Scielo RSS <![CDATA[Revista fitotecnia mexicana]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=0187-738020100001&lang=pt vol. 33 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Mensaje de la Dirección</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Comparación de 20 instituciones mexicanas</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Isozymatic profile of maizes native to the Tehuantepec isthmus, Oaxaca, México. I. Characterization of groups</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El maíz (Zea mays L. ssp. mays) es la especie cultivada más importante y diversa en México. La diversidad genética de las principales razas mexicanas de maíz se ha estudiado con base en datos agronómicos, morfológicos y marcadores moleculares como isoenzimas, aunque en este último caso solamente se ha considerado un número escaso de poblaciones representativas de cada raza de maíz. Por tanto, faltan estudios que revelen con profundidad el grado de variación genética existente dentro de razas. El objeto de esta investigación fue evaluar el polimorfismo isoenzimático de poblaciones de maíz del Istmo de Tehuantepec, Oaxaca, México, área de distribución de la raza Zapalote Chico. Se evaluaron 40 poblaciones nativas y 10 representativas de otras razas como referencia para analizar la variación genética de 19 loci isoenzimáticos. Se encontró un total de 52 alelos con un promedio de 2.7 alelos por locus. Las poblaciones nativas tuvieron 49 alelos, que supera en 10 alelos a las poblaciones representativas de otras razas. El análisis de la diversidad genética de las poblaciones nativas, basado en el estadístico de diferenciación genética (G ST), mostró que 88 % de la variación isoenzimática reside dentro de poblaciones y 12 % entre poblaciones. El análisis de conglomerados separó dos grupos de maíces nativos, el primero integró las poblaciones de maíz de la raza Zapalote Chico, mientras que el segundo agrupó las poblaciones conocidas localmente como Maíz Grande, con influencia de las razas Zapalote Chico e introgresión de Tuxpeño, Vandeño y Tepecintle. El análisis de las frecuencias génicas reveló el perfil isoenzimático de cada uno de los agrupamientos detectados. Los resultados obtenidos indican la presencia de variación genética en poblaciones de maíz nativas de Istmo de Tehuantepec, que puede aprovecharse en programas de mejoramiento genético.<hr/>Maize (Zea mays L. ssp. mays) is the most important and diverse of the cultivated species in México. Genetic diversity of the primary Mexican races of maize has been studied on the basis of agronomic, morphological and molecular markers such as isozymes data; however, the studies involving isozymes have only considered a low number of representative populations for each race; therefore, more in-depth studies are necessary for revealing the extent of genetic variation within races. The objective of this research was to evaluate the isozymatic polymorphism of maize populations from the Tehuantepec Isthmus, at Oaxaca, México, which is the area of natural distribution of the Zapalote Chico race. Forty native populationns and 10 populations representative of other maize races, were evaluated in order to analyze genetic variation of 19 isozyme loci. A total of 52 alleles, with an average of 2.7 alleles per locus, were found. Native populations had 49 alleles, outnumbering representative populations of other races by 10 alleles. Analysis of genetic diversity of the native populations, based on the statistic for genetic differentiation (G ST) showed that 88 % of the isozymatic variation resides within populations and 12 % among populations. Cluster analysis separated two groups of native maize, the first one integrated populations of the Zapalote Chico race, while the second one grouped populations locally known as Maíz Grande, with some influence of races Zapalote Chico and introgression of Tuxpeño, Vandeño and Tepecintle. Gene frequencies analysis revealed the isozymatic profile for each group. Results indicate the presence of genetic variation into native maize populations from the Tehuantepec Isthmus, readily available for use in breeding programs. <![CDATA[<b>Combining ability of anthocianyns yield and agronomic traits on native populations of pigmented maize</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Los granos de maíz (Zea mays L.) rojos, azules y púrpuras contienen antocianinas de importancia en la prevención de enfermedades humanas. La selección por color de grano se considera relevante en la actualidad. Para lograr la definición de metodologías eficientes de selección conviene aplicar diseños genéticos que permitan analizar la contribución genética en la variación cuantitativa de las características de interés. Se usó un diseño genético para estimar los efectos de aptitud combinatoria general (ACG) y específica (ACE), maternos (EM) y recíprocos (ER) de la concentración de antocianinas por unidad de peso de grano (CAkg) y el rendimiento de antocianinas por hectárea (RAha). Se estableció un experimento de cruzas dialélicas entre cinco poblaciones nativas contrastantes en su color de grano, donde se midieron variables agronómicas. También se obtuvo la semilla F2, con polinización controlada, para medir la concentración de antocianinas en el grano completo. Con base en los dos experimentos se calculó el rendimiento de antocianinas por planta (RApta), el RAha y la heterosis. Hubo semejanza entre progenitores en las variables agronómicas pero difirieron en su capacidad de acumular antocianinas. Los efectos de ACG fueron superiores en la mayoría de las características agronómicas, con respecto a los de ACE. En RApta hubo efectos significativos de ACG, ACE y ER, y fue la población Rojo-1 la de mayor ACG. Hubo heterosis entre cruzas para CAkg, siendo las mejores Rojo-1 × Rojo-2, Rojo-1 × Azul-1 y Rojo-1 × Azul-2; y para RAha las mejores cruzas fueron Rojo-1 × Rojo-2 y Rojo-1 × Azul-2.<hr/>The red, blue and purple maize (Zea mays L.) kernels contain anthocyanins of importance in the human diseases prevention. Nowadays, the selection of maize based on kernel color is considered relevant. To define efficient selection methodologies is convenient to apply genetics designs that allow analyzing the genetic contribution on the quantitative variation in the traits of interest. A genetic design was used to estimate general (GCA) and specific (SCA) combining abilities, maternal (ME) and reciprocal (RE) effects of the anthocyanin concentrations per unit of weight of grain (ACkg) and the anthocyanin yield per hectare (AYha). An experiment of diallel crosses between five native populations with different grain color was established where some agronomic traits were measured. In another experiment, F2 seed was obtained using controlled pollination, to determine the concentrations of anthocyanin in the whole grain. Using data from both experiments the anthocyanins yield per plant (AYpta), per hectare (AYha) and the heterosis (%) were calculated. There was similarity among progenitors in the agronomic traits, but they differed on their capacity to accumulate anthocyanin. The GCA effects were superior in most of the agronomic traits compared to the SCA. The AYpta had significant effects of GCA, SCA and RE, being the Red-1 population the one of greater GCA. There was heterosis in crosses for ACkg, where the best ones were Red-1 × Red-2, Red-1 × Blue-1 and Red-1 × Blue-2; and for AYha the best crosses were Red-1 × Red-2 and Red-1 × Blue-2. <![CDATA[<b>Morphological traits of cultivated, wild and weedy forms in climbing common bean</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se hizo una caracterización morfológica de formas cultivadas, silvestres e intermedias de frijol común (Phaseolus vulgaris L., Fabaceae) de hábito trepador. Se evaluaron 15 materiales en un diseño de bloques completos al azar con tres repeticiones. Para determinar las relaciones morfológicas entre las formas incluidas, se registraron 18 variables cuantitativas con lo que se hicieron análisis de varianza, de agrupamiento con base en la distancia euclidiana y componentes principales. Doce de los 18 caracteres registraron diferencias (P ≤ 0.05) entre los frijoles domesticados y silvestres, 10 entre domesticados y tipos maleza, y cinco entre intermedios y silvestres. La forma domesticada mostró valores mayores a la silvestre en longitud y anchura de vaina, longitud, anchura y espesor de semilla y peso de 100 semillas; el peso de 100 semillas fue de 5.04 g a 42.93 g. Las variables longitud de tallo y número de entrenudos, no mostraron diferencias entre las formas de frijol trepador. Los caracteres número de vainas por planta y número de semillas por vaina identificados como componentes del rendimiento, no se redujeron en la forma domesticada; estos caracteres se asocian con el mayor potencial de rendimiento de los frijoles cultivados. Dentro de formas de frijol, los genotipos presentaron poca variación morfológica. Las formas domesticadas, silvestres e intermedias de frijol común de hábito trepador, constituyen tres grupos con características morfológicas diferentes, donde los de tipo intermedio forman un grupo morfológicamente más cercano a las poblaciones silvestres.<hr/>A morphologic characterization of domesticated, wild and weedy forms of climbing common bean (Phaseolus vulgaris L., Fabaceae) was carried out. Fifteen genotypes were evaluated under a randomized complete block design with three replications. In order to know the relationships between included forms, 18 quantitative variables were registered. Data were analyzed by analysis of variance, cluster analysis based on euclidian distance and principal components. Twelve of 18 traits showed differences (P ≤ 0.05) between domesticated and wild forms, 10 between domesticated and weedy types, and five between weedy and wild beans. Domesticated forms were higher in length and width of pod, seed length, width and thickness and seed weight, compared to wild forms; the weight of 100 grains varied from 5.04 to 42.93 g. The length of stem and number of nodes were not different among forms. The number of pods per plant and seeds per pod recognized as yield components, did not show reductions in the domesticated form; these traits are associated with high yield potential in cultivated forms. Within each bean form the materials presented little morphological variation. The domesticated, wild and weedy forms of common bean of climber growth habit, constitute three groups with different morphological traits. The weedy form comprises an intermediate group, morphologically closer to wild beans. <![CDATA[<b>Transfering the <i>Lr14a</i> gene from bread wheat to durum and its expression against leaf rust</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El origen del gen de resistencia Lr14a a roya de la hoja causada por Puccinia triticina E. es el trigo tetraploide 'Yaroslav emmer' (Triticum dicoccum L.). En México, todas las razas de trigo harinero (T. aestivum) importantes son virulentas a este gen. Sin embargo, las razas que atacan trigos cristalinos o duros son avirulentas a Lr14a. Se ha determinado la presencia de Lr14a en trigo harinero y en especies silvestres tetraploides, pero no en trigos cristalinos o trigos duros (T. turgidum spp durum). El gen Lr14a se transfirió a la variedad cristalina 'Altar C84' a partir de la cruza de ésta con la línea monogénica de trigo harinero 'RL6013' (Selkirk/6*Thatcher) y una retrocruza hacia 'Altar C84'. Para determinar la genética de la resistencia de la variedad 'Jupare C2001', resistente a la raza de roya de la hoja que venció la resistencia de 'Altar C84', y determinar si 'Jupare C2001' posee Lr14a, se cruzó con 'Altar C84' y con 'Altar C84' +Lr14a. La respuesta del gen de resistencia a roya de la hoja Lr14a a la infección en plántula a las razas BBG/BN y BCG/BN que son virulentas en 'Altar C84', es de heterogénea con uredinios grandes (X a X+) en la escala de 0-4, tanto en trigos harineros como en 'Altar C84', mientras que confiere casi inmunidad en planta adulta a estas mismas razas. La cruza de 'Jupare C2001' con 'Altar C84' +Lr14a indicó que 'Jupare C2001' no posee Lr14a, y que la resistencia de esta última se basa en dos genes complementarios dominantes. Para el funcionamiento efectivo de la resistencia que el gen Lr14a confiere en trigos cristalinos en respuesta a las razas de roya de la hoja que preferentemente atacan trigos harineros, es necesaria la presencia del gen de 'Altar C84'.<hr/>The origin of the resistance gene Lr14a against leaf rust (Puccinia triticina E.) is the tetraploid wheat 'Yaroslav emmer' (Triticum dicoccum L.). In Mexico, all the important rust races attacking bread wheat (T. aestivum L.) are virulent to this gene. However, races attacking durum wheat are avirulent to Lr14a. The presence of Lr14a in several bread wheat cultivars and wild tetraploid species have been determined, but not in durum wheat. The Lr14a gene was transferred to the cultivar 'Altar C84' using the monogenic bread wheat line 'RL6013' (Selkirk/6*Thatcher) with the durum wheat 'Altar C84' and a backcross to 'Altar C84'. In order to determine the genetics of the resistance of the durum wheat cultivar 'Jupare C2001' resistant to the leaf rust race that overcome the 'Altar C84' resistance, and to determine if 'Jupare C2001' carries Lr14a, 'Jupare C2001' was crossed with 'Altar C84' and 'Altar C84'+ Lr14a. The response of Lr14a to the infection of leaf rust in seedlings to races BBG/BN and BCG/BN which are virulent to ' Altar C84' is heterogeneous whit large urenidiums (X to X+ in the 0-4 scale) in both bread and durum 'Altar C84' background. In adult plant stage to the same races, Lr14a confers near immunity. For better and effective expression of the resistance that Lr14a gene confers against the leaf rust races preferably attacking bread wheat, is necessary the 'Altar C84' gene. <![CDATA[<b>Physiological and nutrimental responses of rice varieties to aluminium concentration</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En suelos ácidos (pH < 5), la alta concentración de aluminio trivalente (Al³+) en solución reduce la producción de los cultivos y resulta tóxico para la mayoría de las plantas, aunque hay respuestas diferenciales entre genotipos. En esta investigación se evaluó el efecto de tres concentraciones de Al (0, 200 y 400 µM) adicionadas a la solución nutritiva de Steiner al 20 % en tres variedades mexicanas de arroz ('Temporalero', 'Huimanguillo', 'Tres Ríos') y una japonesa ('Koshihikari') cultivadas en invernadero, en un experimento factorial 4 × 3 con diseño completamente al azar. Ambos factores de estudio (variedad y concentración de Al) afectaron significativamente (pH ≤ 5) la altura de planta al final del experimento. La var. 'Koshihikari' tratada con 400 µM de Al mostró la menor altura (pH ≤ 5), en tanto que 'Temporalero' mostró la menor afectación de esta variable con el mismo tratamiento (400 µM). Con excepción de 'Tres Ríos', las demás variedades presentaron daños a nivel tejido de raíz. Ambos factores y sus interacciones afectaron (P ≤ 0.05) la concentración de Al, Ca, K, Mg y P en hojas. Los niveles más bajos de estos nutrimentos se observaron en la variedad 'Koshihikari'. La variedad 'Tres Ríos' concentró menos Al que 'Temporalero' y 'Huimanguillo' (0.57 vs. 0.61 y 0.71 mg kg¹, respectivamente), y no disminuyó sus niveles de Mg con las aplicaciones de Al; además, 'Tres Ríos' mostró el menor efecto del Al en la concentración de P, pues aún con 400 µM de Al sólo disminuyó en 5 % su contenido de P respecto a las plantas testigo (0 µM Al). En cambio, 'Temporalero' disminuyó su contenido de P en 38 % respecto al testigo, y 'Huimanguillo' lo hizo en 55 %. Se concluye que la variedad mexicana de arroz 'Tres Ríos' es tolerante a Al porque no mostró daños en sus tejidos radicales y logró acumular menores niveles de Al y mayores niveles de Mg y P en hoja.<hr/>In acid soils (pH < 5), the high concentration of trivalent aluminum (Al3+) in solution reduces crop production and is toxic for most plant species, although different responses to Al are observed among genotypes. In this study we evaluated the effect of three Al concentrations (0, 200 y 400 µM) added to the Steiner's nutrient solution at 20 % in three Mexican rice varieties ('Temporalero', 'Huimanguillo', 'Tres Ríos') and a japanese one ('Koshihikari'); under greenhouse conditions, in a factorial 4 × 3 arrangement under a completely randomized experimental design. Both factors (variety and Al concentration) significatively (pH ≤ 5) affected plant height at the end of the experiment. The 'Koshihikari' plants treated with 400 µM Al showed the shortest (pH ≤ 5) plants, while 'Temporalero' plants were the less affected. With the exception of 'Tres Ríos', the other three varieties showed drastic damages on root cell structure. Both factors affected (P ≤ 0.05) the leaf concentrations of Al, Ca, K, Mg and P. The lowest levels of these nutrients were found in 'Koshihikari' plants. The Mexican variety 'Tres Ríos' concentrated lower amounts of Al in leaves compared to 'Temporalero' and 'Huimanguillo' (0.57 vs. 0.61 y 0.71 mg kg-1, respectively), and its Mg concentration was unaffected by the Al treatments; furthermore, the levels of P in 'Tres Rios' were less affected by Al since they were diminished only by 5 % in plants treated with 400 µM Al, compared to the control plants (without Al in the solution), while the P levels decreased by 38 % in 'Temporalero', and by 55 % in 'Huimanguillo'. We conclude that the Mexican rice variety 'Tres Ríos' is tolerant to Al because it did not show root damages and accumulated less Al and more Mg y P in leaves. <![CDATA[<b>Foliar reflectance, growth and physiological responses of maize and tomato to an optical brightener</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el efecto del abrillantador óptico Tinopal® C1101 (derivado del etenedil bencenosulfónico) a 1 y 3 % (p/v) sobre la reflectancia foliar, crecimiento, fotosíntesis y conductancia estomática de dos cultivos agrícolas, maíz (Zea mays L.) y tomate (Solanum lycopersicum L.). La aplicación del abrillantador óptico sobre las hojas de maíz y tomate incrementó el porcentaje de reflectancia en un intervalo de 1.5 a 2.5 y de 1.6 a 1.9 veces, respectivamente, en las longitudes de onda correspondientes al espectro de absorción de las clorofilas a y b. Su aplicación continua a 1 y 3 % sobre plantas de maíz en condiciones de invernadero, afectó la altura de planta, área foliar y peso seco (P ≤ 0.05). En contraste, tales tratamientos no afectaron el crecimiento de las plantas de tomate. La aplicación del abrillantador a 1 y 3 % no afectó la tasa de asimilación de CO2 ni la conductancia estomática de maíz y tomate. Estos resultados indican que el efecto de este abrillantador óptico sobre el crecimiento de las plantas puede estar relacionado con diferencias estructurales o fisiológicas de las mismas.<hr/>The effects of the optical brightener Tinopal® C1101 (an ethenediyl benzenesulfonic derivative) at 1 and 3 % (w/v) on the reflectance, growth, photosynthesis and stomatal conductance of two crops, maize (Zea mays L.) and tomato (Solanum lycopersicum L.), were evaluated. Application of the optical brightener increased reflectance on maize and tomato leaf surfaces ranging from 1.5 to 2.5 and 1.6 to 1.9 fold, respectively, in the wavelength regions corresponding to the absorption spectra of chlorophylls a and b. Continuous application of Tinopal® C1101 1 and 3 % on maize plants under greenhouse conditions, affected plant height, leaf area and dry weight (P ≤ 0.05). In contrast, such treatments did not affect growth of tomato plants. The application of this brightener did not affect the photosynthetic rate nor stomatal conductance of maize and tomato. These results showed that the effects of this optical brightener on plant growth could be related with structural or physiological differences among plant species. <![CDATA[<b>Canola response to soil water deficit</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El trabajo se llevó a cabo en Gómez Palacio, Durango, México, con el objetivo de determinar la función de producción que relacione el rendimiento de canola (Brassica napus L.) con el nivel de humedad del suelo. Se aplicaron siete tratamientos de riego, consistentes de seis diferentes niveles de abatimiento de la humedad aprovechable residual del suelo al momento de regar (0, 12, 24, 36, 48 y 60 %), y un tratamiento adicional con sólo el riego de presiembra. Se utilizó un diseño experimental de bloques completos al azar con cuatro repeticiones. Las variables evaluadas fueron rendimiento de grano, eficiencia del uso de agua y lámina de agua consumida. Según la función de producción obtenida, es posible lograr un rendimiento de grano de 3.1 t ha-1, con una lámina de agua de 48 cm distribuida con riegos aplicados cuando la humedad aprovechable residual en el suelo baja a 35 %, equivalente a una tensión de humedad de -0.74 MPa.<hr/>This work was carried out at Gómez Palacio, Durango, México. The goal of the study was to find a production function for relating canola (Brassica napus L.) yield with soil water content. Seven irrigation treatments were applied, of which six were levels of residual available soil moisture depletion (0, 12, 24, 36, 48 and 60 %), and a treatment of one irrigation applied before sowing. The experiment was a complete randomized block design with four replications. The measured variables were grain yield, water use efficiency and water crop consumption. According to the production function obtained, it is possible to reach a grain yield of 3.1 t ha-1, with a water depth of 48 cm by irrigating at 35 % of residual soil available water, equivalent to a soil water tension of -0.74 MPa. <![CDATA[<b>Change in maize planting date at Culiacán, Sinaloa, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En el Estado de Sinaloa, México, son dinamicos los cambios en prácticas agrícolas, tipos de variedad y estrategias de mejoramiento genético del cultivo del maíz (Zea mays L.), lo que ha permitido que el rendimiento de grano se incrementara en 63 % durante el periodo 1991-1993. Al respecto, los agricultores han adelantado la fecha de siembra del ciclo otoño-invierno (O-I) en relación al periodo óptimo determinado en estudios previos. En el ciclo OI 2002-2003 se sembraron, en condiciones de riego, ocho híbridos comerciales en cinco fechas de siembra espaciadas cada 15 d, de noviembre 15 a enero 15. Se tomaron datos de rendimiento de grano, días a floración masculina y femenina, altura de planta y mazorca, porcentaje de acame de raíz y tallo, calificación de roya (Puccinia sorghi) y de mazorca, así como las temperaturas diarias máxima, mínima y media. Hubo diferencias (P ≤ 0.01) en rendimiento de grano entre fechas de siembra, híbridos y para la interacción fechas de siembra × híbridos. El rendimiento más alto (promedio de los ocho híbridos) se obtuvo en la siembra de noviembre 15, 32 d antes que la fecha recomendada para el ciclo 1990-1991 (Diciembre 17). Los híbridos de grano blanco 'H-375' y 'H-438' tuvieron el rendimiento de grano más alto (promedio de cinco fechas de siembra), y 'P-31G98 Y' el más bajo. Las diferencias en temperatura entre los ciclos agrícolas, especialmente la temperatura máxima diaria, fue el factor más importante para explicar la interacción fecha de siembra × híbrido.<hr/>In the State of Sinaloa, México, the changes in agricultural practices, variety types, and breeding strategies in maize (Zea mays L.) have been very dynamic, which has allowed that grain yield was increased by 63 % during the period 1991-2003. On this regard, farmers have advanced the planting date of the cycle Autumn-Winter (A-W) in relation to the previously determined optimal period. In the cycle A-W 2002-2003 were planted, in irrigation, eight commercial hybrids in five planting dates, 15 d apart each, from November 15 to January 15. Data collected were grain yield, days to male and female flowering, plant and ear height, percentage of root and stalk lodging, visual rate of rust (Puccinia sorghi) and ear, as well as the daily maximum, minimum and average temperatures. There were differences (P ≤ 0.01) in grain yield among planting dates, hybrids, and planting date × hybrid interaction. The highest grain yield (average of the eight hybrids) was recorded in the plating date of November 15, 32 d before the planting date recommended for the cycle 1990-1991 (December 17). The white grain hybrids 'H-375' and 'H-438' showed the highest grain yield (average of five planting dates), while the lowest yield var in 'P-31G88 Y'. The differences in temperature between the agricultural cycles, specially in the daily maximum temperature, was the most important factor to explain the interaction planting date × hybrid. <![CDATA[<b>Genotype and planting date effects on the quality of sorghum seeds infected with ergot</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El "ergot" o cornezuelo es una enfermedad causada por el hongo Claviceps africana Frederikson, Mantle & de Milliano que origina pérdidas en el rendimiento de semilla de sorgo (Sorghum bicolor L. Moench). Además, la semilla producida por las flores adyacentes a las infectadas se contamina con el exudado del patógeno y se coloniza por hongos saprofitos, que disminuyen la calidad. En este estudio se evaluó la germinación, viabilidad, vigor, conductividad eléctrica, peso y calidad sanitaria de semilla de dos líneas androestériles sembradas en mayo y junio de 2006 en Montecillo, Edo. de México (2200 msnm), con y sin fungicida (Thiram®), combinados con tres grados de severidad de infección a la panoja (0, 10 y 50 %) causada por el patógeno, en condiciones de infección natural en campo. A los 8 d después de la cosecha, el genotipo y la fecha de siembra tuvieron mayor efecto (P ≤ 0.05) que el fungicida y la severidad de C. africana en la calidad física y fisiológica de la semilla. La semilla de la línea androestéril A1 tuvo mejor calidad, germinación y vigor que la línea A9. La semilla del lote sembrado el 5 de mayo fue mejor que la del 10 de junio. En promedio, hubo 31 % menos colonias fungosas en la semilla tratada con fungicida que sin éste y las semillas de panojas sanas tuvieron la mitad de colonias que las que presentaron 50 % de severidad. En general, la calidad sanitaria de la semilla fue afectada por el grado de daño a la panoja causada por el ergot en campo, pero no por la aplicación de fungicida a la semilla.<hr/>Ergot (Claviceps africana Frederickson, Mantle & de Milliano) is a disease that decreases sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) seed yield. Moreover, seeds near infected flowers become contaminated with honeydew and exudates thus enhancing saprophytic fungus colonization and decreasing seed quality. Germination, viability, vigor, electrical conductivity, weight and sanitary quality of seed from two male-sterile sorghum lines were evaluated. Lines were sown in two planting dates (May and June 2006,) in Montecillo, State of México (2200 m altitude). Treated and non-treated seeds with fungicide (Thiram®), in combination with three levels of C. africana severity (0, 10 y 50 %) on panicles naturally infected under field conditions, were also compared. Eight days after harvest, genotype and sowing date showed higher effects (P ≤ 0.05) than fungicide application and C. africana severity, on the physical and physiological seed quality traits. Seed quality, germination and vigor of the line A1 were superior to the corresponding values of line A9. Seed from plots sown in May 5th had higher quality than those sown in June 10th. On the average, fungicide treated seed had 31 % less fungus colonies than non-treated seed, while seeds from healthy panicles had half of the colonies than those showing 50 % of ergot severity. In general, sanitary quality was affected by the ergot damage in the field but not by the fungicide treatment. <![CDATA[<b>Critical values to evaluate agricultural projects in scenarios of estochastic prices</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A partir de la entrada en vigor del Tratado de Libre Comercio de América del Norte (TLCAN), en México ha habido una reconversión de los cultivos considerados menos rentables como algunos cereales, hacia otros más rentables como frutales y hortalizas. Al hacer la estimación del valor que indica cuántas veces mayor debe ser el valor del proyecto respecto a la inversión para que ésta sea rentable, en escenarios de precios estocásticos, dicho valor resultó mayor en frutales y hortalizas que en los considerados menos rentables. El valor crítico promedio fue de 1.39 para cereales, de 1.45 para hortalizas y de 1.64 para frutales. Por tanto, la inversión en frutales y hortalizas es más riesgosa y se debe esperar un mayor valor del proyecto que en cultivos considerados menos rentables.<hr/>Since the entry into the North American Free Trade Agreement (NAFTA), in México there has been a conversion of those crops considered less profitable, such as cereals, to others more profitable such as fruits and vegetables. However, on carrying out an estimate of the value that indicates how many times greater should be the value of the project regarding the investment, in order to be profitable under stochastic prices scenarios, it was noted that this value is greater for fruits and vegetables than for those crops considered less profitable. The critical value was 1.39 for cereals, 1.45 for vegetables, and 1.64 for fruits. Therefore, the investment in the production of fruit and vegetables is riskier, and should have a higher value project that in the case of less profitable crops. <![CDATA[<b>Report on the cultivation of mexican wild potato species [<i>Solanum cardiophyllum</i> Lindl., <i>S. ehrenbergii</i> (Bitter) Rydb. y <i>S. stoloniferum</i> Schltdl.] in Jalisco, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802010000100013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Solanum cardiophyllum y S. ehrenbergii son especies de papa silvestres y arvenses frecuentes en el centro, occidente y sur de México. En el Altiplano Potosino-Zacatecano los tubérculos de estas dos especies se comercializan para el consumo humano. En el poblado de San Ignacio, municipio de Villa Hidalgo, Jalisco, México se localizó una parcela donde se cultivan, bajo condiciones de riego, tres especies de papa silvestre (S. cardiophyllum, S. ehrenbergii y S. stoloniferum). El hallazgo representa el primer registro en México del cultivo de papas silvestres. El sitio podría ser útil como un sistema para el mantenimiento del recurso genético.<hr/>Solanum cardiophyllum and S. ehrenbergii are wild potato species, commonly found in Western, Central and Southern Mexico. In the Altiplano Potosino-Zactecano tubers are sold in local markets for human consumption. We found a farm in the town of San Ignacio, municipality of Villa Hidalgo, Jalisco, México where, the farmers grow three wild potato species (S. cardiophyllum, S. ehrenbergii and S. stoloniferum) under irrigated conditions. In México this is the first report on the cultivation of wild potato species. This site wight be useful for the maintenance of this genetic resources.