Scielo RSS <![CDATA[Revista Chapingo. Serie horticultura]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=1027-152X20180003&lang=pt vol. 24 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[Appropriate leaf sampling period for nutrient diagnosis in three mango cultivars]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2018000300167&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract In Nayarit, Mexico, it is common to perform leaf analyses in mango for nutrient diagnosis; however, the appropriate period to carry out leaf sampling is unknown, so procedures extrapolated from other producing regions are used, which leads to incorrect diagnoses. The aim of this research was to identify the appropriate leaf sampling period (ALSP) in 'Ataúlfo', 'Kent' and 'Tommy Atkins' mangos grown without irrigation. From 2006 to 2007 we worked with commercial orchards in the north, center and south of Nayarit. In 'Ataúlfo' and 'Kent' the spring (SpVF) and summer vegetative flushes (SuVF) were considered, and in 'Tommy Atkins' the SpVP and autumn one (AVF). Leaf samplings were performed monthly, starting when the leaf reached 5 cm in length and concluding upon its abscission. For each nutrient, a mathematical model was obtained to generate functions that predicted its concentration during the life of the leaf. Subsequently, we calculated the derivatives of each function, which enabled us to identify the period in which the concentration of nutrients presented the least variation and thus define the ALSP. In 'Ataúlfo', the ALSP for the SpVF and SuVF was from 9 to 11 and 3.3 to 5.3 months of age, respectively; in 'Kent', this period was from 8 to 10.5 (SpVF) and 3.2 to 5.0 (SuVF) months, and in 'Tommy Atkins' it corresponded to leaves from 8.7 to 12.2 (SpVF) and 8.6 to 9.4 (AVF) months. The mathematical procedure used was adequate to identify the ALSP in the three mango cultivars.<hr/>Resumen En Nayarit, México, es común realizar análisis foliares en mango para su diagnóstico nutrimental; sin embargo, se desconoce el periodo adecuado para llevar a cabo el muestreo foliar, por lo que se emplean procedimientos extrapolados de otras regiones productoras, lo cual origina diagnósticos incorrectos. El objetivo de esta investigación fue identificar el periodo apropiado para realizar el muestreo foliar (PAMF) en mangos ‘Ataúlfo’, ‘Kent’ y ‘Tommy Atkins’ cultivados sin riego. De 2006 a 2007 se trabajó con huertos comerciales del norte, centro y sur de Nayarit. En ‘Ataúlfo’ y ‘Kent’ se consideraron los flujos vegetativos de primavera (FVP) y verano (FVV), y en ‘Tommy Atkins’ los FVP y otoño (FVO). Los muestreos foliares se realizaron mensualmente e iniciaron cuando la hoja alcanzó 5 cm de longitud y concluyeron hasta su abscisión. Para cada nutrimento, se obtuvo un modelo matemático para generar funciones que predijeran su concentración durante la vida de la hoja. Posteriormente, se calcularon las derivadas de cada función, con lo que se identificó el periodo en que la concentración de nutrimentos presentó la menor variación y así definir el PAMF. En ‘Ataúlfo’, el PAMF para los FVP y FVV fue de 9 a 11 y de 3.3 a 5.3 meses de edad, respectivamente; en ‘Kent’, este periodo fue de 8 a 10.5 (FVP) y de 3.2 a 5.0 (FVV) meses, y en ‘Tommy Atkins’ correspondió a hojas de 8.7 a 12.2 (FVP) y de 8.6 a 9.4 (FVO) meses. El procedimiento matemático empleado fue adecuado para identificar el PAMF en los tres cultivares de mango. <![CDATA[Mineral fertilization and biofertilization in physiological parameters of the orchid <em>Laelia anceps</em> subsp. <em>anceps</em>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2018000300181&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The use of biofertilizers in orchid growing can be an alternative to reduce the environmental impact of traditional inorganic fertilization. The aim of this research was to evaluate the effect of mineral fertilization and biofertilization on some physiological parameters of Laelia anceps Lindl. subsp. anceps seedlings in vegetative stage. Three fertilization treatments were evaluated: 1) mineral fertilization (MF), 2) biofertilization (BFERT) and 3) mineral fertilization + biofertilization (MF + BFERT). The concentration and content of chlorophylls, and the concentration of amino acids and total soluble proteins were measured. No treatment affected the concentration of chlorophylls in leaves. In general, the MF and BFERT treatments significantly increased the concentration of chlorophylls a, b and total in pseudobulbs, and their content in leaves and pseudobulbs. The concentration of amino acids in pseudobulbs was higher with MF, while the concentration of proteins in leaves was greater with MF + BFERT. Biofertilization promoted positive responses in the physiological parameters evaluated in comparison with mineral fertilization; therefore, it is considered to have potential for use in the species evaluated in this study.<hr/>Resumen El uso de biofertilizantes en el cultivo de orquídeas puede ser una alternativa para reducir el impacto ambiental de la fertilización inorgánica tradicional. El objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de la fertilización mineral y la biofertilización en algunos parámetros fisiológicos de plántulas de Laelia anceps Lindl. subesp. anceps en etapa vegetativa. Se evaluaron tres tratamientos de fertilización: 1) fertilización mineral (FM), 2) biofertilización (BFERT) y 3) fertilización mineral + biofertilización (FM + BFERT). Se midió la concentración y el contenido de clorofilas, la concentración de aminoácidos y de proteínas solubles totales. Ningún tratamiento afectó la concentración de clorofilas en hojas. De manera general, los tratamientos FM y BFERT incrementaron significativamente la concentración de clorofilas a, b y totales en pseudobulbo, y su contenido en hojas y en pseudobulbos. La concentración de aminoácidos en pseudobulbo fue mayor con FM, mientras que la concentración de proteínas en hoja fue mayor con FM + BFERT. La biofertilización promovió respuestas positivas en los parámetros fisiológicos evaluados en comparación con la fertilización mineral; por lo que se considera que tiene potencial de uso en la especie evaluada en este estudio. <![CDATA[Analysis of growth and yield of cape gooseberry (<em>Physalis peruviana</em> L.) grown hydroponically under greenhouse conditions]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2018000300191&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The cape gooseberry (Physalis peruviana L.) is an exotic fruit with a growing international market. In Mexico, there is little research on its growth and mineral nutrition. Therefore, the objective of this study was to determine the growth dynamics and yield of cape gooseberry cultivation based on three Steiner nutrient solution concentrations (50, 100 and 150 %) under greenhouse conditions. The experiment was established in Cuernavaca, Morelos, Mexico (18º 58’ 51’’ North latitude and 99º 13’ 55’’ West longitude, at 1,866 masl). The accumulated heat units (HU) were determined and the occurrence of the phenological phases was recorded during crop development. Crop growth was assessed through the number of leaves, leaf area and dry matter accumulated per plant. At harvest, the number and weight of fruits (with and without calyx) were recorded. The phenology of cape gooseberry cultivation was favored with the highest concentration of the nutrient solution, requiring 1,370 HU from transplant to ripeness; this represented 15 and 5 days of precocity compared to the other concentrations: 1,527 HU (50 %) and 1,435 HU (100 %), respectively. The highest leaf production, leaf area, dry matter, crop growth rate and fruit weight (with and without calyx) were obtained with the Steiner nutrient solution at 100 and 150 %, so it is suggested to use the 100 % solution.<hr/>Resumen La uchuva (Physalis peruviana L.) es un fruto exótico con un mercado internacional en crecimiento, y en México existe escasa investigación sobre su crecimiento y nutrición mineral. Por lo que el objetivo del presente estudio fue determinar la dinámica de crecimiento y el rendimiento del cultivo de uchuva en función de tres concentraciones de la solución nutritiva Steiner (50, 100 y 150 %) bajo condiciones de invernadero. El experimento se estableció en Cuernavaca, Morelos, México (18º 58’ 51’’ latitud norte y 99º 13’ 55’’ longitud oeste, a 1,866 msnm). Se determinaron las unidades calor (UC) acumuladas y se registró la ocurrencia de las fases fenológicas durante el desarrollo del cultivo. El crecimiento del cultivo se evaluó a través del número de hojas, área foliar y materia seca acumulada por planta. En la cosecha se registró el número y peso de frutos (con y sin cáliz). La fenología del cultivo de uchuva se favoreció con la mayor concentración de la solución nutritiva, al requerir 1,370 UC de trasplante a madurez de consumo; esto representó 15 y 5 días de precocidad en comparación con las otras concentraciones: 1,527 UC (50 %) y 1,435 UC (100 %), respectivamente. La mayor producción de hojas, área foliar, materia seca, tasa de crecimiento del cultivo y peso de frutos (con y sin cáliz) se obtuvo con la solución nutritiva de Steiner al 100 y 150 %; por lo que se sugiere emplear la solución al 100 %. <![CDATA[Quality of green and cured vanilla (<em>Vanilla planifolia</em> Jacks. ex Andrews) fruit in relation to its age at harvest]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2018000300203&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The fruit maturity index of Vanilla planifolia Jacks. ex Andrews is considered important to obtain high vanilla quality. In Mexico, the harvest is carried out when the distal part of the fruit turns yellow, but there is no evidence of the benefits of this practice. This research aimed to evaluate the quality of vanilla fruit at 224, 252 and 273 days after pollination, and its relationship with the aroma profile of cured vanilla. Vanilla planifolia flowers were manually pollinated in a commercial plantation and the fruit were harvested on each corresponding date. The evaluated variables were moisture, dry matter and content of sugars (glucose, fructose and sucrose), and in the cured fruit they were vanillin, p-hydroxybenzoic acid, vanillic acid and p-hydroxybenzaldehyde. The results showed that the dry matter content and the sugar concentration of the green fruit of 252 days were significantly lower (14.92 and 10.6 %, respectively) than in the rest of the treatments. Likewise, in cured fruit of 252 days, the content of p-hydroxybenzoic acid, vanillic acid and p-hydroxybenzaldehyde was significantly lower (103, 855 and 1434 mg ·kg-1, respectively) than those of 224 days of age (148, 1132 and 2035 mg ·kg-1, respectively). The fruit of 252 days had a lower quality, possibly because their harvest coincided with the coldest month, which could affect the accumulation of dry matter and aromatic compounds.<hr/>Resumen El índice de madurez del fruto de Vanilla planifolia Jacks. ex Andrews se considera importante para obtener vainilla de calidad. En México, la cosecha se realiza cuando la parte distal del fruto se torna amarilla, pero no hay evidencia de los beneficios de esta práctica. El objetivo de este trabajo fue evaluar la calidad del fruto de vainilla a los 224, 252 y 273 días de edad, y su relación con el perfil de aroma de la vainilla beneficiada. Las flores de Vanilla planifolia se polinizaron manualmente en una plantación comercial y los frutos se cosecharon en cada fecha correspondiente. Las variables evaluadas fueron humedad, materia seca y contenido de azúcares (glucosa, fructosa y sacarosa), y en fruto beneficiado fueron vainillina, ácido p-hidroxibenzoico, ácido vainillínico y p-hidroxibenzaldehído. Los resultados mostraron que el contenido de materia seca y la concentración de azúcares de los frutos verdes de 252 días fueron significativamente menor (14.92 y 10.6 %, respectivamente) que el resto de los tratamientos. Asimismo, en frutos beneficiados de 252 días, el contenido de ácido p-hidroxibenzoico, ácido vainillínico y p-hidroxibenzaldehído fue significativamente menor (103, 855 y 1434 mg ·kg-1, respectivamente) que los de 224 días de edad (148, 1132 y 2035 mg ·kg-1, respectivamente). Los frutos de 252 días tuvieron una calidad inferior, posiblemente porque su cosecha coincidió con el mes más frío, lo cual pudo afectar la acumulación de materia seca y de compuestos aromáticos. <![CDATA[Seed quality of three native tomato varieties and a commercial one produced under high temperatures]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2018000300215&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract One way to mitigate the negative effects of high temperatures (HT) on crops is the use of plant genetic resources, and Mexico, as a center of origin and diversity of tomato (Solanum lycopersicum L.), has numerous native varieties. The objective of this study was to evaluate the physical and physiological quality of seeds of three native tomato varieties and a commercial one, from fruit produced under HT conditions. The native varieties used were 'Campeche (C-40)', 'Yucatán (Y-25)' and 'Malinalco (M-430'), and the commercial one was 'Moneymaker' (MM). For the production of the fruit, two greenhouses were used, one ventilated for the control treatment (C) (34.2 ºC) and the other with heating for the HT (38 ºC) treatment. The physical and physiological quality of the seeds of the fourth-cluster fruit of each treatment was evaluated. The values ​​obtained for the weight of 1000 seeds, seed length and width, electrical conductivity (EC) and the rate of radicle emergence after accelerated aging were higher (P ≤ 0.05) in the HT treatment, while the germination (G) percentage was higher (P ≤ 0.05) with the C. The EC correlated inversely with G (r2 = -0.7*), which may indicate that HT affects membrane permeability and in turn G.<hr/>Resumen Una manera de mitigar los efectos negativos de las temperaturas altas (TA) sobre los cultivos es el uso de recursos fitogenéticos, y México, como centro de origen y diversidad del tomate (Solanum lycopersicum L.), cuenta con numerosas variedades nativas. El objetivo de este trabajo fue evaluar la calidad física y fisiológica de semillas de tres variedades nativas y una comercial de tomate, provenientes de frutos producidos bajo condiciones de TA. Las variedades nativas empleadas fueron 'Campeche (C-40)', 'Yucatán (Y-25)' y 'Malinalco (M-430'), y la comercial fue 'Moneymaker' (MM). Para la producción de los frutos, se utilizaron dos invernaderos, uno ventilado para el tratamiento control (TC) (34.2 ºC) y otro con calefacción para el tratamiento de TA (38 ºC). Se evaluó la calidad física y fisiológica de las semillas de los frutos del cuarto racimo de cada tratamiento. Los valores obtenidos del peso de 1000 semillas, el largo y ancho de las semillas, la conductividad eléctrica (CE) y la velocidad de emergencia de la radícula después del envejecimiento acelerado fueron superiores (P ≤ 0.05) en el tratamiento de TA. Mientras que el porcentaje de germinación (G) fue mayor (P ≤ 0.05) con el TC. La CE se correlacionó inversamente con la G (r2 = -0.7*), lo que puede indicar que la TA afecta la permeabilidad de las membranas y a su vez la G.