Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de micología]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=0187-318020140001&lang=en vol. 39 num. lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Editorial</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-31802014000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<b>The antifungal effect of <i>Jacquinia macrocarpa</i> plant extracts on the growth of <i>Aspergillus flavus, A. parasiticus</i> and <i>Fusarium verticillioides</i></b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-31802014000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en The aim of this study was to evaluate the effect of fractions obtained from the plant Jacquinia macrocarpa against phytopathogenic fungi Aspergillus flavus, A. parasiticus and Fusarium verticillioides. The powder of the dried plant materials was extracted with methanol (70 % v/v) and partitioned with hexane, ethyl acetate, and n-butanol. The most active fraction against the radial growth of the fungi was further fractionated by silica gel chromatography. The fraction from J. macrocarpa partitioned in n-butanol (BF) showed the highest antifungal activity against the three fungi. Sub-fraction F5.4 completely inhibited the growth of F. verticillioides, whereas the radial growth of A. flavus and A. parasiticus was inhibited 70 % and 64 %, respectively. Spores germination of A. parasiticus and F. verticillioides was inhibited 7.8 % and 11.8%, respectively. The lengths and diameters of hyphae of the three fungi were smaller than those of controls. Spore diameters of the Aspergillus species were reduced, while spores of F. verticillioides were not affected. The spore viability of A. flavus, A. parasiticus and F. verticillioides was reduced 40.7 %, 44.8 % and 46.3 %, respectively. Fraction F5.4 significantly inhibited the development of the three fungi, mainly F. verticillioides.<hr/>El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de fracciones obtenidas de la planta Jacquinia macrocarpa contra los hongos fitopatógenos Aspergillus flavus, A. parasiticus y Fusarium verticillioides. Polvos de la planta deshidratada fueron extraídos con metanol (70 % v/v) y particionados con hexano, acetato de etilo y n-butanol. La fracción con mayor actividad contra el crecimiento radial de los hongos fue adicionalmente fraccionada por cromatografía en sílica gel. La fracción particionada en n-butanol (BF) mostro la mayor actividad antifúngica contra los tres hongos. La sub-fracción F5.4 inhibió el crecimiento radial de F. verticillioides completamente, mientras que el de A. flavus y A. parasiticus fue inhibido en 70 % y 64 %, respectivamente. La germinación de esporas de A. parasiticus y F. verticillioides fue inhibida en 7.8 % y 11.8 %, respectivamente. La longitud y el diámetro de las hifas de los tres hongos fueron menores que los de los controles. El diámetro de las esporas de las especies de Aspergillus fueron reducidas, mientras que las esporas de F. verticillioides no fueron afectadas. La viabilidad de A. flavus, A. parasiticus y F. verticillioides fue reducida en 40.7 %, 44.8 % y 46.3 %, respectivamente. La fracción F5.4 inhibió el desarrollo de los tres hongos significativamente, principalmente a F. verticillioides. <![CDATA[<b>New records of the genus <i>Helvella</i> (Fungi: Ascomycota) for Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-31802014000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en En el presente trabajo se dan a conocer cinco registros nuevos de Helvella para Costa Rica: H. fibrosa, H. láctea, H. pezizoides, H. solitaria y H. sulcata. Con éstos, se incrementa a 12 el número de especies de Helvella reconocidas para este país. Se incluyen comentarios taxonómicos para estas cinco especies y una clave dicotómica para las 12 que se conocen de Costa Rica.<hr/>Five new records of Helvella are reported for Costa Rica: H. fibrosa, H. láctea, H. pezizoides, H. solitaria, and H. sulcata. The number of species of Helvella cited from this country is increased to 12 with this work. Taxonomic comments for the new records and a dichotomous key for the 12 known species for Costa Rica are presented. <![CDATA[<b>Effect of forest fires on the richness and species composition of macrofungi</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-31802014000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los incendios forestales ya sean naturales, prescritos o intencionados, son una amenaza importante que afecta año con año los ecosistemas forestales de México. En los años 2009 y 2010 se quemaron aproximadamente 70 ha del Parque Nacional Barranca del Cupatitzio en el municipio de Uruapan, Michoacán. Como parte de un estudio de seguimiento de la comunidad de macromicetos de este parque nacional, se analizaron los cambios en la riqueza y composición de especies asociadas a los sitios quemados. Se muestrearon tres parcelas de 300 m² durante tres años (un año antes y dos años después de los incendios); se registraron 81 taxones de macromicetos en las parcelas, de los cuales 10 se consideran especies pirófilas. Los resultados muestran que hubo diferencias mínimas en la riqueza de especies entre las parcelas antes y posteriores del incendio; sin embargo, se presentó una tasa alta de recambio de especies (diversidad beta temporal), por lo que se concluye que la composición de especies es un indicador de la intensidad del incendio y de sus efectos sobre las comunidades forestales.<hr/>Forests fires can be either wild, prescribed or intentional and they are one of the most important threats to natural forests ecosystems in Mexico. In the years 2009 and 2010 approximately 70 ha of forests were burnt at the Barranca del Cupatitzio National Park in the municipality of Uruapan in the state of Michoacán. A study to follow development of macrofungi communities in burnt plots at this national park including changes in richness and composition of the macrofungal species associated was carried out. Three plots of 300 m² each were studied throughout three years (i.e. one year before and two years after the forests fires took place); 81 taxa of fungi were registered of which 10 are considered as pyrophilous. Results showed little differences in species richness composition in each plot before the fire; however a year before the fire and two years after the fire, great differences in species composition occurred (i.e. high temporal beta diversity). Results concluded that the macrofungal species composition is a good indicator of the intensity and effect of the fi re on forests communities. <![CDATA[<b>Osmotic stress effect on</b> <b><i>in vitro</i></b> <b>growth, pathogenicity and osmolyte production</b> <b>in</b> <b><i>Macrophomina phaseolina</i></b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-31802014000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en El hongo Macrophomina phaseolina causa la pudrición carbonosa en frijol (Phaseolus vulgaris) y, aunque tolera el estrés osmótico, se desconocen los mecanismos que determinan dicha tolerancia. En este trabajo se determinó in vitro el crecimiento de seis aislamientos de M. phaseolina en condiciones de NaCl variable (PDA con 0, 500 y 1000 mM); la patogenicidad en cuatro variedades de frijol (Azufrado Tapatío, BAT 477, Pinto UI-114, SEQ12) y las concentraciones de glicerol, arabitol, D-fructosa y D-glucosa en los aislamientos cultivados con 0, 250 y 500 mM de NaCl. El NaCl (500 mM) redujo el crecimiento de M. phaseolina más de 50%. Los aislamientos de Río Bravo, Tamaulipas fueron los más agresivos. La concentración de arabitol se redujo hasta 90% al incrementarse el NaCl y la del resto (glicerol, D-fructosa, D-glucosa) se incrementó. El crecimiento de M. phaseolina se asoció negativamente con la presencia de osmolitos en ausencia de NaCl pero positivamente con la concentración de D-glucosa en 500 mM de NaCl. La patogenicidad se asoció negativamente con la producción de osmolitos. El estrés osmótico indujo la síntesis de novo de osmolitos en M. phaseolina pero redujo su agresividad en frijol.<hr/>The fungus Macrophomina phaseolina causes charcoal rot in common bean (Phaseolus vulgaris) and although it tolerates osmotic stress the mechanisms of tolerance remain unknown. In this work under in vitro conditions it was determined the growth of six M. phaseolina isolates under variable NaCl (PDA with 0, 500 and 1000 mM); pathogenicity in four bean cultivare (Azufrado Tapatío, BAT 477, Pinto UI-114, SEQ12) growing; and the concentrations of glycerol, arabitol, D-fructose and D-glucose concentrations of each fungal isolate growing under 0,250, and 500 mM NaCl. NaCl (500mM) reduced M. phaseolina growth up 50%. Isolates from Rio Bravo, Tamaulipas were the most aggressive. The growth of M. phaseolina was negatively associated with osmolyte concentrations under no-NaCl conditions but positively with D-glucose concentration under 500 mM NaCl. Pathogenicity was negatively associated with osmolyte production. Osmotic stress induced de novo synthesis of osmolytes in M. phaseolina but reduced its aggressiveness in beans. <![CDATA[<b>A comparison of fatty acid content in three species of the genus</b> <b><i>Pleurotus</i></b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-31802014000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en A comparison was made of fatty acid profiles (FA) of Pleurotus ostreatus and P. levis grown on a barley straw substrate. The major FAs found in both species were linoleic, oleic and palmitic fatty acids. However, in the case of cultivating P. levis on a maguey bagasse-barley straw 1:1 (w/w) substrate, the major acid found was oleic acid. These results were compared with a commercial strain of Pleurotus sp. grown on wheat straw-corn bagasse, where elaidic acid was detected in P. levis and the commercial mushroom. Based on previous works it was found that the composition of the FA in mushrooms cultivation varies accordingto the substrate used.<hr/>Se compararon los perfiles de Acidos Grasos (AG) de Pleurotus ostreatus y P. levis cultivados en paja de cebada. Los AG mayoritarios encontrados en ambas especies fueron el linoleico, oleico y palmítico; sin embargo, al cultivar P. levis en bagazo de maguey-paja de cebada 1:1 (w/w), el AG mayoritario fue el oleico. Adicionalmente, estos resultados se compararon con una cepa comercial de Pleurotus sp. cultivada en paja de trigo-rastrojo de maíz. Por otro lado, se detectó la presencia del ácido elaídico en P. levis y el hongo comercial. Basados en trabajos previos, se comprueba que la composición de los AG en cultivos de hongos comestibles puede variar de acuerdo al sustrato empleado.