likelihood of having diabetes. Individuals who live on large-sized localities are more likely to have diabetes than people who live in small communities. The effect of community size is greater as individuals have a better perception of their health condition and the effect of depression levels on the likelihood of having diabetes increases as individuals live in large communities. The probabilities of risk and association of an exposure with an event such as diabetes are evaluated. Discussion or Conclusion: Diabetes can be explained from individual factors and the size of the community where people reside, which interact with specific individual factors, which improves the understanding of the development of diabetes.<hr/>Resumen Introducción: La Diabetes Mellitus Tipo 2 es un problema de salud pública. Son necesarios abordajes teóricos que incluyan factores del individuo, factores del entorno y la sinergia de estas variables en el desarrollo de la DMT2, con el fin de lograr una mejor comprensión del fenómeno. La pregunta de investigación fue: ¿Qué factores individuales y ambientales explican la presencia de diabetes en una muestra representativa de la población adulta de México? Método: Se utilizaron datos del Estudio de Salud y Envejecimiento de México. Se incluyeron 13,186 observaciones correspondientes a personas mayores de 50 años que viven en México. Se realizó un modelo jerárquico lineal con dos niveles (1. Individual, 2. Comunidad). Resultados: Los individuos que tienen una mejor percepción de su estado de salud y hacen más ejercicio, son menos propensos a tener diabetes. Mientras tanto, la depresión, los problemas de sueño, la hipertensión y los padres con diabetes están relacionados positivamente con la probabilidad de tener diabetes. Las personas que viven en localidades de gran tamaño tienen más probabilidades de tener diabetes que las personas que residen en pequeñas comunidades. El efecto del tamaño de la comunidad es mayor a medida que las personas tienen una mejor percepción de su estado de salud y el efecto de los niveles de depresión sobre la probabilidad de tener diabetes aumenta a medida que las personas viven en grandes comunidades. Se evalúan las probabilidades de riesgo y asociación de una exposición con un evento como es la diabetes. Discusión o Conclusión: La diabetes se puede explicar a partir de factores individuales y del tamaño de la comunidad donde residen las personas, que interactúan con factores individuales específicos, lo que mejora la comprensión del desarrollo de la diabetes. <![CDATA[Análisis de los valores deseables, deseados y practicados entre jóvenes universitarios desde el Modelo de Schwartz]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: Los valores son elementos culturales que hacen las veces de pegamento social; su análisis en la organización permite comprender de mejor manera al ser humano. Diversos modelos han sido propuestos para este fin. En este trabajo retomamos a Shalom Schwartz (2005) para analizar la relación y estructura jerárquica de los valores deseables, deseados y practicados entre jóvenes universitarios y los significados que los estudiantes le asignan a dichos valores, con la finalidad de aportar marcos explicativos del comportamiento humano a través de la interacción entre organización e individuo. Método: La investigación se llevó a cabo en estudiantes de la Escuela de Ciencias Administrativas de la Universidad La Salle Morelia mediante una técnica mixta que consistió en la aplicación de un cuestionario a una muestra probabilística y posteriormente se analizaron los datos con la ayuda de redes semánticas naturales. Resultados: Los resultados muestran una convergencia de los valores practicados con los del ideario institucional; así como, cambios en el ordenamiento conforme avanzan en la carrera, de modo que el estudiante transita de valores mayormente de promoción personal hacia los de trascendencia. Además de que siempre prefiere la apertura al cambio sobre la conservación. Discusión o Conclusión: Las mayores diferencias se encuentran entre los valores deseados y practicados que puede ser explicada por los significados que los estudiantes le asignan a cada valor, por lo que se comprueba que las definiciones operacionales asignadas a cada valor influyen en su ordenamiento jerárquico.<hr/>Abstract Introduction: Values are cultural elements that act as social glue; its analysis in the organization allows us to better understand the human being. Various models have been proposed. In this paper we return to Shalom Schwartz (2005) to analyze the relationship and hierarchical structure of desirable values, desired and practiced among university students and the meanings that students assign to these values, in order to provide explanatory frameworks of human behavior through the interaction between organization and individual. Method: The research was carried out in students of the School of Administrative Sciences of the University La Salle Morelia by means of a mixed technique that consisted in the application of a questionnaire to a probabilistic sample and later the data were analyzed with the help of natural semantic networks. Results: The results show a convergence of the practiced values with those of the institutional ideology; as well as, changes in the ordering as they advance in the career, so that the student moves from values mostly of personal promotion to those of transcendence. In addition, he always prefers openness to change over conservation. Discussion or Conclusion: The greatest differences are found between the desired and practiced values that can be explained by the meanings that students assign to each value, so it is verified that the operational definitions assigned to each value influence its hierarchical ordering. <![CDATA[Efectos de la Capacidad de Absorción en la Innovación del sector Industrial en el Norte de México]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200019&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: Diversas teorías económicas implican que la base del desarrollo económico de un país radica en la innovación la cual es alcanzable a partir del uso y aplicación de conocimientos en las actividades económicas. Por lo anterior, esta investigación examina el proceso de generación de conocimiento a través de la capacidad de absorción y su efecto en la innovación de las empresas del sector industrial en la frontera norte de México Método: El diseño metodológico consistió en una investigación cuantitativa utilizando como técnica de recolección de datos un cuestionario aplicado a los gerentes y supervisores de 128 empresas industriales de la frontera norte de Tamaulipas, México. La técnica para el procesamiento de los datos fueron las ecuaciones estructurales a través de covarianzas que permite examinar de manera simultánea relaciones de dependencia múltiple, lo anterior se procesó a través del paquete estadístico AMOS versión 21. Resultados: La evidencia señala que la capacidad de absorción se encuentra dimensionada por dos elementos que es la capacidad de absorción potencial y la capacidad de absorción realizada. Del mismo modo los resultados permitieron observar que la innovación en procesos es la única presente en este tipo de negocios, dejando fuera la innovación en productos. Lo anterior fue admitido a través de la validez convergente y discriminante. Finalmente al probar el modelo estructural se pudo comprobar que la capacidad de absorción potencial y la realizada tienen un efecto positivo y significativo en la innovación en procesos. Discusión o Conclusión: Los resultados anteriores contribuyen en la comprensión de como las dinámicas de aprendizaje de la organización son las que favorecen el desarrollo de procesos innovadores. Destacando la falta de asimilación del conocimiento en este tipo de empresas, lo que puede llevar a una falta de innovaciones en producto.<hr/>Abstract Introduction: Economic theories imply that the basis of a country's economic development lies in innovation while being achievable in the use and application of knowledge in economic activities. Therefore, this research examines the process of knowledge generation through the absorption capacity and its effect on the innovation of companies in the industrial sector in the northern border of Mexico. Method: The methodological design consisted of a quantitative investigation using a questionnaire applied to the managers and supervisors of 128 industrial companies of the northern border of Tamaulipas, Mexico. The technique for the processing of the data was the structural model equation (SME) through the covariances that allow exanimate a simultaneous multiple dependency relations, the above is processed through the statistical package AMOS version 21. Results: The evidence indicates that the absorption capacity is dimensioned by two elements which is the potential absorption capacity and the absorption capacity carried out. The same way the results allowed us to observe the innovation in the processes. The foregoing was admitted through the convergent and discriminating validity. Finally, the potential absorption capacity and activity could be seen in the structural model. Discussion or Conclusion: The previous results in the understanding of the learning dynamics of the organization are those that favor the development of processes in innovators. Highlighting the lack of knowledge assimilation in this type of companies, which can lead to a lack of innovations in the product. <![CDATA[Modelo de gestión de servicios de cómputo en la nube para las compañías de consumo]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-07052019000200020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: La competencia entre las empresas de consumo que buscan lograr reducción de costo ha impulsado la adopción de modelos de entrega de servicios de cómputo en la nube bajo un esquema por demanda (Techtrends Report, 2018). Sin embargo, estudios recientes muestran que adoptar estos modelos de cómputo no necesariamente se refleja en reducción de costo, y aún más, se han observado incrementos en el área de TI. La hipótesis en este estudio afirma que las capacidades de gestión de TI necesarias para lograr reducción de costo al migrar servicios de cómputo en la nube, no están identificadas, implementadas o desarrolladas tanto en las compañías de consumo como en los modelos o marcos de gestión vigentes. Entonces, el objetivo de este estudio es identificar las capacidades de gestión de cómputo en la nube que favorecen la reducción de costo y diseñar un modelo holístico de gestión. E Implementarlo en la Industria de Consumo como estudio de caso. Método: El primer paso para lograr esto, fue diseñar una herramienta de diagnóstico de capacidades de gestión de servicios de TI, donde como fuente principal se tuvieron los estándares, guías y mejores prácticas de gestión de servicios de TI que se identificaron en la literatura. El segundo paso fue confirmar las capacidades seleccionadas por medio de encuestas a expertos en la tecnología de nube. A continuación, se validó la relación entre las capacidades y la reducción de costos aplicando el método del Proceso Analítico Jerárquico (AHP por sus siglas en inglés). Finalmente se utilizó el modelo basado en el Modelo de Madurez de Capacidades (CMMI por sus siglas en inglés) para definir el nivel de madurez requerido de cada capacidad. Resultados: El principal resultado fue la identificación de 12 capacidades clave de gestión de servicios cómputo en la nube que requieren un nivel de madurez “administrado” de acuerdo con el CMMI para lograr reducción de costos. Con este resultado se construyó el modelo de gestión holístico que incluye la herramienta de diagnóstico de estado actual y futuro. La reducción de costos que se logró en el indicador de costos de operación de TI / presupuesto tras implementar el modelo, fue de un 6.2% en 6 meses. Se logró también la reducción de costo de personal, el cual fue liberado de la operación de TI y empleado en otras actividades productivas. Discusión o Conclusión: El Modelo de Gestión propuesto puede habilitar a las organizaciones a identificar el nivel de preparación y capacidades que tienen para gestionar los servicios de cómputo en la nube. Este modelo permite recomendar capacidades y guías de acción para cerrar las brechas identificadas, que impacten positivamente en la reducción de costo.<hr/>Abstract Introduction: The competence among several consumer product companies which look for cost reduction, had triggered the adoption of cloud on demand computing services. However, recent studies show that adopting computing services do not ensure a cost reduction, and even more, an increase of costs in IT areas is being observed. This investigation has the hypothesis that to attain the cost reduction objectives when computing services are migrated to the cloud, is needed to develop IT Management Capabilities, where these capabilities are not identified with the specific purpose of cost reduction in the current models or frameworks and these capabilities do not exist or are partially implemented in the consumer product companies. Therefore, the objective of this study is “identify those management capabilities of the computing services that support cost reduction and are described in a holistic model designed to this end” and implement it in the consumer product Industry applying a “Use case” study. Method: The first step was to design a diagnostic tool of IT Service Management Capabilities, where the main inputs came from standards, guidelines and best practices of IT Service Management Framework, identified in the readings. Second step was to confirm the selected capabilities by the application of surveys to subject matter experts of cloud technology. Then, the method Analytic Hierarchy Process (AHP) was applied to validate the relation between “capabilities and cost reduction”. Finally, the Capability Maturity Model Institute (CMMI) model was used to define the maturity level required by each capability. Results: The main result was the identification of twelve key capabilities of computing service management in the cloud, which need a “Managed” maturity level according to CMMI to attain cost reduction. With this result a Holistic Management Model was developed, including a diagnosis tool for identifying actual and future capabilities level. A cost reduction in operating costs was obtained of 6.2% in 6 months. Also, a cost reduction in personnel was obtained, who were moved to another productive activities. Discussion or Conclusion: This model can help the consumer products companies to identify its readiness and the capabilities they possess to manage computing services in the cloud. This model allows to provide recommendations for closing the gaps identified, that impacts positively the cost reduction.