Scielo RSS <![CDATA[Journal of the Mexican Chemical Society]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=1870-249X20120001&lang=pt vol. 56 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Dr. Estela Sánchez Quintanar</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Impact of Cadmium and Selenium Exposure on Trace Elements, Fatty Acids and Oxidative stress in <i>Lepidium sativum</i></b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The objective of this work was to examine possible effects that the exposure to cadmium and selenium might have in Lepidium sativum. Nine hydroponic cultures were obtained, according to the three level factorial design that covered plants exposure to 0, 0.5, 2.0 mg L-1 of cadmium (as cadmium chloride) and selenium (as sodium selenite). Shoots growth was evaluated during two weeks after germination and the following parameters were measured in the biomass: Cd, Se, Mn, Zn, Cu, Mo, fatty acids and malondialdehyde. The results obtained indicate that selenium is capable to counterbalance the adverse effects of cadmium in terms of growth inhibition, decreased concentration levels of essential micronutrients and oxidative damage; however, such protective role is apparently restricted by the concentration levels of two elements in the growth medium.<hr/>El objetivo del presente trabajo ha sido examinar posibles efectos relacionados con la exposición de Lepidmm sativa a diferentes concentraciones de cadmio y selenio. Las plantas fueron cultivadas en hidroponia, en presencia de uno o dos elementos, empleando el diseño factorial de tres niveles para obtener las concentraciones 0, 0.5, 2.0 mg L-1 de Cd (como cloruro de cadmio) y Se (como selenito de sodio). Se evaluó el crecimiento de plantas durante dos semanas y en cada uno de los cultivos se determinaron los siguientes parámetros: Cd, Se, Mn, Zn, Cu, Mo, ácidos grasos y malondialdehido. Los resultados obtenidos ponen de manifiesto que selenio tiene capacidad de reducir los efectos nocivos de cadmio en términos de la inhibición de crecimiento, decremento de las concentraciones de micronutrientes minerales y aumento de estrés oxidativo; sin embargo, el efecto global de los dos elementos depende de las concentraciones individuales de Cd y Se en el medio de crecimiento. <![CDATA[<b>Chromatin Bound PCNA is Complexed with Cell Cycle Protein Regulators as Determined by Chromatin Immunoprecipitation</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Using the technique of Chromatin Immunoprecipitation, we have detected the formation of complexes between the homotrimer protein ring Proliferating Cell Nuclear Antigen, PCNA, and two fundamental regulators of the cell cycle, CdkA and Cyclin D4;2 along germination of maize seeds. This finding suggests the way PCNA participates in the control of the G1 phase, by allowing cyclin-kinase complexes to find and phosphorylate protein targets. Incidentally, PCNA may form a structure of a dimer of trimer when bound to the chromatin.<hr/>Mediante inmunoprecipitación de la cromatina, hemos detectado la formación de complejos entre la proteína homotrimérica anular Antígeno Nuclear de Proliferación Celular, ANPC, y dos reguladores fundamentales del ciclo celular, CdkA y Ciclina D4;2 durante la germinación de maíz. Se sugiere la forma en que ANPC participaría en el control de la fase G1, al permitir al complejo ciclina-cinasa encontrar y fosforilar proteínas blanco. Incidentalmente, ANPC podría formar una estructura de dímero de trímero cuando se halla unida a la cromatina. <![CDATA[<b>Determination of Antioxidants in Fruit Tissues from Three Accessions of Habanero Pepper (<i>Capsicum chinense</i> Jacq.)</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Three accessions of habanero pepper (Capsicum chínense Jacq.), differing in the color of the fruits throughout the maturation process, were analyzed for antioxidants, namely carotenoids, ascorbate and glutathione. The mature fruits from the three accessions contained high levels of the above mentioned antioxidants. Accession MR8H presented the highest content of red carotenoids, while in SBN01, the ascorbate level was the maximal found regardless of the maturation stage.<hr/>Se determinaron los antioxidantes: carotenoides, ascorbato y glutatión, en tres accesiones de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.), que contrastaban en sus patrones de maduración. Los frutos maduros de las tres accesiones mostraron niveles altos de los tres tipos de antioxidantes mencionados. La accesión MR8H presentó el nivel más alto de carotenoides rojos, mientras que en la SBN01 se observó el contenido máximo de ascorbato sin importar el grado de maduración de los frutos. <![CDATA[<b>Sanguinarine and Dihydrosanguinarine Accumulation in <i>Argemone mexicana</i> (L) Cell Suspension Cultures Exposed to Yeast Extract</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Alkaloid contents in Argemone mexicana cell line AMMiF were analyzed during a 36-day culture cycle. The benzophenanthridine sanguinarine (SA) represented the main alkaloid. Dihydrosanguinarine (DHSA), a SA biosynthetic precursor and a less toxic benzophenanthridine, was also identified, based on chromatographic properties and further confirmed by gas chromatography coupled to mass spectrometry. Along the culture cycle, SA contents increased simultaneously while DHSA decrease, suggesting their biosynthetic conversion. Upon exposure to yeast extract as an inducer of secondary metabolism, there was an increase in SA content, which was preceded by DHS accumulation. However, after a long exposure (72 h), contents of both SA and DHSA were noticeable elevated, with close to 20% of the total alkaloid produced being recovered from the external medium. These results suggest the operation of a cell mechanism to avoid damage inflicted by the excessive accumulation of SA.<hr/>Los contenidos de alcaloides en cultivos celulares de Argemone mexicana, línea AMMiF, fueron analizados a lo largo de un ciclo de 36 días. Se encontró que la benzofenantridina sanguinarina (SA) fue el alcaloide principal. La dihidrosanguinarina (DHSA), precursor biosintético de la SA y una forma menos tóxica, también fue identificada con base en sus propiedades cromatográficas y confirmada por cromatografía de gases acoplada a espectrofotometría de masas. A lo largo del ciclo de cultivo, los contenidos de SA aumentaron mientras los de DHSA disminuyeron, lo que sugiere la interconversión biosintética. Tras la exposición al extracto de levadura, como inductor del metabolismo secundario, se observó un aumento en el contenido de SA, que fue precedido por la acumulación de DHSA. Sin embargo, después de una larga exposición (72 h), los contenidos de SA y DHSA fueron notablemente elevados, recuperándose cerca del 20% del total de los alcaloides del medio externo. Estos resultados sugieren la operación de un mecanismo celular para reducir los daños ocasionados por la acumulación excesiva de DHSA. <![CDATA[<b>Metal Binding Sites in Plant Soluble Inorganic Pyrophosphatases</b>: <b>An Example of the Use of ROSETTA Design and Hidden Markov Models to Guide the Homology Modeling of Proteins</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt In contrast to their counterparts in bacteria and animals the soluble inorganic pyrophosphatases from plant cells are active as monomers. The isoforms 1 and 4 from Arabidopsis thaliana have been characterized with more detail, but their three-dimensional structure is unavailable. Here, a recently published protocol (ROSETTA design-HMMer), is used to guide well-known techniques for homology-modeling, in the production of reliable models for the three-dimensional structure of these two arabidopsis isoforms. Their interaction with magnesium ions and pyrophosphate is analyzed in silico.<hr/>En contraste con sus contrapartes bacterianas y animales, la pirofosfatasas inorgánicas solubles de células vegetales son activas como monómeros. La isoformas 1 y 4 de Arabidopsis thaliana se han caracterizado con mayor detalle, pero su estructura tridimensional no está disponible. Aquí, se emplea un protocolo recientemente publicado (ROSETTA design-HMMer), para guiar el modelado por homología en la obtención de modelos confiables de la estructura tridimensional de estas dos proteínas de arabidopsis. Su interacción con iones de magnesio y pirofosfato se analiza in silico. <![CDATA[<b>Oxidized Glutathione Promotes the Association of Proteins from Bean Seeds to Potato Starch</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt In this paper, we report the use of oxidized glutathione (GSSG) in promoting the association of bean seed proteins to starch granules purified from potato tubers. The resulting interaction was stable and only a small fraction of the bound proteins was released by washing with 5% glucose. Higher concentrations of glucose or other sugars (fructose, mannose and mannitol) failed to further increase protein release. Dithiothreitol (DTT) at concentrations up to 50 mM did not liberate the proteins associated to starch; however, applied after GSSG but before adding the proteins, it was very effective in preventing binding of proteins to starch. Lastly, starch modified by the bound proteins increased its water absorption capacity.<hr/>En este artículo se reporta el uso del glutatión oxidado (GS-SG) como promotor de la asociación de proteínas de semillas de frijol a almidón purificado de tubérculos de papa. La interacción resultante fue estable y solo una pequeña fracción de las proteínas unidas se liberó lavando con glucosa al 5%. Concentraciones mayores de glucosa o de otros azúcares (fructosa, manosa y manitol) no incrementaron la cantidad de proteína liberada. El ditiotreitol (DTT) en concentraciones de hasta 50 mM tampoco liberó a las proteínas unidas. Sin embargo, aplicado después del GSSG pero antes de agregar a las proteínas es muy efectivo para evitar su unión al almidón. Finalmente, el almidón modificado por la unión de proteínas incrementó significativamente su capacidad de retención de agua. <![CDATA[<b>Identification of Proteins from Cap-Binding Complexes by Mass Spectrometry During Maize (<i>Zea mays</i> L.) Germination</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt This work describes the identification of components in the Cap-binding complexes in non-germinated and 24-h-imbibed seeds using mass spectrometry. This approach revealed new components particularly present in the non-germinated seed. Among these, two heat shock proteins, HSP101 and HSP70, were detected as well as several proteins involved in carbohydrate metabolism. Between the new components of maice Cap-binding complexes, several proteins contain a motif that identifies them as potential direct interactors with eIF4E or eIF(iso)4E.Together with the major abundance of eIF(iso)4E at this developmental stage, our findings indicate clear differences between the translation initiation complexes that are available for protein synthesis right upon water imibition and those that are present once germination has been completed.<hr/>En el presente trabajo se describe la identificación de componentes de los complejos de unión a Cap obtenidos de semillas de maíc sin germinar y embebidas en agua por 24 h utilicando espectrometría de masas. Mediante este procedimiento se encontraron nuevos componentes en los complejos de unión a Cap, presentes particularmente en las semillas sin germinar. Entre estos, se detectaron dos proteínas de choque térmico o chaperonas, HSP101 y HSP70, así como varias proteínas involucradas en metabolismo de carbohidratos. Entre los nuevos componentes de complejos de unión a Cap en maíc, varias proteínas presentan motivos de aminoácidos que los identifican como interactores directos potenciales de las proteínas eIF4E y eIF (iso)4E. Estos hallacgos indican que los complejos de inicio de la traducción difieren entre el inicio y término de la germinación de semillas de maíc, tanto por la abundancia de eIF(iso)4E como por su composición proteica. <![CDATA[<b>2D and 3D Supramolecular Structures <i>of trans-</i> and <i>cis</i>-Octahedral Coordination Compounds of Ethyl-5-methyl-4-imidazolecarboxylate with Transition Metal Ions</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Ethyl-5-methyl-4-imidazolecarboxylate (emizco) is an important intermediate in the synthesis of pharmacological active compounds. In this work, there were synthetized and characterized the following coordination compounds with emizco: trans-[Co(emizco)2(H2O)2](NO3)2 1, trans-[Ni(emizco)2(H2O)2](NO3)2 2, trans-[Cd(emizco)2(H2O)2](NO3)2 (3) and cis-[Cd(emizco)2Br2] (4). 2D or 3D supramolecular arrangements were stabilized. All nitrate trans octahedral compounds stabilized a 3D supramolecular arrangement via hydrogen bonding, throughout the nitrate anions, the ligand and the coordinated water molecules; the cis-octahedral halide complex formed a 2D pleated sheet arrangement, by intermolecular π stacking and halide-hydrogen bonding.<hr/>El etil 5-metil-4-imidazolcarboxilato (emizco) es un intermediario importante en la síntesis de compuestos con actividad farmacológica. En el presente trabajo se sintetizaron y caracterizaron los siguientes compuesto de coordinación con emizco: trans-[Co(emizco)2(H2O)2](NO3)2 1, trans-[Ni(emizco)2(H2O)2](NO3)2 2, trans-[Cd(emizco)2(H2O)2](NO3)2 (3) y cis-[Cd(emizco)2Br2] (4). Estos compuestos estabilizan estructuras supramoleculares en 2D ó 3D; todos los compuestos de nitrato con geometría trans octaédrica estabilizan arreglos en 3D por medio de puentes de hidrógeno entre los iones nitrato, emizco y las moléculas de H2O; mientras que el compuesto de coordinación del haluro cis octaédrico tiene un arreglo en forma de hoja plegada en 2D, por medio de interacciones intermoleculares de tipo apilamiento-π y puente de hidrógeno-haluro. <![CDATA[<b>Allosteric Regulation of the Photosynthetic C4 Isoenzyme of Phosphoenolpyruvate Carboxylase</b>: <b>A Comparative Study Between Enzymes from Monocot and Dicot Plants</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt In the present study, we have investigated the complex allosteric regulation of the non-phosphorylated forms of the photosynthetic phosphoenolpyruvate carboxylase isoenzymes (PEPC-C4) from amaranth (AhPEPC-C4) and maize (ZmPEPC-C4) leaves. Previous studies showed that glycine (Gly) only activates PEPC-C4 from mono-cot plants, as maize, but not from dicot plants, as amaranth. Our initial velocity data confirm this, in spite that AhPEPC-C4 binds Gly with much higher affinity than ZmPEPC-C4. In AhPEPC-C4, the lack of Gly activation is overcome mainly by its higher affinity for the substrate phosphoenolpyruvate and its lower affinity for the inhibitor malate compared with ZmPEPC-C4. We have also explored the structural determinants of the differences in Gly activation by performing multiple alignments between the known monocot and dicot PEPC-C4 sequences and by modeling, in both the AhPEPC-C4 and ZmPEPC-C4 isoenzymes, the three-dimensional structure of the loop proposed as the Gly binding site, which was not observed in the crystal structure of the maize enzyme due to its high flexibility. The models suggest that conserved lysyl and aspartyl residues are important for binding to the activator molecule, and that a nearby non-conserved residue may be responsible for differences between the amaranth and maize enzymes in the loop conformation, which would account for the poorer affinity for Gly of the maize enzyme as well as for its higher degree of activation.<hr/>En este trabajo, investigamos la compleja regulación alostérica de la formas no fosforiladas de las isoenzimas fotosintéticas de la fosfoenolpiruvato carboxilasa (PEPC-C4) de hojas de amaranto (AhPEPC-C4) y de maíz (ZmPEPC-C4). Estudios previos mostraron que glicina (Gly) sólo activa a las isoenzimas PEPC-C4 de plantas monocotiledóneas, como el maíz, y no a las de plantas dicotiledóneas, como el amaranto. Nuestros estudios de velocidad inicial confirman estos resultados, a pesar de que la AhPEPC-C4 une a Gly mejor que la ZmPEPC-C4. La falta de activación por Gly en la AhPEPC-C4 se compensa principalmente por su mayor afinidad por el sustrato fosfoenolpiruvato y su menor afinidad por el inhibidor malato. dambién exploramos las bases estructurales de las diferencias en la activación por Gly haciendo alineamientos múltiples de las secuencias conocidas de PEPC-C4 de plantas mono y dicotiledóneas, así como modelando, tanto en la AhPEPC-C4 como en la ZmPEPC-C4, el asa propuesta como el sitio de unión de Gly, que no se observó en la estructura cristalográfica de la enzima de maíz debido a su alta flexibilidad. Los modelos sugieren que residuos conservados de lisina y aspártico son importantes para la unión del activador, y que un residuo cercano no conservado puede ser responsable de diferencias entre las enzimas de amaranto y de maíz en la conformación de este asa, lo que daría cuenta de la menor afinidad por Gly de la enzima de maíz así como de su mayor grado de activación. <![CDATA[<b>Cuticular Wax Composition of Coconut Palms and their Susceptibility to Lethal Yellowing Disease</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A number of metabolites isolated and identified from cuticular waxes have been used as chemotaxonomical markers and to explain the role of the wax layer in plant-insect and plant-pathogen interactions. Chromatographic analysis of the cuticular wax from pinnae of five coconut palm ecotypes showed that the three main components (I, II, III) in the wax can be used as chemotaxonomical markers for classification. The positive correlation found between the content of metabolites I, II, and III in the wax from the various ecotypes and their resistance or susceptibility to the lethal yellowing disease of coconut palms, did not coincide with the results obtained in an antifeedant assay. The results suggest that while the individual components do not play a significant role in the palm-insect interaction, the full composition of the cuticular wax does.<hr/>Un número de metabolitos aislados e identificados de ceras epicuticulares se han utilizado como marcadores quimiotaxonómicos y para explicar el papel de las ceras en las interacciones planta-insecto y planta patógeno. El análisis cromatográfico de la cera epicuticular de las pinas de cinco ecotipos de cocotero mostró que los tres componentes principales (I, II, III) en la cera se pueden utilizar como marcadores quimiotaxonómicos de clasificación. La correlación positiva entre el contenido de los metabolitos I, II y III en la cera de los diferentes ecotipos y su resistencia o susceptibilidad a la enfermedad del amarillamiento letal en palmas de cocotero, no coincidió con los resultados obtenidos en un bioensayo de actividad antialimentaria. Los resultados sugieren que mientras los componentes puros no juegan un papel importante en la interacción palma-insecto, la composición total de la cera epicuticular si lo hace. <![CDATA[<b>Evaluation of the Extracellular Proteome Profile During the Somatic Embryogenesis Process of <i>Coffea spp.</i></b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The somatic embryogenesis (SE) has been used as an important tool for the study of molecular events in plant cell differentiation. Some studies have revealed that suspensions of somatic embryos secrete a vast array of proteins that could be involved in the regulation of this process. Many of these molecules have been suggested to work as inductors and others as inhibitors of the process. In the present work, suspension cultures of both Coffea canephora and Coffea arabica were used to study the population of proteins secreted into the media. Two types of cultures were used; one for the propagation of suspension cultures (non-embryogenic) and another for the induction of SE (embryogenic). The evaluated days were 14 and 42 for non-embryogenic condition and 21, 42, and 98 for the embryogenic condition. An embryogenic system was established in the C. arabica species, obtaining 4,000 embryos per liter. We analyzed the proteins secreted into the culture media, both under non-embryogenic and SE induction conditions. In C. canephora medium, we found 173 proteins after 14 d of culture under non-embryogenic conditions. In C. arabica we found 523 after 14 d under non-embryogenic conditions. Under embryogenic conditions we found 319, 409 and 175 proteins after 21, 42 and 98 d, respectively. We also determined that some proteins are secreted exclusively under embryogenic conditions and others proteins under non-embryogenic conditions.<hr/>La embriogénesis somática se ha convertido en una herramienta de gran utilidad en el estudio de los procesos celulares, bioquímicos y moleculares que se llevan a cabo durante el desarrollo de los embriones. Diversos estudios han demostrado que en estos sistemas se excretan proteínas que pueden funcionar como promotores o inhibidores de diferentes procesos biológicos. Estas proteínas pueden ser de alta o de baja masa molecular. En este trabajo se utilizaron suspensiones celulares de las dos especies de Coffea, en la cual se mantuvieron en constante agitación y mantenidas mediante el suministro continuo de nutrientes. Se utilizaron dos tipos de cultivos, uno para la propagación de las células y otro para la inducción de la embriogénesis somática, los días evaluados fueron 14 y 42 para condiciones no em-briogénicas y 21, 42, 98 para la inducción de la ES. Se estableció un sistema embriogénico en la especie C. arabica en el que se obtuvieron 4,000 embriones somáticos por litro de medio de cultivo. Se analizaron las proteínas secretadas en el medio de cultivo bajo condiciones no embriogénicas y en el de inducción. En C. canephora se contabilizó un total de 113 proteínas a los 14 d. En C. arabica se contabilizaron 523 manchas a los 14 d bajo condiciones no embriogénicas y 379, 409 y 175 proteínas en condiciones embriogénicas después de 21, 42 and 98 d, respectivamente. Se observaron proteínas que son exclusivas de las condiciones embriogénicas y otras proteínas que lo son de la condición no embriogénica. <![CDATA[<b>Purification and Characterization of an Alkaline Phosphatase Induced by Phosphorus Starvation in Common Bean (<i>Phaseolus vulgaris</i> L.) Roots</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Two phosphatase isoforms from roots of the common bean (Phaseolus vulgaris L.) showed an increase in activity in response to phosphate deficiency. One of them (APIII) was chosen for further purification through ionic exchange chromatography and preparative electrophoresis. The estimated molecular mass of APIII was 35 kDa by both SDS-PAGE and gel filtration analyses, suggesting a monomeric form of the active enzyme. The phosphatase was classified as an alkaline phosphatase based on the requirement of pH 8 for optimum catalysis. It not only exhibited broad substrate specificity, with the most activity against pyrophosphate, but also effectively catalyzed the hydrolysis of polyphosphate, glucose-1-phosphate and phosphoenol-pyruvate. Activity was completely inhibited by molybdate, vanadate and phosphate but was only partially inhibited by fluoride. Although divalent cations were not essential for the pyrophosphatase activity of this enzyme, the hydrolysis of pyrophosphate increased substantially in the presence of Mg2+.<hr/>Dos isoformas de fosfatasas obtenidas de raíz de frijol (Phaseolus vulgaris L.) mostraron un incremento en la actividad en respuesta a la deficiencia de fosfato. Una de ellas (APIII) se purificó a través de una cromatografía de intercambio iónico y una electroforesis preparativa. La masa molecular estimada para APIII fue de 35 kDa tanto por SDS-PAGE como por filtración molecular, sugiriendo que la enzima activa es monomérica. APIII se clasificó como una fosfatasa alcalina basada en sus requerimientos de pH 8 para catálisis. Esta enzima es activa sobre un amplio espectro de sustratos como polifosfato, glucose 1-fosfato y fosfoenolpiruvato, aunque muestra preferencia por pirofosfato. Su actividad se inhibe completamente por molibdato, vanadato y fosfato, aunque es inhibida parcialmente por fluoruro. Aún cuando los cationes divalentes no fueron escenciales para su actividad, la hidrólisis de pirofosfato se incrementó notablemente en presencia de Mg2+. <![CDATA[<b>Secondary Ligand Effects on the Cytotoxicity of Several Casiopeína's Group II Compounds</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The aim of this study is to identify the influence of the ligand aminoacidato on the antiproliferative activity against human tumor cell lines HeLa, HCT-15 and SKL-U through the analysis of a set of Cu(II) coordination compounds with general formula [Cu(4,7-dimethyl-1,10-phenanthroline)(N-O)]NO3where N-O represents several essential aminoacids. Results show that the hydrophobicity of the amino acid ligands increases the cellular uptake of copper (II) in HeLa tumor cell line, however, the increase of copper concentration inside the cell is not enough to produce significant changes in antiproliferative activity in this tumor cell line. Thus, the substituents on diimine ligand apparently play the stronger role to control the activity of these complexes. Also molecular structures of compounds 2 (Cas IIala) and 4 (Cas IInva) are presented.<hr/>El propósito de este estudio es el identificar la influencia del ligante aminoacidato en la actividad antiproliferativa a partir del análisis de una serie de compuestos con variaciones en la cadena lateral del aminoácido. Los resultados muestran que la hidrofobicidad del ligante incrementa la incorporación celular de Cu (II); sin embargo, no se ha encontrado una correlación entre la concentración intracelular de cobre con la actividad biológica. Los sustituyentes en los ligantes diimina cuentan con la mayor participación en el control de la actividad biológica. También se informan dos estructuras cristalinas de los compuestos 2 (Cas IIala) y 4 (Cas IInva). <![CDATA[<b>Molecular Biology of Chili Pepper Anthocyanin Biosynthesis</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-249X2012000100015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Chili pepper (Capsicum spp.) is an important horticultural crop worldwide. Chili pepper fruits from different Capsicum species have been highly consumed in Rexico since pre-Columbian times. Some Capsicum species synthesize and accumulate anthocyanins in different tissues and organs. Although the anthocyanin biosynthetic pathway has been established for different plant species, very few studies on anthocyanin chemistry, biochemistry and molecular biology of these pigments produced by chili peppers have been reported. In this review we describe the information on the type of anthocyanins synthesized and accumulated in chili pepper, and also on the molecular biology of the biosynthetic pathway. Additionally, we discuss the applications of current knowledge for the genetic manipulation, through genetic engineering, of this trait, and also the future anthocyanin-related research areas in Capsicum.<hr/>El chile (Capsicum spp.) es uno de los cultivos hortícolas más importantes a nivel mundial. Los frutos de diferentes especies de Capsicum han sido utilizados para su consumo en Réxico desde tiempos precolombinos. Algunas especies de Capsicum sintetizan y acumulan antocianinas en diferentes tejidos y órganos. A pesar de que la ruta de biosíntesis de las antocianinas se ha establecido para diversas especies vegetales, se han publicado relativamente pocos estudios para el caso de Capsicum acerca de la química, bioquímica y biología molecular de estos pigmentos. En la presente revisión describimos la información existente sobre las antocianinas que se sintetizan y se acumulan en las plantas de chile, y también la referente a la biología molecular de la biosíntesis de esos pigmentos. Además, se discuten las aplicaciones del conocimiento actual para la manipulación por ingeniería genética de estas características, así como las futuras áreas de investigación de las antocianinas en Capsicum.