Scielo RSS <![CDATA[Revista fitotecnia mexicana]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=0187-738020110002&lang=pt vol. 34 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Manejo Poscosecha de la Nochtli o Tuna <i>(Opuntia </i>spp.)</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Aspectos nutricionales y sensoriales de vegetales frescos cortados</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Ranking Actual de Instituciones Mexicanas</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Reseña del XIV Congreso Nacional de Ciencias Hortícolas</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Effect of artificial seed aging on blue maize landraces germination and genomic fingerprint</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Para establecer su huella genómica y estimar su grado de tolerancia al envejecimiento, semillas de cuatro variedades criollas de maíz azul (Zea mays L.), 'Cuijingo', 'Cocotitlán', 'Puebla' y 'Oaxaca', se sometieron a dos tipos de envejecimiento artificial: calor húmedo (CH, 41 °C, 100 % HR, 72 h) y calor seco (CS, 60 °C, 0 % HR, 48 h), con sus respectivos testigos no envejecidos. Las variables de respuesta fueron: protrusión radicular entre 0 y 72 h de imbibición y a 7 d de incubación a 25 °C, número de plántulas normales, anormales y semillas muertas, así como peso seco de plúmula, radícula y total. Se hizo la caracterización molecular de los tratamientos mediante marcadores RAPDs y se construyeron dendrogramas. La protrusión radicular fue significativamente susceptible al CH, mientras que el efecto del CS se expresó en reducción de plántulas normales y acumulación de materia seca, así como en mayor proporción de semillas muertas. Las semillas de la variedad 'Oaxaca' se distinguieron por su aptitud para la brotación radicular y por generar plántulas normales con alta capacidad para acumular biomasa, tanto en los testigos como en condiciones de calor húmedo. La huella genómica resultó específica para cada variedad, y en los dendrogramas las semillas se ramificaron con un coeficiente de similitud único para cada variedad: 'Oaxaca' (31.6 %), 'Cocotitlán' (25.8 %), 'Puebla' (19.6 %) y 'Cuijingo' (18.6 %), valores que podrían estar relacionados con la capacidad genética para amortiguar, tolerar o restaurar los daños causados por el envejecimiento artificial sobre el ADN, la cual se manifestó directamente en un mejor desempeño fisiológico de las semillas de la variedad 'Oaxaca'.<hr/>In order to establish the genomic fingerprint and to estimate the degree of tolerance to aging, seeds from four blue maize landraces (Zea mays L.), 'Cuijingo', 'Cocotitlan', 'Puebla' and 'Oaxaca', were subjected to two types of artificial aging: humid heat (HH, 41 °C, 100 % RH, 72 h) and dry heat (DH, 60 °C, 0 % RH, 48 h), with respective controls without aging. Radicle protrusion from 0 to 72 h of imbibition and 7 after d at 25 °C, number of normal and abnormal seedlings and dead seeds, and dry matter accumulation (plumule, radicle and total), were measured Molecular characterization of treatments was carried out using RAPD markers, and dendrograms were constructed. Radical protrusion was significantly susceptible to the HH treatment, while DH injuries were expressed as reductions in number of normal seedlings and dry matter accumulation, as well as higher proportion of dead seeds. Seeds of var. 'Oaxaca' stood out for their ability for radicle protrusion and generation of normal seedlings with high capacity to accumulate biomass, both in controls and under HH conditions. The genomic fingerprint was specific for each variety and in dendrograms both control seeds and those subjected to either type of aging, became separated with a specific coefficient of similarity for each variety: 'Oaxaca' (31.6 %), 'Cocotitlan' (25.8 %), 'Puebla' (19.6 %) and 'Cuijingo' (18.6 %). These values might be related to the genetic aptitude to tolerate or restore damages caused on DNA by artificial aging, directly manifested as better physiological performance of 'Oaxaca' seeds. <![CDATA[<b>Grain yield and yield components of native maize populations from Tamaulipas state evaluated under contrasting environments</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Entre las poblaciones nativas de maíz (Zea mays L.) del Estado de Tamaulipas, México, algunas destacan por su alto potencial de rendimiento de grano, pero se han aprovechado en grado limitado. En el presente trabajo se evaluó el rendimiento y sus componentes en 29 poblaciones nativas de maíz de Tamaulipas (colectadas durante los años 2001 al 2004), más seis variedades mejoradas, en tres ambientes contrastantes en altitud y temperatura. El objetivo fue identificar poblaciones sobresalientes que pudieran ser utilizadas en programas de fitomejoramiento. Los ambientes de evaluación fueron Trópico Seco (TS), Transición (TRN) y Valles Altos (VA), a altitudes de 200, 1950 y 2250 m, respectivamente. Con base en el origen geográfico de las poblaciones nativas se formaron cuatro grupos (Grupos 1 a 4), y dos grupos de variedades mejoradas (Grupos 5 y 6), uno de zona tropical y el segundo de zonas templadas. Entre ambientes hubo diferencias (P ≤ 0.05) en rendimiento de grano, con la tendencia de dar mayor rendimiento a mayor altura y menor temperatura; entre TRN y VA las diferencias no fueron significativas para los componentes del rendimiento. Las poblaciones nativas de la zona montañosa de Tamaulipas (Grupo 4), de altitud intermedia, fueron las de mayor rendimiento en TRN y VA, entre las que destaca la C-4031 con 8.3 t ha-1, estadísticamente igual a las variedades mejoradas de los Valles Altos Centrales de México. Las poblaciones nativas de Tamaulipas mostraron mazorcas largas con alto número de granos por hilera, olotes delgados, buen rendimiento de grano y alto índice de desgrane, lo que pone de manifiesto que estas poblaciones nativas aportarán diversidad genética y caracteres agronómicos sobresalientes que pueden ser aprovechados en la mejora de la producción de este grano.<hr/>Among native maize (Zea mays L.) populations of the State of Tamaulipas, México, some stand out in grain yield; however their utilization in breeding programs has been limited. With the aim to identify outstanding populations for potential use in maize breeding programs, 29 native populations of Tamaulipas (collected from 2001 to 2004), plus six improved varieties, were evaluated for grain yield and yield components under three environments contrasting in altitude and temperature. Environments were: Dry Tropical (DT), Transition (TRN) and High Valleys (HV), located at altitudes of 200, 1950 and 2250 m, respectively. Based on their geographic origin, four groups were defined (Groups 1 to 4) for native populations; two groups of improved varieties were added (Groups 5 and 6), one for the tropical region and the other for the temperate zones. There were differences among environments (P ≤ 0.05) for grain yield, so that grain yield tended to be higher at higher altitude and lower temperature; no statistical differences were detected for grain yield components between TRN and HV. Among native maize populations from Tamaulipas, the ones collected from the mountain region (Group 4), located at intermediate altitude, showed higher yield in the TRN and HV; locations, population C-4031 showed the highest yield (8.3 t ha-1), statistically similar to that of improved varieties used in the central Valleys of México. Native populations from Tamaulipas developed longer ears with high number of kernels per row, thin cobs, good yield and high proportion of grain per ear. There results show that these native populations may contribute to broadening genetic diversity and could enhance for enhancing agronomic traits in of maize breeding. <![CDATA[<b>Morphological variation of <i>Taxus globosa </i>Schltdl. seeds collected from two geographical regions of México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Taxus globosa Schltdl. es la única especie del género Taxus que se encuentra en México y está protegida por el Gobierno Mexicano. Su corteza y hojas contienen taxol, un compuesto de gran valor por su función como anticancerígeno. Su regeneración natural es por semillas que germinan de manera escasa y presentan latencia. El presente estudio se hizo para conocer la variación morfológica existente en las semillas de Taxus globosa y determinar si la latencia es causada por algún factor físico. Se utilizaron semillas procedentes de dos regiones de México: norte (Nuevo León) y centro (Hidalgo y Querétaro). Se midieron las dimensiones de la semilla (largo, ancho, área, perímetro y proporción embrión-megagametofito) mediante análisis de imagen, así como peso volumétrico y peso de 1000 semillas. Para evaluar las características físicas de la testa, las semillas se sometieron a una prueba de escarificacion con ácido sulfúrico durante 5, 10, 15, 20, 25 y 30 min seguida de una prueba de viabilidad con tetrazolio; también se midió la dureza de la testa y la velocidad de imbibición. Se encontraron diferencias geográficas en el tamaño de la semilla (28 % más grande (P ≤ 0.05) en la región norte). La proporción de embrión-megagametofito fue de sólo 4 % en el norte y de 3 % en el centro; la semilla de ambas regiones sólo soportó 5 min en H2SO4, y la testa en las semillas del norte es más dura que en las del centro (1.29 vs. 0.86 kg cm-2). La semilla del norte absorbe más agua que la del centro. La semilla no necesita escarificación para ablandar la testa. El embrión en T. globosa se considera subdesarrollado y posible causa de la latencia de la semilla.<hr/>Taxus globosa Schltdl. is the only species of the genus Taxus that grows in Mexico and is protected by the Mexican government. Its bark and leaves contain taxol, a high value compound used as a cancer drug. Natural regeneration of Taxus globosa is by seeds which germinate scarcely and present dormancy. The present study was done in order to determine the morphological variation of Taxus globosa seeds and to learn if seed dormancy is caused by physical factors. Collected seeds from northern (Nuevo León) and central (Hidalgo and Queretaro) México were used to measure seed dimensions (length, width, area, perimeter and embryo/megagametophyte ratio) by image analysis, in addition to volumetric weight, and weight of 1000 seeds. To evaluate the physical characteristics of the seed coat, a scarification test with sulfuric acid for 5, 10, 15, 20, 25 and 30 min was done followed a tetrazolium viability test. Seed coat hardness and imbibition rate were also measured. There were differences in seed size betwee geographical origins (28 % bigger in the northern region). The embryo/megagametophyte ratio of was only 4% in seeds from the northern region and 3% in the central region. Seeds of both regions only supported 5 min immersed in H2SO4, and seeds from the northern region were harder (1.29 vs. 0.86 kg cm-²). Seeds from the northern absorbed more water than those from the central region. Taxus globosa seeds do not need scarification to soften the seed coat, and the possible cause of seed dormancy appears to be their undeveloped embryos. <![CDATA[<b>Embryogenic capacity of induced calli on zygotic embryonic axis of <i>Agave angustifolia </i>Haw</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El uso como explantes de ejes embrionarios cigóticos de semillas de agave mezcalero (Agave angustifolia Haw), permitió inducir embriones somáticos (ES) in vitro, previa formación de callos embriogénicos. Se probaron dos concentraciones de las sales Murashige y Skoog (MS), 25 y 100 % de la original (MS-25 y MS-100), combinados con 0.0, 0.5, 1.0, 2.0 y 3.0 mg L-1 de ácido 2,4-diclorofenoxiacético (2,4-D), con 0.0 y 1.0 mg L-1 de 6-benciladenina (BA), y con 30 y 60 g L-1 de sacarosa. La mitad de los tratamientos fueron incubados bajo un fotoperíodo de 16 h luz (38 (µmol m-2 s-1) y 8 h de oscuridad, y la otra mitad en completa oscuridad, para un total de 80 tratamientos. La inducción de callo se observó a los 4 días (d) después de iniciado el cultivo (DDIC) en condiciones de luz y a los 5 d en condiciones de oscuridad, independientemente del tratamiento, excepto en donde no se adicionaron reguladores del crecimiento vegetal (RCV) y en los suplementados sólo con BA. La formación de ES se observó a los 100 DDIC; este proceso se vio favorecido en callos embriogénicos previamente inducidos en el medio MS-25 adicionado con 60 g L-1 de sacarosa, 3.0 mg L-1 de 2,4-D y 1.0 mg L-1 de BA, en condiciones de oscuridad. Se logró la germinación de todos los ES en el medio MS-50, 60 g L-1 de sacarosa y 8 g L-1 de agar, sin RCV, y se logró regenerar plantas completas de A. angustifolia a los 140 DDIC.<hr/>By using zygotic embryonic axis from seeds of agave mezcalero (Agave angustifolia Haw) as explants, it was possible to induce embriogenic calli in vitro, and from these calli we obtained somatic embryos (SE). Two concentrations of the Murashige and Skoog (MS) medium were used, 25 and 100 % concentrations (MS-25 and MS-100) combined with 0.0, 1.0, 2.0 and 3.0 mg L-1 of 2,4-dichlorophenoxiacetic acid (2,4-D), with 0.0 and 1.0 mg L-1 of 6-benzyladenine (BA), and 30 and 60 g L-1 sucrose. Cultures were incubated either under 16 h light (38 µmol m-2 s-1) and 8 h dark, or kept in complete darkness, for a total of 80 treatments. Callus formation was detected 4 days (d) after beginning the culture (DABC) under light conditions and 5 d in dark conditions, independently of the treatment, except where plant growth regulators (PGR) were not added and in those supplemented only with BA. SE formation was observed at 100 DDIC; this process was favored in embryogenic calli induced with MS-25, 60 g L-1 of sucrose, 3.0 mg L-1 of 2,4-D and 1.0 mg L-1 of BA, and complete darkness. All SE germinated on the MS-50 medium supplemented with 60 g L-1 sucrose and 8 g L-1 agar, without PGR. With this protocol it is posible to regenerate complete plants of A. angustifolia in 140 DABC. <![CDATA[<b>Parental selection, genetic variances and heritability for early sugar content in sugarcane</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La siembra de variedades de alto contenido y acumulación temprana de sacarosa en caña de azúcar (Saccharum spp.) permite incrementar los rendimientos de azúcar e iniciar más temprano el periodo de cosecha, con aumentos marginales de los costos de producción. Para identificar variedades de alto contenido de azúcar y estudiar la variabilidad genética y heredabilidad del contenido temprano de sacarosa, se evaluaron dos grupos de variedades; el primero (G1) formado con 20 variedades y el segundo (G2) con 32. Además, se evaluaron dos grupos de cruzamientos provenientes de G1, 27 que se establecieron con plántulas provenientes de semilla sexual (CR27) y 12 que se establecieron con esquejes (CR12). En los ensayos G1 y G2 se evaluó la sacarosa aparente, solutos totales, pureza y fibra a los 8, 10 y 12 meses durante dos cortes; y en CR27 y CR12 a los 12 meses en un solo corte. Se estimaron los componentes de varianza y heredabilidad en sentido amplio (H²) en las variedades, y en sentido estrecho en los cruzamientos (h²). En los dos grupos de variedades, la varianza genética del contenido de azúcar y variables relacionadas tendieron a disminuir a través de las evaluaciones por edad, y la heredabilidad en sentido amplio presentó valores de medios a altos. Al menos 11 variedades presentaron contenidos altos de azúcar, superiores al testigo comercial. En los cruzamientos sembrados con plántulas (CR27), los estimadores de la varianza entre plantas dentro de familias y del error fueron altos, mientras que los valores de heredabilidad en sentido estrecho fueron bajos. En contraparte, en los cruzamientos sembrados con esquejes las varianzas entre plantas y del error fueron bajas y los valores de heredabilidad altos, similares a los obtenidos en los dos grupos de variedades y a los reportados en otras investigaciones. Evaluar esquejes de plantas jóvenes de semilla sexual en caña de azúcar permitiría mejores estimaciones de variación genética y en menos tiempo, lo cual puede acelerar también los procesos de selección.<hr/>Cropping sugarcane (Saccharum spp.) varieties with high sucrose content and early accumulation of it, allow increases of sugar yield as well as an earlier start of the harvest season, with marginal increase in the production costs. With the aim of detecting varieties with higher sugar content and to study the genetic variability and heritability of the early sucrose content, two groups of varieties of sugarcane were evaluated: the first one (G1) integrated by 20, and the second one (G2) by 32. In addition, two groups of crosses obtained from G1 were evaluated as well: 27 crosses (CR27) planted with seedlings from sexual seeds, and a subset of 12 (CR12) planted with stem cuttings (setts) obtained from those seedlings. For G1 and G2, sucrose, total solutes, purity and fiber content were recorded at 8, 10 and 12 months for two harvest seasons; and for CR27 and CR12 the same information was recorded at 12 months in one harvest season. Variance components and broad sense heritability (H²) for variety means were estimated for G1 and G2, and narrow sense heritability (h²) was estimated for CR27 and CR12. For variety trials, the genetic variance tended to be reduced through harvest time (age), and broad sense heritability showed medium to high values. At least 11 varieties showed higher sugar content than the commercial check. For crosses from sexual seeds (CR27) the within family variance and error variance values tended to be high, which gave relatively low values of narrow sense heritability; meanwhile, in the cross trial planted with setts, the within family variance and error variance values were low and heritability resulted high. The option of obtaining setts from seedlings in a mating design for sugarcane may be less time consuming procces and produce a better genetic variance estimates, which may impact in the same way for selection purposes. <![CDATA[<b>Seedling quality of 'poblano' pepper in the Sierra Nevada de Puebla, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La producción de chile 'Poblano' (Capsicum annuum L.) en la Sierra Nevada de Puebla ha disminuido en los últimos años como consecuencia de la mala calidad de las plántulas, entre otros problemas. El objetivo de este trabajo fue identificar técnicas de manejo que permitan mejorar la calidad de las plántulas producidas en almácigos a cielo abierto, mediante el incremento de su sanidad y vigor, y evaluar la eficiencia de la tierra de encino de la región como sustrato para la producción de plántulas en invernadero. Como variable de respuesta se midió porcentaje de germinación, altura, peso seco de raíz y peso seco de la parte aérea, en plántulas obtenidas mediante la combinación de sustratos, variedades, dosis de fertilización y desinfestación de semillas, en invernadero; en campo se probó la combinación desinfestación del suelo, variedades, niveles de fertilización y desinfestación de semillas. Los resultados en invernadero indicaron mayor porcentaje de germinación, altura y acumulación de materia seca en plántulas desarrolladas en tierra de encino que en aquellas producidas en la mezcla de "peat moss" y tierra de encino. En campo la desinfestación del suelo con agua caliente tendió a reducir el porcentaje de plántulas enfermas; en invernadero y campo la altura de plántula y la acumulación de materia seca se incrementaron al hacer dos aplicaciones de 16N-40P-13K más una aspersión de fertilizante foliar. Es posible mejorar la calidad de la plántula que se produce en almácigos de invernadero mediante una adecuada fertilización, con el uso de tierra de encino como sustrato, en lugar de la mezcla de "peat moss" más tierra de encino, mientras que en almácigos de campo conviene desinfestar el suelo con agua caliente porque tiende a reducir la incidencia de enfermedades.<hr/>Production of 'Poblano' pepper (Capsicum annuum L.) in the Sierra Nevada of Puebla has decreased during the last years as consequence of low seedling quality, among other problems. The objective of this research was to identify management practices for improving seedling quality regarding seedling health and vigor produced on nurseries, and to test the efficiency of forest soil obtained in the region as substrate for seedling production in greenhouse. Germination percent, seedling height, and root and shoot dry weight were measured in seedlings grown at different combinations of: substrate, variety, fertilization and primed or untreated seed sown in trays, under greenhouse conditions; and soil disinfection, variety, fertilization and primed or untreated seed, in uncovered (field) nursery conditions. Results in greenhouse showed greater percentage of seed germination, greater plant height and greater amount of dry matter in seedlings grown in forest soil substrate compared to seedlings grown in a mixture of "peat moss" and forest soil. Under field conditions hot water treatment reduced the percentage of diseased seedlings. Both under field and greenhouse conditions, taller plants with a higher amount of dry matter were obtained when fertilized with the formula 16N-40P-13K and a foliar application of a comercial nutrient solution. It is then possible to improve 'Poblano' seedling quality in greenhouse nurseries by applying appropriate fertilization doses, and using forest soil as substrate, while in field nurseries soil disinfection with hot water might reduce disease incidence. <![CDATA[<b>Agronomic performance of<i> Brachiaria humidicola </i>(Rendle) Schweickt genotypes in the mexican humid tropics</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En la región tropical de México, donde la producción bovina se basa en sistemas de pastoreo extensivos, los pastos del género Brachiaria son de importancia debido a su alto rango de adaptación, buen rendimiento y calidad nutricional. El objetivo del presente estudio fue evaluar el rendimiento total anual, composición morfológica y tasa de crecimiento de 23 genotipos de Brachiaria humidicola, más un híbrido de Brachiaria. El estudio se efectuó de junio 2006 a mayo de 2007 en Isla, Veracruz, México. Los tratamientos fueron evaluados cada 28 d en la época de lluvias y cada 42 d en las épocas de nortes y de seca, y distribuidos aleatoriamente en un diseño de bloques al azar con tres repeticiones. En rendimiento total hubo diferencias entre genotipos (P ≤ 0.05), con el genotipo CIAT 679 cv. 'Chetumal' (17 353 kg MS ha-1) con la mayor producción, y el genotipo CIAT 26159 el de menor rendimiento (11 104 kg MS ha-1). La distribución estacional del rendimiento total, en promedio de los 24 genotipos, fue: 83 % en lluvias, 9 % en nortes y 8 % en sequía. La mayor tasa de crecimiento se presentó en el mes de junio con un promedio de 189 kg MS ha-1 d-1, que se redujo gradualmente hasta 4 kg MS ha-1 d-1 en mayo. El componente con mayor contribución al rendimiento fue el de hojas, con la siguiente tendencia estacional: nortes > seca > lluvias (P≤0.05), con promedios de 77.6, 71.7 y 57.6 %, respectivamente.<hr/>In the Mexican tropical region, where animal production is based on extensive grazing systems, the grasses of Brachiaria genus are important due to their good adaptation, high forage yield and nutritive value. The aim of this study was to evaluate forage yield, morfological composition and growth rate of 23 genotypes of Brachiaria humidicola plus one hybrid of Brachiaria. The study was carried out from June 2006 to May 2007, at Isla, Veracruz, México. Treatments were measured every 28 d during the rainy season and every 42 d during the dry and northern cold-front seasons, and distributed in a completely randomized block design with three replicates. There were significant differences in total forage yield (P ≤ 0.05), with genotype CIAT 679 cv. 'Chetumal' being the highest with 17 353 DM kg ha-1 and CIAT 26159 the lowest with 11 104 kg DM ha-1. The average seasonal forage yield distribution of the 24 genotypes was 83, 9 and 8 % during the rainy, northern cold-front and dry seasons, respectively. The highest average growth rate was recorded in June with 189 kg DM ha-1d-1, which gradually decreased to 4 kg DM ha-1d-1 in May. Leaves contributed most to forage yield, and the seasonal trend was northern cold-front > dry > rainy seasons, with averages of 77.6, 71.7 y 57.6 %, respectively. <![CDATA[<b>Volatile compounds resposible of tomato flavor</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La producción de frutos de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) con sabor agradable está recibiendo atención especial, porque este atributo se ha convertido en uno de los principales parámetros de calidad en la aceptación de frutas y hortalizas. Aquí se analiza cómo los compuestos volátiles influyen significativamente en el sabor del tomate, por ser responsables de su aroma. Los principales compuestos volátiles del tomate involucran a aldehídos, alcoholes, cetonas y ésteres insaturados de cadenas cortas, los cuales son producidos a partir de ácidos grasos, aminoácidos libres y carotenoides. Entre las principales enzimas involucradas se encuentran lipoxigenasa, hidroperoxidoliasa y alcohol deshidrogenasa para la biosíntesis de volátiles a partir de ácidos grasos; además están las enzimas aminotransferasa, descarboxilasa y alcohol deshidrogenasa, relacionadas con la biosíntesis de volátiles derivados de aminoácidos. La composición y concentración de los compuestos volátiles depende de factores genéticos, así como de las condiciones de cultivo y del almacenamiento. El presente manuscrito compila y analiza la información actual referente a la biosíntesis de los volátiles que definen el aroma del tomate, así como sus rutas metabólicas, enzimas y sustratos involucrados; así mismo analiza los principales factores precosecha, cosecha y poscosecha que afectan su biosíntesis.<hr/>Production of tomato fruits (Lycopersicon esculentum Mill.) with good flavor is receiving special attention since flavor has become a primary quality parameter in the acceptance of fruits and vegetables. In this manuscript we analyze how volatile compounds play a significant role in flavor perception of tomatoes, as they are responsible of their aroma. The most important volatile compounds in tomato include short-chain unsaturated aldehydes, alcohols, ketones and esters which are synthesized from free amino acids, fatty acids and carotenoids. Among the main enzymes involved in the biosynthesis of volatiles derived from fatty acids are lipoxygenase, alcohol dehydrogenase and hydroperoxide lyase, while aminotransferase, decarboxylase and alcohol dehydrogenase are involved in the biosynthesis of volatiles derived from amino acids. This manuscript brings together the current information related to tomato volatiles biosynthesis, including metabolic pathways, enzymes and substrates. In addition, the effects of preharvest conditions and postharvest handling on volatile production are also discussed. <![CDATA[<b>Composition of<i> Tagetes parryi </i>A<i>. </i>Gray essential oil</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Es escasa la información sobre los compuestos químicos presentes en el aceite esencial de las especies mexicanas de Tagetes. Mediante hidrodestilación se extrajo aceite esencial de las partes aéreas de plantas de Tagetes parryi A. Gray (Asteraceae), planta endémica en el Estado de San Luis Potosí, México. Mediante análisis por cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas, se identificaron siete compuestos principales en el aceite esencial con la siguiente abundancia relativa: canfeno (96 %), 3, 6, 6-trimetil-2-norpinanol (91 %), anisol (60 %), 4-isopropil-1-metil-2-ciclohexenol (50 %), cineol (48 %), eugenol (14 %) y α-terpineol (12 %). El segundo y cuarto compuestos no se habían descrito para Tagetes.<hr/>Information about chemical compounds in the essential oil for Mexican species of Tagetes is scarce. The essential oil from aerial plant parts of Tagetes parryi A. Gray (Asteraceae), an endemic plant from the State of San Luis Potosí, México, was obtained by hydrodistillation. By GC-MS analysis seven major compounds were identified in this essential oil, with the following abundance: camphene (96 %), 3, 6, 6-trimethyl-2-norpinanole (91 %), anisole (60 %), 4-isoprophyl-1-methyl-2-cyclohexenole (50 %), cineole (48 %), eugenole (14 %). and α-terpineole (12 %). The second and fourth chemical compounds have not been reported for Tagetes. <![CDATA[<b>‘V-55 A’, a maize variety of yellow grain for mexican higlands</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802011000200014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Es escasa la información sobre los compuestos químicos presentes en el aceite esencial de las especies mexicanas de Tagetes. Mediante hidrodestilación se extrajo aceite esencial de las partes aéreas de plantas de Tagetes parryi A. Gray (Asteraceae), planta endémica en el Estado de San Luis Potosí, México. Mediante análisis por cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas, se identificaron siete compuestos principales en el aceite esencial con la siguiente abundancia relativa: canfeno (96 %), 3, 6, 6-trimetil-2-norpinanol (91 %), anisol (60 %), 4-isopropil-1-metil-2-ciclohexenol (50 %), cineol (48 %), eugenol (14 %) y α-terpineol (12 %). El segundo y cuarto compuestos no se habían descrito para Tagetes.<hr/>Information about chemical compounds in the essential oil for Mexican species of Tagetes is scarce. The essential oil from aerial plant parts of Tagetes parryi A. Gray (Asteraceae), an endemic plant from the State of San Luis Potosí, México, was obtained by hydrodistillation. By GC-MS analysis seven major compounds were identified in this essential oil, with the following abundance: camphene (96 %), 3, 6, 6-trimethyl-2-norpinanole (91 %), anisole (60 %), 4-isoprophyl-1-methyl-2-cyclohexenole (50 %), cineole (48 %), eugenole (14 %). and α-terpineole (12 %). The second and fourth chemical compounds have not been reported for Tagetes.