Scielo RSS <![CDATA[Revista Chapingo. Serie horticultura]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=1027-152X20140002&lang=pt vol. 20 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Fruit yield per cladode depends on its physical attributes in <i>Opuntia ficus-indica</i></b> <b>(L.) Miller variety 'Rojo Pelón'</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2014000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La especie Opuntia ficus-indica (L.) Miller crece en un rango amplio de condiciones ambientales. Esto implica una gran variabilidad de rendimiento y maduración de fruto, entre otros aspectos. El objetivo de este trabajo de investigación fue identificar las dependencias del rendimiento de fruto por cladodio con respecto a la materia fresca o seca de cladodio de fructificación, y a la proporción entre longitud y ancho de cladodios de fructificación. La técnica de curva límite y los datos de 60 cladodios de fructificación terminales de un año de edad y sus 480 frutos de O. ficus-indica variedad 'Rojo Pelón' de 20 árboles de nopal de 6 años de edad distribuidos a una densidad de 625 plantas·ha-1 fueron usados. Muchos de los cladodios de fructificación con 144 g (mínimo) a 964 g (máximo) de materia fresca tuvieron rendimientos de fruto de 409 g o más por cladodio; mientras que la mayoría de los cladodios de fructificación con 14.4 g (mínimo) a 78.5 g (máximo) de materia seca tuvieron rendimientos de fruto de 409 g o más por cladodio. Longitudes de 21.8 cm a 38.4 cm y anchos de cladodio de fructificación de 15.2 cm a 20.8 cm están asociados al 90 % de los vértices correspondientes (los rendimientos de fruto mayores por cladodio). Esos valores pueden ser usados para realizar la poda con el objetivo de asegurar rendimientos grandes con frutos de peso fresco aceptable y tamaño comercial apropiado.<hr/>Opuntia ficus-indica (L.) Miller species grows in a wide range of environmental conditions, which implies a great variability in fruit yield and fruit ripening, among other aspects. Therefore, the aim of this research work was to identify the dependences of fruit yield per cladode on fruiting cladode fresh or dry matter, on fruiting cladode length or width, and on the ratio of fruiting cladode length to fruiting cladode width. The boundary-line approach and data from 60 terminal one-year-old fruiting cladodes and their 480 fruits of O. ficus-indica variety 'Rojo Pelón' from 20 six-year-old trees distributed at a density of 625 plants·ha-1 were used. Most fruiting cladodes with 144 g (minimum) to 964 g (maximum) of fresh matter had fruit yields of 409 g per cladode or even more, whereas most fruiting cladodes with 14.4 g (minimum) to 78.52 g (maximum) of dry matter had fruit yields of 409 g per cladode or even more. Fruiting cladode lengths from ≈21.8 cm to ≈38.4 cm, and fruiting cladode widths from ≈15.2 cm to ≈20.8 cm are linked to 90 % of their corresponding vertex (the estimated highest fruit yield per cladode). These measurements can be used to perform pruning in order to ensure high yields with fruits of acceptable fresh weight and suitable commercial size. <![CDATA[<b>Plant viruses in garlic-associated insects</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2014000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La propagación vegetativa del ajo (Allium sativum) es la principal vía de transmisión de virus para este cultivo. No obstante, no se debe descartar la dispersión por insectos vectores. El objetivo del presente estudio fue detectar, mediante la prueba de ELISA, la presencia de virus en insectos colectados en plantas de ajo. El experimento se llevó a cabo durante el ciclo Otoño-Invierno 2008-2009. La toma de muestras de insectos se realizó en tres fechas después de la siembra. La identificación de las especies de insectos se realizó utilizando un estereomicroscopio Zeiss de 30X y claves taxonómicas. La detección de virus fue mediante la técnica de DAS-ELISA para los potyvirus Virus del rayado amarillo del puerro (Leek yellow spot virus: LYSV) y Virus del enanismo amarillo de la cebolla (Onion yellow dwarf virus: OYDV); los carlavirus Virus latente común del ajo (Garlic common latent virus: GCLV) y Virus latente del chalote (Shallot latent virus: SLV); y el tospovirus Virus del manchado amarillo del iris (Iris yellow spot virus: IYSV). Se identificaron 19 especies de insectos, de los que destacaron Thrips tabaci Lindeman, como positivo en 18 muestras para GCLV y dos muestras para IYSV, y Collops quadrimaculatus, como positivo en una muestra para GCLV.<hr/>Vegetative propagation of garlic (Allium sativum) is the main route of virus transmission for this crop. However, insect-vector spread should not be ruled out. The aim of this study was to detect, by means of the ELISA test, the presence of five viruses in insects collected in garlic plants. The experiment was conducted during the fall-winter (2008-2009) cycle. Insect samples were taken on three dates: 45, 110 and 140 days after garlic sowing. Insect species identification was performed using a Zeiss (30X) stereomicroscope and the O'Brien and Wilson (1985) and Mound and Kibby (1998) taxonomy keys. The serology test for virus detection was the DAS-ELISA technique. Coat-protein virus antibodies were applied for the potyviruses: Leek yellow spot virus (LYSV) and Onion yellow dwarf virus (OYDV); for the carlaviruses: Garlic common latent virus (GCLV) and Shallot latent virus (SLV); and for the tospovirus: Iris yellow spot virus (IYSV). Of the 19 insect species identified, Thrips tabaci Lindeman tested positive in 18 samples for GCLV and in 2 samples for IYSV, and Collops quadrimaculatus tested positive in one sample for GCLV. <![CDATA[<b>Nutritional components and antioxidants of two species of guaje (<i>Leucaena</i> spp.)</b>: <b>an underutilized traditional resource</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2014000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El guaje (Leucaena spp.) es una planta de vaina y semillas comestibles, un recurso ancestral subutilizado por los pueblos mesoamericanos. El valor nutricional y nutracéutico del guaje se desconoce pese a su consumo vigente en las poblaciones rurales. El objetivo de este trabajo fue evaluar el contenido de minerales, componentes nutricionales y antioxidantes para contribuir a la revalorización alimentaria del guaje rojo (L. esculenta Benth.) y verde (L. leucocephala Lam.). Los contenidos de antocianinas, flavonoides, fenoles totales, taninos y actividad antioxidante se cuantificaron, así como la composición proximal y mineral. Las semillas de guaje rojo superaron a las de guaje verde en los contenidos de N, Mg, Mn, P y Zn; en contraste, las semillas de guaje verde presentaron niveles mayores de Na y de Fe. El contenido de fibra cruda fue 10.55 y 10.07 % en guaje rojo y verde, respectivamente, mientras que el de proteína fue 33.12 % en guaje rojo y 31.7 % en el verde. El alto contenido de compuestos fenólicos fue mayor en las semillas frescas de guaje rojo (1,088.70 mg equivalentes de ácido gálico [EAG]·100 g-1 p. f.) que en las verdes (969.09 mg EAG·100 g-1 p. f.), pero las últimas presentaron mayor cantidad de taninos. La elevada actividad secuestradora de radicales libres (97.22 a 98.11 %) obtenida por el método ABTS (ácido 2,2'-azino-bis(3-etilben-zotiazolin)-6-sulfónico), puede estar asociada al contenido de compuestos fenólicos. En conclusión, las semillas de guaje podrían considerarse un alimento funcional, principalmente las de guaje rojo debido a su calidad nutricional y mayor actividad antioxidante.<hr/>The guaje (Leucaena spp.), a leguminous plant with edible seeds, is a traditional resource underutilized by Mesoamerican peoples. The nutritional and nutraceutical value of the guaje is unknown despite being consumed by rural people today in mainly central and southern Mexico. The aim of this study was to assess the mineral, nutritional and antioxidant contents of the red guaje (L. esculenta Benth.) and green guaje (L. leucocephala Lam.) in order to contribute to a reevaluation of their food properties. Their anthocyanin, flavonoid, total phenol, and tannin contents, as well as their antioxidant activity and proximate and mineral composition, were quantified. Red guaje seeds outperformed green guaje ones in N, Mg, Mn, P and Zn contents; by contrast, green guaje seeds had higher Na and Fe levels. Crude fiber content was 10.55 and 10.07 % in red and green guaje, respectively, while protein content was 33.12 % and 31.7 %, respectively. The high content of phenolic compounds was greater in the fresh red guaje seeds (1,088.70 mg gallic acid equivalents [GAE]·100 g-1 FW) than in the green ones (969.09 mg GAE·100 g-1 FW), but the latter had a greater amount of tannins. The high free radical scavenging activity (97.22 to 98.11 %) obtained by the ABTS (2.2 '-azino-bis (3-ethylbenzthiazoline)-6-sulfonic acid) method may be associated with the content of phenolic compounds. In conclusion, guaje seeds could be considered as a functional food, but mainly the red guaje ones due to their nutritional quality and higher antioxidant activity. <![CDATA[<b>Behavior of Ca, Mg and S in a soilless culture system for carnation</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2014000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En los cultivos hidropónicos de la sabana de Bogotá se han encontrado cantidades excedentarias de iones en los lixiviados. El objetivo del estudio fue determinar el contenido de Ca, Mg y S en el sustrato, en el lixiviado y en el tejido de la planta entera de clavel estándar cv. Delphi, con tres porcentajes de recirculación del lixiviado y en diferentes etapas de desarrollo fenológico. Se utilizó un diseño experimental de bloques completos al azar, con nueve tratamientos y tres repeticiones, en parcelas divididas. La concentración de calcio en el lixiviado en función de la recirculación fue significativamente mayor sin recircular los lixiviados, mientras que, en función de los sustratos, tendió a ser mayor en el sustrato con menor porcentaje de cascarilla de arroz quemada (CAQ). Para magnesio, la concentración en el lixiviado aumentó con el avance del cultivo, de manera independiente de los factores, y fue significativamente mayor a medida que se incrementó el porcentaje de recirculación. Los contenidos de calcio y magnesio fueron significativamente menores en el sustrato con mayor contenido de CAQ. Para sulfato en los lixiviados se observó incremento en su concentración, con el aumento del porcentaje de recirculación, y las mayores concentraciones se presentan bajo el efecto del sustrato con mayor contenido de fibra de coco (FC). En los sistemas cerrados se deben ajustar las concentraciones de magnesio y azufre en las fórmulas de fertirriego. Además, cuando en el sustrato se mantengan porcentajes de FC, es necesario considerar la retención de los iones calcio y magnesio.<hr/>In the hydroponic growing systems of the Bogota plateau, excess amounts of ions have been found in the leachate. The aim of the study was to determine the Ca, Mg and S contents in the substrate, leachate and tissue of the entire plant of the standard carnation cv. Delphi, with three leachate recirculation percentages and in different phenological development stages. A randomized complete block experimental design in split plots with nine treatments and three replications was used. The calcium concentration in the leachate on the basis of recirculation was significantly higher without recirculating the leachate, whereas, on the basis of the substrates, it tended to be higher in the substrate with a lower percentage of burned rice husk (BRH). For magnesium, the concentration in the leachate increased with crop development, regardless of the factors, and was significantly greater as the recirculation percentage increased. The calcium and magnesium contents were significantly lower in the substrate with higher BRH content. The sulfate concentration in the leachate increased as the recirculation percentage increased, and the highest concentrations occurred under the influence of the substrate with higher coconut fiber (CF) content. In closed systems the magnesium and sulfur concentrations in the fertigation formulas must be adjusted. Furthermore, when CF percentages are maintained in the substrate, it is necessary to consider the retention of the calcium and magnesium ions. <![CDATA[<b>Basil 'Nufar' (<i>Ocimum basilicum</i> L.) post-harvest quality under refrigeration</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2014000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de la refrigeración en la calidad poscosecha de albahaca 'Nufar'. Albahaca empacada en película plástica, se almacenó a 5, 10 y 20 °C, por 18 días. Durante este período cada dos días se evaluaron: color (L, C, °h), sólidos solubles totales, acidez titulable, pérdida de peso, tasa de respiración, producción de etileno, clorofilas totales, carotenoides totales y vitamina C. Mediante una escala hedónica se evaluó: apariencia visual, turgencia, pudrición y aroma característico de albahaca. Los tratamientos de refrigeración conservaron el color hasta los 12 días de almacenamiento (DDA). En 5 y 10 °C el contenido de azúcares disminuyó a los 14 y 10 DDA, respectivamente. En 5 °C hubo menor acidez titulable y pérdida de peso y mayor tasa respiratoria, la producción de etileno fue baja hasta los 12 DDA; asimismo, preservó el mayor contenido de clorofilas y carotenoides, aunque, la vitamina C solo se conservó hasta los 4 DDA. Bajo refrigeración la apariencia visual y turgencia fue muy buena hasta los 10 y 12 DDA, respectivamente, las pudriciones fueron mayores de 10 % después de 10 DDA. El aroma característico fue perceptible hasta los 14 DDA. El almacenamiento a 5 y 10 °C, prolongó la calidad poscosecha de albahaca 'Nufar' durante 10 y 14 DDA respectivamente, mientras que a 20 °C, ésta solo se mantuvo por 4 DDA.<hr/>The aim of this study was to evaluate the refrigeration effect on postharvest quality of basil 'Nufar. Basil previously packaged in plastic film, was stored at 5, 10 and 20 °C, for 18 days. The variables color (L, C, °h), total soluble solids, titratable acidity, weight loss, respiration rate, ethylene production, total chlorophyll, total carotenoids and vitamin C were evaluated, every two days, during the storage period. Visual appearance, turgor, rottenness and aroma of basil were evaluated using a hedonic scale. Refrigeration treatments retained the color until 12 days of storage (DOS). Sugar content decreased at 14 and 10 DOS, respectively, at 5 and 10 °C. Titratable acidity and weight loss were low and respiratory rate increased, ethylene production was low until 12 DOS at 5 °C; moreover it preserved the highest content of chlorophyll and carotenoids, although vitamin C was retained only until 4 DOS. Visual appearance and turgor were very good until 10 and 12 DOS, respectively; rottenness was greater than 10 % after 10 DOS, under refrigeration. The aroma was perceptible until 14 DOS. Storage at 5 and 10 °C, extended the postharvest quality of basil 'Nufar' during 10 and 14 DOS respectively, while at 20 °C, basil lasted only 4 DOS. <![CDATA[<b><i>Coffea canephora</i></b><b> (Pierre) ex Froehner inoculated with mycorrhizae and nitrogen fixing bacteria in nursery</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2014000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Con el objetivo de evaluar el efecto de la inoculación con Rhizophagus intraradices o Azospirillum brasilense a C. canephora en algunos componentes morfológicos y fisiológicos del rendimiento en dos sustratos en vivero e identificar la cantidad de fósforo en el tejido vegetal y la colonización micorrízica, se condujo el presente estudio de noviembre de 2012 a mayo de 2013. Se utilizó un Andosol-mólico y se prepararon dos sustratos: suelo y arena de río (1:1 v/v) y suelo más 30 % de pulpa de café en bolsas de plástico con capacidad de 5 kg. Los tratamientos fueron testigo, Rhizophagus intraradices, Azospirillum brasilense y la combinación de ambos en cada sustrato. Se obtuvieron ocho tratamientos distribuidos en parcelas divididas en bloques al azar con cinco repeticiones. Se realizaron muestreos cada 28 días para medir variables morfológicas, fisiológicas y colonización micorrízica, además de la concentración de fósforo a 140 días después del trasplante (ddt). Los resultados muestran que la inoculación del C. canephora en vivero con alguno de los microorganismos inoculados individualmente favoreció el crecimiento y la acumulación de materia seca de los componentes morfológicos y fisiológicos del rendimiento en comparación con el testigo sin inocular. A. brasilense promovió mayor acumulación de biomasa durante la evaluación mientras que R. intraradices al final del estudio. Con R. intraradices se incrementó la concentración de fósforo en el tejido vegetal de las plantas y la mayor colonización micorrízica se presentó en el primer tercio de la raíz cuando se inoculó R. intraradices.<hr/>This study was conducted from November 2012 to May 2013 to evaluate the effect of inoculating C. canephora with Rhizophagus intraradices and / or Azospirillum brasilense in two substrates in nursery on some morphological and physiological yield components and to determine the amount of phosphorus in plant tissue and quantify mycorrhizal colonization. Soil used was mollic Andosol and two prepared substrates: one was soil and river sand and the other was soil plus 30% coffee pulp (1:1 v / v) in five-kg capacity plastic bags. Treatments were the control, Rhizophagus intraradices, Azospirillum brasilense and a combination of the two on each substrate, giving a total of eight treatments in a split plot in randomized block design with five replications. Samples were taken every 28 days to assess morphological and physiological variables and mycorrhizal colonization and phosphorus content during 140 days after transplant (dat). The results show that inoculation of C. canephora in nursery with either of the microorganisms individually favored growth and dry matter accumulation in morphological and physiological yield components relative to the control. A. brasilense promoted greater biomass accumulation during the evaluation and R. intraradices at the end of the study. R. intraradices increased phosphorus content in the tissue of plants, and higher mycorrhizal colonization was found in the first third of the root when inoculated with R. intraradices. <![CDATA[<b>Effect of an auxin-based bioregulator on growth of tomato seedlings</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2014000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La producción de plántulas de tomate en bandejas alveoladas ha aumentado, ya que por llevar el sistema radicular protegido en un cepellón se reduce el estrés del trasplante. Un mayor desarrollo radicular favorece el establecimiento en campo. La producción de raíces puede ser promovida por la acción de auxinas por lo que en este trabajo se propuso evaluar el efecto de un biorregulador con base en auxinas sintéticas sobre el crecimiento de plantas de tomate en bandejas alveoladas. El ensayo se realizó en un vivero comercial, en San Juan, Argentina. Se utilizó el cultivar AC 55. La siembra se realizó en bandejas con celdas de 36 cm³. El biorregulador fue una formulación comercial que contiene 0.12 % de ácido indolbutírico y 0.004 % de forclorfenurón. Se probaron cuatro concentraciones del producto (1, 3, 5 y 7 ml·litro-1) y se ensayó un testigo. Se tomaron muestras a los 26, 33, 40 y 47 días después de la siembra. Se midió peso seco de raíz (PSR) y parte aérea (PSA), longitud del tallo (LT), número de hojas mayores a 1 cm (NH) y longitud de la tercera hoja (LH). Se utilizó un diseño completamente al azar con cuatro repeticiones. Las mayores dosis aplicadas permitieron aumentar el peso seco de las raíces entre 36 y 39 % respecto al testigo. La regresión entre peso seco de raíz y dosis aplicada indica que podría haber respuesta a dosis mayores. No se observó efecto sobre el crecimiento en la parte aérea de la planta.<hr/>Production of tomato seedlings in trays has increased in recent years because protecting the root system in a ball reduces transplant shock, resulting in a higher plant survival rate and thus avoiding the need to replant. Greater root development favors establishment in the field because it promotes water and nutrient uptake. Since root production can be promoted by auxin action, the aim of this study was to evaluate the effect of an auxin-based bioregulator on the growth of tomato seedlings in trays. The trial was conducted in a commercial nursery in San Juan, Argentina. The AC 55 tomato cultivar was used. Trays with 126 cells, 36 cm³ per cell, were used. The bioregulator was a commercial formulation containing 0.12 % indole butyric acid and 0.004 % forchlorfenuron. Four concentrations of the product (1, 3, 5 and 7 ml·liter-1) and a control were tested in a completely randomized design with 5 treatments and 4 replicates. Samples were taken at 26, 33, 40 and 47 days after sowing. The variables measured were root dry weight (RDW), aerial dry weight (ADW), stem length (SL), number of leaves larger than 1 cm (NL) and third leaf length (LL). Higher doses increased RDW by 36-39 % compared to the control. The regression between root dry weight and applied dose indicates there could be a response to higher doses. No effect on growth in the aerial part of the plant was observed. <![CDATA[<b>Growth dynamics of papaya due to mycorrhizal inoculation and phosphorous fertilization</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2014000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En México, la papaya es un fruto importante de exportación; sin embargo, este mercado exige calidad bio, constituyendo un reto en la producción con el uso de tecnologías bio-ecológicas y sostenibles. Los hongos micorrízicos arbusculares (HMA) pueden contribuir significativamente en la nutrición vegetal, en especial en la obtención de fósforo (P). El empleo de los HMA en papaya es alentador, pero falta definir aspectos sobre el manejo agronómico de productos a base de HMA. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto del HMA Glomus sp. Zac-2 y la fertilización con P, sobre el crecimiento de papaya var. Cera, durante la etapa de vivero. Para ello, se realizó un experimento trifactorial 2 x 3 x 4 (inoculación HMA, fuente y dosis de P) en un diseño completamente al azar. Las variables evaluadas fueron altura de planta (AP) y diámetro de tallo (DT), cada 15 días; biomasa seca (BS) y densidad de esporas (DE), al final del experimento (90 días). A partir de la BS de plantas con y sin micorrizar, se calculó el índice relativo de dependencia micorrízica (IRDM). Las variables AP, DT y BS fueron diferentes (P ≤ 0.05) entre plantas con y sin HMA, independientemente de la dosis y fuente de P. A los 75 días, las plantas con HMA incrementaron su crecimiento más de 500 % con respecto a las no inoculadas; el IRDM fue 99 %. Estos resultados sugieren que la inoculación de HMA en papaya durante la fase de vivero puede beneficiar su crecimiento posterior en campo.<hr/>Papaya is a major fruit export for Mexico; however, the international market is increasingly demanding bio quality, representing a significant production challenge due to the need for bio-ecological and sustainable technologies. Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) can contribute significantly to plant nutrition, particularly in phosphorous (P) uptake. The use of AMF in papaya is yielding encouraging results, but there is a need to define certain aspects regarding agronomic management of AMF-based products. The aim of this study was to evaluate the effect of AMF Glomus sp. Zac-2 and P fertilization on the growth of Cera var. papaya during the nursery stage. For this, a 2 x 3 x 4 tri-factorial experiment (AMF inoculation, P source and P dose) was conducted in a completely randomized design. The variables plant height (PH) and stem diameter (SD) were evaluated every 15 days; dry biomass (DB) and spore density (SD) were assessed at the end of the experiment (90 days). From the DB of plants with and without mycorrhizal inoculation, the relative mycorrhizal dependency index (RMDI) was calculated. Data analysis showed significant differences (P ≤ 0.05) between papaya plants with and without AMF for PH, SD and DB, regardless of the P dose and source. At 75 days, growth increases of more than 500 % were recorded in plants with AMF compared to the non-inoculated plants; the RMDI was 99 %. These results suggest that AMF inoculation in papaya during the nursery phase can benefit further growth in the field.