Scielo RSS <![CDATA[Revista fitotecnia mexicana]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=0187-738020190002&lang=es vol. 42 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[EVALUACIÓN <em>in vitro</em> DE LA ACTIVIDAD CICATRIZANTE Y ANTIBACTERIANA DE EXTRACTOS DE <em>Buddleja cordata</em> KUNTH Y <em>Vismia baccifera</em> (L.) TRIANA & PLANCH]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200093&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN La piel es el órgano más grande del cuerpo humano y cumple diversas funciones como barrera de protección. Ésta puede verse afectada por lesiones que interrumpen la continuidad de su estructura; y por infecciones microbianas que retardan el proceso de cicatrización. En la medicina tradicional se usan plantas para el tratamiento de heridas mediante infusiones, decocciones o cataplasmas. Dos especies distribuidas en México que tienen reportes etnomédicos para dicho fin son Buddleja cordata Kunth (tepozán) y Vismia baccifera (L.) Triana &amp; Planch (chotillo). El objetivo de este trabajo fue evaluar in vitro el potencial de estas especies para promover el cierre de heridas y como agentes antibacterianos contra Pseudomonas aeruginosa. Los extractos orgánicos de las hojas de ambas especies se evaluaron en un modelo in vitro de herida en monocapa celular y en un modelo de microdilución contra P. aeruginosa. También se evaluó in vitro el posible efecto citotóxico de los extractos mediante ensayo de reducción de la sal de tetrazolio. El extracto de diclorometano-metanol de tepozán a 50 µg mL-1 incrementó significativamente (35 %) el cierre de herida en monocapa celular. El efecto puede deberse al verbascosido, compuesto con actividad cicatrizante previamente identificado en extractos polares de hojas de tepozán. El extracto de V. baccifera no incrementó la tasa de reparación en el modelo de herida in vitro usado. Ninguno de los extractos evaluados en las dos especies presentó efecto citotóxico (hasta 100 µg mL-1); tampoco se inhibió el crecimiento de P. aeruginosa (hasta 1000 µg mL-1). Los resultados sugieren que el uso popular de tepozán para el tratamiento de heridas tiene sustento científico, pero aún se requiere profundizar en su estudio químico y farmacológico in vivo.<hr/>SUMMARY The skin is the largest organ in human body and it has various functions as a protective barrier. This can be affected by lesions that interrupt the continuity of its structure; and by microbial infections that retard the healing process. In traditional medicine, a wide variety of plants is used for wound treatment by infusions, decoctions or poultices. Two species distributed in Mexico that have ethnomedicinal reports for this purpose are Buddleja cordata Kunth (tepozán) and Vismia baccifera (L.) Triana &amp; Planch (chotillo). The objective of this study was to evaluate in vitro the potential of these species to promote wound healing and as antibacterial agents against Pseudomonas aeruginosa. The organic extracts from leaves of both species were evaluated using an in vitro model of cell monolayer wound and in a microdilution model against P. aeruginosa. The possible cytotoxic effect of the extracts was also evaluated in vitro through a tetrazolium salt reduction assay. The dichloromethane-methanol extract of tepozán at 50 µg mL-1 significantly increased (35 %) wound closure in cell monolayer. The effect may be due to verbascoside, a compound with wound healing activity previously identified in polar extracts of tepozán leaves. The extracts of V. baccifera did not increase the rate of repair in the in vitro wound model used. None of the evaluated extracts of both species showed cytotoxic effect (up to 100 µg mL-1); the growth of P. aeruginosa was not inhibited either (up to 1000 µg mL-1). Results suggest that the popular use of tepozán for the treatment of wounds has scientific support, but it is still necessary to deepen its chemical and pharmacological studies in vivo. <![CDATA[ESTABILIDAD TÉRMICA DE ACEITE VIRGEN DE COCO OBTENIDO DE DOS CULTIVARES CRECIDOS EN GUERRERO, MÉXICO]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200101&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El interés por el aceite virgen de coco ha crecido en los últimos años debido a sus efectos benéficos para la salud y a sus características fisicoquímicas y sensoriales atractivas para el consumidor. En este estudio se evaluó la estabilidad térmica del aceite virgen de coco extraido a partir de dos cultivares crecidos en el estado de Guerrero, México. Los resultados se compararon con un aceite de coco virgen comercial. Los aceites estudiados mostraron una composición similar de ácidos grasos. Se determinó el cambio en el contenido de ácidos grasos libres, fenoles y flavonoides totales, color, espectro de infrarrojo y valores de los coeficientes de extinción K232 y K270 de los aceites durante 5 d almacenados a 80, 100 y 120 ºC en un horno de convección forzada. El contenido de compuestos fenólicos totales para el aceite virgen de coco comercial (AVCC), aceite virgen elaborado del cocotero Híbrido Mapan (AVCHM) y aceite virgen elaborado del cocotero Alto del Pacífico (AVCAP) fue 3.00 ± 0.30, 60.04 ± 4.10 y 78.00 ± 6.20 mg equivalentes de ácido gálico 100 g-1 aceite, respectivamente. Los AVCHM y AVCAP de Guerrero, México mostraron una estabilidad oxidativa significativamente mayor al AVCC (P ≤ 0.05). Lo anterior se concluyó al no observar cambios importantes en el valor de índice de peróxidos, porcentaje de ácidos grasos, coeficientes de extinción K232 y K270 y ángulo matiz. La presencia de compuestos oxidados después del almacenamiento se demostró con espectroscopía infrarroja a través de los cambios en las frecuencias 1746 y 3470 cm-1 que corresponden a la presencia de compuestos carbonílicos e hidroperóxidos, respectivamente. Los resultados obtenidos en este estudio indican que los aceites de coco artesanales elaborados en Guerrero, México tienen un mayor potencial tecnológico por su elevado contenido de compuestos fenólicos y mayor estabilidad oxidativa en comparación con el aceite de coco comercial.<hr/>SUMMARY The interest in virgin coconut oil has grown in recent years due to its beneficial effects on health and its attractive physicochemical and sensorial characteristics for the consumer. In this study, the thermal stability of virgin oil coconut oil extracted from two cultivars grown in the state of Guerrero, Mexico was evaluated. The results were compared with a commercial virgin coconut oil. The studied oils showed a similar composition of fatty acids. The change in the content of free fatty acids, phenols and total flavonoids, color, infrared spectrum and values of the K232 and K270 extinction coefficients of the oils stored for 5 d at 80, 100 and 120 ºC in a forced convection oven were determined. The content of total phenolic compounds for commercial virgin coconut oil (CVCO), virgin oil produced from the Mapan Hybrid coconut palm (VOMHC) and virgin oil from Alto del Pacifico coconut palm (VOAPC) was 3.00 ± 0.30, 60.04 ± 4.10 and 78.00 ± 6.20 mg equivalents of gallic acid 100 g-1 oil, respectively. The VOMHC and VOAPC of Guerrero, Mexico showed significantly greater oxidative stability than the CVCO (P ≤ 0.05). The above was concluded as no important changes were observed in the value of peroxide index, percentage of fatty acids, K232 and K270 extinction coefficients and hue angle. The presence of oxidized compounds after storage was demonstrated with infrared spectroscopy through the changes in frequencies 1746 and 3470 cm-1 corresponding to the presence of carbonyl compounds and hydroperoxides, respectively. The results obtained in this study indicate that artisanal coconut oils made in Guerrero, Mexico have a greater technological potential due to their high content of phenolic compounds and greater oxidative stability compared to commercial coconut oil. <![CDATA[VALORACIÓN DEL ORIGEN AFRICANIZADO EN LA INTEGRACIÓN DE UNA POBLACIÓN EXPERIMENTAL DE <em>Apis mellifera</em> L.]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200111&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN La abeja africana (Apis mellifera scutellata) se introdujo del sur de África a Brasil en 1956 para inducir recombinaciones genéticas y generar segregantes adaptados a zonas tropicales; sin embargo, 26 colonias escaparon y con ello se inició un proceso de africanización en el continente americano. Se integró un apiario experimental mediante la recombinación de germoplasma europeo y africanizado con propósitos de mejoramiento genético, el cual se ha mantenido sin aplicación de acaricidas contra varroasis por más de 20 años. La población se generó mediante cruzamientos controlados de abejas europeas (Apis mellifera ligustica) que habían estado bajo mejoramiento genético por alrededor de 15 años (fuente de zánganos) con abejas africanizadas (A. m. scutellata con probable recombinación con diversas subespecies de abejas europeas) que habían estado sujetas a un proceso de selección para su semidomesticación y mejoramiento genético bajo criterios apícolas (fuente de abejas reinas). Con el objeto de tener información sobre el origen materno de la población, se realizó secuenciación de las regiones intergénicas COI-COII y ND5 del ADNmt en una muestra aleatoria de 19 colmenas. Se confirmó el origen materno africano de A. m. scutellata (74 %) y se reveló la presencia de colmenas de origen híbrido de A. m. scutellata × A. m. capensis (26 %), no reportado en México hasta antes de esta investigación. Los resultados parece indicar que las abejas africanizadas han conservado su ADN mitocondrial a través del proceso de dispersión.<hr/>SUMMARY The African bee (Apis mellifera scutellata) was introduced from South Africa to Brazil in 1956 to induce genetic recombinations and generate segregants adapted to tropical areas; however, 26 colonies escaped and a process of Africanization started in the American continent. An experimental apiary was integrated by recombination of European and Africanized germplasm for breeding purposes, which has been maintained without application of acaricide against varroasis for more than 20 years. The population was generated by controlled mating of European bees (Apis mellifera ligustica) that had been under genetic improvement for about 15 years (source of drones) with Africanized bees (A. m. scutellata with probable genetic recombination with other European subspecies) that had been under to a selection process for its semi-domestication and genetic improvement under apicultural criteria (source of queen bees). In order to obtain information on the maternal origin of the population, the intergenic regions COI-COII and ND5 of the mtDNA were sequenced in a random sample of 19 hives. The maternal African origin of A. m. scutellata (74%) was confirmed and the presence of hives of hybrid origin of A. m. scutellata × A. m. capensis (26%), not reported in Mexico before this investigation, was revealed. This seems to indicate that Africanized bees have conserved their mitochondrial DNA through the dispersion process. <![CDATA[ESTIMACIÓN DE VOLUMEN, BIOMASA Y CONTENIDO DE CARBONO EN UN BOSQUE DE CLIMA TEMPLADO-FRÍO DE DURANGO, MÉXICO]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200119&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN La información sobre el volumen y la biomasa de los árboles es importante para determinar la retención de carbono en bosques. El objetivo del presente estudio fue estimar el volumen, biomasa y contenido de carbono de especies arbóreas en un bosque de Durango, México. Se establecieron nueve sitios de muestreo de 50 × 50 m y se realizó un censo de todas las especies arbóreas. Para cada uno de los árboles muestreados se registró la especie, se midió el diámetro normal y la altura total. Para cada una de las especies se determinó su volumen y biomasa total a través de ecuaciones alométricas generadas por diferentes autores. Para determinar el contenido de carbono se multiplicó el valor de la biomasa por el factor 0.5, ya que según resultados de varios autores este valor representa la concentración promedio de carbono para especies de coníferas y hojosas. En total se registraron 11 especies, pertenecientes a cuatro géneros y cuatro familias. El bosque presenta una densidad de 575 árboles ha-1, un volumen total de 207.36 m3 ha-1 y una concentración de biomasa total de 130.28 Mg ha-1. Con relación al carbono, se estimó un total de 65.14 Mg ha-1. Las especies con mayor volumen, biomasa y carbono acumulado fueron Pinus durangensis, P. cooperi y Quercus sideroxyla. El área basal es la mejor variable indicadora del contenido de carbono en el área de estudio.<hr/>SUMMARY The information on the volume and biomass of trees is important to determine carbon sequestration in forests. The objective of this study was to estimate the volume, biomass and carbon content of tree species in a forest of Durango, Mexico. Nine 50 × 50 m sampling sites were established and a census of all tree species was conducted. For each of the sampled trees, the species was recorded and the normal diameter and total height were measured. For each species, its volume and total biomass were determined using allometric equations generated by different authors. To determine the carbon content, the value of the biomass was multiplied by the factor 0.5, since according to results of several authors, this value represents the average concentration of carbon for conifers and broadleaf species. In total, 11 species, belonging to four families and four genera were recorded. The forest has a density of 575 trees ha-1, a total volume of 207.36 m3 ha-1 and a total concentration of biomass of 130.28 Mg ha-1. Regarding carbon, a total of 65.14 Mg ha-1 was estimated. The species with the highest volume, biomass and accumulated carbon were Pinus durangensis, P. cooperi and Quercus sideroxyla. The basal area is the best indicator variable of carbon content in the studied area. <![CDATA[CONCENTRACIÓN NUTRIMENTAL DE BIOCARBÓN DE CASCARILLA DE ARROZ]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200129&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El biocarbón es un material sólido poroso que se produce por la conversión termoquímica de materiales orgánicos en un ambiente limitado o en ausencia de oxígeno; tiene propiedades físico-químicas aptas para el almacenamiento a largo plazo de carbono y, potencialmente, mejora la fertilidad de los suelos. El objetivo del presente estudio fue evaluar la concentración nutrimental en biocarbón elaborado con cascarilla de arroz (Oryza sativa L.) y adicionado con ácido cítrico, maleico y propiónico al 5 y 10 % como catalizadores. El biocarbón se elaboró con la técnica de carbonización hidrotérmica a 200 ºC durante 19 h. Se determinó el rendimiento de biocarbón, concentración de materia orgánica y de N, P, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn, Si y Na. Los mayores rendimientos de biocarbón (66 %) se obtuvieron cuando se añadieron los ácidos maleico y cítrico al 10 %. El mayor contenido de materia orgánica (71 %) se obtuvo con ácido maleico al 5 %. En general, los tres macronutrimentos con mayor concentración (mg kg-1) fueron Ca (4386-10,988), N (3067-4467) y K (327-3530), mientras que los micronutrimentos con mayor concentración (mg kg-1) fueron Fe (77.1-238.3) y Mn (75.4-281.4), así como el elemento benéfico Na (92.8-160.0). Por sus características de rendimiento, concentraciones de materia orgánica y nutrimental, el biocarbón de cascarilla de arroz potencialmente se podría usar como mejorador de suelos agrícolas.<hr/>SUMMARY Biochar is a porous, solid material that is produced by the thermochemical conversion of organic materials under a limited or oxygen-free environment; it has physical and chemical properties suitable for the long-term storage of carbon, and potentially, improves the fertility of soils. The objective of this study was to evaluate the nutrient concentration of biochar prepared with rice (Oryza sativa L.) husk and added with citric, maleic and propionic acids at 5 and 10% as catalysts. The biochar was prepared through the hydrothermal carbonization technique at 200 ºC for 19 h. The yield of biochar and concentration of organic matter, N, P, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn, Si and Na were determined. The highest yields of biochar (66%) were obtained when 10 % maleic and citric acids were added. The highest content of organic matter (71%) was obtained with 5 % maleic acid. In general, the three macronutrients with the highest concentration (mg kg-1) were Ca (4386-10,988), N (3067-4467) and K (327-3530), while the micronutrients with the highest concentration (mg kg-1) were Fe (77.1-238.3) and Mn (75.4-281.4), as well as the beneficial element Na (92.8-160.0). Due to its yield, organic matter and nutrient concentrations, the rice husk biochar could be used, potentially, as an improver of agricultural soils. <![CDATA[COMPORTAMIENTO VEGETATIVO Y REPRODUCTIVO DEL CACAO (<em>Theobroma cacao</em> L.) POR EFECTO DE LA PODA]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200137&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN La poda es una práctica común en los sistemas productivos de cacao; sin embargo, existe incertidumbre del momento y la forma de efectuarla para asegurar el mayor beneficio para el agricultor. El objetivo de esta investigación fue estudiar los cambios que genera la poda en el comportamiento vegetativo y reproductivo del cacao. La fase experimental se realizó en fincas de productores del municipio de Chigorodó, departamento de Antioquia, Colombia, durante 2016. Se eligieron los clones CCN 51 e ICS 95, de ocho años, los cuales recibieron los tratamientos de poda de altura (-h), poda base (b), poda base menos 25 % de área foliar (AF) (b - 25 %), base menos 50 % de AF (b - 50 %) y base menos 75 % de AF (b - 75 %) del dosel; estos fueron dispuestos en un diseño completamente al azar con cinco tratamientos de poda y cuatro repeticiones; cada árbol fue considerado como unidad experimental. Se midió el índice de área foliar (IAF), número de flores y frutos, peso fresco de cáscara, placenta, grano fermentado y seco; además, se determinó el índice de mazorca (IM) y de grano (IG). Se realizó un análisis de varianza y una prueba de medias de Tukey (P ≤ 0.05). En CCN 51 el IAF presentó diferencias significativas entre tratamientos a los 65 y 245 días después de la poda (ddp), y en ICS 95 a los 169 ddp, el IAF en el tratamiento (-h) fue de 3.8 para CCN 51 a los 245 ddp y de 3.7 para ICS 95 a los 169 ddp. El número de frutos y la producción fueron mayores en los tratamientos (-h) y (b-25 %) en CCN 51, mientras que en el clon ICS 95 sobresalieron los tratamientos (-h) y (b). La cantidad de grano seco por árbol con el tratamiento (-h) en el clon CCN 51 fue de 4.7 kg y en ICS 95 fue de 1.6 kg. El IM y el IG no presentaron diferencias significativas entre los tratamientos en ambos clones.<hr/>SUMMARY Pruning is a common practice in cocoa production systems; however, there is uncertainty about the time and the way to carry it out to ensure the greatest benefit for the farmer. The objective of this research was to study the changes that pruning generates on vegetative and reproductive behavior of cocoa. The experimental phase was conducted in farms of the municipality of Chigorodó, Antioquia, Colombia, during 2016. Eight years old clones CCN 51 and ICS 95 were chosen; they received the treatments of pruning height (-h), base pruning (b), base pruning minus 25 % leaf area (LA) (b - 25 %), base minus 50 % LA (b - 50 %) and base minus 75 % LA (b - 75 %) of the canopy; these were arranged in a completely randomized design with five pruning treatments and four replications; each tree was considered as an experimental unit. The leaf area index (LAI), number of flowers and fruits, fresh weight of peel, placenta, fermented and dry grain were measured. In addition, pod index (PI) and grain index (GI) were also determined. An analysis of variance and a Tukey test (P ≤ 0.05) were performed. In CCN 51, the LAI showed significant differences between treatments at 65 and 245 days after pruning (dap), and in ICS 95 at 169 dap, the LAI in the treatment (-h) was 3.8 for CCN 51 at 245 dap and 3.7 for ICS 95 at 169 dap. The number of fruits and production were greater in treatments (-h) and b - 25 % in CCN 51, while in clone ICS 95 treatments (-h) and b excelled. The amount of dry grain per tree with treatment (-h) in clone CCN 51 was 4.7 kg and in ICS 95 it was 1.6 kg. The PI and the GI did not present significant differences between treatments in both clones. <![CDATA[EXTRACCIÓN Y BENEFICIO DE SEMILLA DE TOMATE DE CÁSCARA (<em>Physalis ixocarpa</em> Brot. ex Horm.)]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200147&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN La semilla de tomate de cáscara (Physalis ixocarpa Brot. ex Horm.) que se usa en México en general es de baja calidad física, fisiológica y genética. Para producir semilla de alta calidad es necesario contar con variedades mejoradas y tecnología adecuada para su producción y beneficio. Se compararon dos máquinas para la extracción de semilla (molino eléctrico y despulpadora) con el objetivo de estudiar su eficiencia y efecto sobre el rendimiento y calidad de semilla de cuatro variedades mejoradas de tomate de cáscara (Diamante, Tecozautla 04, Gema y Manzano Tepetlixpa). La investigación se llevó a cabo en Chapingo, Estado de México, de julio a octubre de 2013, con un arreglo de tratamientos factorial 2 × 4, bajo un diseño experimental completamente al azar con cuatro repeticiones. Se extrajo y benefició la semilla de 1000 kg de fruto por unidad experimental. Se evaluó el tiempo total del proceso de extracción, rendimiento de materia prima (semilla sin beneficio), peso de semilla seca clasificada por tamaño (chica, estándar y grande), contenido de humedad de la materia prima en tres etapas del proceso de secado y germinación de semilla en cuatro etapas del proceso de beneficio. Se obtuvo el menor tiempo total de proceso y el mayor rendimiento de semilla con la máquina despulpadora. Con ambas máquinas se obtuvo la misma calidad fisiológica de la semilla. Las variedades evaluadas produjeron semilla de calidad fisiológica similar, aunque con diferente rendimiento de semilla. Existe interacción significativa entre máquinas y variedades para rendimiento de materia prima y de semilla beneficiada, al igual que para germinación.<hr/>SUMMARY The husk tomato (Physalis ixocarpa Brot. ex Horm.) seed used in Mexico is generally of low physical, physiological and genetic quality. In order to produce seeds of high quality, it is necessary to have improved varieties and the appropriate technology for its production and processing. Two machines for seed extraction (electric mill and pulper) were compared in order to study their efficiency and effect on seed yield and quality of four improved husk tomato varieties (Diamante, Tecozautla 04, Gema and Manzano Tepetlixpa). The research was carried out at Chapingo, State of Mexico, from July to October 2013, with a 2 x 4 factorial arrangement, under a completely randomized experimental design with four replications. The seed of 1000 kg of fruit per experimental unit was extracted and processed. The total time of the extraction process, raw material (unprocessed seed) yield, dry seed weight classified by size (small, standard and large), moisture content of the raw material in three stages of the drying process and seed germination in four stages of the processing were evaluated. The lowest total processing time and highest seed yield were obtained with the pulper machine. With both machines the same physiological seed quality was obtained. The evaluated varieties produced seeds of similar physiological quality, but different seed yield. There was significant interaction between machines and varieties for yield of raw material, yield of processed seed as well as for germination. <![CDATA[APTITUD COMBINATORIA Y HETEROSIS EN VARIEDADES DE GERBERA (<em>Gerbera × hybrida</em>)]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200155&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN Los cultivos que cuentan con un número considerable de variedades cultivadas, como la gerbera (Gerbera × hybrida), pueden ser evaluados mediante experimentos de cruzas dialélicas para la formación de nuevos híbridos. El objetivo de la presente investigación fue estimar la aptitud combinatoria general (ACG) de seis variedades de gerbera y la aptitud combinatoria específica (ACE) de sus cruzas dialélicas, así como la heterosis en componentes de rendimiento y calidad de flores. Se empleó el método 1 de progenitores y sus cruzas F1 directas y recíprocas con el modelo II de efectos aleatorios de Griffing. La evaluación se realizó bajo un diseño experimental de bloques completos al azar con cuatro repeticiones. El análisis estadístico detectó diferencias significativas (P ≤ 0.01) dentro y entre progenitores y cruzas, así como en las interacciones, lo que evidenció amplia variabilidad entre progenitores y efectos maternos significativos por herencia citoplásmica. Los mayores efectos de ACG (P ≤ 0.01) para rendimiento de tallos florales lo tuvieron los progenitores IGL, MG2 y FAS, mientras que los mayores efectos de ACE los mostraron las cruzas FAS × JES, ALC × IGL y DIN × IGL. Se encontraron efectos positivos de heterosis para rendimiento en las cruzas FAS × IGL, JES × IGL, ALC × IGL, DIN × IGL, MG2 × IGL y FAS × MG2. Los resultados sugieren que Igloo y Fascination pueden ser utilizados como progenitores superiores en programas de cruzamiento para desarrollo de nuevas variedades de gerbera. Los valores altamente significativos de ACG para rendimiento de flor indican la importancia relativa de la acción génica aditiva sobre los efectos no aditivos.<hr/>SUMMARY Crops that have a considerable number of cultivated varieties such as gerbera (Gerbera × hybrida) can be evaluated by diallel cross experiments for the formation of new hybrids. The aim of this research was to estimate the general combining ability (GCA) of six varieties of gerbera and the specific combining ability (SCA) of their diallel crosses and the heterosis on yield components and flower quality. The Griffing method 1 of parents and their direct and reciprocal F1 crosses was used with model II of random effects. The evaluation was carried out under a randomized complete blocks experimental design with four replications. The statistical analysis detected significant differences (P ≤ 0.01) within and between parents and crosses, as well as in the interactions, which showed wide variability between parents and significant maternal effects due to cytoplasmic inheritance. The greatest effects of GCA (P ≤ 0.01) for yield of floral stems were obtained by the IGL, MG2 and FAS progenitors, while the greatests effects of SCA were shown by crosses FAS × JES, ALC × IGL and DIN × IGL. Positive effects of heterosis for yield were found in the crosses FAS × IGL, JES × IGL, ALC × IGL, DIN × IGL, MG2 × IGL and FAS × MG2. The results suggest that Igloo and Fascination can be used as superior parents in breeding programs for the development of new gerbera varieties. Highly significant GCA values for flower yield indicate the relative importance of additive gene action over non-additive effects. <![CDATA[ANÁLISIS GENÉTICO DE COMPONENTES NUTRICIONALES EN CRUZAS SIMPLES DE MAÍZ DE GRANO BLANCO]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200163&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN Para proponer el mejor método de mejoramiento genético de una población es indispensable conocer sus parámetros genéticos y la variación genética que en ella existe. El objetivo de este estudio fue identificar los efectos genéticos, así como los posibles efectos maternos que actúan sobre algunos componentes nutrimentales y bioactivos del grano de maíz (Zea mays L.) en cruzas simples formadas a partir de cinco líneas endogámicas S6-S8. Las cruzas fueron desarrolladas para sistemas de producción en condiciones de riego y se evaluaron en Montecillo, Texcoco, Estado de México durante el ciclo de producción primavera-verano 2014. Con el grano de la F1 de las cruzas y de los progenitores se realizó el análisis genético del contenido total de aceite, proteína, almidón, cenizas y ácido fítico. Los resultados mostraron mayor variación para la aptitud combinatoria específica (ACE) que para la aptitud combinatoria general (ACG) en cada uno de los componentes nutrimentales; la ACE y ACG representaron, en promedio, 53 y 12 %, respectivamente, de la variación entre los genotipos, por lo que los efectos genéticos no aditivos (dominancia y epistasis) prevalecieron sobre los aditivos (ACG) entre los genotipos evaluados. Los efectos maternos y recíprocos mostraron diferencias significativas (P ≤ 0.01) para todas las variables, excepto para contenido de almidón. Se definió el comportamiento de los progenitores y de sus cruzas para dirigir el aprovechamiento eficiente de las características evaluadas. Algunas cruzas fueron superiores a sus progenitores en el contenido de los componentes bioquímicos, pero es necesario considerar la dirección del cruzamiento, dados los efectos maternos significativos encontrados en los componentes del grano.<hr/>SUMMARY In order to define the best breeding method to improve a population, it is essential to know its genetic parameters and the genetic variation that exists in it. The objective of this study was to identify genetic effects and possible maternal effects acting on some nutritive and bioactive components of maize kernel (Zea mays L.) in single crosses formed from five S6-S8 inbred lines. The crosses were developed for production systems under irrigation and were evaluated in Montecillo, Texcoco, State of Mexico during the Spring-Summer 2014 production cycle. The genetic analysis of total content of oil, protein, starch, ash, and phytic acid was carried out on the F1 kernels from the crosses and kernels of the parents. The results showed greater variation for the specific combining ability (SCA) than for general combining ability (GCA) in each of the nutritional components. On average, SCA and GCA represented 53 and 12 %, respectively, of the variation between genotypes, hence the non-additive genetic effects (dominance and epistasis) prevailed over the additive ones (GCA) in the genotypes evaluated. Maternal and reciprocal effects showed significant differences (P ≤ 0.01) for all traits, except for starch content. The performance of the parents and their crosses was determined to direct the efficient use of the evaluated traits. Some crosses were better than their parents in the content of biochemical components; nevertheless, it is necessary to consider the direction of the crossing, given the significant maternal effects found in the components of the kernel. <![CDATA[EVOLUCIÓN DE LA SUPERFICIE CULTIVADA DE FRIJOL E IMPACTO ECONOMICO DE LA SEQUÍA SOBRE SU RENDIMIENTO BAJO CONDICIONES DE TEMPORAL EN MÉXICO]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200173&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El frijol (Phaseolus vulgaris) es el segundo cultivo más importante en México, después del maíz por la superficie sembrada; sin embargo, de acuerdo con datos oficiales, en las últimas décadas han disminuido la superficie y producción, lo cual puede estar relacionado con la variabilidad del clima, en especial de la precipitación, en los ciclos de producción primavera-verano y otoño-invierno. El objetivo del presente estudio fue analizar la evolución de la superficie de producción de frijol en temporal en México y la relación entre la sequía y el rendimiento en el periodo 1980-2016. Con información de las bases de datos disponibles del cultivo se analizó la evolución del área sembrada, cosechada y siniestrada, y del rendimiento de grano, y con información del clima se calculó el índice de sequía, que consiste en la desviación de la precipitación con respecto a la media normal (DP) para el periodo estudiado. Con base en la DP se fijó una variable de clasificación “Dummy” de sequía en una base de datos de 37 años, para 21 estados de México en el ciclo de primavera-verano y 10 en el ciclo de otoño-invierno. La DP y la variable de clasificación se analizaron mediante un modelo econométrico de efectos fijos. Con respecto a la evolución del cultivo, hubo incremento del área siniestrada y disminución tanto del área sembrada como del rendimiento. El modelo estimado para el ciclo primavera-verano fue significativo a una P ≤ 0.05, con una R2 de 0.55, que indica que la sequía reduce el rendimiento en 53 kg ha-1. El bajo ajuste de los modelos sugiere que hay otros factores, además de la precipitación, que afectan la producción de frijol de temporal en México.<hr/>SUMMARY Common bean (Phaseolus vulgaris) is the second most important crop in Mexico after maize on planted area; however, according to official data, in the last decades the area and production have decreased, which may be related to climate variability, especially precipitation, in both the Spring-Summer and Fall-Winter production cycles. The objective of this study was to analyze the evolution of the rainfed area for production of common bean in Mexico and the relationship between drought and yield in the period 1980-2016. Based on information from the available databases for the crop, the evolution of the planted, harvested and damaged area, and seed yield was analyzed, and with climate information a drought index was calculated as the deviation of the precipitation with respect to the long term average (DP) for the period studied. Based on the DP, a dummy variable for drought classification was set in a 37- year database, for 21 states of Mexico in the Spring-Summer cycle and for 10 states in the Fall-Winter cycle. The DP and the dummy variable were analyzed using a fixed-effect econometric model. Regarding the evolution of the crop area, there was an increase in the damaged area and a decrease in both the area planted and yield. The estimated model for the Spring-Summer cycle was significant at P ≤ 0.05, with an R2 of 0.55, which indicates that drought reduces yield by 53 kg ha-1. The low adjustment of the models suggests that there are other factors, besides precipitation, that affect the production of rainfed beans in Mexico. <![CDATA[H-389 O, HÍBRIDO TRILINEAL DE MAÍZ DE GRANO BLANCO OLEOSO ADAPTADO A REGIONES SUBTROPICALES DE MÉXICO]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200183&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El frijol (Phaseolus vulgaris) es el segundo cultivo más importante en México, después del maíz por la superficie sembrada; sin embargo, de acuerdo con datos oficiales, en las últimas décadas han disminuido la superficie y producción, lo cual puede estar relacionado con la variabilidad del clima, en especial de la precipitación, en los ciclos de producción primavera-verano y otoño-invierno. El objetivo del presente estudio fue analizar la evolución de la superficie de producción de frijol en temporal en México y la relación entre la sequía y el rendimiento en el periodo 1980-2016. Con información de las bases de datos disponibles del cultivo se analizó la evolución del área sembrada, cosechada y siniestrada, y del rendimiento de grano, y con información del clima se calculó el índice de sequía, que consiste en la desviación de la precipitación con respecto a la media normal (DP) para el periodo estudiado. Con base en la DP se fijó una variable de clasificación “Dummy” de sequía en una base de datos de 37 años, para 21 estados de México en el ciclo de primavera-verano y 10 en el ciclo de otoño-invierno. La DP y la variable de clasificación se analizaron mediante un modelo econométrico de efectos fijos. Con respecto a la evolución del cultivo, hubo incremento del área siniestrada y disminución tanto del área sembrada como del rendimiento. El modelo estimado para el ciclo primavera-verano fue significativo a una P ≤ 0.05, con una R2 de 0.55, que indica que la sequía reduce el rendimiento en 53 kg ha-1. El bajo ajuste de los modelos sugiere que hay otros factores, además de la precipitación, que afectan la producción de frijol de temporal en México.<hr/>SUMMARY Common bean (Phaseolus vulgaris) is the second most important crop in Mexico after maize on planted area; however, according to official data, in the last decades the area and production have decreased, which may be related to climate variability, especially precipitation, in both the Spring-Summer and Fall-Winter production cycles. The objective of this study was to analyze the evolution of the rainfed area for production of common bean in Mexico and the relationship between drought and yield in the period 1980-2016. Based on information from the available databases for the crop, the evolution of the planted, harvested and damaged area, and seed yield was analyzed, and with climate information a drought index was calculated as the deviation of the precipitation with respect to the long term average (DP) for the period studied. Based on the DP, a dummy variable for drought classification was set in a 37- year database, for 21 states of Mexico in the Spring-Summer cycle and for 10 states in the Fall-Winter cycle. The DP and the dummy variable were analyzed using a fixed-effect econometric model. Regarding the evolution of the crop area, there was an increase in the damaged area and a decrease in both the area planted and yield. The estimated model for the Spring-Summer cycle was significant at P ≤ 0.05, with an R2 of 0.55, which indicates that drought reduces yield by 53 kg ha-1. The low adjustment of the models suggests that there are other factors, besides precipitation, that affect the production of rainfed beans in Mexico. <![CDATA[INIAP-EETP-800 ‘AROMA PICHILINGUE’, NUEVA VARIEDAD ECUATORIANA DE CACAO FINO DE ALTO RENDIMIENTO]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200187&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El frijol (Phaseolus vulgaris) es el segundo cultivo más importante en México, después del maíz por la superficie sembrada; sin embargo, de acuerdo con datos oficiales, en las últimas décadas han disminuido la superficie y producción, lo cual puede estar relacionado con la variabilidad del clima, en especial de la precipitación, en los ciclos de producción primavera-verano y otoño-invierno. El objetivo del presente estudio fue analizar la evolución de la superficie de producción de frijol en temporal en México y la relación entre la sequía y el rendimiento en el periodo 1980-2016. Con información de las bases de datos disponibles del cultivo se analizó la evolución del área sembrada, cosechada y siniestrada, y del rendimiento de grano, y con información del clima se calculó el índice de sequía, que consiste en la desviación de la precipitación con respecto a la media normal (DP) para el periodo estudiado. Con base en la DP se fijó una variable de clasificación “Dummy” de sequía en una base de datos de 37 años, para 21 estados de México en el ciclo de primavera-verano y 10 en el ciclo de otoño-invierno. La DP y la variable de clasificación se analizaron mediante un modelo econométrico de efectos fijos. Con respecto a la evolución del cultivo, hubo incremento del área siniestrada y disminución tanto del área sembrada como del rendimiento. El modelo estimado para el ciclo primavera-verano fue significativo a una P ≤ 0.05, con una R2 de 0.55, que indica que la sequía reduce el rendimiento en 53 kg ha-1. El bajo ajuste de los modelos sugiere que hay otros factores, además de la precipitación, que afectan la producción de frijol de temporal en México.<hr/>SUMMARY Common bean (Phaseolus vulgaris) is the second most important crop in Mexico after maize on planted area; however, according to official data, in the last decades the area and production have decreased, which may be related to climate variability, especially precipitation, in both the Spring-Summer and Fall-Winter production cycles. The objective of this study was to analyze the evolution of the rainfed area for production of common bean in Mexico and the relationship between drought and yield in the period 1980-2016. Based on information from the available databases for the crop, the evolution of the planted, harvested and damaged area, and seed yield was analyzed, and with climate information a drought index was calculated as the deviation of the precipitation with respect to the long term average (DP) for the period studied. Based on the DP, a dummy variable for drought classification was set in a 37- year database, for 21 states of Mexico in the Spring-Summer cycle and for 10 states in the Fall-Winter cycle. The DP and the dummy variable were analyzed using a fixed-effect econometric model. Regarding the evolution of the crop area, there was an increase in the damaged area and a decrease in both the area planted and yield. The estimated model for the Spring-Summer cycle was significant at P ≤ 0.05, with an R2 of 0.55, which indicates that drought reduces yield by 53 kg ha-1. The low adjustment of the models suggests that there are other factors, besides precipitation, that affect the production of rainfed beans in Mexico. <![CDATA[JUANITA, NUEVA VARIEDAD DE NOCHEBUENA PARA INTERIOR DERIVADA POR MUTAGÉNESIS]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802019000200191&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El frijol (Phaseolus vulgaris) es el segundo cultivo más importante en México, después del maíz por la superficie sembrada; sin embargo, de acuerdo con datos oficiales, en las últimas décadas han disminuido la superficie y producción, lo cual puede estar relacionado con la variabilidad del clima, en especial de la precipitación, en los ciclos de producción primavera-verano y otoño-invierno. El objetivo del presente estudio fue analizar la evolución de la superficie de producción de frijol en temporal en México y la relación entre la sequía y el rendimiento en el periodo 1980-2016. Con información de las bases de datos disponibles del cultivo se analizó la evolución del área sembrada, cosechada y siniestrada, y del rendimiento de grano, y con información del clima se calculó el índice de sequía, que consiste en la desviación de la precipitación con respecto a la media normal (DP) para el periodo estudiado. Con base en la DP se fijó una variable de clasificación “Dummy” de sequía en una base de datos de 37 años, para 21 estados de México en el ciclo de primavera-verano y 10 en el ciclo de otoño-invierno. La DP y la variable de clasificación se analizaron mediante un modelo econométrico de efectos fijos. Con respecto a la evolución del cultivo, hubo incremento del área siniestrada y disminución tanto del área sembrada como del rendimiento. El modelo estimado para el ciclo primavera-verano fue significativo a una P ≤ 0.05, con una R2 de 0.55, que indica que la sequía reduce el rendimiento en 53 kg ha-1. El bajo ajuste de los modelos sugiere que hay otros factores, además de la precipitación, que afectan la producción de frijol de temporal en México.<hr/>SUMMARY Common bean (Phaseolus vulgaris) is the second most important crop in Mexico after maize on planted area; however, according to official data, in the last decades the area and production have decreased, which may be related to climate variability, especially precipitation, in both the Spring-Summer and Fall-Winter production cycles. The objective of this study was to analyze the evolution of the rainfed area for production of common bean in Mexico and the relationship between drought and yield in the period 1980-2016. Based on information from the available databases for the crop, the evolution of the planted, harvested and damaged area, and seed yield was analyzed, and with climate information a drought index was calculated as the deviation of the precipitation with respect to the long term average (DP) for the period studied. Based on the DP, a dummy variable for drought classification was set in a 37- year database, for 21 states of Mexico in the Spring-Summer cycle and for 10 states in the Fall-Winter cycle. The DP and the dummy variable were analyzed using a fixed-effect econometric model. Regarding the evolution of the crop area, there was an increase in the damaged area and a decrease in both the area planted and yield. The estimated model for the Spring-Summer cycle was significant at P ≤ 0.05, with an R2 of 0.55, which indicates that drought reduces yield by 53 kg ha-1. The low adjustment of the models suggests that there are other factors, besides precipitation, that affect the production of rainfed beans in Mexico.