Scielo RSS <![CDATA[Revista mexicana de fitopatología]]> http://www.scielo.org.mx/rss.php?pid=0185-330920100002&lang=pt vol. 28 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.mx/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.mx <![CDATA[<b>Antagonism of two Ascomycetes Against <i>Phytophthora capsici</i> Leonian, Causing Wilt of Pepper (<i>Capsicum annuum </i>L.)</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En esta investigación se evaluó la actividad antagónica y protección de plántulas in vitro del ascomiceto Xylaria poitei, y la actividad antagónica de éste en combinación con un ascomiceto desconocido (AD) contra P. capsici, causante de la marchitez del chile. Xylaria poitei protegió plántulas de chile y permitió la sobrevivencia de un 58.3% de las plántulas, mientras que el oomiceto causó 100% de mortandad; además este hongo inhibió el crecimiento micelial de P. capsici hasta un 49.6% en uno de los experimentos donde se establecieron confrontaciones duales. En confrontaciones triples ambos ascomicetos incrementan ligeramente su inhibición a los 12 días de establecida la confrontación contra P. capsici; y aún mantienen la inhibición del oomiceto cuatro días después. Ambos ascomicetos estimulan o inhiben su crecimiento en alguna fecha de evaluación durante la confrontación entre ellos. El medio líquido papa dextrosa expuesto al crecimiento de X. poitei (filtrado) tiene baja actividad contra el crecimiento micelial de P. capsici. Los resultados anteriores indican que la actividad antagónica de ambos ascomicetos contra P. capsici se incrementa cuando ambos crecen en forma combinada respecto a las confrontaciones duales, y sugieren que la actividad antagónica de X. poitei es estimulada por la presencia del oomicete.<hr/>In this study we evaluated the antagonistic activity and protection of seedlings in vitro of the ascomycete Xylaria poitei, and its antagonistic activity in combination with an unknown ascomycete (AD) against P. capsici, the cause of wilt in pepper. Xylariapoitei protected pepper seedlings and allowed 58.3% survival of seedlings, while the oomycete caused 100% mortality, besides this fungus inhibited the mycelial growth of P. capsici up to 49.6% in one of the experiments where they settled dual confrontations. In triple confrontations both ascomycetes increase slightly their inhibition at 12 days of confortation against P. capsici, and still maintain the inhibition of the oomycete four days later. It was observed that both ascomycetes stimulare or inhibit each other growth at some time during the evaluation of confortation. The potato dextrose liquid medium exposed to the growth of X. poitei (filtrate) has low activity against the mycelial growth of P. capsici. The above results indicate that the antagonistic activity of both ascomycetes againstbP. capsici increases when they grow in combination with respect to the dual confrontations, and suggest that the antagonistic activity of X. poitei is stimulated by the presence of the oomycete. <![CDATA[<b>Molecular Identification of <i>Trichoderma </i>spp. Strains, <i>in vitro </i>Growth Rate and Antagonism against Plant Pathogen Fungi</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Seis cepas nativas de Trichoderma spp. se identificaron a especie y se determinó su tasa de crecimiento y antagonismo contra diferentes hongos fitopatógenos. Sus características morfológicas y tasa de crecimiento se determinaron cultivándolas en Papa Dextrosa Agar y mediante un análisis molecular se identificó la especie. El antagonismo fue evaluado mediante confrontación por cultivos duales. Morfológicamente las cepas fueron similares a T. harzianum y a T. viride; sin embargo, el análisis molecular identificó a TC74, TC74M, T341, T359 y T479, como T.asperellum y a T397 como T. longibrachiatum. La tasa de crecimiento promedio de las cepas a 25 °C varió de 12 a 17 mmd-1. La inhibición del crecimiento de B. cinerea varió 60% a 75% y el sobrecrecimiento sobre su micelio 25% a 100%. La inhibición de R. solani varió 34% a 52% y el sobrecrecimiento 15% a 100%. La actividad antagónica de T. asperellum TC74, T341 y T359 fue similar a las cepas de referencia T22 y Th. Estas tres cepas también inhibieron 44% a 64% el crecimiento de M. phaseolina, 51% a 59% el de R. solani, 28% a 37% el de P. omnivora y 5% a 14% el de Fusarium sp.<hr/>Six Trichoderma spp. native strains were identified to specie and studied to determine their growth rate and antagonism against plant pathogen fungi. The strains were cultivated on Potato Dextrose Agar to determine their morphological characteristics and growth rate. Molecular analysis was carried out to identify their species. The antagonistic activity was tested by the dual cultures confrontation method. Although morphological characteristics of strains were similar to T. harzianum and T. viride, the molecular analysis showed that strains TC74, TC74M, T341, T359 and T479, were T. asperellum and T397 was T. longibrachiatum. Trichoderma strains mean growth rate at 25 °C ranged from 12 to 17 mmd-1. Inhibition of the B. cinerea growth ranged from 60% to 75% and mycelium overgrown from 25% to 100%. Inhibition of R. solani growth ranged from 34% to 52% and overgrown from 15% to 100%. Antagonistic activity of T. asperellum TC74, T341 and T359 was similar to reference strains T22 and Th. The same three strains inhibited the M. phaseolina growth from 44% to 64%, R. solani from 51% to 59%, P. omnivora 28% to 37% and Fusarium sp. 5%to 14%. <![CDATA[<b>Impact and Identification of Phytopathogenic Viruses on Yield and Quality of Garlic</b> <b>(<i>Allium sativum L) </i>in the State of Guanajuato, Mexico</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La producción de ajo (Allium sativum) en México se ha reducido debido a infecciones causadas por virus. En el presente trabajo realizado en el estado de Guanajuato, México, durante el ciclo otoño-invierno 2008-2009, se identificaron mediante ELISA, los potyvirus, virus enanismo amarillo de la cebolla (Onion yellow dwarf virus: OYDV) y virus rayado amarillo del puerro (Leek yellow stripe virus: LYSV), los carlavirus, virus latente del shallot (Shallot latent virus: SLV), virus latente común del ajo (Garlic common latent virus: GarCLV), y el tospovirus, virus manchado amarillo del iris (Iris Yellow Spot Virus: IYSV). Los cinco virus estuvieron presentes en los ensayos ICA, SAL y SLP; LYSV con 100,100 y 100% de incidencia, OYDV con 92,94 y 91%, GarCLV con 89, 92 y 92%, SLV con 28, 100 y 61%, IYSV con 42, 36 y 42%, para la primer, segunda y tercer fechas de muestreo, respectivamente. Se evaluaron 12 compuestos de ajo de la variedad Taiwán de los cuales el 5 (Santa Teresa, Tabla 3, Salamanca, Gto.) y el 4 (El Pato, Bodegas, Salamanca, Gto.) produjeron los mayores rendimientos (13.6 ton/ha) de bulbo, a pesar de las infecciones virales.<hr/>The production of garlic (Allium sativum) in Mexico has become reduced due the infections caused by viruses. The present study is aimed to identify potyvirus, onion yellow dwarf virus (OYDV), and leek yellow striped virus (LYSV), carlavirus, shallot latent virus (SLV), garlic common latent virus (GarCLV), and tospovirus, iris yellow spot virus (IYSV) by means of ELISA, in the state of Guanajuato, Mexico during the autumn-winter cycle 2008-2009. The five viruses were present in the ICA, SAL and SLP; LYSV tests, with 100,100 and 100% incidence, OYDV with 92, 94 and 91%, GarCLV with 89, 92 y 92%, SLV with 28, 100 and 61%, IYSV with 42, 36 and 42%, for the first, second and third sampling dates, respectively. Despite the viral infections, a total of 12 compounds of the Taiwan garlic variety were evaluated, out of which, 5 (Santa Teresa, Table 3, Salamanca, Gto.) and 4 (El Pato, Warehouses, Salamanca, Gto.) produced the highest yield (13.6 ton/ha), of the bulb. <![CDATA[<b>Resistant Rootstocks Utilization for Fusarium Control (<i>Fusarium oxysporum </i>f. sp. <i>lycopersici </i>Snyder & Hansen race 3) in Tomato (<i>Lycopersicon esculentum </i>Mill) under Shade Conditions</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del presente estudio fue evaluar el comportamiento de cuatro portainjertos de tomate: Multifort (DeRuiter), Aloha (Takii), RT-160961 (Takii) y Vigostar 10 (Hazera) injertados con cinco híbridos de tomate bola: TL-41500 (Zeraim Gedera), Imperial (Enza Zaden), Pilavy (Rogers), Liberty (Hazera) y Aegean (Enza Zaden), inoculados con el hongo Fusarium oxysporum f. sp. licopersici raza 3 (Fol 3), causante de la Fusariosis, en base a resistencia de la enfermedad y productividad. El estudio se realizó durante seis meses, llevándose a cabo evaluaciones mensuales del desarrollo de la enfermedad. Se observó que el material Multifort presentó resistencia, ya que no se observaron plantas con presencia de síntomas de la enfermedad en ninguna de sus combinaciones con los cinco híbridos. Por otra parte, Vigostar 10, Aloha y RT-41500 resultaron tolerantes, ya que se observaron algunas plantas con síntomas de la enfermedad. En cuanto al rendimiento, las mejores combinaciones se dieron con los portainjertos Multifort y Vigostar 10, inj ertados con el híbrido Imperial, en las cuales se obtuvo un incremento en la producción de alrededor de un 170% respecto al híbrido sin injertar. Fotomicrografías de las raíces de los patrones Multifort y Vigostar 10 mostraron diferencias en la organización celular respecto al híbrido Imperial, el cual es altamente susceptible a Fol 3. Así mismo, se observó la presencia de barreras estructurales como tílides en los patrones Multifort y Vigostar 10, actuando como un mecanismo de resistencia ante la presencia de Fol 3. Referente a los estudios histoquímicos, los patrones (Multifort y Vigostar 10) mostraron mayor presencia de polifenoles comparado con el híbrido Imperial (susceptible), considerando a estos compuestos como un factor que interviene en la resistencia que presentan los patrones; contrario a esto, los polisacáridos solubles e insolubles no mostraron suficiente evidencia que los relacione con la resistencia que presentan dichos patrones.<hr/>The present study is aimed to evaluate the performance of four tomato rootstocks: Multifort (DeRuiter), Aloha (Takii), RT-160961 (Takii) and Vigostar 10 (Hazera) grafted with five tomato bola hybrids: TL-41500 (Zeraim Gedera), Imperial (Enza Zaden), Pilavy (Rogers), Liberty (Hazera) and Aegean (Enza Zaden), inoculated with the fungus Fusarium oxysporum f. sp. licopersici race 3 (Fol 3), which causes Fusarium based on disease resistance and productivity. The study was conducted for six months, performing monthly reviews of the disease development. It was revealed that the Multifort material was resistant, as no plants were observed in the presence of symptoms of the disease in any of their combination with the five hybrids. Moreover, Vigostar 10, Aloha and RT-41500 were tolerant, due to the fact that there were some plants with symptoms of the disease. Regarding performance, the best combinations were obtained with the rootstocks Multifort and Vigostar 10 grafted with the Imperial hybrid, in which there was an increase in production of about 170% compared to the hybrid without grafting. Differences in cell organization on the hybrid Imperial photomicrographs were revealed by roots of Multifort and Vigostar 10 standards, which is highly susceptible to Fol 3. Similarly, the presence of structural barriers such as tyloses Multifort and Vigostar 10 standards was observed, acting as a resistance mechanism in the presence of Fol 3. An increased presence of polyphenols compared with the hybrid Imperial (susceptible), was revealed by histochemical studies concerning the standards (Multifort and Vigostar 10), considering these compounds as a factor in the resistance by employers; opposite to this, soluble and insoluble polysaccharides did not reveal enough evidence relating the resistance of those standards. <![CDATA[<b>Characterization of <i>Fusarium </i>Species Associated with Rotting of Corn Root in Guanajuato, Mexico</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En el maíz Fusarium spp., ocasiona marchitez desde plántulas hasta planta adulta, causando generalmente pudriciones en los órganos vegetativos, como hojas, tallo y raíz. En el presente estudio se caracterizó la diversidad de especies del género Fusarium asociadas a la pudrición del tallo de maíz, en parcelas del estado de Guanajuato, y se realizaron pruebas de patogenicidad con las especies identificadas. Durante el 2006 se colectaron, en 15 municipios, plantas con daño evidente causado por éste patógeno. En 2009, se identificaron las especies presentes mediante pruebas microbiológicas y se evaluó su patogenicidad al inocularlas en trece accesiones raciales de maíz. Los resultados indican la presencia de F. subglutinans, F. verticillioides, F. heterosporum, F. esquiseti, F. proliferatum y F. reticulatum, en donde F. subglutinans fue la especie más abundante. En cuanto a patogenicidad, F. verticillioides y F. subglutinans fueron las especies más patogénicas en las razas de maíz. La raza de maíz más tolerante fue la raza Tuxpeño y la más susceptible fue Zapalote Chico.<hr/>The negative effects revealed in corn, such as seedlings decay to damage on the mature plant, are caused by Fusarium spp., usually causing decay on the plant organs, for instance leaves, stem and root. The present study characterized the diversity of Fusarium species associated with rotting of corn stalk in plots from the state of Guanajuato; pathogenicity tests were performed with the identified species. Plants with an evident damage caused by this pathogen were collected from 15 municipalities during 2006. The species identified in 2009, by means of microbiological tests and their pathogenicity, became evaluated as they were inoculated into thirteen race of maize accessions. The presence of F. subglutinans, F. verticillioides, F. heterosporum, F. esquiseti, F. proliferatum and F. reticulatum is revealed, being F. subglutinans the most abundant species. Concerning pathogenicity, F. verticillioides and F. subglutinans were the most pathogenic races of maize. The most tolerant race of maize was the Tuxpeño breed, and the most susceptible was the Zapalote Chico. <![CDATA[<b>Virus Presence in the Cultivation of Garlic (<i>Allium sativum </i>L.) in Zacatecas, México</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El cultivo del ajo en Zacatecas, México se enfrenta a diversas enfermedades como las provocadas por virus. Acerca de este tipo de enfermedades existe poca información en el estado, consecuentemente, el objetivo del trabajo consistió en identificar los virus presentes en las parcelas comerciales o experimentales de ajo en Zacatecas. Durante los ciclos 2007 - 2008 y 2008 - 2009 se identificaron el Onion yellow dwarf virus (OYDV, virus del enanismo amarillo de la cebolla), Garlic common latent virus (GarCLV, virus latente común del ajo), Shallot latent virus (SLV, virus latente del shallot), Leek yellow stripe virus (LYSV, virus del rayado amarillo del puerro) y Tobacco etch virus (TEV, virus del jaspeado del tabaco) en diferentes variedades de ajo que se desarrollaban en parcelas comerciales y experimentales en los principales municipios productores de ajo del estado. La incidencia de esos virus en las muestras analizadas varió de 25.4 a 100% (OYDV); 9.8 a 54.7% (LYSV); 25.4 a 18.2% (TEV) y de 9.8 a 100% (GarCLV) en los ciclos de cultivo 2007 - 2008 y 2008 - 2009 respectivamente. La incidencia de SLV (8.6%) se registró solamente en el ciclo 2008 - 2009. En plantas de ajo aparentemente sanas también se identificaron los virus ya mencionados a excepción de TEV.<hr/>Garlic cultivation in Zacatecas, Mexico faces a number of diseases including those caused by viruses. A lack of information about these diseases prevails in the state; consequently, the present study is aimed to identify the virus present in commercial or experimental plots of garlic, in Zacatecas. The Onion yellow dwarf virus (OYDV), the Garlic common latent virus (GarCLV), the Shallot latent virus (SLV), the Leek yellow stripe virus (LYSV) and the Tobacco etch virus (TEV) were identified during the 2007- 2008 and 2008-2009 growing seasons in different garlic varieties that were developed in experimental and commercial plots in the main garlic producing municipalities statewide. The incidence of these viruses in the samples ranged from 25.4 to 100% (OYDV); 9.8 to 54.7% (LYSV); 25.4 to 18.2% (TEV) and from 9.8 to 100% (GarCLV) in the 2007 - 2008 and 2008 - 2009 growing seasons, respectively. The SLV incidence (8.6%) was observed only in the 2008 - 2009 cycle. The viruses previously mentioned were also identified in apparently healthy garlic plants, except for TEV. <![CDATA[<b>Cell Wall Oligosaccharine Derivatives</b>: <b>Biological Activity and Participation in the Response of Plant Defense</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La pared celular de hongos y plantas está integrada principalmente por carbohidratos complejos. Algunos fragmentos derivados de estos carbohidratos poseen actividad elicitora en plantas y se conocen como oligosacarinas. El tipo de efecto y especificidad varían según las caracteristicas fisicoquímicas de la oligosacarina y la especie vegetal que percibe la señal. La comprensión de los mecanismos de acción y la cascada de señales que regula la expresión génica y estimula la síntesis de efectores moleculares asociados con las reacciones de protección en plantas podría solucionar varios problemas presentes en los cultivos vegetales, relacionados con la resistencia a enfermedades y aspectos de rendimiento y calidad. También se requieren más estudios para explorar la viabilidad de estas moléculas en la agricultura, ya que podrían ser la alternativa para reducir la aplicación de agroquímicos. Por tanto, en el presente trabajo se revisan los efectos biológicos de oligosacarinas derivadas de pared celular de plantas y hongos y se discuten sus posibles mecanismos de acción en base a su origen y características fisicoquímicas. Además se analiza el potencial de estas moléculas para mejorar aspectos de rendimiento y calidad de productos agrícolas.<hr/>The Fungi and plants cell wall is mainly composed of complex carbohydrates. Some fragments derived from these carbohydrates have an elicitor activity in plants, being known as oligosaccharine. The type of effect and specificity differ according to the oligosaccharine physicochemical characteristics and the plant species perceiving the signal. Understanding the action mechanisms, as well as all the signals regulating gene expressions and stimulating the synthesis of molecular effectors associated with the plant protective reactions could solve several problems present in vegetable crops, which are associated with resistance to diseases, yield and quality related aspects. Further studies are also needed to explore the feasibility of these models in agriculture, since they may represent an alternative to reduce the use of chemicals, and to analyze the potential of these molecules to improve yield and quality of agricultural products. <![CDATA[<b>Effect of Systemic Fungicides in the Control of Sorghum [<i>Sorghum bicolor</i> (L.) </b><b>Moench] Grain Parasitic Mycoflora</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Para determinar el control de los mohos del grano, fueron aplicados fungicidas triazólicos a genotipos de sorgo en diversas dosis durante el periodo de llenado del grano. Después de la cosecha, muestras de grano fueron tomadas y puestas en PDA. La aplicación de los fungicidas en la etapa de antesis promovió más semillas sanas (44.32%), y la aplicación de cualquier fungicida incrementó significativamente las semillas sanas (15.4 a 18.89%). Las dosis de fungicida de 62.5 y 125 ppm un número mayor de semillas sanas, el cual fue superior al testigo en 19.5 a 21.5%.<hr/>Triazolic fungicides were applied to sorghum genotypes at several rates during the grain filling period to determine the control of grain mold. After harvest, grain samples were taken and put in potato dextrose agar. Fungicide application in the anthesis stage promoted more healthy seeds (44.32%), and the application of any fungicide increased significantly healthy seeds (15.4 to 18.89%). The fungicide doses of 62.5 and 125 ppm gave a greater healthy seed number, which was 19.5 to 21.5% superior than the control rate. <![CDATA[<b>Effect of pH and Carbon Source on the Vegetative Growth of <i>Ustilago cynodontis </i>(Pass.) Henn. in a solid and liquid culture medium</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El desarrollo de Ustilago cynodontis en cajas Petri con medio sólido en MM glucosa con pH 3-7 fue predominantemente micelial; crecimiento similar se observó en MM glicerol con pH de 3-5. El crecimiento micelial y de levadura se observó en cajas Petri en MM glucosa con pH 8 a las 96 h de incubación, y en MM glicerol con pH 5 a las 96 h y con pH 8 a las 24 h. La forma de levadura se observó en este último medio con pH 6-8 a las 48 y 96 h. En tubos cónicos en medio líquido con MM glucosa, el crecimiento fue micelial en pH 3 y 4, y en pH 5,6,7 y 8 a las 24 y 48 h. Crecimiento similar se observó en MM glicerol en los mismos pH e intervalos de tiempo. La forma de micelio y levadura se presentó en pH 5 y 6 a las 96 h en ambos medios y en pH 7 y 8 en MM glucosa a las 96 h, mientras, que la forma de levadura se presentó en pH 7 y 8 en MM glicerol a las 96 h.<hr/>Mycelial growth of Ustilago cynodontis was observed in Petri plates with solid medium MM glucose at pH 3-7 and in MM glycerol pH 3-5. Mycelial-yeast growth type was observed in Petri plates with MM glucose pH 8 at 96 h incubation, and in MM glycerol pH 5 at 96 h and with pH 8 at 24 h. Yeast growth type was observed in the last medium with pH 6-8 at 48 and 96 h. Mycelial growth was observed in tubes with liquid medium MM glucose at pH 3 and 4, and pH 5, 6, 7, and 8 at 24 and 48 h. Similar growth was observed in MM glycerol at the same pH 6 and time intervals. The mycelial-yeast growth type occurred at pH 5 and 6 at 96 h in both media and at pH 7 and 8 in MM glucose at 96 h, while the yeast type of growth occurred at pH 7 and 8 in MM glycerol at 96 h. <![CDATA[<b>Etiology of Hybrid Lily (<i>Lilium Spp.</i>) Bulb and Stem Rot and its Control in the State of Mexico</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La pudrición de bulbo y tallo de la azucena híbrida (Lilium spp.) es una enfermedad que apareció recientemente en Xocotlán, Texcoco, Edo. de México, caracterizada por necrosis ascendente que causa la muerte prematura de plantas ocasionando 50 % de pérdidas en producción. Mediante caracterización morfológica del patógeno y PCR, amplificando la región rDNA ITS, se obtuvo una secuencia genética de 562 pares de bases (pb), indicando que el agente causal fue Fusarium oxysporum Schelecht. Emend. Snyd & Hans. Se evaluó la efectividad biológica de tres fungicidas químicos y un biológico en invernadero observándose que los mejores productos para controlar al hongo fueron Procloraz (SPORTAK®) y Trichoderma harzianum con una eficiencia del 89 % y 82 %, respectivamente.<hr/>The bulb and stem rot of hybrid lily (Lilium spp.) is a disease that recently appeared in Xocotlán, Texcoco, Mexico State, which is characterized by necrosis upwardly; it causes the premature death of plants, as well as 50% loss in production. A gene sequence of 562 base pairs (bp) was obtained throughout morphological characterization of the pathogen and PCR, plus rDNA ITS region amplification, indicating that the causal agent was Fusarium oxysporum Schelecht. Emend. Snyd & Hans. The biological efficacy of three chemical and biological fungicides in greenhouse was evaluated, observing that the best products to control the fungus were Prochloraz (SPORTAK®) and Trichoderma harzianum with an 89% and 82% efficiency, respectively. <![CDATA[<b>Lipid Peroxidation as a Marker of Cell Death in Cell Cultures of Mexican Marigold (<i>Tagetes erecta </i>L.)</b>]]> http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092010000200011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La peroxidación de lípidos en las plantas es una característica importante de la muerte celular hipersensible durante las interacciones incompatibles o no hospedero especificas, de las plantas con patógenos. El ensayo colorimétrico 1-metil-2-fenilindol ha sido considerado como específico en sistemas animales, pero su aplicabilidad a los tejidos de las plantas sigue siendo desconocida. En el presente estudio se reporta la utilización en cultivos celulares de Tagetes erecta L. (cempasúchil) tratados con peróxido de hidrógeno. Los resultados sugieren una estrecha relación entre el grado de daño de la membrana, resultante de la peroxidación lipídica y la viabilidad celular.<hr/>Lipid peroxidation in plants is an important feature of hypersensitive cell death during incompatible or non-host interactions of plants with pathogens. Malondialdehyde is a marker of oxidative lipid injury. The 1 -methyl-2-phenylindole colorimetric assay has been considered specific for the quantitation of malondialdehyde in animal systems, but its applicability to plant tissues remains unknown. In here, we report its utilization in cell cultures of Tagetes erecta L. (cempasúchil) treated with hydrogen peroxide. Our results suggest a close relationship between the extent of membrane damage that resulted from lipid peroxidation and cell viability.